Zprávy z města a okolí

Slumeko a členové klubu LC Kondoři se dohodli

Členové paraglidingového klubu Kondoři
se mohou nad Kopřivnicí bezstarostně vznášet - alespoň do doby, než jim rostoucí smrky
znemožní startování z vrcholu Červeného kamene.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (ili) - Součástí zprávy o hospodaření v městských lesích byla zmínka o paraglidingu. Zatímco většina obyvatel vnímá odvážné muže, kteří létají na úpatí Červeného kamene, jako příjemnou dekoraci, firma Slumeko, s. r. o., vydala k jejich žádosti o využívání dvou ploch na zmíněném hřebeni ke sportovnímu a rekreačnímu létání zamítavé stanovisko. Důvodem bylo dvojnásobné poškození smrkové kultury. Poprvé neoprávněným výřezem již zajištěné sedmileté kultury a po jejím následném zalesnění došlo k opětovnému poškození těchto sazenic. Škoda byla na základě znaleckého posudku stanovena na 6 290 korun. Firma Slumeko, s. r. o., měla v podezření lidi, kteří danou lokalitu využívají k létání, tedy členy klubu LC Kondoři. „K poškození smrkového porostu v uvedené lokalitě skutečně došlo, otázkou však zůstává, kdo to způsobil. Zdali oni sami, nebo někdo, kdo si nepřeje, aby tam létali,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek. „Nakonec jsme se s oběma stranami sešli přímo na Červeném kameni a podařilo se nám dojít k rozumnému závěru,“ dodal Rulíšek. Jak firma Slumeko, která jako nájemce hospodaří v lesích, investovala do výsadby, tak členové LC Kondorů investovali do úpravy lokality pro potřeby létání vlastní prostředky a práci. Proto se nakonec obě strany domluvily, že do doby, než stromky vzrostou natolik, že tam nebude možno létat, budou Kondoři startoviště využívat. Dohoda se třináctičlenným klubem a firmou Slumeko, s. r. o., je připravena k podpisu. Jsou v ní stanovena pravidla, na jejichž základě členové klubu dostanou oprávnění k létání v tamější lokalitě.

„Jsem rád, že nakonec došlo k vzájemné domluvě. Měli jsme všechno fotograficky podchyceno, takže se nařčení podařilo vyvrátit,“ uvedl prezident LC Kondoři Jiří Procházka. „Paragliding to není jenom létání na padáku, ale i spousta brigád. Na obou startovištích každoročně odpracujeme desítky hodin při vyžínání trávy. Neméně času a práce jsme pak věnovali vytahování pařezů a zarovnávání zemních nerovností,“ přiblížil méně známou činnost vyznavačů padákových kluzáků Procházka.

„Za nájemce bych chtěl upřesnit, že jsme od počátku věděli, že poškození lesního porostu se nedá prakticky dokázat, pokud není pachatel přistižen. Pokud se jedná o práce na stanovištích, všechny hodiny sloužily k úpravám pro start, nikoli pro zlepšení hospodaření v lesích,“ komentoval celou situaci za Slumeko Karel Březina.


Peníze na prevenci kriminality dostane město opět až v září

K o p ř i v n i c e (dam) - Až v září by se na kontě Kopřivnice měly objevit peníze, které město získalo od ministerstva vnitra na Komplexní součinnostní program prevence kriminality.

Ministerstvo bude i letos peníze uvolňovat po částech a Kopřivnice jako město, které se o dotace uchází již dlouho dobu, byla zařazena do pozdějšího termínu,“ vysvětlila kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová, proč město dostane víc jak půlmilionovou dotaci až po prázdninách.

Autoři projektů tak budou muset své plány realizovat z vlastních zdrojů a peníze inkasovat dodatečně, nebo počkat s provedením svého záměru až na září. „Nemůžeme projekty realizovat z rozpočtu, na to město opravdu nemá,“ řekl Zdeněk Krajčír, místostarosta zodpovědný za tuto oblast s tím, že i vloni přišly slíbené prostředky pozdě a připravované projekty se povedlo uskutečnit.


