Zprávy z města a okolí

Bezplatných konzultací využilo čtyřicet zájemců

K o p ř i v n i c e - Kopřivnické noviny ve 12. a 13. čísle uvedly v článku ’Státní program na podporu úspor a využití energie’ možnosti získání státní podpory prostřednictvím Fondu životního prostředí (FŽP). Tuto informaci je vhodné doplnit o skutečnost, že stát podporuje úspory energií ještě programem České energetické agentury (ČEA).

Členové Regionálního energetického centra, kteří provádějí bezplatné konzultace v Domě podnikatelů, jednak zastupují přímo ČEA, jednak byli nápomocni při zpracování řady žádostí o dotace (téměř se 100% účinností) pro oba fondy, mají velmi dobré znalosti o podmínkách, dovedou s nimi v rámci konzultace seznámit i předběžně určit, zda daný energetický systém odpovídá dotačním podmínkám, dovedou také zajistit i potřebné technické návrhy, finanční kalkulace apod.

Podpory jsou určeny pro všechny subjekty (fyzické osoby, malé i velké podniky, městské úřady atd.) a potenciál využití je v tomto regionu značný. Jako budoucí a perspektivní je možno určit zejména využití kogeneračních jednotek, biomasy kotle na dřevo, dřevěný odpad, slámu a další), sluneční energii na ohřev teplé užitkové vody a tepelných čerpadel pro otop. I když náklady na realizaci jsou vysoké, státní dotace umožňuje jejich značné snížení. Budoucí přínosy jsou již dnes ekonomicky zajímavé a jejich atraktivnost při nárůstu cen bude ještě větší. Tak například pro zavedení tepelného čerpadla, které podle systému umožní ušetřit 40 - 60 % energie na otop, poskytuje FŽP pro fyzické osoby (majitele rodinných domků) nenávratnou dotaci ve výši 30 procent celkových nákladů, a to až do výše 70 - 110 tisíc Kč na jednu bytovou jednotku dle typu systému tepelného čerpadla.

Dosavadní zkušenosti jednoznačně ukazují, že rozvaha před započetím nové stavby či rekonstrukce sama o sobě vede k úsporám, snižuje ztráty snížením předělávek apod. Vlastní rozvaha a kontrola po zadání nebo zpracování projektu umožňuje jen diskuzi, zda jako zdroje použít ten či onen typ kotle, tu nebo onu izolaci zdí a oken, ale to je již někdy málo. Větší efekt má konzultace dopředu jako celek a ukazuje se, že i stavba či rekonstrukce může vyjít optimálněji a efektivněji. Dosud proběhlo přes 40 konzultací, z nichž 60 % se týkalo právě již závěrečných rozvah. Realizace staveb pro třetí tisíciletí (včetně rekonstrukcí a úprav) vyžaduje odborné technické zvážení a v řadě případů i finanční pomoc. Pro získání podkladů pro obě části jsou k dispozici občanům bezplatné konzultace v Domě podnikatelů každou středu od 14 do 16 hodin s možností objednat se nebo vznést dotaz na čísle 89 36 72.

Jan Matula, REC


Při návštěvě Myszkowa se jednalo i o možné spolupráci

K o p ř i v n i c e (hod) - Na čtyřdenní návštěvě partnerského města Myszkow v Polsku byli ve dnech od 9. do 12. června místostarosta Zdeněk Krajčír, radní Pavel Altrichter a Jaromír Maroň. Návštěva proběhla u příležitosti padesátiletého povýšení Myszkowa na město.

„Během naší návštěvy v Myszkowě jsme se setkali nejen s vedením města, ale i s ministrem pro vstup Polska do Evropské unie, s představiteli okresu, podnikateli a lidmi z oblasti kultury a sportu. Během slavností jsme hovořili i se starostou španělského města Los Alcazares, které je polským partnerským městem,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Představitelé našeho města navštívili továrnu na výrobu kartonu a během rozhovoru s majitelem továrny došlo k příslibu spolupráce z důvodu jeho zájmu o odběr separovaného papíru z Kopřivnice. Nyní radnice čeká na jeho příjezd, aby se mohla dohodnout bližší spolupráce.


Hasiči z Mniší opět bodují na soutěžích

M n i š í (ili) - Okrsková soutěž hasičů mužů Mniší, která proběhla 10. června u Kulturního domu v Mniší, se skládala z běhu na 100 metrů a požárního útoku. V první disciplíně zvítězili Stanislav Lichnovský, Svatopluk Holub a Robert Jalůvka (všichni z Mniší) a v požárním útoku družstva 1. Mniší A, 2. Mniší B a 3. Vlčovice.

