Kultura

V krytu zahrají Tři sestry a kapela Lety mimo

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítra večer se kryt pod kulturním domem zaplní fanoušky punkové muziky. Ti do Kopřivnice přijedou na koncert české legendy tohoto žánru - skupiny Tři sestry.

Koncertem, který zrovna ideálně nezapadá do dramaturgie Nory tak, jak ji znají její návštěvníci, ukončí klub běžnou sezonu, která následně vyvrcholí open air festivalem Šlahouny.

Začátek koncertu je plánován na jednadvacátou hodinu a ještě než na pódium vystoupí Tři sestry, zahřeje publikum na provozní teplotu předkapela Lety mimo. Tato tříčlenná kapela doprovází ’sestry’ na jejich koncertech již od jara roku 1997, tedy od doby, kdy se jeden ze zakládajících členů Letů mimo Mirek Cvancigr převzal post kytaristy Tří sester po odcházejícím Františkovi Sahulovi. Lety mimo hrají nedefinovatelnou směs hudebních stylů. V jejich hudbě lze nalézt funky, rock, grunge, ale převládá svěží písničkový punk.

Hlavní hvězdy večera Tři sestry přijíždějí do Kopřivnice v rámci koncertní šňůry uspořádané k patnáctému výročí souboru. Z toho vyplývá, že kapela byla založena na jaře roku 1985. Postupně se v ní vystřídala řada muzikantů a z původní sestavy dodneška vytrvali pouze vedoucí kapely, baskytarista Tomáš Doležal, zvaný Magor a zpěvák Lou Fanánek Hagen. Společně s nimi dnes Tři sestry tvoří již zmíněný kytarista Mirek Cvancigr, Ronald Seitl, Veronika Jarmila (akordeon) a bubeník Petr Lukeš. V před revolučním období hrály sestry jen v několika klubech a na soukromých večírcích. Jejich kariéra odstartovala až po uvolnění cenzury po roce 1989. Sestry velmi dobře využily lačnosti publika po do té doby zakázaných věcech a hned v roce 1990 vydaly své první album ’Kovárna: to je nářez’, od té doby chrlí desky rychlostí jedno CD za rok a dnes jich mají na svém kontě již deset. Jedenácté by si měli připsat v září, kdy by měla vyjít připravovaná kompilace se čtyřmi až dvaceti bonusy natočená k patnáctému výročí existence kapely. Tři sestry sice samy o sobě tvrdí, že jsou souborem kreténů a nejsou v ní muzikanti, ale přesto všechno si však stále drží relativně početné publikum.


Žáky devátých tříd zítra čeká rozloučení se školní docházkou

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že jim ještě pár dní ve školních lavicích zbývá, budou se kopřivničtí ’deváťáci’ loučit se školními lavicemi již zítra. Letošního posledního zvonění se poprvé zúčastní zástupci všech místních škol včetně Základní školy sv. Zdislavy, která doposud devátý ročník neměla.

Celá akce začne asi kolem deváté hodiny průvodem recesních masek, který vyjde ze školy na ulici 17. listopadu a během asi hodinové cesty městem se k němu připojí všechny zbývající školy.

Kolem desáté hodiny by pak školáci měli dorazit před kulturní dům, kde je připraven slavnostní ceremoniál, během kterého zástupci jednotlivých škol složí slib do rukou starosty města a na ’příložníkouvou’ insignii přiváží stuhu s podpisy všech absolventů ročníku. Pak bude dán prostor několika krátkým soutěžím a recesním vystoupením jednotlivých škol. Dopolední část programu uzavře krátká diskotéka, která bude v podstatě pozvánkou na odpoledne, kdy ve stanu před kulturním domem proběhne diskotéka, během které vystoupí také místní kapela ’Dnes už je zítra’.


Muzikanti z uměleckých škol hráli skvěle, ale publikum nepřitáhli

Sestry Magdaléna a Tereza Maléřovy
reprezentovaly svou ZUŠ Studénka
na druhém ročníku koncertního programu
Juvenalis Musica.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Vynikající výkony předvedli žáci Základních uměleckých škol z Příbora, Studénky, Frenštátu, Nového Jičína a Kopřivnice na druhém ročníku Juvenalis Musica.