Kamarádská pouť v klubu Kamarád

K o p ř i v n i c e (ili) - Klub Kamarád uspořádal ve středu 7. června dodatečně ke Dni dětí již tradiční Kamarádskou pouť, kterou navštívilo přes sto dvacet dětí.

„Záměrně jsme zvolili pozdější termín oslav, protože k 1. červnu byla v Kopřivnici pro děti nachystána spousta jiných zábavných podniků a my jsme chtěli dát dětem prostor, aby si užily všech oslav,“ odůvodnila pozdější termín pořádání akce Blanka Mikundová, manažerka klubu Kamarád.

Pěkné počasí umožnilo dětem absolvovat osm sportovně zábavných atrakcí, za které získaly klubové peníze. Ty později už v době, kdy je ze zahrady vyhnal déšť, směnily v klubu za sladkosti a jiné drobnosti.


Od dubna je nový zákon o sociálně právní ochraně dětí

K o p ř i v n i c e (red) - Od 1. dubna letošního roku nabyl účinnosti zákon o sociálně právní ochraně dětí č. 359/2000 Sb. Některé zásadní pasáže zákona a úkoly obcí, vyplývající ze sociálně právní ochrany (dále jen SPO), uvádíme v přehledu.

Sociálně právní ochranou dětí se rozumí:

- ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu
- ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění
- působení, směřující k obnovení narušených funkcí rodiny

Orgány, které jsou nositeli sociálně právní ochrany jsou:

- okresní úřady
- obce v přenesené působnosti
- ministerstvo
- Úřad (Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí)

Pro účely tohoto zákona je dítětem nezletilá osoba. Předním hlediskem sociálně právní ochrany je zájem a blaho dítěte.

Sociálně právní ochrana se zaměřuje především na děti,

a) jejichž rodiče
- zemřeli
- neplní si povinnosti plynoucí z rodičovské zodpovědnosti
- nevykonávají nebo zneužívají práva plynoucí z rodičovské zodpovědnosti

b) které byly svěřeny do výchovy jiné fyzické osoby než rodiče, pokud tato osoba neplní povinnosti, plynoucí ze svěření dítěte do její výchovy

c) které vedou zahálčivý způsob života spočívající zejména v tom, že zanedbávají školní docházku, nepracují, i když nemají dostatečný zdroj obživy, požívají alkohol nebo jiné návykové látky, živí se prostitucí, páchají trestnou činnost nebo opakovaně přestupky nebo i jinak ohrožují občanské soužití

d) které se opakovaně dopouští útěků od rodičů nebo jiných osob, odpovědných za jejich výchovu

e) na kterých byl spáchán trestný čin, ohrožující život, zdraví nebo lidskou důstojnost

Zákon o SPO dětí stanoví povinnost státním orgánům, pověřeným osobám, školským a zdravotnickým zařízením, popř. dalším zařízením, určeným pro děti oznámit okresnímu úřadu skutečnosti, které nasvědčují tomu, že jde o děti, na než je - jak shora uvedeno - zaměřena sociálně právní ochrana (§ 10, odst. 4 cit. zák. o SPO).

Každý pak je oprávněn upozornit na závadné chování dětí jejich rodiče. Každý je oprávněn upozornit orgán SPO na porušení povinností nebo zneužití práv, vyplývajících z rodičovské zodpovědnosti.

Dítě má právo (i bez vědomí rodičů) požádat orgány a zařízení SPO, školská a zdravotnická zařízení o pomoc při ochraně svého života a dalších svých práv, tyto jsou povinny dítěti poskytnout odpovídající pomoc. Dále má dítě, které je schopno formulovat své vlastní názory, právo pro účely sociálně právní ochrany tyto názory svobodně vyjadřovat při projednávání všech záležitostí, které se ho dotýkají, a to i bez přítomnosti rodičů. Vyjádření dítěte se při projednávání všech záležitostí, týkajících se jeho osoby, věnuje náležitá pozornost, odpovídající jeho věku a rozumové vyspělosti. Rodič nebo jiná osoba odpovědná za výchovu dítěte má právo při výkonu svých práv a povinností požádat orgány SPO o pomoc a ty jsou mu povinny v rozsahu své působnosti, případně svého pověření, poskytnout pomoc.

