Kopřivnické noviny č. 22/2000 ze dne 1. června 2000

Zprávy z města a okolí

ODS se nelíbí současné vedení města

Po dva víkendy mohli občané odevzdávat nebezpečný odpad

Agentura Beskydy - Valašsko prochází vážnou krizí, chybí jí peníze i lidé

Město by pro tělesně postižené mělo dělat víc

První letošní zlatá svatba na radnici v Kopřivnici

Vzpomeňte spolu s politickými vězni

CPR nabízí podnikatelský areál zahraničním investorům

Sousední Závišice mají svůj vlastní obecní znak a prapor

Novou stanici TV3 nabízí kabelovka jako placenou

Arboretum bude otevřeno i během pouťového víkendu

Podnikatelé se školili zdarma k novele

Štramberská radnice hledá zájemce o objekt oční školy

Seminář s mezinárodní účastí se blíží

Letos maturovalo jen několik studentů

Stíny


Zprávy z města a okolí

ODS se nelíbí současné vedení města

K o p ř i v n i c e (hod) - Sněm ODS odsouhlasil, aby rada místního sdružení ODS iniciovala postupné kroky a připravila se na předčasné komunální volby, které by se měly konat zároveň s volbami do územně vyšších správních celků letos v listopadu.

„My však stále tuto variantu bereme jako krajní řešení, proto jsme oslovili KDU-ČSL, protože jsme dostali mandát od sněmu, a oslovili jsme je v tom smyslu, že jsme připraveni s nimi vytvořit koalici,“ sdělil Petr Chromečka, předseda místního sdružení ODS.

Odpověď KDU-ČSL je otištěna ve vedlejším článku s názvem KDU-ČSL odmítá rekonstrukci rady. „Bohužel my musíme říct, že se nám nelíbí současné vedení města v tom smyslu, že není například vypracován program rozvoje města. Vidíme to jako chaotické řízení města, není řešena dopravní situace ve městě. V místních částech se kope telefon a víme, jak se to dělá. Všechny investiční akce, které jsou v současnosti dodělávány, jsou ještě z doby našeho vedení města. Zásadně nesouhlasíme s organizačním řádem městského úřadu. Vzhledem k tomu, že nás navštěvují různé zájmové skupiny, a není jich málo, například i z řad podnikatelů, kteří nám říkají, že jsou nespokojeni se situací na radnici a jsou připraveni sestavit kandidátky. Proto si myslíme, že se nad tím musíme velice vážně zamyslet, a zdůrazňujeme, že vyvolání předčasných komunálních voleb je až to krajní řešení,“ dodal Petr Chromečka. „Situace je vážná, neznamená to ale, že je to stoprocentní, že předčasné volby budou. Pokud se rozhodneme, tak jsme domluveni s orgány v Praze, že se svých mandátů vzdáme na červnové schůzi nebo to podle legislativy můžeme učinit písemně mimo konání městského zastupitelstva. Je to varianta, kterou bereme jako krajní řešení. O tom rozhodne členská základna místní organizace ODS,“ uzavřel Petr Chromečka.


Po dva víkendy mohli občané odevzdávat nebezpečný odpad

O odvoz nebezpečných odpadů byl zájem.
Starých ledniček, televizorů, chemikálií či léků
se zbavilo dvě stě jedenačtyřicet
občanů Kopřivnice a místních částí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Jarní sběr nebezpečné složky obsažené v komunálním odpadu byl proveden ve dnech 19., 20., 26. a 27. května. Celkem se sběru zúčastnilo dvě stě jedenačtyřicet osob.

Sesbíráno bylo celkem 9 387 kilogramů odpadu majícího nebezpečné vlastnosti. K hlavním odevzdaným odpadům patří přes tři sta kilogramů motorových olejů, 995 kilogramů barev, 120 kilogramů plechovek od barev, 105 kusů olověných akumulátorů, 110 kusů televizorů, 76 kusů ledniček, dalších elektrospotřebičů jako jsou fény, vysavače, žehličky a podobně bylo 572 kilogramy, 129 kilogramů pneumatik a v menším množství to pak byla ředidla, rozpouštědla, herbicidy, léky, monočlánky, zářivky. „V průměru to vychází devětatřicet kilogramů na osobu,“ zakončil statistickou evidenci vedoucí odpadového hospodářství firmy Slumeko, s. r. o., Jiří Sopuch. Nejvíce pojízdné sběrny nebezpečného odpadu využili občané Lubiny, kde svůj odpad odevzdalo jednašedesát občanů, v Kopřivnici na sedmi zastávkách 146 občanů a nejmíň této služby využili občané Mniší, kde jich přišlo pouze dvanáct.

