Kultura

V kulturním domě se opět bude tančit na swingové melodie

K o p ř i v n i c e (dam) - Druhý Taneční swingový salón je pro milovníky tohoto hudebního žánru připraven na zítřejší večer. Tanečně laděné skladby ze svého repertoáru bude od půl osmé večer hrát v baru Pomněnka populární Swing band pod vedením Františka Mixy. Taneční salón se po úspěchu svého prvního vydání vyprofiloval v pravidelnou měsíčně se opakující akci a již nyní je další naplánován na polovinu června.


Stepařky na mistrovství uspěly

D o l n í B e n e š o v (red) - Relativně úspěšné bylo působení děvčat z kopřivnického Step klubu na mistrovství republiky ve stepovém tanci, které se uskutečnilo koncem dubna v Dolním Benešově. Nevelký místní Step klub se dokázal prosadit v konkurenci asi sto dvaceti stepařů. Nejúspěšnější byla sólová stepařka Pavla Sochová, která si za provedení vlastní choreografie ’Duben 2000’ vysloužila třetí místo ve své kategorii. Bramborovou medaili si odvezla trojice kopřivnických juniorek za choreografii Happy Girls.


Přehlídka představí další tři studentská divadla

K o p ř i v n i c e (dam) - Trojici studentských divadelních souborů z okolí bude zítra hostit místní kulturní dům. V jeho hudebním sále se totiž uskuteční již čtvrtý ročník Přehlídky studentského divadla.

Tentokrát dramaturg přehlídky Jiří Cachnín pozval nejen mladé divadelníky z Rožnova p. R. a Ostravy, ale také japonského herce Ken Maie, který bude asi největším lákadlem minifestivalu.

Jako první na pódium vystoupí rožnovský soubor Klika, ve kterém hrají starší žáci dramatického oboru tamní Základní umělecké školy. Ti do Kopřivnice přijedou s představením nazvaným Vandr do světa. Tato hra je ’divadlem o divadle’.

Divák sleduje osudy členů dětského divadelního souboru, kteří právě zkoušejí Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Postavy ve hře jsou jejich hercům velmi blízké, jde totiž o žáky devátých tříd, kteří se připravují na přijímací zkoušky a řeší mnoho dalších problémů v osobním životě i na divadelním jevišti.

Druhým vystupujícím souborem bude Lípa Slezská z Ostravy. Skupinka studentů zabývajících se nekonvenčním divadlem vznikla na půdě tamního jazykového gymnázia před pěti lety. Z počátku neměl soubor větší ambice než dělat kvalitní studentskou recesi. Až v loňském roce začalo toto divadlo fungovat pod Centrem kultury a vzdělání Ostrava. Kromě představení na domovské scéně klubu Atlantik se divadelníci z Lípy Slezské poměrně často objevují přímo v ulicích Ostravy a v poslední době objeli i několik přehlídek a festivalů. Pro účast na té kopřivnické si vybrali hru Bráškové, která je prý pokusem o klasické činoherní divadlo.

V sedm hodin večer by se na scéně měl objevit druhý ostravský soubor M.A.S.H. s hrou Karla Čapka Jak se co dělá. Toto představení mělo premiéru vloni v prosinci a studenti konzervatoře jej nastudovali k šedesátému výročí úmrtí klasika české literatury.

Hvězdou večera bude japonský performer ve stylu moderního butó Kan Mai, který by se na pódium měl dostat krátce před čtvrt na deset. Ken Mai je absolventem několika kurzů tance a herectví. Zaměřuje se hlavně na klasickou taneční avangardu. Solově vystupuje od roku 1993, v Čechách hrál již několikrát.

V Kopřivnici japonský umělec uvede představení ’Kin Ai’ (Zapovězená láska). Jde o pohybovou performaci plnou energie, excentrických gest, akrobatických kreací, dekorativních kostýmů a emotivní hudby.