Pokračování příště


Možnost nahlížení do dokumentace ke stavbě obchodního komplexu

K o p ř i v n i c e (hod) - Městský úřad v Kopřivnici, odbor životního prostředí, vodního a lesního hospodářství a zemědělství v souladu se zákonem č. 244/1992 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), § 7 oznamuje zahájení veřejného nahlížení do dokumentace ke stavbě Obchodního komplexu na pozemku Tatry Kopřivnice - starý závod.

Do dokumentace lze nahlédnout od pondělí 12. června do úterý 11. července v úřední dny pondělí a středu v době od 8 do 17 hodin na Městském úřadě v Kopřivnici, odboru VŽ-VLHZ, Štefánikova 58, dveře č. 11, tel. 87 96 82, ing. Rulíšek.

Další podrobnosti jsou uvedeny na úřední desce městského úřadu. Podrobnější informace budou zveřejněny v příštím čísle Kopřivnických novin.


ODS činí opět kroky k destabilizaci města

Reaguji na informaci, že sněm ODS odsouhlasil, aby rada místního sdružení ODS iniciovala postupné kroky a připravila se na předčasné komunální volby.

Ujišťování ODS o tom, že předčasné volby jsou jen krajním řešením, je účelové. Na dotazy, co vede členy ODS k úvahám o vyvolání předčasných voleb, nebyl schopen to její předseda vysvětlit pádnými argumenty.

Vedení města vidí hlavní cíl rozvoje města v přípravě průmyslové zóny a především v brzkém získání investora. Přesto, že město nemá dostatek financí, byla utvořena skupina, která měla připravit podklady pro rozvojový plán města, ve které byli i zastupitelé za ODS. Ovšem i ti neměli připraven žádný podstatný návrh k řešení tohoto úkolu.

Dále předseda v článku uvedl, že všechny investiční akce, které jsou v současné době dodělávány, jsou ještě z doby jejich vedení města. Pokud vůbec takové jsou, musely být kompletně přepracovány, neboť jejich rozpracovanost byla špatná. Toto prohlášení je lehce vyvratitelné, je tendenční a účelové pro ovlivnění občanů. Není výjimkou a známým faktem, že současné vedení města se těžce vypořádává se zadlužením, které nastalo v minulém volebním období. Dělat řadu náročných investičních akcí na úkor zadlužení města je to nejjednodušší. Další dluhy však město dělat nemůže a ani nechce.

Stejný problém je i s neřešením dopravní situace ve městě. Opět je to otázka peněz. Cesty, které obhospodařuje město, jsou opravovány. Horší je to s komunikacemi, které přísluší Správě a údržbě silnic v Novém Jičíně. I tady mají stejný problém s penězi.

Nečekal jsem, že opoziční strana bude nápomocna v řešení problémů města, ale za celou dobu tohoto volebního období nepřišel na radnici jediný ze zastupitelů za ODS s něčím konkrétním, co by naplňovalo jeho přísahu jako zastupitele.

Jiří Tichánek, starosta města


ODS v žádném případě nezpochybňuje demokracii a respektuje výsledky voleb

Poslední číslo Kopřivnických novin vydané 8. června uvedlo stanovisko předsedy Trčky „ČSSD odmítá politické řešení“.

Domníváme se, že v podstatě na takový článek není nutno reagovat, neboť každý rozumný občan ví, o co jde. Snad jenom dvě základní myšlenky pro vysvětlení panu předsedovi ČSSD v Kopřivnici.

Občanská demokratická strana v žádném případě, pane předsedo, nezpochybňuje demokracii a vždy respektuje výsledky voleb. Je však třeba Vám připomenout, přestože předpokládáme, že to velice dobře víte a tudíž klamete občany tohoto města - pro sestavení politického vedení města potřebujete získat nadpoloviční většinu hlasů členů městského zastupitelstva.