Firma Slumeko, s. r. o., dává na vědomí, že dnešním dnem zahajuje prodej nálepek za svoz komunálního odpadu na druhé pololetí, a to v pondělí a středu 7 - 16.30, úterý a čtvrtek 7 - 15 a v pátek od 7 do 14 hodin. Občané Vlčovic a Mniší si mohou nálepky koupit u místních prodejců. Prodej potrvá po celý měsíc červen.


Místní sdružení ODS žádá o udělení čestného občanství politickým vězňům

K o p ř i v n i c e (hod) - Místní sdružení občanské demokratické strany chce na základě informací, které proběhly na stanici Svobodná Evropa, požádat městskou radu a následně městské zastupitelstvo o udělení čestného občanství politickým vězňům.

Minulý týden o tom jednali se starostou Jiřím Tichánkem předseda MS ODS Petr Chromečka a Bohuslav Ficek, který je zároveň zástupcem politických vězňů. Návrh, který by neměl čítat víc jak dvacet osob, které byly za minulého režimu perzekuovány, by měla rada podle sdělení městského zastupitele Petra Chromečky projednat na svém červnovém zasedání.


Agentura Beskydy - Valašsko prochází vážnou krizí, chybí jí peníze i lidé

K o p ř i v n i c e (dam) - Rozhodně největší krizí ve své dosavadní historii prochází Regionální agentura cestovního ruchu Beskydy - Valašsko. Na pondělní valné hromadě tohoto sdružení měst a některých organizací se dokonce objevovaly návrhy, které by vedly k jejímu zániku.

Patrně nejvážnějším důvodem vzniku současné situace v agentuře Beskydy - Valašsko jsou prohlubující se disproporce mezi příjmovou a výdajovou stránkou jejího rozpočtu. „Důvodem těchto problémů je fakt, že se nepodařilo zajistit některé z předpokládaných příjmových zdrojů,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková, která společně s místostarostou Aloisem Jankem Kopřivnici na valné hromadě zastupovala. Právě problémy s financováním chodu agentury vedly dozorčí radu k provedení hloubkové kontroly účetnictví. Tento audit zjistil mnohé závažné nedostatky způsobené chybami, kterých se měl dopustit dosavadní ředitel agentury Petr Vašků. Ten byl spolu s některými dalšími zaměstnanci agentury kritizován také za práci na katalogu To nejzajímavější z Beskyd a Valašska.

Nakonec se zástupci jednotlivých členských měst rozhodli Petra Vašků z jeho funkce odvolat, a to i přes to, že on sám avizoval záměr své místo v brzké době opustit.

Agentura v současné době zůstává bez zaměstnanců s tím, že jejich práce se prozatím zhostí členové představenstva. Další kroky, které mají rozhodnout o příštím osudu agentury, prý musí být učiněny během dvou následujících měsíců.

Na valné hromadě se hovořilo také o spolupráci s agenturou Valašské království, někteří starostové dokonce navrhovali, aby došlo ke sloučení obou organizací. „Takové sloučení není možné, protože Valašské království se zaměřuje spíš na praktickou část práce v cestovním ruchu, teoreticko-metodickou činnost by tak neměl kdo provádět,“ řekla Michálková.


Město by pro tělesně postižené mělo dělat víc

K o p ř i v n i c e (ili) - Dnešní anketa je věnována tělesně postiženým. Naše otázka, kterou jsme položili respondentům, zněla - myslíte si, že město, případně stát, dostatečně pomáhají tělesně postiženým nebo by pomoc mohla být větší?

Jiřina K. (24 let, zástupce vedoucího) - Abych řekla pravdu, tak na to nedokážu odpovědět. Ve svém okolí nemám totiž nikoho, o kom bych věděla, že je tělesně postižený, natož jaké má problémy.

Jaroslav H. (35 let, nezaměstnaný) - Přímo v rodině máme takový případ. Strejdovi dokonce vzali částečný invalidní důchod přesto, že s jeho zdravotním handicapem a pracovním omezením nemá šanci získat pracovní místo. Ale to už nikoho nezajímá.