Následně se konala soutěž O putovní pohár starosty Kopřivnice, ve které se utkala družstva kopřivnického okrsku. Pohár získalo pořádající družstvo Mniší, na druhém místě skončila Kopřivnice a třetí Lubina.

V sobotu 17. června družstvo dorostenců z Mniší zaznamenalo historický úspěch. Pod vedením Petra Žabenského zvítězilo v krajském kole Sboru dobrovolných hasičů a postoupilo tímto na mistrovství ČR.


Od nového roku bude Tatra zřejmě přispívat zaměstnancům na důchod

K o p ř i v n i c e (dam) - Od nového roku zřejmě čeká tatrováky příjemné překvapení, jejich zaměstnavatel se totiž rozhodl přispívat jim na penzijní připojištění.

„Tento záměr byl již projednán s odborovou organizací. Kritéria pro poskytování příspěvku včetně jeho výše jsou však zatím předmětem dalších jednání,“ tvrdí tisková mluvčí automobilky Eva Kijonková.

V těchto dnech bude v Tatře probíhat dotazníková akce, jejíž cílem je zjistit, u kterých fondů jsou tatrováci připojištění a jakou částku měsíčně platí.

„Tyto údaje personalisté zpracují a bude to sloužit jako jeden z podkladů pro výběr fondu, do kterého by případný příspěvek směřoval,“ uvedla Kijonková.

Z celkového počtu dvaadvaceti existujících penzijních fondů bude po tendru vybráno asi jen pět, se kterými bude Tatra spolupracovat.


Obyvatelé Kopřivnice si myslí, že předčasné volby by nic nepřinesly

K o p ř i v n i c e (ili) - Dnešní anketní otázka, kterou jsme položili několika náhodným obyvatelům Kopřivnice, zněla: Myslíte si, že je třeba vyměnit vedení na radnici a vyvolat nové předčasné volby do zastupitelstva tak, jak o tom v krajním případě uvažuje ODS?

Bronislav P. (48 let, zámečník) - O tom slyším poprvé. V každém případě si myslím, že by změna vedení nic nevyřešila.

Anna H. (54 let, důchodkyně) - Petr nebo Pavel, já v tom žádný rozdíl nevidím. Je to stejné jako ve vládě. Kdo je u moci, pomlouvá opozici a tady je to totéž.

Jaroslava V. (39 let, soukromá podnikatelka) - Když si uvědomím, kolik by nové volby stály peněz, tak už z tohoto důvodu s nimi nemůžu souhlasit.

Petr G. (42 let, strojní inženýr) - Já si myslím, že se voliči už jasně jednou vyjádřili. To, že se na radnici při rozdělování křesel nedokázali dohodnout, je problém ODS. Obdivuji jejich jistotu, že by se vyvolání předčasných voleb neobrátilo proti nim.

Jaromír M. (45 let, soukromý podnikatel) - O předčasných volbách nic nevím. Ale pro mě jsou rozhodující spravené cesty a ne, kdo je právě u moci. Navíc se cesty neopraví, ani když tam budou členové ODS nebo ČSSD. Pokaždé se neopravené cesty budou zdůvodňovat nedostatkem financí, tak nač nějaké volby.

Lenka Š. (18 let, studentka gymnázia) - Politika mě nezajímá. Každý politik má stejně plnou pusu předvolebních slibů, a když je zvolen, tak na svůj volební program rychle zapomíná. Ještě jsem volit kvůli věku nemohla, ale chápu lidi, kteří ani k volbám nejdou.

Zdeněk R. (48 let, fotograf) - A co se změní? ČSSD se vymlouvá, že většina problémů vznikla zadlužením města ODS dostavbou kulturáku a ODS, pokud by se dostala k moci, vymlouvala by se na chybné kroky ČSSD, které musí napravovat.

Pavel J. (30 let, obchodník) - Kdyby představitelé politických stran považovali své zvolení jako práci, která jim byla svěřena, tyto problémy by vůbec nevznikaly. Jenže oni mají větší potřebu se prezentovat před voliči. Stačí sledovat přímý přenos ze zastupitelstva, jak před kamerami do sebe šijou a pak se po skončení protáhnou přes Robinson, jak tam přátelsky klábosí u jednoho stolu a hned je každému jasné, o co každému jde.