Letošní setkání však proběhlo za minimálního zájmu publika. V hledišti kina sedělo jen několik desítek lidí, kteří navíc většinou tvořili doprovod vystupujících. Mladí interpreti by se přitom provedením vybraných skladeb mohli srovnávat i s mnohými profesionály. „Myslím, že na rozdíl od loňského ročníku, byla letos všechna vystoupení na velmi vyrovnané a vysoké úrovni,“ pochvaloval si výkony mladých muzikantů, také dramaturg koncertu Jiří Cachnín.

Přes nezájem běžných konzumentů kultury si umělecké školy váží možnosti setkání mimo soutěžní pódia, na kterých se jejich svěřenci setkávají běžně.

„Myslím si, že tato akce má jistě svůj význam. Pokud nám chce kulturní dům umožnit takovou formu prezentace, je to jen dobře. Je to totiž něco zcela jiného než klasické soutěže,“ domnívá se ředitel První soukromé umělecké školy MIS music Petr Suttner. Ředitel MIS music také potvrdil, že nikde poblíž akce tohoto typu neprobíhá. „Alespoň o ničem takovém nevím. Před dvěma roky uspořádaly soukromé umělecké školy podobný koncert v Krnově, byl tam ale velký problém s dopravou a ubytováním, proto se další ročník neuskutečnil,“ dodal Suttner.


Pozítří bude v Příboře rockový festival Merlin

K o p ř i v n i c e (dam) - S cílem rozvířit spící kulturní dění v Příboře připravila parta nadšenců na sobotu 24. června první ročník rockového festivalu Merlin.

Akce, která je podle pořadatelů určena především mladým lidem, kterým se prý v Příboře nedostává odpovídajícího kulturního vyžití, je situována do amfiteátru za Katolickým domem a začíná v jednu hodinu odpoledne.

Kromě vystoupení asi osmi alternativně zaměřených kapel ze zdejšího regionu, se účastníci festivalu mohou těšit i na klasickou hudbu pro klavír, divadlo a výstavy.

O zahájení festivalu se postarají herci z divadelní skupiny Přibližně, kteří pro příborské publikum odehrají reprízu nového nastudování Prudkovovy hry Triumf cnosti.

Pak již bude následovat maraton koncertů. Na pódiu se během odpoledne a večera objeví ostravská kapela Pohon, příborská rocková partička Hudba Hraje.

„Dále přijede jazzová kapela Saguitarius z Prahy, hardcorova skupina Illegal Illusion z Bílovce, Stand&Art z Kopřivnice, bigbítová kapela Spytihněv z Rožnova pod Radhoštěm, Kopřivničtí Dnes už je zítra a NVN z Petřvaldu,“ řekl pořadatel Merlina Martin Kuboš.

Milovníci výtvarného umění si na festivalu budou moci prohlédnout výstavu ostravských výtvarníků sdružených ve skupině Fluorobotanics a práce mladé výtvarnice používající umělecký pseudonym B.A.V.

Během předpokládaného dvanáctihodinového průběhu festivalu se jeho účastníci budou mít možnost občerstvit v čajovně nebo využít služeb stánků s občerstvením.

Velkým trumfem v kapse pořadatelů je cena vstupného. Za celodenní zábavu totiž návštěvníci Merlina zaplatí pouhých padesát korun, a to i přesto, že pořadatelé připravují festival na vlastní náklady a nezískali na něj ani pětadvacetitisícový grant, o který požádali.


Městský dechový orchestr bude koncertovat před muzeem

K o p ř i v n i c e (dam) - První a poslední promenádní koncert místního Městského dechového orchestru na domácí půdě je naplánován na zítřejší večer. Orchestr je totiž podle svého dirigenta natolik vytížen, že ani neuvažuje o uspořádání tradičního letního koncertu v parku bývalého závodního klubu. „Nevím dokonce ani jestli se nám podaří nastudovat dostatek skladeb na slavnostní Podzimní koncert, který bývá vrcholem naší sezóny,“ uvedl kapelník Alois Hrnčárek.

