Kultura

Městský dechový orchestr zahájil další nabitou sezonu

K o p ř i v n i c e (dam) - Další náročnou sezonu odstartoval o minulém víkendu Městský dechový orchestr Kopřivnice na Mezinárodním festivalu dechových orchestrů ve Rtyni, kde odehrál dva úspěšné koncerty.

Hned po slibném zahájení sezony v tuzemsku vyjela místní dechovka za hranice. Včera odcestovala padesátka muzikantů a patnáct mažoretek na festival do historického městečka Kastav, vzdáleného jen pár kilometrů od známého chorvatského letoviska Opatije. „V Chorvatsku odehrajeme tři samostatné koncerty, jeden monsterkoncert a čeká nás také pochod městem,“ řekl dirigent kopřivnického orchestru Alois Hrnčárek.

V červnu by měl orchestr odehrát dva koncerty pro domácí publikum, 23. června promenádní koncert před Technickým muzeem a do konce měsíce by měl ještě stihnout jeden koncert v parku bývalého závodního klubu.

Na přelomu června a července pak orchestr bude vystupovat ve Zlíně na festivalu dechových hudeb.


Novojičínským náměstím bude znít jazz

N o v ý J i č í n (dam) - Mezinárodnímu studentskému Jazz festivalu bude ve středu sedmého června patřit novojičínské náměstí.

V rámci prvního ročníku této ojedinělé akce, kterou organizačně zajišťuje Gymnázium Nový Jičín společně s tamním kulturním centrem a radnicí, vystoupí celkem čtyři soubory.

Nejprve to budou studenti pořádajícího gymnázia, konkrétně pěvecký sbor prof. Majkusové. Dále své umění předvede jazzový kvintet Gymnázia ze slovenské Povážské Bystrice a padesátičlenný jazzový orchestr Gymnázia z bavorského Freisingu. Hostem festivalu bude Jazzová skupina z německého města Görlitz.

Na repertoáru budou jazzové skladby z českých muzikálů, stejně jako party světových a německých hudebních autorů.

„Smyslem této akce je prohloubení spolupráce mladých lidí z celé Evropy. Určitě také pomůže zvýšit kvalitu výuky cizích jazyků a v neposlední řadě podpoří vzájemné poznávání odlišných kultur,“ řekla organizátorka Jazz festivalu Jana Kubánková s tím, že projekt zaplatí příslušné fondy Evropské unie a novojičínská radnice.

Kromě samotného festivalu chystá gymnázium také vydání tematické pohlednice a snad i CD se záznamem koncertu. Z průběhu festivalu bude pořízen také videozáznam.

Novojičínský festival bude sice první tohoto druhu, ale již nyní je jasné, že podobné akce budou hostit i další zainteresovaná města.

Počátkem července například chystají podobnou akci ve Freisingu, kde vystoupí všichni účastníci se stejným programem jako v Novém Jičíně. V příštím roce by se pak organizačních aktivit měli zhostit Slováci a pokračovat v započaté tradici.


Cestovatel Kráčalík přijede s programem věnovaným Maroku

K o p ř i v n i c e (dam) - Další ze série populárních cestopisných pořadů Jiřího Kráčalíka chystá na večer šestého června kulturní dům.

Po pořadech o Islandu, Keni či Ukrajině se tentokrát bude cestovatel věnovat Maroku. V komponovaném pořadu, složeném z promítání velkoplošného videa, diaprojekce, hudby a mluveného slova, provede Kráčalík své posluchače královskými městy Maroka, ukáže jim krásy pobřeží Atlantiku či romantiku písečných dun na Sahaře. Milovníci hor si přijdou na své při vypravování o výstupu na nejvyšší vrchol Atlasu Jebel Tabkal.