Nesselsdorf zahráli v ČT, Roxy a Rock café

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři vystoupení v Praze absolvovala během krátké doby kopřivnická skupina Nesselsdorf. Ve čtvrtek 11. května byla hostem televizního magazínu Paskvil, ve kterém absolvovala krátký rozhovor a odehrála dvě skladby. Následující týden pak trio kopřivnických muzikantů čekaly koncerty v Rock Café a Roxy. Oběma vystoupením v prestižních pražských klubech přihlíželo asi po stovce posluchačů. Hlavním přínosem pro kapelu však podle jejího manažera je to, že ji na půdě Roxy slyšeli lidé, kteří jí mohou pomoci v cestě nahoru.

Vyhodnocení soutěže

CD Uproar skupiny Nesselsdorf získal Pavel Šenk, Česká 319, Kopřivnice. Cenu si může vyzvednout v redakci KN.


Děti mohou oslavit svůj svátek před kulturním domem

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako každý rok i letos mohou kopřivnické děti oslavit svůj svátek před kulturním domem. Na prvního června je pro ně připraven celodenní zábavný program. Ten bude rozdělen do dvou částí, dopolední polovina potrvá od devíti do dvanácti hodin a bude určena především dětem z nižších ročníků základních a mateřských škol. Připravena je asi desítka zajímavých soutěží a her o drobné ceny. „Pokud by najednou přišlo víc dětí, než bude moci soutěžit, zpříjemníme jim čekání promítáním pásma filmů s Panem Tauem v kinosále,“ řekla Dagmar Rysová, programová pracovnice firmy Ludvík Moravia, která dětský den připravuje společně s Domem dětí a mládeže. Odpolední část oslav Dne dětí začne okolo třetí hodiny odpoledne a pořadatelé předpokládají, že se jí zúčastní starší děti a mladší v doprovodu rodičů. Těžiště odpolední části programu bude opět v řadě her a soutěží, některé z nich by však měly být náročnější, aby byly přitažlivé i pro starší děti. O půl páté odpoledne odstartuje asi hodinový blok programů, připravených kroužky a soubory z domu dětí. Představí se divadelní soubor Bílá ponožka, k vidění bude kouzelník, ukázka aerobicu nebo zookoutek chovatelského kroužku. Odpolední program uzavře diskotéka pod širým nebem. Děti, které přijdou před kulturák, si také budou moct zaskákat v nafukovacím hradě nebo se projet na koních. V případě nepřízně počasí se celá akce přesune do vestibulu a hlavního sálu kulturního domu.


Na sedmou kopřivnickou Želvu přijede třináct folkových kapel

K o p ř i v n i c e (dam) - Příznivcům folkové a country hudby bude tuto neděli patřit prostor u lyžařské chaty na červeném kameni. Právě tam se totiž uskuteční již šestý ročník festivalu kopřivnická Želva.

Tentokrát bude o tradiční Cenu diváka a Cenu pořadatelů usilovat rekordní počet kapel. Na letošní ročník přijede celkem třináct kapel z celé republiky, chybět však nebudou ani zástupci místní folkové scény, kterou bude zastupovat kapela Baby a Baby.

Kromě soutěžících kapel, které budou mít na svou prezentaci zhruba půl hodinové bloky, si účastníci Želvy zvykli i na přítomnost hostů. Ti nebudou chybět ani letos, ale po loňských zkušenostech, kdy ani Fleret či Slávek Janoušek nepřitáhli dost diváků, se pořadatelé rozhodli k experimentu. „Chceme vyzkoušet, jestli by víc lidí nepřitáhly třeba místní kapely, a proto jsme pozvali místní kapely Cizinci a Camerata. Třetím hostem bude frýdecko-místecký David Vysloužil,“ řekl organizátor festivalu Michal Komárek. Připustil také, že jedním z důvodů tohoto rozhodnutí je nedostatek peněz. Vystoupení Fleretu přijde až na dvacet tisíc, a to vyžaduje také adekvátní zájem publika,“ uzavřel Komárek.


