Titulní strana

Také Kopřivnice si připomněla justiční vraždu Milady Horákové

Předseda novojičínské Konfederace
politických vězňů Jindřich Holcman
byl jedním z hlavních řečníků pietního setkání
u příležitosti výročí popravy Milady Horákové.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Vzpomínkové setkání u příležitosti padesátého výročí popravy Milady Horákové připravila na minulý pátek kopřivnická základní škola nesoucí její jméno spolu s Konfederací politických vězňů a místním Masarykovým demokratickým hnutím.

Myšlenka uspořádat podobné setkání vznikla v hlavách organizátorů již před rokem, příprava samotného pietního aktu trvala pak asi pouze týden. „Bylo to velmi spontánní, nechtěli jsme dělat nějaké ’hogo-fogo’ setkání, spíš jen malou pietní vzpomínku,“ tvrdí ředitel Základní školy Dr. Milady Horákové Lumír Pospěch.

I přes skromné plány měly původně do Kopřivnice dorazit i takové osobnosti, jako dcera popravené doktorky Horákové Jana Kánská či senátor Jan Ruml. Ti se sice nakonec pro velkou zaneprázdněnost omluvili, ale pozdravili účastníky setkání ve vestibulu školy alespoň písemnou formou. (Jana Kánská se omluvila za svou neúčast na pietním aktu - otiskujeme na straně 2, pozn. red.) Účastníci setkání, které začalo krátce po půl deváté, zcela zaplnili vestibul školy. Postupně si vyslechli proslovy předsedy novojičínské organizace Konfederace politických vězňů Jindřicha Holcmana a starosty města Jiřího Tichánka. Oba řečníci vzpomenuli hlavně morální odkaz Milady Horákové a rovněž utrpení dalších stovek politických vězňů v komunistických kriminálech a pracovních táborech.

„Já si této akce velmi vážím především proto, že tady byla mládež, žáci, nastávající studenti. A co tady dneska slyšeli, si ponesou s sebou do dalších let jako součást novodobé historie,“ řekl po položení kytic k reliéfu doktorky Horákové Holcman s tím, že akce podobného typu teď probíhají prakticky ve všech okresních městech.

„Já jsem se již zúčastnil vzpomínek v Karviné, Opavě a Praze. Pravděpodobně nejvýznamnější vzpomínka na Miladu Horákovou se uskutečnila 27. června v Praze na Žofíně. Na této akci celorepublikového významu se sešli političtí vězni z padesátých let spolu s významnými osobnostmi politiky, vědy a kultury.“


Starostové severní Moravy měli kongres

K l i m k o v i c e (hod) - Na Kongresu starostů a primátorů severní Moravy a Slezska, který se uskutečnil v pátek 16. června v sanatoriu v Klimkovicích, se jednalo o příležitostech rozvoje v regionech s vysokou nezaměstnaností. Za Kopřivnici se kongresu zúčastnil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Setkání zahájili svými příspěvky primátor Ostravy Evžen Tošenovský, primátor Opavy a předseda Sdružení obcí Horního Slezska a severní Moravy Jan Mrázek, Irena Homolová, tajemnice Konrad-Adenauer-Stiftung.

„První náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Durčok hovořil o prioritách a záměrech ministerstva, poslanec Parlamentu ČR Josef Jalůvka mluvil o významu průmyslových zón pro podporu zaměstnanosti. Generální ředitel firmy FITE, a. s., vystoupil s příspěvkem o odpadech a připravované studii o odpadech,“ sdělil po jednání místostarosta Krajčír.

Jednání se zúčastnil i vládní zmocněnec pro severní Moravu a Slezsko Vítězslav Zamarský.

„Jak zaznělo i v jiných médiích, většina toho, o čem se na setkání hovořilo, nebyla pro větší část starostů ničím novým, s čím by se již nesetkali nebo o čem by nejednali,“ uzavřel komentář Zdeněk Krajčír.


Domy na Obránců míru mají být vizitkou města

K o p ř i v n i c e (dam) - Opravou pláště a zateplením domů č. p. 870 a 871 pokračuje projekt postupného zušlechťování ulice Obránců míru.

V letošním roce bylo na opravy fasád vyčleněno z rozpočtu města zhruba pět a půl milionu korun. Kromě domů na Obránců míru bude z těchto peněz pokračovat také rekonstrukce pláště domů na náměstí T. G. M. Kromě již zmíněného domu 870 a 871 se v letošním roce připravují opravy domů č. p. 711 - 714 a 785 - 786, které stojí na začátku ulice Obránců míru. V plánu je také oprava chodníku u domu číslo 401 - 403 na téže ulici. „Tato akce bude spojena také s hydroizolací budov sousedících s chodníkem, zabrání se tak prosakování vody do suterénu,“ řekl šéf bytového oddělení kopřivnické radnice Igor Kocurek.

