Titulní strana

Dva roky připravovaný seminář o ekologii účastníky nezklamal

V rámci dvoudenního ekologického semináře
byly uspořádány i pracovní kulaté stoly.
Tato skupina se zamýšlela nad tím,
jak by měla Kopřivnice vypadat v roce 2015.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Dvoudenní seminář pořádaný městem Kopřivnice na téma „Životní prostředí a jeho ochrana a jak získávat veřejnost pro rozhodování o životním prostředí“ proběhl v závěru týdne 15. a 16. června ve spolupráci s partnerským congletonským městským úřadem (VB), Britskou radou v Praze a Občanským sdružením Hájenka Kopřivnice. Svým významem a prestiží se dozajista zařadil mezi nejvýznamnější akce pořádané městem v tomto roce.

Téměř dva roky připravovaný seminář se uskutečnil za finanční pomoci Britské rady Congletonu a Okresního úřadu v Novém Jičíně a v žádném případě jeho účastníky nezklamal. Kvalitní příprava semináře se odrazila nejen na jeho samotném průběhu, ale i spokojenosti účastníků. Přednášky vynikajících lektorů z oboru životního prostředí jak z Anglie, tak České republiky byly proloženy praktickou ukázkou Střediska ekologické výchovy Hájenka, kterou její členové používají při výchově dětí k životnímu prostředí a praktickým cvičením zaměřeným na místní agendu 21.

V oficiální části pozdravil přítomné starosta města Jiří Tichánek a za anglickou stranu vrchní ředitel congletonského okresního úřadu Peter C. Cooper, který si vysloužil potlesk nejen za poutavé představení congletonského okresu, ale i za zahájení svého vystoupení v češtině. Ředitel Direktorátu pro životní prostředí a ochranu veřejnosti Glyn Chambers se ve své přednášce soustředil na systém ochrany a způsoby řešení problémů v životním prostředí v Anglii.

Za českou stranu s příspěvky o stavu životního prostředí v okrese Nový Jičín vystoupila Hana Hůlová, vedoucí oddělení ochrany přírody a ekologické výchovy referátu životního prostředí Okresního úřadu v Novém Jičíně a problémy životního prostředí v Kopřivnici přiblížil vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek. Odpolední přednášky byly věnovány enviromentálním aspektům vstupu ČR do Evropské unie, uplatňováním Místní agendy 21 v Anglii a v našem okrese.

Podrobnější informace o semináři přineseme v následujícím čísle Kopřivnických novin.


Město dostalo čtyřicetimilionovou dotaci

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání, které se konalo minulý týden v úterý 13. června, doporučilo městskému zastupitelstvu ke schválení přijetí úvěru od ČMZRB, a. s., ve výši dvaceti milionů korun k financování projektu ’Podnikatelský areál Vlčovice’ a finančního příspěvku ve výši dvě stě tisíc korun na úhradu studie proveditelnosti projektu.

„Městské zastupitelstvo rozhodlo o podání žádosti na tento úvěr již letos v dubnu. Kopřivnice se zasloužila o velice výhodný úvěr v konkurenci patnácti měst. Navržená doba splatnosti úvěru sedm let je s tříletým odkladem splátek. Bez těchto financí by město nedosáhlo na dotaci ministerstva průmyslu a obchodu, kterou jsme dostali ve výši čtyřiceti milionů na financování PAV,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Krajčír důvody, proč si město bere úvěr od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

„V současné chvíli dochází k napětí ve finančním toku města, které je řešeno čerpáním kontokorentního úvěru, objevila se určitá rizika na straně kapitálových i běžných příjmů a také oblast daňových příjmů se vyvíjí nerovnoměrně.

Městská rada přijala určitá opatření, na kterých se dohodla,“ řekl Zdeněk Krajčír k informaci plnění rozpočtu města na letošní rok, jež se projednávala v radě.

Rada na svém zasedání projednávala a doporučila zastupitelům ke schválení Pravidla prodeje domů, bytů a nebytových prostor v Kopřivnici. „Po několikaměsíční práci skupiny, která byla složená ze zástupců všech politických stran působících v zastupitelstvu, došlo k určitým kompromisům a vytvořila se pravidla pro prodej bytových domů a ty budou předloženy na zasedání zastupitelstva,“ dodal Zdeněk Krajčír.

Městská rada schválila podání žádosti o dotaci z Regionálního programu podpory rozvoje ostravského regionu a severozápadních Čech pro letošní rok na separaci pracích vod koupaliště v Kopřivnici. „Na uvedenou akci již proběhlo výběrové řízení. Protože separace pracích vod byla zařazena do rozpočtu, město může požádat o dotaci. Pokud by ji město získalo, snížily by se tak jeho náklady na jmenovanou akci. Práce na separaci pracích vod se nemohly řešit za provozu, již jsou však skončeny a koupaliště je už v provozu,“ řekl Krajčír.