Štramberští ochotníci pobrali polovinu cen

Pořádající Divadelní spolek Kotouč Štramberk
pobavil účatníky závěrečného večera
ochotnické přehlídky i jednoaktovou Káď.
Na snímku Radim Daněk v roli Jeníčka.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Tři z šesti cen udělených diváky třetí Štramberské divadelní přehlídky amatérských souborů zůstaly právě ve Štramberku.

Pořádající Divadelní spolek Kotouč Štramberk získal nejen cenu diváka. Detektivní hra Neočekávaný host vynesla Pavle Jurkové cenu za režii a Josefu Hrčkovi uznání za scénu.

Druhým nejúspěšnějším souborem byl Divadelní spolek Starojičan, jeho Děvčátko z kolonie se stalo nejlepší inscenací přehlídky a Václav Hasl za roli Hanyse dostal cenu pro nejlepšího herce. Nejlepší herečkou přehlídky pak byla vyhlášena Jana Kvapilová z Divadelního spolku Tyl Drahotuše.









Návštěvníci Hukvald si budou smět vyzkoušet rytířské brnění a zbraně

H u k v a l d y (dam) - Mohutné přívaly lidí, kteří jsou zvyklí vidět zahájení turistické sezony na Hukvaldech v duchu rytířského zápolení, může nedaleký hrad očekávat o nastávajícím víkendu. Ten totiž bude patřit programu přiléhavě nazvanému ’Rytířské hry aneb zbraně a smích na hradě Hukvaldy’.

Pořadatelé se rozhodli letošní ’rytířskou akci’ od těch předcházejících odlišit, a tak zatímco v minulosti divák pouze pasivně přihlížel, připraveným vystoupením v letošním roce si každý bude moci vyzkoušet, co to obnáší obléci si těžké brnění a ohánět se mečem.

„Do programu jsme zařadili rytířské hry pro děti i dospělé. Po každém představení bude zařazena soutěž, v rámci které budou mít návštěvníci možnost vyzkoušet si rytířské zbraně, meče, kordy. Někteří si také jistě obléknou železnou košili nebo brnění a zastřílí si z kuší i luků,“ řekl Marek Tichý z pořádající šermířské skupiny Durandall.

Přes již zmíněné možnosti vyžití samotných návštěvníků, nebudou chybět šermířské, taneční a hudební skupiny se svými programy. „Pozvali jsme řadu profesionálních souborů s výborně připravenými programy. Mezi nimi bude i kopřivnická hudební skupina Camerata,“ prozradil Tichý.

Nedílnou součástí rytířských radovánek na Hukvaldech je i dobový jarmark. Letos si prý lidé budou moci koupit tradiční rukodělné a uměleckořemeslné výrobky asi třiceti prodejců.

Lahůdku pro milovníky šachu přichystali organizátoři v podobě turnaje v této královské hře. V hradní mótě prý bude pro návštěvníky Hukvald připraveno dostatečné množství šachovnic a očekávat je bude i soupeř v podobě nejmenovaného šachového mistra.


Na programu kina jsou dva nepřístupné filmy

K o p ř i v n i c e (dam) - Dětskému divákovi zůstane v dnes začínajícím promítacím týdnu kino uzavřené. Na programu se totiž sešly dva filmy nepřístupné mládeži do patnácti let.

Poněkud překvapivě budou odpolední představení patřit animované komedii South Park - Peklo na Zemi. První celovečerní dobrodružství Erica, Kennyho, Kylea Stana čtyř malých chlapců z malého amerického městečka. South Park se během velmi krátké doby stal kultovním televizním seriálem po celém světě a jeho velmi peprný humor si oblíbili i čeští diváci, kteří jej mohli sledovat na HBO a později i na Nově. V South Parku však ani nejde o to, co jeho hrdinové prožijí, to je až druhý plán téměř překrytý naprostou smrští nejsprostších nadávek, z nichž mnohé uslyšíte poprvé právě až v kině. Další charakteristikou South Parku, ať už jde o seriál nebo film, kterou se odlišuje od většiny animovaných záležitostí pro dospělé, je totálně jednoduchá grafika, vynucená původně stříhanou animační technikou.

