Titulní strana

Města jen tak brzy neobdrží peníze za akcie SmVaKu

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice spolu se starosty měst, které prodaly ve společném balíku akcie SmVaKu, a francouzská společnost Lyonnaise des Eaux svolaly tiskovou konferenci na pondělí 29. května v odpoledních hodinách. Ta měla vysvětlit některé zprávy, jež se objevily v médiích po tiskové konferenci Anglian Wateru v Ostravě z 24. května.

Na tiskovce vyvrátil starosta Kopřivnice Jiří Tichánek křivé prohlášení Roberta Pergla z Anglian Wateru, že vždy nejednal za všechna města a že Kopřivnice chtěla prodat za zády ostatních měst. Ve svém prohlášení Tichánek řekl, že nehorázným činem Frenštát městům způsobil škodu ve výši 158,8 milionů korun. Protože města měla mezi sebou uzavřenou jen ústní dohodu, nemohou žalovat Frenštát o náhradu škody. Své vystoupení zakončil slovy, že starostové všech dotčených měst vyzývají bývalého kolegu Míčka, aby odstoupil ze své funkce.

Právník Jiří Rak, který zastupuje všechna zúčastněná města, potvrdil, že Frenštát stáhl žalobu na Anglian Water a že všechna zúčastněná města jednají s Francouzi i Angličany. Starosta Tichánek jej doplnil tím, že města jednají s oběma stranami proto, aby naplnily pokladny svých obcí.

Starosta města Štramberka Jan Socha řekl, že města měla dostat do 31. května zadržované peníze, ale ty, jak sdělil František Barák, finanční ředitel Lyonnaise des Eaux, jen tak brzy neobdrží. Pokud dojde k tomu, že Angličané vrátí městům jejich akcie, Francouzi je odkoupí za dohodnutou cenu 1 350 Kč za kus. Jak dále řekl finanční ředitel Barák, žaluje tato firma Frenštát, protože tím, že město prodalo své akcie Anglian Water, vznikla jí škoda ve výši tři sta milionů korun.

Štramberský starosta Jan Socha uvedl, že se všichni starostové chtějí zúčastnit jednání frenštátského městského zastupitelstva a vysvětlit tam, co svým činem Frenštát způsobil. Na tiskovce řekl starosta Oder Jiří Vlček, že frenštátský starosta Karel Míček odstoupil z třetího místa kandidátky za ODS do voleb do krajského zastupitelstva.


KDU-ČSL odmítá rekonstrukci rady

K o p ř i v n i c e - Městská organizace KDU-ČSL byla oslovena zástupci Místního sdružení ODS v Kopřivnici s návrhem na blíže nespecifikovanou rekonstrukci městské rady.

Zástupci ODS na jednání oznámili, že v případě neuskutečnění jednání o rekonstrukci rady jsou vázáni rozhodnutím svého místního sněmu odstoupit z mandátů členů Městského zastupitelstva v Kopřivnici za ODS. Jsme názoru, že město a jeho občané mají důležitější starosti v situaci, v níž se nachází stav nezaměstnanosti a z toho plynoucí sociální zátěž, než je diskuze o nových nákladných volbách.

Spolu se svým koaličním partnerem, městskou organizací ČSSD, jsme v dosavadním průběhu volebního období udělali maximum ve vztahu k ODS pro uklidnění politické situace, včetně jejich vstupu do městské rady. Z důvodu poctivého a pravdivého informování občanů otiskujeme prohlášení městské organizace KDU-ČSL k nastalé situaci v plném znění jako jediné možné a jednoznačné stanovisko. Je třeba pro město pracovat, ne se hašteřit.

Výbor Městské organizace KDU-ČSL v Kopřivnici projednal návrh místního sněmu ODS, tlumočený zástupci ODS na jednání v pondělí 15. května 2000, činit příslušné kroky k vyvolání mimořádných voleb v Kopřivnici na podzim tohoto roku. Rovněž byl projednán návrh ODS na případnou rekonstrukci Městské rady v Kopřivnici, kterou navrhovatelé blíže nespecifikovali.

Městská organizace KDU-ČSL v Kopřivnici vyhodnotila situaci v orgánech města jako konzistentní, dělnou a perspektivní pro správu města v současném volebním období do listopadu 2002, k zajištění kvalitní správy našeho města a uspokojování zájmů občanů Kopřivnice.

Proto zcela odmítáme návrh místních orgánů ODS na rekonstrukci Městské rady v Kopřivnici jako návrh účelový a nepatřičný, který vyvolává nové neplodné politické napětí v neprospěch naplnění čtyřletého volebního programu.

Hrozbu předčasných voleb do Městského zastupitelstva v Kopřivnici pokládáme za akt nezodpovědný a jednostranný politický nátlak, byť legitimita voleb je zaručena zákonem.