Miroslava G. (46 let, technoložka) - Pokud je člověk zdravý, tak ho vůbec nenapadne nad něčím podobným přemýšlet, ale v okamžiku, když jste před takový problém postaveni, tak zpravidla ani nevíte, na koho se obrátit. Mluvím z vlastní zkušenosti. Nejen že jsme se dostali po manželově úraze do finančních problémů, ale strašně dlouho nám trvalo, než jsme zjistili, na co všechno máme nárok a kde ho uplatňovat.

Marek T. (19 let, student) - Já nevím, ale asi se město stará dost. Co se budují nové chodníky, tak už jsou bezbariérové.

Eva S. (42 let, invalidní důchodkyně) - Každý si myslí, že když pobíráte důchod, tak jste za vodou. Jenže nikdo ze zdravých lidí si už neuvědomí, do jaké společenské izolovanosti se takto postižený člověk dostává. Práci, při které bych alespoň trochu přišla na jiné myšlenky, dnes nemám šanci najít. Ještě že v Kopřivnici tak bezvadně funguje sdružení zdravotně postižených, jinak si nedokážu vůbec představit, jak bych tu samotu unesla.

Radek H. (52 let, inspektor) - Z mého pohledu by se město mělo víc angažovat do vytváření pracovních míst právě pro tuto skupinu lidí. Dnes má problém si najít práci zdravý člověk, natož pak zdravotně postižený, který má navíc spoustu omezení. Vím, že podnikatelé mají finanční profit, když zaměstnají postiženého člověka, ale slyšel jsem i o takovém, který po určité době tyto lidi propustí, aby na jejich místa nabral další postižené a získal znovu dotace od státu.

Olina Š. (57 let, důchodkyně) - Od státu sice něco dostanou, ale mám spíš pocit, že to jsou jenom almužny. O nějakém důstojném začlenění do společnosti nemůže být ani řeči.

Martina D. (28 let, v domácnosti) - Mám postižené dítě a na takové téma bych mohla napsat celý román. Nemůžu říct, že by stát a město pro postižené dělal málo, ale pořád je to nedostačující. Stále někde o něco prosím, vyplňuji žádosti a formuláře, zdůvodňuji opodstatněnost svých požadavků. Kolikrát si připadám jako žebrák.


První letošní zlatá svatba na radnici v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (hod) - V sobotu 27. května si řekli své ano po padesáti letech manželé Božena a Rostislav Bělíkovi. Poprvé je na radnici v Kopřivnici oddali 24. června 1950.

Manželé Bělíkovi během svého společného života vychovali dvě dcery a jednoho syna. Čtyři roky po svatbě se přestěhovali do Přerova a před čtyřmi lety se opět do Kopřivnice vrátili.


Vzpomeňte spolu s politickými vězni

K o p ř i v n i c e (ili) - Političtí vězni nejen u příležitosti 5. výročí prosazení názvu školy Dr. Milady Horákové vzpomínají na své spolubojovníky za demokracii. Cítí za povinnost seznamovat veřejnost s lidmi, kteří již dnes nejsou mezi námi, ale kteří si svými postoji a činy zaslouží naši úctu a obdiv.

K takovým osobnostem patří dnes již zesnulý doktor Miloslav Hladiš, odborný gynekolog - porodník, který dosáhl primariátu v nemocnici v Novém Jičíně. Jeho rukama přišlo na svět kolem patnácti tisíc dětí, odoperoval na devět tisíc gynekologických operací.

Doktora Hladiše osobně poznamenal normalizační proces včetně politických procesů v 50. letech. Ani osmileté věznění na Borech, kde měl v ošetřování na patnáct tisíc muklů, nezlomilo Hladišovu víru ve spravedlnost a lásku k lidem. Patřil k těm šťastnějším, kteří se dožili revolučního roku 1989. I přes svůj značně pokročilý věk se stále staral o spoluvězně, kterým pomáhal vyřizovat odškodnění za persekuci, poškozené zdraví, práci v dolech, za rozbití rodin i ztrátu majetku.

Často se na stránkách periodik vyjadřoval s odmítavým stanoviskem k euthanasii, ale byl znám i svými nekompromisními názory na setrvání komunistů v politice. Obhajoval postavení lékařů: „Kdyby vysadili na 14 dnů, celý stát se zhroutí.“ Stanovení ceny bodu lékařského výkonu považoval za „špinavý plivanec do tváře celého stavu zdravotnictví“.