Eliška C. (47 let, referentka) - Většina prostých občanů přijde na úřadě do styku pouze s úředníky a je jim celkem jedno, kdo sedí nad nimi. Práce úřadu hodnotí podle jeho zaměstnanců a ne podle toho, která strana je u moci. To znamená, že s předčasnými volbami nesouhlasím.

Jiří H. (33 let, nezaměstnaný) - Pokud by politikům opravdu šlo o prospěch města a ne o svůj vlastní, bylo by úplně jedno, kdo je právě ve vedení.

Renáta F. (27 let, mateřská dovolená) - Lidé jsou už unaveni neustálými volbami, doplňujícími volbami, uvažovanými referendy a podobně. Nemyslím si, že by se podobný krok setkal u občanů s porozuměním.

Vladimír B. (57 let, právník) - O tom jsem sice ještě neslyšel, ale ani bych se nedivil, kdyby k tomu došlo. Kopřivnice si s Kocourkovem v ničem nezadá.

Radim M. (51 let, invalidní důchodce) - Myslím si, že se jedná spíš o nějaké žabomyší války uvnitř politických stran. Z toho mraku nejspíš pršet nebude.

Leoš P. (44 let, truhlář) - Co? To nemají nic jiného na práci, že vymýšlejí takové hlouposti? Snad si nemyslí, že je v tom budu podporovat.

Jindřich V. (40 let, provizní prodejce) - Nevidím ve změně politických špiček ve městě žádný přínos.

Jaroslav H. (72 let, důchodce) - Vždyť je to jedno, jestli je u moci ODS nebo ČSSD. Výstavbu domova důchodců a dostavbu jídelny slibovali všichni a v okamžiku, kdy měli svoje místa jisté, tak zpívali stejně: nejsou peníze. Oni si snad neuvědomují, že si ten domov důchodců budou stavit pro sebe. Já se toho už nedožiju, ale jim jednou přijde vhod.

Zuzana (38 let, příprava materiálu pro výrobu) - Předčasné volby? A to je nějaký vtip?

Bohuslav (45 let, vedoucí provozu) - Bohužel o tom slyším poprvé, ale logiku v tom nevidím.

Přestože jsme v rámci této ankety oslovili na padesát občanů, nejen, že se ani v jednom případě nikdo z dotázaných nevyslovil pro předčasné volby, ale v podstatě o sporu mezi politickými stranami nevěděli.


Záměr výstavby obchodního komplexu ve městě

K o p ř i v n i c e (red) - Firma FASTAV Development - AOC, s. r. o., Vsetín má záměr vybudovat na stávajícím pozemku Tatry Kopřivnice obchodní komplex.

Pozemek se nachází v  prostoru vymezeném ulicí Štefánikovou, železniční tratí a objektem staré kovárny. Na této ploše bude dle představ investora vybudován jednopodlažní obchodní komplex o rozměrech asi 87 x 44 m, dále sklad obalů, rampa a parkoviště s  počtem 202 parkovacích míst. Hlavní vstup pro zákazníky a zásobování je navržen ze Štefánikovy ulice. V zájmovém území byly provedeny kontrolní vrty a odběr vzorků půdy. Bylo zjištěno, že na ploše asi 2 750 m2 (zejména objekt staré kovárny) je zemina znečištěna ropnými látkami do hloubky asi 2 m. Na této ploše má být provedena sanace. Před zahájením sanačních prací budou provedeny demolice stávajících objektů a poté se provede skrývka zeminy, která bude ukládána na řízenou skládku v odhadovaném množství cca 4 100 m3. Poté bude proveden zásyp vytěženého prostoru nekontaminovanou zeminou a inertním materiálem.

Vzhledem k tomu, že uvedený nákupní dům překračuje výměru 3 000 m2 zastavěné plochy, musí podle přílohy zákona ČNR č. 244/1992 Sb. o posuzování vlivu staveb, činností a technologií na životní prostředí, budoucí investor před zahájením územního řízení oznámit záměr výstavby Okresnímu úřadu v  Novém Jičíně a předložit mu dokumentaci hodnocení vlivů na životní prostředí. Součástí projektové dokumentace je rovněž hluková studie, která posuzuje současnou a předpokládanou intenzitu dopravy. Je uvažováno s denním průměrným příjezdem 1 000 osobních aut, 40 lehkých a 10 těžkých nákladních automobilů. Tato dokumentace je v  současné době na odboru životního prostředí MÚ v Kopřivnici, Štefánikova ulice č. 58. Občané mohou získat podrobnější informace v  úřední dny v  době od 8 do 17 hod. na odboru ŽP - VLHZ, 1. p., dveře č. 11.


