Kopřivnické noviny č. 26/2000 ze dne 29. června 2000

Zprávy z města a okolí

V hodnocení semináře padaly pouze superlativy

Dětský parlament postihla vysoká letní nemocnost

Při návštěvě v Maďarsku se jednalo o výměně souborů a dětí

Od 1. července se pasy a občanky vyřizují nově

V soutěži v požárním sportu opět zvítězili hasiči z Mniší

Již pět let nese škola jméno Dr. Horákové

Jana Kánská se omluvila za svou neúčast na pietním aktu

Fotbalový stan pojede až do finále, i když zájem je malý

Bývalé jesle se mění na kanceláře OSBD

Regionální agentura má krizový program

Tatra své vozy prezentovala vojákům na veletrhu v Paříži

Mezinárodní soutěž veteránů Tento Moravia rallye 2000

Zájem o opravy panelových domů mezi místními družstevníky pomalu roste

Příměstské tábory o letních prázdninách pořádají v Kopřivnici tři organizace

Krátce

Po červencové pauze se výroba v Tatře rozjede na plné obrátky

Stíny


Zprávy z města a okolí

V hodnocení semináře padaly pouze superlativy

K o p ř i v n i c e (hod, ili) - O zhodnocení semináře „Životní prostředí a jeho ochrana; jak získávat veřejnost pro rozhodování o životním prostředí“ jsme požádali pracovnici Českého ekologického ústavu v Praze Alenu Reitschmiedovou, Petera C. Coopera, vrchního ředitele Congletonského okresního úřadu a ředitele Direktorátu pro životní prostředí a ochranu veřejnosti Glyna Chamberse.

„Seminář se mi opravdu moc líbil, byl velmi dobře připravený. Pan Rulíšek a další organizátoři evidentně odvedli obrovský kus práce. Potěšil mě i pan starosta Tichánek, protože je to evidentně člověk, který vidí do budoucnosti a má o životní prostředí opravdu zájem,“ neskrývala nadšení Alena Reitschmiedová, „osobně si ze semináře odnáším poučení a objasnění dalších momentů procesu místní agendy 21 od ostatních účastníků, protože oni mají taky svůj názor. Ale o tom to právě je, dát příležitost každému, aby vyjádřil svoje hledisko a najít vlastně tu nejlepší koncepci.“ Alena Reitschmiedová vyjádřila názor, že semináře a setkání takového typu by měly být pořádány častěji, aby účastníci mohli předávat nabyté zkušenosti svým kolegům a okolí.

Peter C. Cooper Kopřivnici navštívil už podruhé a netajil se obdivem k našemu městu. „Překvapilo mě zjištění, že mnohé problémy zde v Kopřivnici a v Congletonu jsou společné a pro tyto problémy se najde i společné řešení,“ uvedl Cooper. „Souhlasím s tím, co řekl můj kolega. Pro mě je velice cenný pocit, že jsme si uvědomili, že nejsme v našich problémech osamoceni,“ dodal Glyn Chambers.

„Je skutečně důležité dostat lidi dohromady, aby navzájem hovořili o určitých věcech, aby se o určitých problémech vědělo, sdělovat si navzájem svoje zkušenosti. Jedině tak je možné problémy řešit. V Anglii máme takové rčení: nevynalézat znovu kolo. My se na takových seminářích můžeme navíc poučit nejen ze zkušeností ostatních, ale i z jejich chyb,“ hodnotil přínos semináře Peter C. Cooper. „Všechno bylo skvěle zorganizováno, a co na nás učinilo dojem, bylo hlavně to, že všichni účastníci se velice aktivně zapojili. Někdy se stává, že lidé nejsou hned aktivní, a dá dost práce je rozehřát. Ale tady se zapojili hned a velice rychle,“ svěřil se se svými pocity z dvoudenního mezinárodního semináře ředitel Direktorátu pro životní prostředí a ochranu veřejnosti Glyn Chambers.