S pracemi na ulici Obránců míru se začalo již v roce 1998, kdy bylo provedeno zateplení štítových stěn dvou domů. Vloni pak byla opravena fasáda dalších pěti staveb s obecními byty.

Pro zvýšený příliv prostředků do rekonstrukcí domů stojících na ulici, kterou vede hlavní příjezdová komunikace od Nového Jičína, má město hned několik vysvětlení.

„Chceme, aby přístup do města byl jeho dobrou vizitkou, dalším důvodem je žalostný stav fasád domů, které patří k nejstarším ve městě,“ řekl místostarosta Alois Janek. Podle jeho slov ovlivnilo výběr domů na Obránců míru také rozhodnutí ponechat je i v budoucnu v majetku města.

Rychlost postupu prací na opravách ulice Obránců míru je podle Janka závislý pouze na ekonomických faktorech.

„Uvidíme, kolik budeme moci pro tento projekt uvolnit, ale podle mých odhadů by celá ulice mohla být dokončena zhruba v horizontu pěti let,“ řekl místostarosta Janek s tím, že v budoucnu by úpravy domů mohly pokračovat střešními nadstavbami a podobně.


Seminář o životním prostředí nebyl ukázkou suché teorie

K o p ř i v n i c e (ili) - Seminář věnovaný životnímu prostředí a jeho ochraně, stejně jako získávání veřejnosti pro rozhodování o životním prostředí, byl určen zejména pro pracovníky úřadů, ale i podnikatele a širší veřejnost. Pouze z důvodu kapacity při pořádání páteční pracovní části semináře věnovanému přípravě modelu místní agendy byla účast omezena na šedesát účastníků.

S nevšedním zájmem, který byl mnohokrát anglickými lektory vyzdvihnut, přistupovali účastníci jak ve všech diskuzích k jednotlivým přednáškám, tak hlavně při přípravě modelu místní agendy 21.

Celý pracovní seminář vedla vedoucí oddělení osvěty Českého ekologického ústavu v Praze Alena Reitschmiedová spolu s Glynem Chambersem a některými členy přípravného výboru pilotního projektu „Novojičínsko v novém tisíciletí“.

Úkolem účastníků semináře rozdělených do osmi skupin bylo vypracování studie rozvoje daného města či lokality do roku 2015 v souladu s ochranou životního prostředí. V závěrečné prezentaci pak jednotliví zástupci pracovních skupin obhajovali zpracování dané vize. Do jaké míry budou jejich projekty a představy reálné, přineseme v dalším vydání novin.


Běh Kopřivnických novin ve znamení únavného vedra

Kratší trať letos absolvovali účastníci
Běhu Kopřivnických novin.
Zkrácení závodů mělo na svědomí slunce.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - Loni se při Běhu Kopřivnických novin čekalo na milosrdné paprsky, aby vysušily dráhu, letos by všichni přivítali, kdyby žhnoucí slunce alespoň na pár minut přikryly mraky. Ve středu 21. června se místní základní školy sešly k měření běžeckých sil, které již devátým rokem ve spolupráci se školami pořádá redakce kopřivnického týdeníku.

Jako obvykle se soutěžilo ve třech věkových kategoriích, jen tradičně běhané tratě si panující vedro vyžádalo zkrátit, na bojovnosti reprezentantů šesti zúčastněných škol ale naštěstí neubralo.

K nejkvalitnějším výkonům letošního ročníku patřila šestistovka v podání vítězů nejmladších kategorií a především pak kvalitní čas Lukácse v běhu na 1 000 m. Prim v soutěži družstev hrála, jak už se stává v atletických disciplínách zvykem, ZŠ 17. listopadu a po zásluze bude opatrovat putovní pohár, jejž loni v soutěži škol získala, i následující rok. Jen tradiční keramický zvon nahradil honosný pohár ve zlaté barvě.