Městská organizace KDU-ČSL v Kopřivnici se od února 1990 citelně podílí na pozitivních krocích ve prospěch zlepšení kvality života obyvatel Kopřivnice a vždy odmítala a odmítá jakékoliv destruktivní snahy, které brzdí chod rozvoje města Kopřivnice.

Jaroslav Šula, předseda MO KDU-ČSL
Alois Janek, místopředseda MO


Městská rada schválila změnu zřizovací listiny

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada, která se sešla ke svému jednání minulý týden v úterý, schválila a doporučila městskému zastupitelstvu ke schválení změnu zřizovací listiny Střediska sociálních služeb města Kopřivnice, p. o.

„Městské zastupitelstvo 18. ledna 1999 schválilo záměr zřídit v objektu bývalé Mateřské školy ve Vlčovicích ústav sociální péče pro zdravotně postižené občany s více vadami s denním pobytem. Schválení realizace tohoto záměru bylo podmíněno souhlasem Ministerstva financí ČR se zřízením ústavu. Město obdrželo souhlas až 24. dubna letošního roku. Protože tento ústav bude součástí Střediska sociálních služeb Kopřivnice, byla nutná změna jeho zřizovací listiny,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rozpočtová opatření, která městská rada schválila, se týkala výtěžku z výherních hracích automatů, to znamená, že navýšení tři sta tisíc korun se převádělo na majetkovou správu na opravu dětských hřišť.

„Městská rada schválila rozdělení rozpočtových prostředků jako spoluúčast města na jednotlivé projekty s komplexním součinnostním programem prevence kriminality podle návrhů komise, která se tímto zabývala. U projektů se navyšovala původní částka na spoluúčast,“ sdělil Krajčír.

Rada schválila stanovení výše neinvestičních nákladů na jednoho žáka v základních školách, zřízených městem Kopřivnice, pro letošní rok.

„Městská rada doporučila městskému zastupitelstvu schválit uzavření dohody o úhradě neinvestičních nákladů spojených s plněním povinné školní docházky dětí trvale bydlících v jiné obci než je sídlo školy s obcemi Závišice, Ženklava, Lichnov, Rybí a městem Štramberk, stejně jako tomu bylo v minulém roce. Rozhodli jsme se sjednotit částku na výši dva tisíce korun za žáka,“ doplnil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada schválila podání dvou návrhů na vyklizení bytu soudní cestou, dále souhlasila s podáním návrhu na soudní výkon rozhodnutí vyklizení bytu podle pravomocného rozsudku Okresního soudu v Novém Jičíně. „Městská rada schválila postup vyklizení objektu sto třináct v areálu a. s. Tatra v souvislosti se soudním prodejem věcí převzatých do úschovy. Město spravuje majetek ve vypůjčeném objektu, který patří Tatře. Ta jej potřebuje urychleně uvolnit, to je ale pro město neúnosné,“ doplnil Zdeněk Krajčír.

Rada souhlasila s tím, aby odbor majetkové správy a rozvoje vedl jednání s vlastníky nemovitostí za účelem výkupu - převodu škvárového tréninkového hřiště pod internáty, včetně pozemků do vlastnictví města Kopřivnice.

„Městská rada po projednání schválila uzavření smlouvy o splátkách dlužné částky mezi městem Kopřivnice a Družstvem vlastníků Lubina. Jedná se o dlužné nájemné z pozemků z let 1998 a 1999. Město má s družstvem velice dobrou spolupráci a vycházíme si s ním navzájem vstříc, proto došlo k dohodě splátkového kalendáře podle návrhu družstva,“ sdělil Krajčír.

„Městská rada vzala na vědomí informaci o vlastnických a užívacích vztazích k nemovitostem Domu dětí a mládeže v Kopřivnici a pověřila odbor majetkové správy a rozvoje, aby vedl jednání s vlastníky pozemků a k jejich výkupů. Vzhledem k tomu, že tady je určitý záměr přestěhovat dům dětí do budovy bývalé Mateřské školky na ulici Kpt. Jaroše, chystá se prodej této budovy s příslušnými pozemky,“ dodal místostarosta Krajčír.

Městská rada vzala na vědomí informaci velitele městské policie Jana Müllera, který ji průběžně informuje o činnosti městské policie, o provádění nejen běžných, ale i specifických kontrol zaměřených na podávání alkoholu mladistvým, hrací automaty, rušení nočního klidu, návykové látky, a to v nočních podnicích a rizikových lokalitách města.

„Chceme, aby se tyto kontroly dělaly častěji a ve spolupráci s Policií České republiky a s větší razancí,“ uzavřel komentář k zasedání městské rady místostarosta Zdeněk Krajčír.