Dětský parlament postihla vysoká letní nemocnost

K o p ř i v n i c e (ili) - Na účasti na druhém zasedání dětského parlamentu ve středu 21. června se negativně odrazila nemocnost způsobená letními vedry, která málem ohrozila i možnost hlasování. K tomu naštěstí nedošlo, ale i tak se většina projednávaných úkolů přesunula až na měsíc září, kdy dojde ke třetímu zasedání dětského parlamentu.

V rámci programu informovala ostatní členy parlamentu zástupce starosty Kristýna Kociánová ze Základní školy 17. listopadu o připravovaném programu posledního zvonění žáků 9. tříd. Do dětského parlamentu byl tentokrát jeho členy pozván JUDr. Ivan Žárský, aby odpovídal na četné, téměř tři čtvrtě hodiny trvající dotazy, například jak postupovat, je-li žák svědkem týrání dětí, šikany, záškoláctví, ničení majetku a dalších protizákonných aktivit.

Členové dětského parlamentu se dohodli, že od dalšího zasedání budou prostřednictvím Kopřivnických novin informovat o své činnosti samostatně pověřeným zástupcem.


Při návštěvě v Maďarsku se jednalo o výměně souborů a dětí

K o p ř i v n i c e (hod) - Na pozvání odjeli na přátelskou návštěvu maďarského města Magyarpolány dva radní, Josef Pavelka a Petr Černoch, a vedoucí odboru majetkové správy a rozvoje Ivan Viskupič, který zároveň zastával i funkci tlumočníka.

Ve dnech 9. až 12. června, kdy byla naše delegace v Magyarpolány, probíhaly oslavy významného maďarského svátku. Hlavním bodem kulturního programu byly pašijové hry, biblické příběhy, které předvedla divadelní skupina z Budapešti. Během dvou dnů probíhaly na různých jevištích přehlídky cimbálových a folklorních skupin. V neděli večer pak galaprogram, v němž vystoupili všichni účastníci v amfiteátru pod ’Kalvárií’.

„Setkali jsme se s delegacemi z Heiligenhausu, Puschendorfu a Zwönitzu. Na závěr našeho jednání jsme dohodli kontakty na úseku kultury, především vystoupení Pěveckého sdružení Kopřivnice na jejich oslavách. Dále jsme mluvili o výměně hudebních souborů a tanečních skupin.

Maďarská strana projevila zájem o výměnné pobyty dětí - jejich by jezdily k nám na zimní rekreaci a naše zase pro změnu v létě k Balatonu. Jednalo by se o desetidenní pobyty. Naše spolupráce je nová, mladá a vztahy se upřesňují,“ řekl po návštěvě radní Petr Černoch.


Od 1. července se pasy a občanky vyřizují nově

K o p ř i v n i c e (hod) - Od 1. července letošního roku nabývá účinnosti zákon č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech a zákon č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech. Od tohoto data je možno požádat o vydání nového občanského průkazu nebo pasu na kterémkoliv okresním úřadě nebo na obecním či městském úřadě pověřeném vedením matrik.

Občan, který žádá o vydání občanského průkazu, je povinen předložit vyplněnou žádost o vydání občanského průkazu spolu s dosavadním občanským průkazem a do 31. 12. 2001 s dvěma fotografiemi, po tomto datu bude stačit jedna. Nemůže-li občan předložit dosavadní občanský průkaz, je povinen předložit:

a) rodný list
b) doklad o rodném čísle, jestliže není rodné číslo uvedeno na jiném předkládaném dokladu
c) potvrzení o občanském průkazu
d) případně další doklady osvědčující skutečnosti zapisované do občanského průkazu na žádost občana. Jedná se o nepovinné      údaje, např. o titul či vědeckou hodnost, jméno, příjmení a rodné číslo manžela, jméno, příjmení a rodné číslo dítěte do 15 let.

O vydání prvního občanského průkazu žádá zákonný zástupce občana mladšího 15 let, a to nejdříve šedesát dnů před dovršením 15 let jeho věku, a ten je povinen předložit:

a) rodný list
b) fotografii o rozměru 35 x 45 mm
c) doklad o státním občanství, který vydává matrika na okresním úřadě
d) případně další doklady osvědčující skutečnosti zapisované do občanského průkazu na žádost občana.