Výsledky Běhu Kopřivnických novin: nejmladší žákyně (600 m): 1. Iva Bujnošková (ZŠ 17. listopadu) 2:04,2; 2. Andrea Kalužová 2:04,5; 3. Ingrid Jungová (obě ZŠ - náměstí) 2:10,2; družstva: 1. ZŠ - náměstí 11 b.; 2. ZŠ 17. list. 14 b.; 3. ZŠ E. Zátopka 25 b; nejmladší žáci (600 m): 1. Jakub Drastik (ZŠ 17. listopadu) 1:56,6; 2. Marek Jež (ZŠ Alšova) 2:00,0; 3. Pavel Michálek (ZŠ sv. Zdislavy) 2:02,0; družstva: 1. ZŠ 17. listopadu 14 b.; 2. ZŠ sv. Zdislavy 29 b.; 3. ZŠ E. Zátopka 31 b.; mladší žákyně (600 m): 1. Petra Kučerová (ZŠ E. Zátopka) 1:59,6; 2. Dominika Sovjáková (ZŠ - náměstí) 2:00,0; 3. Dominika Lysová (ZŠ 17. list.) 2:00,5; družstva: 1. ZŠ 17. listopadu 16 b.; 2. ZŠ E. Zátopka 21 b.; 3. ZŠ - náměstí 21 b.; mladší žáci (800 m): 1. Zbyněk Melčák (ZŠ E. Zátopka) 2:32,0; 2. Gábor Lukács (ZŠ 17. listopadu) 2:33,5; 3. Michal Mička (ZŠ 17. listopadu) 2:33,9; družstva: 1. ZŠ 17. listopadu 10 b.; 2. ZŠ E. Zátopka 18 b.; 3. ZŠ M. Horákové 30 b.; starší žákyně (800 m): 1. Petra Kociánová (ZŠ Alšova) 2:40,2; 2. Lucie Želazková (ZŠ 17. list.) 2:41,9; 3. Pavlína Klowersová (ZŠ E. Zátopka) 2:45,2; družstva: 1. ZŠ 17. listopadu 19 b.; 2. ZŠ E. Zátopka 23 b.; 3. ZŠ sv. Zdislavy 33 b; starší žáci (1 000 m): 1. Ferenc Lukács 2:53,7; 2. Tomáš Kirschner 2:59,1; 3. Pavel Zapletal (všichni ZŠ 17. list.) 3:02,5; družstva: 1. ZŠ 17. listopadu 6 b.; 2. ZŠ E. Zátopka 21 b.; 3. ZŠ Alšova 30 b.; soutěž škol: 1. ZŠ 17. listopadu 79 b.; 2. ZŠ E. Zátopka 139 b.; 3. ZŠ M. Horákové 206 b.; 4. ZŠ - náměstí 207 b.; 5. ZŠ sv. Zdislavy 262 body.


Letos poprvé se se školními lavicemi rozloučili žáci všech místních škol

Také letošní poslední zvonění se odehrálo
pod přísným dohledem ředitelů
všech místních základních škol.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Stejně jako sedm ročníků jejich předchůdců, i žáci letošních devátých tříd se za hlasitého povyku a bujarého veselí rozloučili s docházkou do základní školy.

Poslední zvonění, které jako obvykle připravil provozovatel kulturního domu firma Ludvík Moravia, začalo minulý pátek krátce po deváté hodině, kdy z jednotlivých škol vyrazily skupinky namaskovaných a dobře naladěných absolventů devítileté povinné školní docházky. Skupinky se postupně spojily v jeden průvod, který prošel městem a za doprovodu taneční muziky a s mažoretkami v čele dorazil před kulturní dům.

Právě na travnatém prostranství před kulturákem se odehrála hlavní část programu. Nejdříve se všechny školy krátkým programem představily starostovi města Jiřímu Tichánkovi, který je v kostýmu krále slavnostně vysvobodil z ’poddanství pedagogických sborů’. Nejčastěji zazněly populární písně s texty upravenými k dané příležitosti. Pouze žáci ZŠ Emila Zátopka se blýskli poměrně vtipnou scénkou o atletovi, který dal jméno jejich škole. Originální byla také Základní škola sv. Zdislavy, která možná proto, že měla na posledním zvonění premiéru, připravila nejpreciznější vystoupení, ve kterém nechybělo dramatické vystoupení, stejně jako akrobatické figury. Svatá Zdislava také jako jediná přišla v jednotných historizujících kostýmech a odnesla si ocenění za nejlepší kolektivní masku a jako jediná měla i třídního učitele v masce.

Po představení jednotlivých škol následovala nejoficiálnější část celého programu. Všichni žáci složili do rukou starosty slib, že se nezpronevěří ideálům, které jim učitelé devět let vštěpovali, a přivázali stuhu s podpisy všech deváťáků na slavnostní insignii.

Za to jim ’nejvyšší z nejvyšších v Království kopřivnickém’ slíbil, že je již nikdy žádný z učitelů nebude obtěžovat příkazy jako: Uč se! Dávej pozor! Nebav se se sousedem! Neotáčej se! Nejez při vyučování! Kde máš domácí úkol? Proč neumíš slovíčka? ...a jiné samozřejmé nesmysly, protože je čeká svoboda a volnost.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39