Během zítřejšího programu, který začne o půl osmé večer před Technickým muzeem, by měly zaznít starší skladby z repertoáru orchestru, ale i novinky. Příjemným osvěžením by mělo být také vystoupení mažoretek, které odtančí sedm čísel, z nichž tři jsou zcela nové choreografie. Koncert před muzeem je také poslední prověrkou orchestru před odjezdem na Mezinárodní festival dechových orchestrů ve Zlíně.


Zámecké slavnosti v Pomněnce již končí

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes a zítra mají návštěvníci kulturního domu poslední možnost zhlédnout výstavu výtvarných prací žáků Základní školy sv. Zdislavy. Výstava, na které je možné vidět výtvarné práce inspirované pohádkovým světem rytířů a princezen, probíhá v baru Pomněnka a bude ukončena zítra v pět hodin odpoledne.


Casanova provádí výstavou o 18. století

N o v ý J i č í n (dam) - Až do poloviny srpna se budou moci návštěvníci novojičínského žerotínského zámku projít Stoletím kavalírů - právě tak se totiž jmenuje zatím poslední výstava, kterou přesně před týdnem slavnostně otevřelo novojičínské Okresní vlastivědné muzeum. Expozici do Nového Jičína přivezli historici z regionálního muzea v Teplicích.

Průvodcem návštěvníků výstavy se stane známý italský milovník a umělec života Giovanni Giacomo Casanova. Kromě představení jeho života se autoři věnovali také mnoha dalším významným osobnostem osmnáctého století. Pro zdejší region je zajímavé, že na výstavě se objevují také materiály potvrzující Casanovův vztah s hraběnkou Josefínou Pachtovou - majitelkou zámku v Bartošovicích.

Jádro výstavy tvoří písemnosti, včetně originálů Casanových dopisů, ale také dobové obrazy, kresby a rytiny. K vidění jsou také dobové kresby zachycující novojičínské a starojičínské scenérie, které dosud nikdy nebyly vystavovány.


Kino Puls zahraje dvě komedie a české drama

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě reprízy a jednu premiéru má v následujícím promítacím cyklu na programu kopřivnické kino Puls.

V premiéře uvidí kopřivničtí filmoví fanoušci americkou dobrodružnou komedii z válečného prostředí Tři králové.

Děj filmu, který bude Puls promítat ode dneška do pondělka vždy ve 20.30 a poslední den i v šest večer, diváky zavede do Iráku těsně po skončení války v Perském zálivu. Skupinka amerických vojáků složená z kapitána speciální jednotky Archieho Gatese (George C LOONEY), seržanta Troey Barlowa ( MARK WAHLBERG), zásobovacího seržanta Elgina ( ICE CUBE) a řadového vojína Vig ( SPIKE JONZE) se rozhodne, že pro zábavu ukradnou Saddámovi velký náklad zlata, který má být podle nalezené mapy uložen kousek od jedné z nepřátelských základen. Ambiciózní plán čtveřice dobrodruhů počítá s tím, že ’zmizí za soumraku a vrátí se na oběd’. Při hladkém průběhu akce by takový materiál vydal maximálně na krátký film, a proto vše nemůže jít tak hladce, jak by si hrdinové filmu přáli.

Scenárista a režisér filmu David O. Russell prý strávil celých osmnáct měsíců studiem zákulisí iráckého konfliktu. Nakonec se jeho mravenčí práce vyplatila a podařilo se mu vcelku věrně vykreslit, jak charaktery jednotlivých postav, tak i ’běžný’ život v zemi, která bojuje sama se sebou.

O odpolední promítací čas se rovným dílem podělí dva filmy - americká komedie Nevěsta na útěku a české filmové drama Kuře melancholik.

Dnes a zítra odpoledne do kina zamíří pravděpodobně milovníci filmu Pretty Woman, protože právě Nevěsta na útěku je jakýmsi velmi volným pokračováním tohoto romantického trháku a opět se v něm sejdou Julia Roberts a Richard Gere.

Na Kuře melancholika, baladický příběh z přelomu minulého a tohoto století, který doslova ze země vydupal kameraman a režisér Jaroslav Brabec, je pak možné zajít o víkendu.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39