Občanský průkaz se vyhotoví občanovi do třiceti dnů ode dne předložení všech dokladů potřebných pro jeho vydání příslušnému okresnímu úřadu.

Vyhotovený občanský průkaz si může občan převzít na městském úřadu pověřeném vedením matrik podle místa svého trvalého bydliště jen v případě, že o to v žádosti o vydání občanského průkazu požádá. Jinak je povinen si převzít občanský průkaz na okresním úřadu, který je příslušný k jeho vydání v jeho obvodu trvalého pobytu.

Občanské průkazy vydané do 30. dubna 1993, v nichž není vyznačeno státní občanství, pozbývají platnosti dnem 31. prosince 2001. Občanské průkazy vydané před účinností nového zákona a nově vydané bez strojově čitelných údajů do 31. 12. 2001, pozbývají platnosti dnem 31. 12. 2005.

Občané si mohou požádat o vydání občanského průkazu nebo cestovního pasu i na Městském úřadě v Kopřivnici, a to v úřední dny pondělí a středu vždy od 8 do 17 hodin.


V soutěži v požárním sportu opět zvítězili hasiči z Mniší

K o p ř i v n i c e (ili) - Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, okres Nový Jičín a Sbor dobrovolných hasičů Kopřivnice uskutečnily v sobotu na letním stadioně okresní kolo soutěže v požárním sportu. Za slunečného počasí se soutěžilo v běhu na sto metrů s překážkami, ve štafetě 4 x 100 metrů a v divácky nejzajímavější disciplíně, požárním útoku, a to vše v odpovídající výstroji.

V konkurenci dvanácti mužských družstev se předpokládalo vítězství Sboru dobrovolných hasičů z Mniší. Po první disciplíně členové družstva obsadili svými výkony první tři místa, po štafetě už Mniší před druhou Slatinou mělo téměř patnáctisekundový náskok, a proto v požárním útoku šli na jistotu.

V závěrečném hodnocení vyhrálo Mniší před Slatinou a třetími Hodslavicemi. Čtvrtá byla Kopřivnice, kterou reprezentovalo druhé družstvo z Mniší. Ve slabší konkurenci ženských družstev první místo obsadil Tísek, druhé byly Vlčovice a třetí Straník.

Vítězné Mniší postupuje do krajského kola, které proběhne taktéž v Kopřivnici 22. července na letním stadioně.


Již pět let nese škola jméno Dr. Horákové

K o p ř i v n i c e (hod) - V letošním roce si Základní škola Dr. Milady Horákové připomene již páté výročí, kdy byla škola přejmenována po ženě, která byla po vykonstruovaném procesu popravena. K přejmenování došlo 27. října 1995.

U příležitosti vzpomínkového setkání k uctění památky Milady Horákové, jež pořádala Základní škola Dr. Milady Horákové ve spolupráci s Konfederací politických vězňů, jsme položili řediteli této školy Lumíru Pospěchovi několik otázek.

Co vás tehdy vedlo k tomu, že jste chtěli pojmenovat školu po doktorce Miladě Horákové?

Vedla nás k tomu myšlenka Konfederace politických vězňů a Masarykova demokratického hnutí, že by nebylo špatné, aby jedna ze škol v Kopřivnici nesla jméno doktorky Milady Horákové. Na jednáních jsme se dohodli, že by to mohla být Základní škola na ulici Obránců míru.

Kdo to vše tehdy vyřizoval?

Vyřizoval jsem to hlavně já a muselo k tomu být doporučení inspekce, školského úřadu, města, souhlas školy, písemný souhlas dcery Milady Horákové a její rodiny. Vše bylo ve shodě a udělení čestného titulu trvalo asi půl roku.

Jak se k tomu, že jste chtěli pojmenovat školu po Dr. Miladě Horákové, stavěla její dcera Jana Kánská?

Perfektně. Touto myšlenkou byla ona a její rodina nadšená. Letos se z naší pietní vzpomínkové akce omluvila.

Kolik je škol v republice pojmenovaných po Dr. Miladě Horákové?

Co já vím, tak dvě základní školy, jedna je v Hradci Králové a jedna v Kopřivnici.