Práce na telefonizaci Lubiny skončí nejpozději v červenci

L u b i n a (dam) - Nejpozději do konce měsíce července by měly v Lubině zmizet nebezpečné výkopy a šrámy na silnicích, které vznikly v souvislosti s prováděnou telefonizací obce.

Podle původních plánů měly být telefonní kabely položeny na celém území Lubiny již koncem května nebo tento měsíc.

Zdržení prací o jeden měsíc má podle Milana Valacha, hlavního stavbyvedoucího provádějící firmy Jamteko, s. r. o., na svědomí hned několik faktorů. „Největší zpoždění zapříčinily rozsáhlé změny v původně plánovaném projektu. V souvislosti s nimi došlo také ke změnám materiálů,“ řekl Valach s tím, že i některé dodávky materiálů byly opožděné.


Lachnit navštívil Tatru, i když to původně neměl v plánu

K o p ř i v n i c e (dam) - Při své nedávné návštěvě Kopřivnice zavítal ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit také do Tatry, a to i přesto, že návštěva automobilky původně nebyla v oficiálním programu ministrovy cesty po severu Moravy.

V Tatře se šéf rezortu pro místní rozvoj setkal s finančním ředitelem a místopředsedou představenstva Janem Ludvou. „Hovořili spolu o současné situaci společnosti, ale například také o přípravě mimořádné valné hromady, která rozhodla o oddlužení,“ sdělila tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková. Přesto, že se ministr zdržel v podniku jen něco přes hodinu, stačil kromě rozhovoru s Ludvou projít nejdůležitější provozy podniku včetně hlavní montáže a projet se po zkušebním polygonu vozem Tatra Liwa.


Automobilka byla v Brně úspěšná

B r n o (dam) - Kontrakty v řádu několika desítek vozů uzavřeli prodejci Tatry během osmého ročníku mezinárodního veletrhu Autotec v Brně. „V průběhu výstavy jsme zákazníkům poskytovali veletržní slevu až do výše 150 tisíc korun na každé objednané vozidlo,“ řekla tisková mluvčí automobilky Eva Kijonková s tím, že částka, kterou automobilka sleví, je symbolická, neboť právě letos Tatra slaví 150 let své existence.


Za týden zasednou zastupitelé ke svému jednání

K o p ř i v n i c e (hod) - Příští týden ve čtvrtek 29. června se sejdou v anexu městského úřadu městští zastupitelé v 16.30 hodin ke svému jednání.

Na programu červnového jednání městského zastupitelstva budou finanční záležitosti města - přijetí dotací a úvěrů i rozpočtové změny.

Městští zastupitelé budou dále na svém zasedání projednávat majetkoprávní záležitosti města, pravidla prodeje domů, bytů a nebytových prostor ve městě. Na programu jednání je i záměr ukončení Správy sportovišť Kopřivnice, p. o. a ostatní záležitosti města.


Úkoly obcí v sociálně právní ochraně dětí podle nového zákona

V minulém čísle jsme psali, že od 1. dubna letošního roku nabyl účinnosti zákon o sociálně právní ochraně dětí č. 359/2000 Sb. V dnešním příspěvku se budeme věnovat povinnostem obce.

Preventivní a poradenská činnost

Obec je povinna zejména:
- vyhledávat děti, na které je především zaměřena sociálně právní ochrana (dále jen SPO)
- působit na rodiče, aby plnili povinnosti, vyplývající z rodičovské zodpovědnosti
- projednávat s rodiči odstranění nedostatků ve výchově dítěte
- projednat s dítětem nedostatky v jeho chování
- vytvářet předpoklady pro kulturní, sportovní, jinou zájmovou a vzdělávací činnost dětí a tak usměrňovat způsob využíván jejich        volného času
- poskytovat nebo zprostředkovat rodičům na jejich žádost poradenství při uplatňování nároků dítěte podle zvláštních předpisů.

V případě, že projednání nedostatků v plnění rodičovských povinností, či v chování dětí nestačí k nápravě, obec rozhoduje o výchovných opatřeních (dle § 43 zákona o rodině). Rovněž sleduje, jak jsou přijatá opatření dodržována.