Vy říkáte občanům města, že vašich pět mandátů a čtyři mandáty KDU-ČSL není devět, ale jedenáct. My jsme přesvědčeni, že pět a čtyři je skutečně devět a zbylé dva chybějící mandáty k nadpoloviční většině jste získali u KSČM. Jinými slovy jste vytvořili politickou dohodu (koalici) nejen s KDU-ČSL, ale i s KSČM.

Druhá věc, na kterou je nutné zareagovat, pane předsedo, postavíte-li vedle sebe dva současné radní, nemají od občanů města tolik hlasů, jako jeden člen městského zastupitelstva za ODS, který je v opozici. A tito občané (voliči) nás vyzývají a vybízejí k řešení, které povede ke změně.

Na základě těchto signálů, které jsou podmíněny stagnací ve městě (vždyť drtivá většina dokončených investic pochází ještě z minulého volebního období, tedy z dílny ODS) přijal místní sněm ODS zásadní rozhodnutí.

Zaměňujete zde osobní ambice některých jednotlivců s plněním vůle mnoha voličů.

Petr Chromečka, předseda MS ODS


Rozdílné názory na vedení kopřivnického bytového družstva

Obyvatelům družstevních domů!

V loňském roce byl v Kopřivnických novinách dne 17. června otištěn „Otevřený dopis představenstvu bytového družstva v Kopřivnici.“

Všech sto třicet podepsaných obyvatel několika domů, kteří naprosto dobrovolně souhlasili s uvedeným textem, očekávalo, že členové představenstva s plnou odpovědností jeho znění projednají. Místo toho předseda svými výroky záměrně uvádí v omyl členy družstva na shromáždění delegátů i při jiných jednáních.

Objevily se články, které si rovněž vybraly jen jednu oblast kritizované problematiky a opět vysvětlovány podivným způsobem... Představenstvu nestačí podnět či připomínka podaná jednotlivcem či obyvateli jednoho domu. Dokonce jim nestačí ani výzva podepsaná větší částí delegátů loňského shromáždění, aby se obsahem dopisu začali vážně zabývat.

Jako důvod je uváděno, že dopis jim nebyl doručen - přesto se k němu staví záporně!

Předseda si nadále buduje své impérium vybudované na strachu a nevědomosti ostatních, ale za naše peníze, aniž by předložil všem členům družstva již po mnoho let požadovanou, organizační strukturu družstva s obsazením jednotlivých funkcí.

Pocit neomezené moci je opojný jak pro člověka, tak i pro firmu, protože i ten nejmenší šéf, pokud není korigován, si dovoluje stále víc. Nemá čas myslet na lidi kolem sebe a zapomíná na zodpovědnost vůči druhým.

Zatímco v jiných úřadech a výrobních závodech se počty úředníků snižují, v našem družstvu je tomu právě naopak, aniž by stavělo nové domy.

Zkusme objasnit, proč tomu tak je: Počet členů představenstva je celkem jedenáct. Jak je obecně známo a jak si sám pan předseda prosadil, je předseda představenstva současně i vedoucím aparátu družstva. Znamená to tedy, že přijímá a zaměstnává celou řadu různých pracovníků. Nejméně čtyři ze zaměstnanců OSBD jsou rodinnými příslušníky členů představenstva. Další čtyři členové představenstva jsou tam podle sdělení nejmenovaného člena tak řečeno „do počtu“. A ostatní jsou v menšině.

Jak to pak na takovém zasedání představenstva při projednávání záležitostí družstva vypadá, si jistě domyslí každý sám. Jak mohou potom řadoví členové družstva chtít za těchto podmínek něco vyřešit?

Bylo nám doporučeno (členem představenstva), abychom stížnosti podávali na kontrolní komisi družstva. Jak funguje tato komise, můžeme dokumentovat citací odpovědi jeho předsedy: „..., že jste nedostali od představenstva odpověď, to považuji za velmi závažný nedostatek, ne-li nehoráznost. Komunikace je to první, co fungovat musí!“

Co k tomu dodat?