Budete chystat oslavy pětiletého výročí přejmenování vaší školy?

Letos naše škola spolu s Konfederací politických vězňů pořádala vzpomínkovou akci u příležitosti padesáti let od doby, kdy byla Milada Horáková popravena. Oslavy pátého výročí ale nepřipravujeme. Větší akci plánujeme ale až u příležitosti desátého výročí od pojmenování školy po doktorce Horákové.


Jana Kánská se omluvila za svou neúčast na pietním aktu

Snímek zachycuje Janu Kánskou u příležitosti pojmenování školy dr. Milady Horákové.
Foto: Archiv

„Milí přátelé v Kopřivnici, po svém příjezdu z Ameriky jsem se od svého muže dozvěděla, že zase věrně vzpomínáte památky mojí drahé mámy ve škole, která nese její jméno.

Připomínám si často návštěvu u Vás a stále mám ve svém domě několik zarámovaných obrázků květin, které jsem tenkrát dostala od Vašich žáků.

Děkuji Vám z celého srdce za to, že na odkaz mojí matky nezapomínáte a předáváte ho ve škole nové generaci, která je, doufám, zárukou toho, že naše země se zase stane místem, kde vládne slušnost, ohleduplnost, demokracie a čestnost.

Moc lituji, že se letos k Vám nemohu rozjet, ale je tolik akcí, které se pořádají k tomuto smutnému výročí, že mi to časově opravdu nevychází.

Posílám Vám všem mnoho upřímných pozdravů.

Srdečně Vaše Jana Kánská.“


Fotbalový stan pojede až do finále, i když zájem je malý

K o p ř i v n i c e (dam) - I přes mizivý zájem fanoušků hodlají provozovatelé kulturního domu pokračovat v projekcích utkání fotbalového mistrovství Evropy - Euro 2000.

„Je to podobné jako v kině, když se sejde odpovídající počet diváků, tak hrajeme, jinak se projekce ruší,“ řekl pořadatel odpovědný za fotbalový stan Pavel Klos. I tak nepříliš slavná návštěvnost stanu po neúspěchu českého reprezentačního týmu ještě klesla. Přesto hodlají pořadatelé dotáhnout svůj záměr do konce a předvést lidem i finálový zápas. „Doufejme, že alespoň na finále lidé přijdou,“ nepřestává věřit Klos a divákům finálového utkání slíbil soutěže o ceny.


Bývalé jesle se mění na kanceláře OSBD

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba před dvěma týdny začala přestavba bývalých tatrováckých jeslí na ulici Kpt. Jaroše. Ty by se během následujících měsíců měly změnit v nové sídlo Oblastního stavebního a bytového družstva.

V budově, kterou družstvo koupilo v minulém roce, budou mít sídlo veškeré orgány družstva, a navíc do zrušení skladů bude v budově umístěn i zbývající materiál v jeho vlastnictví. Celá adaptace objektu by měla být hotova v první polovině prosince.


Regionální agentura má krizový program

K o p ř i v n i c e (dam) - Krizový program, který má vést k záchraně sdružení Beskydy - Valašsko, regionální agentury cestovního ruchu přijala v minulý pátek valná hromada této organizace.

Podle tohoto plánu by agentura měla pracovat minimálně do 30. září a pravděpodobně i do konce roku 2000. Během tohoto období se agentura plně soustředí na své vnitřní problémy. Mezi hlavní úkoly stanovené představenstvem agentury Beskydy - Valašsko patří dořešení tíživé finanční situace, vyjasnění personálních problémů a hlavně vytvoření nové koncepce činnosti agentury.

„Tento program směřuje k tomu, aby agentura očistila své jméno, splatila všechny dluhy a mohla pracovat dál,“ řekl zástupce kopřivnického starosty Alois Janek. Ten také tvrdí, že členská města rozhodně nebudou přímým způsobem přispívat do prázdné pokladny agentury. „Ke zlepšení finanční situace agentury členové přispějí tím, že od ní koupí propagační materiál ’To nejlepší z Beskyd’, který by měl být hotov v srpnu,“ prozradil Janek.

S krizovým programem činnosti agentury pochopitelně padl také záměr přestěhovat její sídlo do Nového Jičína.