Obec tak může:
- napomenout vhodným způsobem nezletilého, jeho rodiče a osoby, kteří narušují jeho řádnou výchovu
- stanovit nad nezletilým dohled a provádět jej za součinnosti školy, občanských sdružení v místě bydliště, nebo na pracovišti
- uložit nezletilému omezení, která zabrání škodlivým vlivům na jeho výchovu

Opatření na ochranu dětí

Ocitne-li se dítě bez péče přiměřené jeho věku, je obec povinna zajistit takovému dítěti neodkladnou péči. Jde o případy v důsledku úmrtí rodičů, jejich pobytu ve zdravotnickém zařízení, může se však jednat i o případy neplnění povinností rodičů. O provedeném opatření obec neprodleně informuje okresní úřad, který pak po zvážení konkrétního případu může učinit další opatření.

Péče o děti, vyžadující zvláštní pozornost

Významnou součást sociálně právní ochrany tvoří péče o děti, které žijí v nepříznivých sociálních podmínkách, u nichž se vyskytují velmi vážné výchovné problémy a které páchají i trestnou činnost.

Obec má v tomto směru řadu povinností:
- zaměřuje svoji pozornost na děti, které využívají volný čas bez dozoru nebo bez sportovní, kulturní nebo jiné pro ně prospěšné   náplně odpovídající jejich věku
- sleduje jednání a chování těchto dětí v rodině a ve skupině dětí, s nimiž se dítě stýká
- zaměřuje svoji pozornost na děti, které vyhledávají styky s dospělými, požívajícími alkoholické nápoje nebo návykové látky,   vyvolávající závislost, nebo páchajícími trestnou činnost
- věnuje pozornost dětem z rodin s nízkou sociální a kulturní úrovní
- nabízí dětem programy pro využití volného času se zřetelem k zájmům dětí a jejich možnostem
- spolupracuje se školami, pověřenými osobami, zájmovými sdruženími a dalšími subjekty, které mohou kladně ovlivnit výchovu a   vývoj dětí.

Uvedeným zákonem se vymezuje také způsob sdělování údajů mezi orgány sociálně právní ochrany navzájem a dále rozsah, v jakém mohou uvedené orgány sdělovat údaje jiným orgánům. Stanovuje se také povinnost orgánům SPO poskytovat údaje ve vymezeném rozsahu a pro stanovený účel (zejména soudům).

Velmi důležitou oblastí, kterou tento zákon upravuje je také činnost orgánů SPO při svěření dítěte do náhradní rodinné péče (osvojení, pěstounská péče).

Zákon se dále podrobně zabývá poskytováním sociálně právní ochrany pověřenými osobami a zřizováním zařízení sociálně právní ochrany.