Miroslav Hladiš se sice dožil morální satisfakce, ale zemřel před pěti léty osamocen v Ostravě. Přežil své spolubojovníky z letectva z II. světové války, spolupracovníky, s kterými začínal, i většinu spoluvězňů, které s oblibou nazýval dědky - mukly. Zemřel, ale ve vzpomínkách všech, kteří jej osobně poznali, bude mít své místo navždy.


CPR nabízí podnikatelský areál zahraničním investorům

K o p ř i v n i c e (hod) - V letošním roce byla veřejnou soutěží vybrána servisní organizace pro Podnikatelský areál Vlčovice, kterou se stalo Centrum podnikání a rozvoje, s. r. o., Kopřivnice.

„V rámci servisní organizace máme připravenou standardní prezentaci, kterou v současnosti zaměřujeme na zahraniční investory. CzechInvest nabízí např. průmyslovou zónu a v případě, že o ni projeví zájem nějaký investor, tak nás její pracovníci předem informují o jeho návštěvě. My máme připravenou základní prezentaci, kterou na základě konkrétních požadavků daného investora doplníme například o hledisko dopravního spojení, specifické požadavky na pracovní sílu a podobně. Snažíme se pro každého případného investora najít něco, co by ho mohlo zaujmout, co by pro nás mohlo být konkurenční výhodou,“ sdělila ředitelka Centra podnikání a rozvoje, s. r. o., Lenka Šimečková a dodala „že prezentace jsou vedeny v angličtině jako ukázka toho, že budeme schopni se se zahraničním investorem domluvit.“


Sousední Závišice mají svůj vlastní obecní znak a prapor

Z á v i š i c e (dam) - Svým vlastním znakem a praporem se již od konce února mohou chlubit sousední Závišice. Znak obce je tvořen modro-červeným štítem děleným zlatým břevnem, v modré části znaku je umístěn stříbrný pluh bez kol obrácený doleva. Nad ním září dvě zlaté hvězdy a v červeném poli jsou umístěny dva stříbrné kužely.

Závišický prapor se skládá ze tří vodorovných pruhů modré, žluté a červené barvy. V modrém pruhu je opět pluh bez kol obrácený k vlajícímu okraji, nad ním dvě žluté šesticípé hvězdy a v červeném pruhu dva bílé rovnoramenné trojúhelníky. Tamní radnice začala usilovat o vytvoření svých vlastních obecních symbolů vloni v červnu.

Po zpracování symbolů heraldikem a jejich schválení obecním zastupitelstvem požádaly Závišice o schválení znaků parlament. Poslanci z heraldické komise žádosti vyhověli a představitelé Závišic si příslušné dekrety vyzvedli ve Směmovní ulici čtyřiadvacátého dubna letošního roku.

Slavnostního vysvěcení se zbrusu nové symboly obce dočkají až dvaadvacátého září. Občané Zavišic je však budou moci vidět pravděpodobně již dřív. „Pokud budou znak a prapor vyrobeny včas, chtěli bychom je představit na obecních dožínkách v polovině srpna,“ slíbil starosta sousední obce Vlastimil Hajda.


Novou stanici TV3 nabízí kabelovka jako placenou

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze majitelé dekodérů mají možnost v Kopřivnici sledovat vysílání nové české komerční televize TV3. Ta své vysílání odstartovala 25. května večer a svým divákům chce v budoucnu nabídnout hlavně zpravodajství a zábavu.

Nová komerční stanice je šířena vzduchem zatím jen ve velkých městech, mimo ně je ji možné sledovat pouze na kabelovce. Jelikož je TV3 nástupnickou organizací nepříliš úspěšné televize Galaxie, bude ji Kabelová televize Kopřivnice šířit jako součást placené nabídky. O přesunu této televize do běžné nabídky zatím KTK neuvažuje. „Nic nás k takovému kroku netlačí,“ řekl její ředitel Jan Bittner.


Arboretum bude otevřeno i během pouťového víkendu

Š t r a m b e r k (dam) - Také během následujícího ’pouťového’ víkendu pokračuje série dnů otevřených dveří ve štramberském arboretu.

Od konce dubna bylo možné se do unikátní botanické zahrady podívat již devětkrát. Autor záměru vybudování arboreta Petr Pavlík chce tímto způsobem ukojit zvědavost lidí a zabránit tomu, aby si do areálu lezli přes ploty, kdykoliv se jim zachce.