„Byly vybrány velmi reprezentativní prostory, ty jsou ale vzhledem k tomu, že agentura nemá na placení zaměstnanců, prozatím zcela zbytečné,“ tvrdí kopřivnický místostarosta. Podle jeho slov by měl být do agentury přijat absolvent vysoké školy s odpovídajícím zaměřením. Tento člověk, který bude placen úřadem práce, by měl sídlit v rožnovské pobočce spolupracující agentury Namaste a zajišťovat alespoň minimální činnosti agentury Beskydy - Valašsko do doby, než se rozhodne o jejím dalším osudu.


Tatra své vozy prezentovala vojákům na veletrhu v Paříži

P a ř í ž (dam) - Celkem sedm vozů představila Tatra na největším evropském veletrhu obranné techniky Eurosatory v Paříži. Tatra byla na výstavě, která skončila minulý pátek, jednou z dvaadvaceti českých firem, nad jejichž účastí na Eurosatory převzalo záštitu ministerstvo průmyslu a obchodu. Tatra ve Francii předvedla celkem sedm vozů, mezi jinými Liwu či valník z obchodní řady Armax.

„Nečekáme, že bychom přímo na veletrhu uzavřeli nějaké zakázky, byla to spíš prestižní záležitost a každý, kdo chce v tomto oboru něco znamenat, tam musí být vidět,“ řekla tisková mluvčí společnosti Tatra Eva Kijonková. Kopřivnická automobilka se díky kontraktu za 180 milionů dolarů před dvěma lety dostala na přední místo mezi českými výrobci obranné techniky. V rámci veletrhu absolvoval generální ředitel Tatry Petr Urban řadu jednání o možných dodávkách Tater různým armádám.


Mezinárodní soutěž veteránů Tento Moravia rallye 2000

Také letos měla v Kopřivnici zastávku
Moravia rallye 2000. Lidé si mohli na parkovišti
před hotelem prohlédnout
několik desítek naleštěných veteránů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Týdenní mezinárodní soutěž historických vozidel Tento Moravia rallye 2000 probíhala od neděle 18. června. Páteční 5. etapa se navíc jela jako VII. ročník Memoriálu Ing. Františka Procházky a startovní pole historických vozidel tento den doplnila další třicítka historických vozidel a motocyklů. Mezinárodní soutěž, která je součástí prestižního kalendáře mezinárodní asociace historických vozidel F.I.V.A., odstartovala v Malé Lučivné na Slovensku, přes Polsko dojela na Moravu, kde účastníci navštívili v našem kraji například Frenštát pod Radhoštěm, Hukvaldy, Kopřivnici, Štramberk a další.

Občané Kopřivnice při středeční etapě viděli několik desítek automobilových veteránů, které svou krásou a udržovaností strčily do kapsy většinu ze současných modelů. Ceny za historické modely jdou do astronomických částek. Mezi nimi pak kraloval modrý Rolls - Royce vyrobený v roce 1910 za sedm set tisíc dolarů. K nejatraktivnějším pak patřily vozy vyrobené po roku 1918 - Gregoire, typ 70-4 z roku 1907, Mercedes, typ 10/20 HP z roku 1912, ale i Laurin & Klement, typ DN/6 taktéž z roku 1912.

Soutěž se stejně jako každoročně těšila mimořádnému zájmu veřejnosti. Navíc rok od roku vzrůstá i její společenská úroveň zároveň s propagací našeho regionu.


Zájem o opravy panelových domů mezi místními družstevníky pomalu roste

K o p ř i v n i c e (dam) - Také v letošním roce pokračuje oblastní stavební bytové družstvo v opravách svého bytového fondu. Drtivá většina prací však probíhá na domech v příborském sídlišti ’Benátky’, v Kopřivnici totiž nebyl o rekonstrukce domů zájem.

V Příboře se v letošním roce dokončuje komplexní revitalizace šesti popisných čísel s dvaasedmdesáti bytovými jednotkami. Po dovolených by navíc měly začít práce na dalších třech domech se šesti desítkami bytů, které budou stejně jako předcházející komplexně revitalizovány včetně přeměny lodžií na zimní zahrady a výměny stávajících oken za plastová.