Jak řeší nezaměstnanost v  zemích Evropské unie

V návaznosti na předchozí příspěvek, ve kterém jsme se zabývali nezaměstnaností v zemích Evropské unie, přinášíme dnes informace o nástrojích a výsledcích aktivní hospodářské politiky zemí, které jsou ve snižování nezaměstnanosti úspěšné. Velmi ilustrativním příkladem je Irsko. Tato dříve nejchudší evropská země s 3,5 mil. obyvatel, ale početnými komunitami v  USA, Británii a Austrálii, vzniklými po vystěhování Irů za živobytím, se dnes rozvíjí rychlejším tempem než jakákoli země západní Evropy. Když v  roce 1973 Irsko vstoupilo do Evropského společenství, bylo velice chudou agrární zemí. Ještě před deseti lety bylo chudší než Španělsko a na osobu dosahovalo jen 63 % ekonomické úrovně Británie. V období let 1993 - 1998 se však reálný hrubý národní produkt zvyšoval v  průměru ročně o 7,5 %, v roce 1998 dokonce o 9 % a v průměru na osobu již nejen předstihl Británii, ale blíží se průměru EU. Ekonomický růst je tažen zejména soukromou spotřebou a doprovázen prudkým nárůstem zaměstnanosti. V roce 1992 byla nezaměstnanost v  Irsku na úrovni 15,1 %, v roce 1997 klesla na 10,3 % a nyní je 6,6 %. Jestliže ještě na přelomu osmdesátých a devadesátých let vyhledávala státní agentura pro odborné školení a zaměstnání pracovní příležitosti pro irskou mládež v Británii a západní Evropě, dnes náboráři lákají pracovníky do Irska. Po generacích emigrantů se nově prosperující Irsko stalo čistým dovozcem lidí. Oficiální místa odhadují, že do země vstupuje každý týden kolem tisíce lidí, aby tam žili nebo pracovali. Například do turistického sektoru, u něhož se předpokládá nedostatek personálu do roku 2005, probíhá permanentní nábor pracovníků v  zahraničí. Jaké tedy byly impulsy, které tento vývoj způsobily? Na prvním místě je nutno uvést skutečně masivní dotační pomoc Evropské unie. Irsko bylo největším příjemcem z fondů EU a jen pro zajímavost uvedeme přehled dotací ze strukturálních fondů v  letech 1994 - 1995 (výši příspěvků uvádíme v  euro): vytvoření dopravní infrastruktury 888 mil., optimalizace rozvoje cestovního ruchu 456 mil., zlepšení dodávek vody a třídění odpadu 78 mil., zlepšení infrastruktury v energetice a komunikacích 108 mil., podpora lokálního obchodu a rozvoje městských a venkovských oblastí 257 mil., rozvoj konkurenceschopnosti průmyslu 1 028 mil., podpora transhraniční spolupráce Irsko - Sev. Irsko 156 mil., podpora malých a středních podniků 28,79 mil., podpora mírového procesu 299,993 mil., podpůrný program pro technickou pomoc a spolupráci 9,474 mil., podpora a zvýšení životního standardu lidí ze zaostalých regionů 15,817 mil. Dalším aspektem byl příliv zahraničních investic, které v Irsku díky nízkým daním (daň ze zisku firem je v Irsku 10 % oproti 35 - 56 % v jiných zemích EU /a odpisovým sazbám/ u speciálních odvětví je možno 100 % investice odepsat v prvním roce), vykazují nejrychlejší návratnost. Neméně významná byla i nabídka levné a kvalifikované pracovní síly. Přestože stát svou spotřebu drží poměrně nízko, investuje především do vzdělání, do pobídek dovozu nových technologií (informační technologie, farmacie) a do posilování pozic regionů. Nizozemí bylo v poněkud odlišné situaci. Jako země s vysoce rozvinutým průmyslem muselo přistoupit k jeho restrukturalizaci ve prospěch služeb, finančnictví a především daňovými a subvenčními pobídkami podpořit příliv zahraničních investic a rozvoj nových technologií. Nizozemí se tak s dnešní mírou nezaměstnanosti (ve 3. čtvrtletí 1999 3,1 % práce schopného obyvatelstva, což je nejméně od 1980) stává spolu s Norskem a Dánskem vzorem jejího snižování.

V postupu obou zemí můžeme vysledovat společné prvky, kterými nastartovaly úspěšný hospodářský vývoj a tím i snížení nezaměstnanosti. Je to především podpora přílivu moderních technologií, pobídky pro investory, podpora vzdělanosti a profesní přípravy obyvatel a nízké daňové zatížení firem.

Josef Jalůvka, poslanec PS PČR


Stíny

12. 6. byli předáni vyšetřovateli dva pachatelé, kteří provedli vloupání do vitríny knihkupectví Pohoda.

13. 6. hodinu po půlnoci bylo na služebnu městské policie přijato telefonické oznámení, že si na lékařské pohotovostní službě neví rady s agresivním mužem. Na místě hlídka MP zjistila, že dotyčný muž se dožadoval ošetření své družky, přičemž rozbil skleněnou výplň vstupních dveří. Celou záležitostí včetně náhrady škody se bude zabývat přestupková komise.

14. a 15. 6. oznámeno odcizení hliníkových závěsů ze skladu v areálu Tatra, a. s., Kopřivnice. Dne 19. 6. se pachatel pokusil svůj čin zopakovat, ale byl ostrahou závodu zadržen. V průběhu šetření bylo zjištěno, že na počátku měsíce června odcizil z podniku hliníkové odlitky hlav válců.

16. 6. byl zadržen pachatel, který se v průběhu týdne dopustil krádeže mobilního telefonu a zpronevěry kytary tím, že si ji od své známé vypůjčil a místo vrácení ji poté dal do zastavárny. Vyšetřovatelem mu bylo sděleno obvinění.

17. 6. ve 4.30 hodin zasahovala hlídka městské policie v restauraci na ul. Obránců míru, kde se nacházel muž, který byl agresivní a napadal hosty. I přes výzvu strážníků svého jednání nezanechal a navíc odmítl prokázat svoji totožnost, proto bylo použito donucovacích prostředků a muž byl převezen na P ČR. I zde však dotyčný odmítl sdělit totožnost, proto byl ponechán na P ČR k dalšímu šetření.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39