Přesto, že rostliny nejsou ještě příliš vzrostlé a mnohé z vysázených unikátů přehlédne laik bez povšimnutí, je o návštěvu arboreta zájem. Jedním z lákadel je například jeskyně, kterou amatérští speleologové objevili zhruba před rokem.


Podnikatelé se školili zdarma k novele

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý pořádalo Centrum podnikání a rozvoje, s. r. o., Kopřivnice setkání podnikatelů s ředitelkou Okresního živnostenského úřadu v Novém Jičíně, které bylo věnováno novele živnostenského zákona, jež vstoupila v platnost letos 1. března.

„Centrum připravuje semináře podle toho, jak vycházejí novely jednotlivých zákonů, a také podle toho, jestli podobné semináře chystají i další firmy. Vzhledem k tomu, že k novele živnostenského zákona jsme nevěděli o nikom v našem okolí, kdo by tento seminář pořádal, a na Centrum se podnikatelé obraceli s dotazy, týkajícími se novely, rozhodli jsme se pro zorganizování této akce. Dohodli jsme se s Okresním živnostenským úřadem v Novém Jičíně, že tento problém vyřešíme formou setkání podnikatelů a ne formou klasického školení. Přednášející ředitelka probrala novelu zákona důkladně paragraf po paragrafu a vybrala z něho zásadní změny,“ řekla ředitelka Centra podnikání a rozvoje, s. r. o., Kopřivnice Lenka Šimečková.

„Setkání se zúčastnilo pětadvacet podnikatelů ze všech sfér podnikání. Lidé měli základní znalosti zákona, a proto v závěru setkání byly zodpovězeny konkrétní dotazy na řešení aktuálních problémů přítomných podnikatelů.

Některé dotazy se týkaly spíše obchodního zákoníku a na ty jsme odpovídali my z Centra podnikání a rozvoje, protože s nimi máme zkušenosti. Myslím, že jsme podnikatelům vyšli vstříc a zodpověděli jsme všechno, co potřebovali,“ dodala ředitelka Šimečková.

Centrum připravovalo seminář asi měsíc a půl a jeho pracovníci si mysleli, že když je seminář zdarma, jeho učebna nebude stačit. Týden před konáním semináře to však vypadalo, že se setkání neuskuteční. Podnikatelé se přihlašovali na poslední chvíli. Na dotaz, zda Centrum připravuje další seminář, odpověděla ředitelka Lenka Šimečková: „Objevují se nám dotazy z řad podnikatelů k novele zákona o dani z přidané hodnoty, které vyplývají ze samotné praxe. Možná, že bychom mohli udělat seminář k jeho novele, ale v současné době nejsem schopna říci, v jakém termínu, a to i z důvodu blížících se letních prázdnin.“


Štramberská radnice hledá zájemce o objekt oční školy

Areál situovaný v atraktivním prostředí parku
pod Štramberkem je již
pro ortoptické oddělení příliš velký.
Tamní radnice pro něj proto hledá jiné využití.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Nového provozovatele objektu oční školy ve Štramberku hledají tamní radní. Ti na svém posledním zasedání rozhodli o vyhlášení výběrového řízení na obsazení rozsáhlého areálu. Ambulantní i lůžkovou část doposud provozovala primářka Jiřina Kahánková. Ta však ztratila zájem o provozování celého zařízení a k jednatřicátému březnu dala výpověď z nájmu s tím, že dále má zájem jen o ambulantní část ortoptického střediska. Štramberští radní, včetně starosty, však upřednostňují variantu pronajmout někomu celý areál.

„Snažíme se najít nejsmysluplnější využití tohoto objektu s tím, že jsme neřekli, jestli tam i nadále oční škola bude nebo nebude,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha s tím, že v podmínkách výběrového řízení není chování ortoptického oddělení.

Fungování zdravotnického zařízení tohoto typu však bylo jednou z podmínek Fondu národního majetku při bezplatném převodu areálu do majetku města. Zbavit objekt tohoto břemena má být prací starosty. „Je to úkol na dlouhé lokte, bude to trvat možná i rok, ale po předběžných jednáních vidím naše šance jako reálné,“ uvedl Socha. Nový nájemce objektu oční školy by měl být znám 22. července.