Japonec předvedl jeden z nejlepších počinů sezony

Vystoupení japonského herce Kena Maiho
na přehlídce studentských divadel
patřilo bezesporu k nejlepším představením
v pozvolna končící sezoně.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Skvělé představení, určené především obdivovatelům netradičních divadelních forem, připravil kulturní dům na minulý pátek. Jako host čtvrté divadelní přehlídky studentských divadel v něm vystoupil japonský herec a tanečník Ken Mai.

Japonský umělec dokázal svými dvěma krátkými obrazy doslova naplnit sál nespoutanou energií dvou soupeřících živlů a nepopsatelnou mystikou, která nutně musela zasáhnout každého diváka a nedovolovala mu téměř ani se nadechnout.

Ač nevelké svým rozsahem a formou, patřilo představení ’Kin- Ai’ k tomu nejlepšímu, co kulturní dům v pozvolna končící sezoně nabídl. Je proto s podivem, že o jeho zhlédnutí byl mezi poměrně náročným kopřivnickým publikem tak malý zájem.








Herci studentských divadel hráli před téměř prázdným hledištěm

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze minimální zájem diváků vyvolala letošní přehlídka studentských divadel, a to i přes to, že ve srovnání s minulými ročníky patřila k těm lepším. Na úvodní představení přišli pouze čtyři platící diváci. Během odpoledne se pak jejich počet zvýšil zhruba na deset, a tak v publiku převládali samotní účinkující.

Krátce po půl páté odpoledne program zahájil ostravský soubor M.A.S.H., který místo původně plánované hry ’Jak se co dělá’ uvedl recitační představení Milá sedmi loupežníků. Po krátké přestávce následovalo představení divadla Klika, které působí při ZUŠ v Rožnově pod Radhoštěm. Jejich Vandr do světa, který v sobě skloubil scény z Komenského Labyrintu světa a běžný život nastávajících středoškoláků, sklidil rovněž poměrně pozitivní ohlas hloučku diváků. Posledním studentským souborem, který v rámci přehlídky v Kopřivnici vystoupil, bylo opět ostravské divadlo Lípa Slezská. Její členové před hrstkou diváků odehráli derniéru poněkud potřeštěné komedie Bráškové. „Naposledy jsme to hráli v Náchodě před plným velkým sálem, ale to, že je tady tak málo diváků, nám nijak zvlášť nevadí,“ prozradili herci Lípy Slezské, když se v restauraci před kulturním domem snažili najít alespoň několik lidí, kteří by byli ochotní jít se na jejich představení podívat.

Ať však herci tvrdí, co chtějí, hrát pro poloprázdné hlediště je vždy nepříjemné a o důvodech nezájmu publika se dá pouze spekulovat. Možná je má na svědomí letní počasí, nebo musí na podobné přehlídce vystoupit alespoň jeden soubor z blízkého okolí, který na ni přivede alespoň své známé.


Želva letos přilákala asi 80 lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - I když počasí pořadatelům letošní kopřivnické Želvy přálo, cestu na festival country a folkové hudby si našlo jen málo lidí. Podle odhadu pořadatelů se jich pod Červeným kamenem sešlo zhruba osmdesát. Posluchači mohli letos na Želvě vybírat z rekordního počtu účinkujících kapel. Nejlépe z diváckého hodnocení vyšla skupina Kanálka ze Zlína, na druhé místo účastníci Želvy posadili ostravskou kapelu Eazy a třetí skončil pardubický sólista, který si říká Prcek. Cenu pořadatelů si do Vsetína odvezli Gympleři.


Hukvaldy o víkendu praskaly ve švech

Filmové kulisy byly jedním z lákadel,
které minulý víkend na hukvaldský hrad
přitáhly spoustu lidí.
Foto: David Macháček

H u k v a l d y (dam) - Několik tisíc návštěvníků prošlo během uplynulého víkendu bránou hradu Hukvaldy. Právě mezi jeho hradbami totiž probíhaly Rytířské hry. Kromě možnosti zhlédnout řadu kvalitních šermířských, tanečních, divadelních, či hudebních vystoupení, se lidé dobře bavili i při soutěžním zápolení v rytířských disciplínách. V příštím týdnu bude hrad patřit hlavně dětem, chystá se tam totiž program nazvaný Čertoviny a Malá čarodějnice na hradě Hukvaldy.


