Rada schválila jednorázově udělit výjimku z vyhlášky města č. 5/1995 na žádost V. Váni z Nory production a L. Sazovského z firmy Ludvík Moravia, s. r. o., u příležitosti pořádání Šlahounů, které se budou konat 8. července na letním stadioně. Rada udělila výjimku k časovému období od 22 hodin 8. 7. do 6 hodiny ranní 9. července.

„Městská rada vzala na vědomí předložený návrh Občanské demokratické strany v Kopřivnici na udělení čestných občanství města a doporučila dopracovat tento návrh podle navržených kritérií k udělování čestných občanství města. O tomto tématu jsme diskutovali na semináři městského zastupitelstva, kde se hovořilo nejen o politických vězních, ale i o skupině protifašistických bojovníků, o lidech, kteří padli během první a druhé světové války. Také se hovořilo o tom, že Kopřivnice má poměrně vysoký počet čestných občanů města,“ řekl Zdeněk Krajčír.

Radní schválili smlouvu o poskytování konzultační a další odborné poradenské činnosti s Agenturou pro regionální rozvoj. „V rozpočtu byl schválen příspěvek této regionální agentuře a v podstatě se dopracovávala smlouva,“ uzavřel místostarosta Zdeněk Krajčír komentář k zasedání městské rady.


Budovu domu SALUS chce město do svého majetku

K o p ř i v n i c e (dam) - Z majetku státu do majetku města bude zřejmě bezúplatně převeden rodinný dům na Husově ulici, ve kterém již tři roky sídlí azylový dům pro matku a dítě v tísni.

„Již jsem dal patřičné pokyny k tomu, aby radnice požádala o převod objektu na město,“ řekl starosta Jiří Tichánek, který je zároveň také členem představenstva obecně prospěšné společnosti SALUS provozující azylový dům.

O převodu budovy se uvažovalo již delší dobu a přednosta okresního úřadu podle Tichánka tento záměr již několikrát avizoval. „Pořád se to ale oddalovalo a čekalo se, zda zařízení přežije tíživou ekonomickou situaci a podobně. Nyní je jistota, že přežije a bude fungovat. Je tedy možné, aby k této transakci došlo,“ tvrdí Tichánek.

Radní vede k urychlenému postupu i další důvod. V rámci kompetencí nově zřizovaných krajů, totiž pravomoce okresům povážlivě ubývají a Kopřivničtí mají oprávněné obavy, aby tento trend nakonec převod budovy nezhatil.

Kdyby budovu vlastnilo město, je tady teoreticky větší šance na zvýšení nedostatečné kapacity azylového domu.

„V současnosti probíhají jednání mezi ředitelem azylového domu Jaromírem Navrátilem a vsetínskou stavební firmou Fastav o možnosti vybudování střešní nadstavby. Fastav se k této možnosti staví dosti vstřícně,“ řekl starosta Tichánek s tím, že nadstavba je zatím hudbou budoucnosti.

Stav pokladny azylového domu však považuje ze relativně dobrý. „To nejhorší se podařilo zažehnat. Peníze na zajištění provozu do konce roku jsou,“ tvrdí Tichánek. Podle jeho slov se ale stále ještě čeká na čtyři sta tisíc, které mělo zařízení dostat od okresního úřadu. „Tyto peníze jsou zatím bohužel zmrazeny ministerstvem financí a rozhodovat o jejich přidělení by se mělo až během léta,“ uzavřel Tichánek.


Pět Kopřivničanů převzalo na radnici pamětní medaile

Jiřina Rajnochová, která za druhé světové války
pracovala v partyzánském odboji,
přebrala minulý týden ocenění za své činy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Pamětní medaile k padesátému pátému výročí ukončení druhé světové války předával major Stanislav Škrabola, zástupce náčelníka Územní vojenské správy v Novém Jičíně, na kopřivnické radnici účastníkům partyzánského odboje za přítomnosti starosty Jiřího Tichánka, místostarostů Zdeňka Krajčíra a Aloise Janka a tajemníka městského úřadu Josefa Jiříka minulý týden ve středu 14. června.

Oceněny byly paní Jiřina Rajnochová, která za války byla v partyzánském odboji a dva roky byla v koncentráku, a Žofie Šenková, která rovněž byla zapojena po celou dobu války v partyzánském odboji a jeden měsíc byla vězněna gestapem v Opavě. Za Marii Zapletalovou, jež po celou dobu války fungovala jako spojka a která byla několikrát vyslýchána gestapem, převzala ocenění z důvodu nemoci její dcera.