Také mezi kopřivnickými družstevníky ale pomalu stoupá zájem o opravy domů, které obývají. Nájemci bytů v domě číslo 1299 - 1300 na ulici Pod Zahradami mají zájem jej komplexně revitalizovat. Řada dalších domů po celém městě chce odstraňovat vady panelové technologie jen dílčím způsobem, to znamená, že by se u nich mělo provádět dozateplování zbývajících stěn, oprava lodžií, opravy a zateplení střech a další práce. „Lidé začínají být prozíravější a dovedou sami spočítat, že to, co se dá nyní udělat za určitý peníz, může v následujících letech stát mnohem víc. Chápou také, že čím víc se budou opravy všech panelových vad odkládat, tak tím více se rozrostou a rekonstrukce bude nákladnější,“ tvrdí předseda OSBD Jiří Rýdel. Své tvrzení Rýdel doložil také konkrétním zvýšením cen stavebních prací na příborských lokalitách. „Do nákladů se odráží také zvýšení cen ropy. V závislosti na jejím zdražení vyletěly také ceny všech ropných produktů, včetně plastů či polystyrénu na zateplení. O cenách pohonných hmot ani nemluvím,“ řekl předseda OSBD. Pro letošní rok družstvo podalo na ministerstvo pro místní rozvoj celkem jedenáct žádostí o dotace. Mezi nimi bylo šest žádostí pro domy v Příboře a pro pět kopřivnických domů.


Příměstské tábory o letních prázdninách pořádají v Kopřivnici tři organizace

K o p ř i v n i c e (ili) - S oblíbenou formou aktivního trávení letního času v době prázdnin jako každoročně přicházejí pro děti některé organizace a spolky.

Dům dětí a mládeže připravil tři turnusy příměstských táborů se zaměřením na tři západoevropské země:

1. turnus 17. - 21. července - Belgie, 2. turnus 14. - 18. srpna - Anglie a 3. turnus 21. - 25. srpna - Francie, kde se účastníkům formou společenských her přiblíží zvyklosti a tradice té které země. Mimo to Dům dětí a mládeže Kopřivnice plánuje vycházky do okolí, celodenní výlet i návštěvu místního koupaliště. Informace poskytnou na čísle 81 22 04.

Co do počtu nejvíc turnusů pořádá Foto Morava na chatě Červený kámen:

1. turnus 10. - 14. července se zaměřením na angličtinu, 2. turnus 17. - 21. července sportovní, 3. turnus 24. - 28. července. - policejní akademie, 4. turnus 7. - 11. srpna - country vesnička a pátý turnus 14. - 18. srpna - pojďme si hrát s indiány.

Děti v době od 8 do 18 hodin budou mít na programu vycházky do okolí, návštěvu ranče, hry, soutěže, návštěvy koupaliště, kulturní akce, opékání špekáčků a další. Bližší informace získáte na telefonním čísle 81 15 85 nebo 0602/71 34 07.

„Chceme poskytnou i dětem, které zůstanou přes léto v Kopřivnici, kvalitní prázdninový program za přijatelnou cenu,“ představil příměstské tábory René Lakomý, prezident pořádajícího Klubu vodních sportů Skokan.

Převážně sportovní náplň bude od 8 do 15.30 hodin za příznivého počasí probíhat u vody a na hřišti, při nepříznivém pak v tělocvičně a dalších krytých prostorech. 1. turnus 3. - 7. července (mimo svátků), 2. turnus 10. - 14. července, 3. turnus 17. - 21. července a 4. turnus od 7. do 11. srpna. Bližší informace získáte na telefonním čísle 0602/51 07 42, případně 81 32 54.


Krátce

K o p ř i v n i c e (red) - V době celozávodní dovolené v podniku Tatra, a. s. Kopřivnice dojde k zastavení dodávky tepla, a to od šesti hodin 15. července. Dodávka bude obnovena v neděli 30. července v průběhu dne.