Žáci místní ZUŠ zaznamenali během roku nejeden úspěch

K o p ř i v n i c e - Pěkné výsledky žáků ZUŠ Zd. Buriana v soutěžích, vyhlášených pro školní rok ministerstvem školství, potvrzují kvalitu výuky na škole a udělaly radost nejen soutěžícím dětem, ale také jejich učitelům a rodičům. Nejúspěšnější v letošním školském klání byl Žákovský smyčcový orchestr ZUŠ Zd. Buriana, který v souborové hře získal v okresní soutěži 1. místo a v oblastní soutěži se umístil na třetí příčce. Vystoupení připravili učitelé Markéta Melčáková a Petr David.

Také taneční obor měl svoje žně. Z okresního kola národní soutěže přivezli žáci celkem čtyři diplomy. V I. kategorii získali za Písničky Bambini di Praga 3. místo, ve II. kategorii za výstup Elegáns z muzikálu Hallo, Doly opět 3. místo, ve III. kategorii za Largo J. S. Bacha 1. místo s postupem do oblastního kola. Všechna tato vystoupení připravila Drahomíra Vraspírová. Ve III. kategorii získala 3. místo také taneční scénka Mezi dětmi na hudbu Vítězslava Nováka, připravená Zdeňkou Havlovou.

V hudebním oboru se v okresním kole výrazněji představili také sólisté. Ve hře na zobcovou flétnu získaly ve svých kategoriích čestná uznání - Anna Veselá, Veronika Goldová a Štěpánka Obadalová ze třídy Jaroslavy Irschikové. Za hru na příčnou flétnu byli oceněni diplomy v II. kat. Adéla Paseková 1. místo (uč. Hana Pukovcová), ve III. kategorii Filip Talpa čestné uznání (uč. Josef Pukovec), ve IV. kategorii Gabriela Stiborková 2. místo (uč. Jaroslava Irschiková), v V. kategorii Barbora Šustalová 2. místo (uč. Hana Pukovcová). Ve hře na klarinet: kategorie IV. Roman Hába 2. místo, kat. V. Roman Vítek 2. místo (oba pod vedením uč. Dalibora Pukovce). Ve hře na trubku: kategorie VI. Aleš Dresler 2. místo, Zdeněk Hyvnar 2. místo (oba uč. Vítězslav Pukovec).

Výsledky okresního kola výtvarné soutěže Evropa ve škole: I. kategorie: 1. Soubor šesti prací s básničkami (uč. Sochová), 2. Kateřina Nedjalková (uč. Lengálová), 3. Barunka Hoďáková a čestné uznání Karin Oplerová (obě uč. Sochová); kategorie II.: 3. Zuzana Čatajová (uč. Lengálová), čestné uznání - Kolekce tisku - žákyně Poláková a Škrabalová ze třídy Anny Georgiadu; III. kategorie: 2. Jiří Hlinka, Martin Hübl (uč. Lengálová). Prostorové práce: 1. místo za Soubor loutek - získal 6. ročník pod vedením uč. Hany Lengálové.

Zdena Havlová


Kino bude během letních měsíců promítat od šesti a od půl deváté

Počínaje dneškem budou všechna filmová představení v kopřivnickém kině Puls začínat o půl hodiny později.

Toto opatření bude platit pouze během letních měsíců a na začátku září by se promítání mělo opět vrátit do původních časů. „Důvod posunu je prostý. V létě, kdy je teplo a světlo dlouho do večera, nemají lidé moc chuti vyrazit do kina. Tímto krokem jim chceme vyjít vstříc a udělat filmová představení atraktivnějšími,“ řekla vedoucí kopřivnického kina Puls Radka Korená.