Filmový South Park rozvíjí nejlepší motivy svého seriálového předchůdce. Naši čtyři hrdinové v něm spatří celovečerní verzi kanadského seriálu Terrence a Phillipa, která jim takovým způsobem nakazí svým fekálním humorem řeč i způsoby, že jejich rodiče vyhlásí Kanadě válku. Do té se postupně zapojí celá Amerika. Pro fajnšmekry jsou připraveny také orgie Satana se Saddámem Husseinem či smrt Billa Gatese.

Večerní představení budou pro změnu patřit filmu, jehož nepřístupnost pramení spíš z jeho brutality. Sběratel kostí je kriminální thriller natočený podle stejnojmenného románového bestseleru Jefferyho Deavera. Po ponurých newyorských ulicích se pohybuje další psychopatický masový vrah, jehož řádění vždy končí dlouhými a krutými rituálními vraždami. Jak už to bývá, tak celý policejní okrsek dohromady nemá tolik inteligence, jako jejich deviantní protivník, a tak je třeba do boje povolat detektivního génia z ústraní.

Tentokrát volba padne na Lincolna Rhymea, jehož zářné detekční schopnosti dostaly za mříže nejednoho zločince. To však bylo dřív, než Lincoln při neštěstí v newyorském podzemí ochrnul. Jeho postižení, které jej připoutalo na lůžko, však nezničilo jeho brilantní mozek a vůli bojovat se zločinem. Proto přijme svůj poslední případ a s pomocí pochůzkářky Angeliny Jolieové, která se stane jeho očima prohledávajícíma místa činu, se jim nakonec (jak jinak) podaří lidské monstrum dopadnout. Sběratel kostí určitě nemůže soutěžit s filmy kalibru Mlčení jehňátek či Sedm, ale příznivci tohoto žánru si jistě přijdou na své, a to hlavně díky Denzelu Washingtonovi, který dokázal svou postavu uhrát i přesto, že nevstal z lůžka. Velký kus kvalitní práce odvedl také kameraman Dean Semler (Tanec s vlky), který našel dostatečně ponuré lokace a vtisknul filmu vizuální švih.


Tělo hraběnky se po dvou letech výzkumu vrátí zpět do hrobky

K u n í n (dam) - Po dvou letech budou tuto sobotu znovuuloženy ostatky hraběnky Marie Walburg z Truses-Waldburg-Zeilu do rodinné hrobky na hřbitově v Kuníně.

Její tělo bylo z hrobu vyzvednuto před dvěma roky, od té doby odborníci zkoumali nejen ostatky šlechtičny, která ve své době pařila k nejvýznamnějším ženám střední Evropy, ale také místo jejího věčného odpočinku.

Teď, když byla ukončena veškerá archeologická, antropologická, lékařská a dokonce i kriminalistická zkoumání, bude tělo se vší slávou opět uloženo na původní místo. Program pietního rozloučení začne již úderem deváté hodiny, kdy budou ostatky hraběnky Walburghové vystaveny v chrámu Povýšení svatého kříže v Kuníně. V tomtéž kostele bude o hodinu později sloužit zádušní mši biskup Ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz. Slavnostní chrakter obřadu bude navíc posílen provedením Requiem Wolfganaga Amadea Mozarta.

Jako zástupce rodiny dávno zemřelé šlechtičny přijede do Kunína i Jeho osvícenost Franz-Josepf hrabě Wald- burg-Zeil, pravnuk rakouskouherského císaře Františka Josefa I. a jeden z nejváženějších rakouských šlechticů dneška.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38