V zastoupení pana Arnalda Treue převzala ocenění jeho manželka. Pan Arnald Treu byl během války v partyzánském odboji, z toho dva a půl roku ve zbrani.

Téhož dne večer bylo předáno ocenění panu Janu Ťahurovi, který během války bojoval v armádě pod vedením Ludvíka Svobody. Během bojů byl třikrát raněn, z toho jednou těžce.

Na slavnostním předávání byla i členka z okresního výboru Svazu bojovníků za svobodu Eliška Michalská, která v diskuzi poděkovala vedení radnice za vstřícný přístup k jejich činnosti.

Starosta Jiří Tichánek řekl, že město je hrdé na Kopřivničany, kteří během druhé světové války byli zapojeni v odboji a upřímně jim za to poděkoval. Dále starosta řekl, že si je vědom toho, co pro Kopřivnici vykonali.

Během besedy, jež se po oficiální části rozpoutala, zazněla výtka, že je jim líto, že bylo velmi málo lidí vzdát úctu obětem druhé světové války. Dále, že lidé nemají úctu ke státním symbolům - vlajce, hymně.


Janáčkovo rodiště se opět plní příznivci klasické hudby

Repríza ostravské verze Dvořákovy Rusalky
byla jedním z představení zahajovacího dne
7. ročníku Janáčkových Hukvald.
Foto: David Macháček

H u k v a l d y (dam) - Ani poněkud nevlídné počasí neodradilo minulou sobotu stovky lidí, včetně osobností kulturního a veřejného života od návštěvy Hukvald.

V rodišti Leoše Janáčka byl totiž oficiálně zahájen sedmý ročník mezinárodního hudebního festivalu nesoucí jméno tohoto skladatele.

Program Janáčkových Hukvald odstartoval sice již 10. a 11. června sérií čtyř předfestivalových produkcí, ale až minulý víkend se hudební svátek v atraktivním prostředí hradu a obory rozjel na plné obrátky.

Po zahajovacích oficialitách byl dán prostor ostravským konzervatoristům a jejich představení Věc Cage. Velké pozornosti diváků se rovněž těšila repríza pohádkové Dvořákovy Rusalky, kterou Národní divadlo moravsko slezské na festivalu uvedlo již vloni.

Zcela vyprodaný byl nedělní koncert kytarového virtuóza Lubomíra Brabce.

Festival bude pokračovat ještě během následujících dvou víkendů a příznivci klasické hudby se mohou těšit například na Janáčkovu Lišku Bystroušku, premiéru Bachovy Kávové kantáty, taneční představení Time of Dance a další lahůdky.


Přes čtyři stovky lidí přišly podpořit boj s rakovinou a postavily se na start

Mezi účastníky běhu Terryho Foxe
byla také tělesně postižená holčička.
I ona spolu se svým doprovodem
absolvovala celou trať.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Poměrně chladné počasí i déšť, který se spustil jen několik chvil před startem, pořadatele Běhu Terryho Foxe jistě vyděsil, sportuchtivé obyvatelstvo Kopřivnice o něco méně. Podpořit konto na výzkum rakoviny, ať už symbolickým zahrábnutím na startovní čáře či sportovním výkonem, přišlo letos čtyři sta šestnáct lidí.

Počasí se nakonec umoudřilo a samotný start si kromě běžců nenechalo ujít ani sluníčko, které vykouklo právě ve chvíli, kdy senátor Jaroslav Šula vypouštěl z arény první nedočkavce na bicyklech. Kurz chata Červený kámen, která byla letos zvolena, co by cíl běhu, za okamžik nabrali i pěší účastníci, které výstřelem z pistole vyslal na úctyhodnou štreku starosta města Jiří Tichánek. Startovní pole uzavíralo ’koloběžkové trio’ tvořené poslancem Josefem Jalůvkou a jeho dcerami. „Je to náročnější, ale příjemné,“ konstatoval na adresu kopcovité trasy a svěžího lesního vzduchu poslanec.

Firmy Foto Morava a Ludvík Moravia, které měly vše pod palcem, se postaraly i o doprovodný program. Na své si na plácku před lyžařskou chatou přišly především děti, kterým i po absolvování vyčerpávajícího stoupání zbývalo dost energie na měření sil v netradičních soutěžích. Trochu zmatené určování nejmladšího a nejstaršího Foxe nikomu na náladě neubralo, ostatně svědčily o tom jak pohodové úsměvy rodičů, tak všeobecné cumlání lízátek, jež si ratolesti vydobyly v soutěžích.

Jana Kapounová








© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39