K o p ř i v n i c e (ili) - Sociální příplatek a příspěvek na bydlení se musí odevzdat do konce měsíce července spolu s potvrzenými příjmy na II. čtvrtletí 2000. K přídavkům na děti se musí doložit potvrzení příjmů za rok 1999. Dále u dětí starších patnácti let je nutno doložit potvrzení o studiu na školní rok 2000/2001. Taktéž všechny děti, které dojíždějí do školy mimo místo svého trvalého bydliště, musí doložit potvrzení o studiu na nadcházející školní rok, a to do konce měsíce září.

K o p ř i v n i c e , Š t r a m b e r k (ili) - S příchodem kalendářního léta byla uvedena do provozu veřejná koupaliště jak v Kopřivnici, tak následně i ve Štramberku - Libotíně. Ceny vstupného v obou rekreačních střediscích zůstávají zachovány na úrovni minulého roku.

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes se sejdou městští zastupitelé ke svému jednání v anexu MÚ v 16.30 hod., aby projednali finanční záležitosti města - přijetí dotací a úvěrů i rozpočtové změny, majetkoprávní záležitosti města, pravidla prodeje domů, bytů a nebytových prostor ve městě. Na programu jednání je i záměr ukončení Správy sportovišť Kopřivnice, p. o.


Po červencové pauze se výroba v Tatře rozjede na plné obrátky

K o p ř i v n i c e  (dam) - S větším počtem volných dnů mohou tatrováci počítat v prvních dvou červencových týdnech. V době, kdy je celosvětově menší zájem o produkty automobilek, totiž nebude v Tatře moc práce.  "Počítáme s tím, že v pátek sedmého bude ve firmě minimum lidí, protože by bylo neekonomické rozjíždět výrobu po dvou volných dnech. Co se týká dalších dnů, tak tam se budeme domlouvat s lidmi, aby si částečně brali dovolenou, v některých omezených případech jim bude možné nařídit také šedesátiprocentní volno, ale to se netýká celé firmy," řekla tisková mluvčí automobilky Eva Kijonková s tím, že posledních čtrnáct dnů v červenci bude jako již tradičně patřit celozávodní dovolené.

Nedostatek práce v červenci je podle sdělení tiskové mluvčí dán také faktem, že některé zakázky, které se měly dokončovat v červnu a červenci, byly dodělány s předstihem.

Ihned po celozávodní dovolené však čeká všechny zaměstnance hodně práce. "Bude ihned pokračovat v normálním pracovním režimu. Možná by se dal spíše označit za zrychlený, protože bude třeba uspokojit nové zakázky, které se připojily k celkovému předpokladu počtu vozů vyrobených v letošním roce."


Stíny

20. 6. v odpoledních hodinách odcizil neznámý pachatel od školy Dr. Horákové horské jízdní kolo.

21. 6. v dopoledních hodinách navštívil neznámý pachatel 60letého muže v jeho bydlišti ve Vlčovicích a pod záminkou porouchaného kamionu si jeho prostřednictvím vypůjčil od jeho švagrové 18 000 korun na opravu, přičemž slíbil peníze obratem vrátit. V zástavě nechal poškozené kufříky s nářadím a jídelními příbory v hodnotě značně nižší. Peníze však do dnešního dne nevrátil.

23. 6. bylo oznámeno vloupání do sklepního boxu v nájemním domě č. p. 1117 na ulici Erbenově, ze kterého odcizil neznámý pachatel dětské a dámské jízdní kolo.

25. 6. ve 4.25 hod. oznámila žena bydlící na ulici Obránců míru, že nějaký muž v silně podnapilém stavu jí bouchá na dveře a ruší noční klid. Hlídka na místě zjistila, že oznámení se zakládá na pravdě. Muž odmítl prokázat svou totožnost a při předvedení na Policii ČR byl agresívní, proto bylo použito donucovacích prostředků. Jelikož se dotyčný dopustil přestupků neuposlechnutí výzvy veřejného činitele, rušení nočního klidu a porušování občanského soužití, bude záležitost projednána u přestupkové komise.

V ranních hodinách využil neznámý pachatel nepozornosti 54letého muže z Písku a v jednom z kopřivnických barů mu z opasku odcizil mobilní telefon.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39