Uvedené skutečnosti nás nutí požadovat změny ve stanovách družstva. Mimo jiné především čl. § 67 tak, že členové orgánu družstva mohou být zvoleni opětovně jen jednou. Důvod je nasnadě. Zabránit vzniku nynější situace.

Ze všeho, co bylo již několikrát uvedeno, vychází nepochybný závěr. Důvodem dlouholeté nespokojenosti členů družstva je panovačné chování a jednání předsedy družstva, což se také potvrdilo i při jednáních se zástupci samospráv přenášených kabelovou televizí. Ke zlepšení stavu může dojít pouze za předpokladu jeho odvolání, či jeho dobrovolným odchodem. Vždyť jak sám sebevědomě prohlásil při jednání o zateplování na shromáždění delegátů (dále jen SD) v únoru přenášeným kabelovou televizí, že při jeho odborných vědomostech najde uplatnění i jinde.

Ať to tedy splní a bude v družstvu klid.

za Neoficiální sdružení členů OSBD Karel Konvičný

Odpověď bytového družstva

Ze znění článku lze vyvodit, že jeho autor, resp. autoři, nemají snahu v družstvu cokoliv řešit, ale jen prosadit své názory. Toto lze vyčíst z pohledu pisatele na současného předsedu družstva, který je obviňován ze všeho možného i nemožného. Skutečnost je však taková, že veškerá činnost družstva, od domovních důvěrníků přes schůze lokalit, představenstva i kontrolní komise, až po jednání nejvyššího orgánu družstva shromáždění delegátů, se řídí v souladu se stanovami družstva rozhodnutím většiny. Vždy tedy zůstanou někteří nevyslyšení, kteří pak reagují osobně dle své povahy, od pocitu nespokojenosti i křivdy, až po psaní případných anonymních dopisů a pomluv.

Nutno uvést, že otevřený dopis družstevníkům, který v minulém roce byl načasovaně zveřejněn v Kopřivnických novinách dne 17. června 1999, vedení družstva na vyžádání obdrželo z redakce novin až 15. července 1999, tedy po konání shromáždění delegátů.

O pravosti podpisů 103 nespokojených členů byly a jsou i nadále pochybnosti, neboť na domovních schůzích se mnozí podivovali, pod jakým textem se jejich podpis nachází. Obdobně za jeden dům byl uveden jen jeden podpis domovního důvěrníka, i když zde je 25 bydlících členů.

Stejně tak záležitost tzv. listu „R 99“, ke kterému se v průběhu projednávání přihlásil zástupce domu č. p. 1313, byl celý projednán a vysvětlen na schůzi v tomto domě. Pokud u tohoto listu bylo více autorů, ať vystoupí z anonymity a představenstvo s nimi záležitost ochotně projedná.

Máme za to, že smyslem tohoto našeho stanoviska není a nemůže ani být se podrobně zabývat a vysvětlovat na stránkách novin všechny nanesené „problémy“, ale spíše najít cestu k vzájemné komunikaci na půdě družstva, a to buď na schůzích lokalit, nebo při závažnosti na schůzi představenstva za účasti nespokojeného člena.

Představenstvo družstva je připraveno jednat následně o všech v článku uvedených problémech, včetně možnosti organizační změny v řízení organizace. Snahu řešit problémy v družstvu i současnými funkcionáři družstva potvrzuje realizace přijatých změn na SD v únoru tohoto roku, týkající se organizace údržby a skladového hospodářství v družstvu.

Závěrem připomínáme všem členům družstva možnost osobního zapojení do činnosti družstva, ať již přímo v domech do funkcí domovních důvěrníků a ve vedení samospráv, tak také v činnosti odborných komisí v družstvu. V neposlední řadě mohou být také zvoleni do vyšších funkcí. Představenstvo nemá za své členy žádné náhradníky a také do kontrolní komise družstva přes výzvy se dosud nikdo nepřihlásil.

Pokud pisatel článku je přesvědčen, že něco nebo dokonce všechno se v družstvu dělá špatně, ať přijde a řekne, já to umím a pomohu, ať je to lepší.

Ivan Polívka, tiskový mluvčí OSBD


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39