Kopřivnice přivítá na tři sta zdravotně postižených sportovců

K o p ř i v n i c e (ili) - S blížícím se termínem třetích celostátních sportovních her zdravotně postižených v Kopřivnici vzrůstá mezi jejich pořadateli nervozita a napětí. „Ubytovaných bude kolem padesáti, nejvzdálenější účastníci budou až z Košic, ale nejvíce jich přijede z finančních důvodů až v sobotu. Počítám, že sportovců bude ke třem stovkám,“ uvedl vedoucí sportovních her Petr Dousek.

Dějiště sportovních her se premiérově přesunulo z periferie města do jeho středu a Petr Dousek se obává, aby právě tato změna negativně neovlivnila účast místních soutěžících. „Určitý, i když neopodstatněný stud jsem z jejich reakcí vycítil,“ dodává.

Hlavního pořadatele mrzí i přístup okresní organizace zdravotně postižených, který celostátní sportovní hry ignoruje. „Cítím v tom jistou dávku uražené ješitnosti. Kdysi obdobu těchto her pořádal okres, ale pouze v regionálním měřítku. Pak se na dva roky odmlčel, ale to jsme se už my pustili do soutěže v rámci republiky,“ postěžoval si na nezájem okresu Petr Dousek.

Pouze s příspěvkem od městského úřadu a sponzorskými dary pro odměny vítězům se Sdružení zdravotně postižených ČR, smíšená organizace Kopřivnice pustila do již třetího ročníku her, jejichž náklady se v minulém roce vyšplhaly na padesát tisíc korun.

Sportovní hry budou mít i bohatý doprovodný kulturní program. V pátek je pro ubytované připravena prohlídka města, technického muzea, návštěva krytého bazénu a posezení při kytaře a táboráku na házenkářském hřišti. Sobotní náročný den pak bude zakončen slavnostním vyhodnocením soutěží v kulturním domě, kde pro účastníky provozovatel Ludvík Moravia připravil galaprogram.

„Zváni jsou všichni, aby podpořili zdravotně postižené sportovce. Zároveň přihlížející žádám o toleranci a ohleduplnost, protože v centru bude v sobotu při tom množství soutěžících určitě chaos,“ vyzval na závěr vedoucí sportovních her Kopřivničany.


Sprintérské zápolení asi již Kopřivničany nezajímá jako dřív

Jeden z účastníků víkendových Privat sprintů
’zahřívá’ pneumatiky svého vozu před startem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Třetí závod mistrovství České republiky Privat Sprint 2000, který se o minulém víkendu jel na ulici Panské v Kopřivnici, se potýkal s malým zájmem diváků.

Zatímco v předchozích letech byl o rychlostní zápolení automobilů a motocyklů značný zájem, letos byli pořadatelé zklamáni a dokonce zvažují, zda má cenu v Kopřivnici další podniky tohoto typu pořádat.

Na start sto padesátimetrové trati se během dvou dnů postavilo 75 jezdců, z nichž někteří v cíli dosahovali i rychlostí kolem 150 kilometrů v hodině. Jejich snažení sledovalo asi dvanáct set diváků.






Akademie ZŠ Emila Zátopka zaplnila sportovní halu do posledního místa

K o p ř i v n i c e - Školní akademie je povětšinou soukromou akcí školy, o které se občané, pokud nemají dítě v dané škole, zpravidla ani nedozvědí. V každém případě už jenom příbuzní účinkujících dokážou zaplnit hlediště do posledního místa.

Nejinak tomu bylo i minulý čtvrtek ve sportovní hale při Základní škole Emila Zátopka. Kapacita házenkářské haly praskala ve švech, příchozí na poslední chvíli byli nuceni sedět na lavičkách či na schodech tribuny nebo postávat u vchodových dveří. Každý z návštěvníků netrpělivě vyhlížel právě toho svého žáčka a při masových vystoupeních, kde běžně na hrací ploše vystupovalo až devadesát dětí najednou, to nebyla vůbec jednoduchá záležitost.

Večerníčci, broučci, mravenečci, sportovní gymnastky, hudebníci, zpěváci, tanečnice a tanečníci, ti všichni sklízeli zasloužené ovace přeplněné haly. Ovace, za kterými se skrývaly hodiny a hodiny drilu a trpělivost vyučujících, kteří se nad rámec svých povinností věnovali ne právě jednoduchému nácviku. Skvělá choreografie a prostorová orientace účinkujících, jednoduché, ale o to víc vystoupení podtrhující kostýmy a působivý výběr hudebních skladeb zanechalo v obecenstvu na dlouho nevšední dojem.

Nepříjemný pocit ve mně vyvolala netrpělivost některých rodičů, kteří po vystoupení své ratolesti odcházeli ihned domů, aniž by počkali na konec akademie. Ani netuší, o co všechno přišli.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38