Vystoupení Tří sester v Noře bude poslední koncert před Šlahouny

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze jedinou větší akci připravuje Nora na měsíc červen. Bude jím koncert skupiny Tři sestry, která zahraje v CO krytu pod kulturním domem 23. června. „Všechno se již nyní podřizuje přípravě Šlahounů, a proto není program Nora Café tak bohatý jako jiné měsíce,“ řekl šéf klubu Víťa Váňa.

Tři sestry zavítají do Kopřivnice v rámci turné 15 let Souboru kreténů, které vyvrcholí velkou akcí desátého června v Praze.


Puls tentokrát promítne tři filmy

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva americké thrillery a Francouzi natočený rodinný snímek uvede tentokrát místní kino Puls. Ode dneška do soboty bude odpolední představení (nově od osmnácti hodin) patřit kriminálně-psychologickému thrilleru Dvojí obvinění. Idylický život Libby Parsonové ale najednou změní v noční můru poté, co její muž zmizí během romantické vyjížďky lodí a ona je obviněna z jeho vraždy.

S pomocí přátel ve vězení se Libby dopídí pravdy. Její syn žije s její nejlepší přítelkyní a bývalým manželem, který svou smrt předstíral, aby mohl přijmout novou identitu. Libby se ve vězení také naučí, že nemůže být dvakrát obviněna ze stejného zločinu a svého manžela může klidně zabít za bílého dne. Ve vykonání ’spravedlnosti’ jí brání důstojník Travis Lehman (Tommy Lee Jones), jenž má na ni dohlížet.

V neděli a v pondělí od pěti hodin bude kino promítat francouzský dobrodružný film Hanuman. Tento film, který na rozdíl od filmu o zvířatech není jen lacinou zábavou, ale výborně vystavěným příběhem postaveným na věrohodných základech. Opičák Hanu se zamiluje do opičí princezny Džílo. Utíkají před hněvem princeznina otce a dalšími zvířaty, nepřejícími jejich vztahu. Pomoc mladému páru poskytne až poustevník a skotský archeolog Tom, který do jižní Indie přijel dokumentovat tamní památky.

Dnes, zítra a v sobotu bude kino hrát také Šestý smysl. Reprízu skvělého thrilleru s Brucem Willisem v roli dětského psychologa léčícího traumatizovaného chlapce bude kino hrát vždy od půl deváté.


Nejen v South Parku, ale i tady chodí děti na nepřístupné filmy

K o p ř i v n i c e - Jak se dostat na promítání nepřístupného filmu? Stejně jako animovaní hrdinové South Parku Kyle, Eric, Stan a Kenny i některé kopřivnické děti řešily minulý týden tento problém.

Ti, kteří se rozhodli zhlédnout první celovečerní verzi kultovní animované sprosťárny pro dospělé, aniž dosáhli požadovaných patnácti let věku, nervózně přešlapovali před pokladnou kina už dlouho před začátkem promítání. „Myslíte, že nás tam pustí? Chcete to risknout?“ šeptal hlouček očividně nedostatečně starých dívek, které se rozhodly na South Park vyrazit v pátek. Možná by se ani ke koupi vstupenky neodhodlaly, když v tom přišla pomoc v podobě starší kamarádky. „Hele, Vlaďka! Ta má občanku, ona nám ty lístky koupí,“ pronesla autorka spásného nápadu.

Vstupenky jsou koupeny - je rozhodnuto - jde se! „A co když nás nepustí do sálu? Tak řekneme, že jsme si nevšimly, že je to od patnácti,“ zažehnala poslední nejistotu vůdkyně party. Jen o několik vteřin později již dívky jedna po druhé vchází do sálu, až poslední nejdrobnější dívku uvaděčka zastaví: „Ty ještě nemáš patnáct, co?“ „Mám už za měsíc,“ brání se přistižená a mizí v sále. „Co s nimi mám dělat, když už mají koupené lístky,“ usmívá se rezignovaně uvaděčka, zatímco děvčata se již ve tmě sálu učí první peprná slova.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38