Seminář s mezinárodní účastí se blíží

K o p ř i v n i c e (ili) - Ve dnech 15. až 16. června tohoto roku se v Kopřivnici uskuteční seminář nazvaný Životní prostředí a jeho ochrana, jak získávat veřejnost pro rozhodování o životním prostředí s podtextem zkušeností z Anglie a České republiky. Seminář je pořádán městem Kopřivnice, partnerským Congleton Borough Council ve Velké Británii, Britskou radou v Praze a občanským sdružením Hájenka. Podílejí se na něm i některé další subjekty, jako je referát životního prostředí Okresního úřadu v Novém Jičíně, provozovatel kulturního domu Ludvík Moravia a Nadace Fondu pomoci místní správě České republiky v Ostravě.

„Počet účastníků semináře byl nakonec z důvodu praktické části omezen na šedesát s tím, že jsou tam zástupci jak místní správy, to znamená z měst a obcí celé Moravy, dále zástupci okresních úřadů, rozvojových agentur a zástupci kopřivnických škol, městského úřadu i členové městské rady,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Seminář je rozdělen do tří částí - stav životního prostředí a způsoby řešení problémů, které se v této oblasti vyskytují jak v partnerském okrese, tak v okrese Nový Jičín. Druhá část začne ukázkou programů ekologické výchovy pro děti, v případě pěkného počasí v parku, kterou provedou zástupci Střediska ekologické výchovy Hájenka.

Program bude pokračovat cyklem přednášek na téma možnosti spolupráce veřejnosti při rozhodování o životním prostředí, v rámci kterých se bude hovořit o místní Agendě 21, o hodnocení vlivu na životní prostředí, o enviromentálních systémech řízení, o tvorbě rozvojových programů na místní a regionální úrovni. Tato část bude oživena opět praktickými zkušenostmi ze zavádění těchto metod v Anglii a v našem okrese. V páteční dopoledne si pak budou účastníci semináře ověřovat znalosti nabyté v předchozích dvou dnech formou praktického cvičení, tzv. workshopu.


Letos maturovalo jen několik studentů

K o p ř i v n i c e (dam) - Nahastrošení středoškoláci, žadonící ve městě o příspěvek na večírek či tabla s jejich fotografiemi ve výlohách, to vše letos Kopřivnici minulo. Důvodem je absence letošních čtvrtých ročníků na středních školách, způsobená opětovným prodloužením docházky do základních škol z osmi na devět let.

Na největší kopřivnické škole Střední průmyslové škole a Obchodní akademii letos odmaturovalo pouze 13 studentů dálkového studia. Čtyřiadvacet absolventů zdejšího Středního odborného učiliště předstoupilo před zkušební komisi během tohoto týdne a dnes odpoledne by měli být úspěšní absolventi dvouletého denního nadstavbového studia oboru provozní technika slavnostně vyřazeni z řad středoškoláků.


Stíny

22. 5. v dopoledních hodinách se nevhodně choval u městského úřadu podnapilý muž. Hlídka MP po zjištění totožnosti dotyčného nasměrovala k jeho bydlišti, protože cokoliv řešit v jeho stavu, bylo zbytečné. Celá záležitost bude dořešena na služebně MP blokovou pokutou za přestupek buzení veřejného pohoršení.

23. 5. v odpoledních hodinách se na městskou policii obrátil s žádostí o zpřístupnění bytu mladík z pečovatelské služby, kterému od ranních hodin neotvírá 78letá paní, o kterou se stará. Byt byl zpřístupněn, nic vážného se nestalo. Paní pouze neslyšela žádné klepání, ani zvonek.

25. 5. byl předán vyšetřovateli spisový materiál rozsáhlejší majetkové trestné činnosti mladíka z Kopřivnice, který se dopouštěl krádeží v bytech a na pracovištích svých známých a příbuzných.

26. 5. byl předán vyšetřovateli spis ve věci podezření z trestného činu ublížení na zdraví s následkem těžké újmy na zdraví, ke kterému došlo poblíže restaurace na ulici Štramberské.

27. 5. se vypravili 4 pachatelé z Ostravy krást do Kopřivnice, v prodejně Elektro na ulici Štefánikově zabavili prodavačku a odcizili videorekordér. Krátce poté byli dva z pachatelů i s odcizenou věcí zadrženi a při dalším prověřování jim byl prokázán stejný skutek, kterého se tentýž den dopustili v Příboře, a dále jim byly prokázány dva případy, při kterých se letos v únoru zmocnili stejným způsobem oděvních svršků v obchodech v Kopřivnici. Na oba pachatele uvalil soud vazbu.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38