Kopřivnické noviny č. 21/2000 ze dne 25. května 2000

Zprávy z města a okolí

Kopřivnice připravuje nový sociologický průzkum

Energetika Tatra se omlouvá za hluk

Třetí celostátní sportovní hry zdravotně postižených se blíží

Nejstarší česká škola ve městě oslavila devadesát let existence

Od neděle platí nové jízdní řády

Mateřská Tatra dala do konkurzu dvě své dceřiné společnosti, DIZ a SHT

Financování projektů životního prostředí

Občané by uvítali dřívější otevření koupaliště

Organizované setkání přátel a fandů Tatry v Německu

Stíny

Přehrada přivítala první rekreanty

Výňatek z návštěvního řádu přehrady

Správa sportovišť čeká s otevřením na léto

Dvojí přístup ke stejné práci

Příspěvky městských zastupitelů

O prázdninách se o děti postarají družiny a příměstské tábory

Občanky a pasy se od začátku května vydávají na novém místě

Tatrováci budou mít v červenci asi více volna


Zprávy z města a okolí

Kopřivnice připravuje nový sociologický průzkum

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice připravuje vypracování nového sociologického průzkumu, protože ten, který dělala naposled ostravská firma Marketingová laboratoř Ostrava je už přežitý, je třeba na něho navázat a novým průzkumem zmapovat aktuální situaci ve městě. „Je zapotřebí v rámci přípravy rozvojových materiálů města udělat nový sociologický průzkum. Byla oslovena na základě nabídky jedna regionální firma,“ řekl starosta Jiří Tichánek.

„Na první schůzce jsme si sdělili důvody, které město Kopřivnice vedou k provedení nového průzkumu. Hovořili jsme rámcově i o finanční náročnosti provedení tohoto sociologického průzkumu. Předběžně jsme hovořili i o tom, že by průzkum byl rozdělen do dvou etap. Částka za jeho provedení v Kopřivnici by měla činit sto tisíc korun a za místní části padesát tisíc korun. Provedení nového sociologického průzkumu si tedy vyžádá náklady ve výši sto padesáti tisíc korun,“ uzavřel starosta Tichánek.


Energetika Tatra se omlouvá za hluk

K o p ř i v n i c e (hod) - Energetika Tatra, a. s., se omlouvá všem obyvatelům města Kopřivnice za zvýšenou hlučnost, která se šířila od teplárny minulý týden v noci ze středy 17. na čtvrtek 18. května.

Hluk pocházel z technologického procesu přípravy parního kotle K5 na zprovoznění po rekonstrukci, jež trvala několik let. Vzhledem k tomu, že finální práce na přípravě kotle k provozu jsou složitým procesem na sebe navazujících činností, nebylo možno přesně dopředu určit čas a rozsah operace, která měla za následek šíření hluku z najíždějícího potrubí.


Třetí celostátní sportovní hry zdravotně postižených se blíží

K o p ř i v n i c e (ili) - První červnový víkend proběhne v Kopřivnici v pořadí již 3. ročník sportovních her zdravotně postižených. Hry se tentokrát uskuteční přímo v centru města v prostoru kolem kulturního domu a Základní školy Dr. Milady Horákové.

V sobotu 3. června od osmi hodin proběhne prezentace účastníků her. K slavnostnímu zahájení dojde o hodinu později a v 9.30 pak začnou samotné soutěže, kterých se účastní jak dospělí, tak i děti. Soutěžit se bude ve střelbě ze vzduchovky, hodu granátem, v šipkách, v běhu, v okružní jízdě vozíků a dalších disciplínách.

„Byli bychom rádi, kdyby se veřejnost přišla podívat a hlavně povzbudit tělesně postižené sportovce a děti. Všechny pak srdečně zveme na sobotní slavnostní galavečer, který se od 19. hodin uskuteční v Kulturním domě v Kopřivnici,“ tlumočila pozvání za pořádající organizaci Renáta Byrtusová.


Nejstarší česká škola ve městě oslavila devadesát let existence

Martina Münsterová cvičí na akademii,
kterou Základní škola - náměstí uspořádala
v rámci oslav devadesáti let své existence.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Devadesát let své existence oslavila koncem minulého týdne Základní škola - náměstí. Bývalá měšťanka a první česká škola ve městě oslavila své jubileum nadvakrát.

Na páteční odpoledne připravili žáci a učitelé velkou školní akademii. Víc jak dvě hodiny trvající program složený z tanečních, sportovních a dramatických vystoupení žáků byla symbolickou exkurzí do všech historických etap, kterými škola prošla od Rakouska Uherska až po dnešek. O akademii, kterou škola provedla v kulturním domě byl nebývalý zájem a velký sál byl do posledního místa zaplněn diváky.

Druhou a rovněž velmi atraktivní částí oslav byl den otevřených dveří. Po celou sobotu si každý, kdo chtěl, mohl projít budovou školy. V několika třídách byly instalovány historické materiály a fotografie. Možnosti projít si ’svou’ školu využilo mnoho lidí, kteří ji absolvovali před mnoha lety, ale i mladí, kteří opustili její brány před několika lety. Celkem se přišlo podívat odhadem 150 lidí.

Součástí oslav výročí školy bylo také vydání almanachu, ve kterém je možné dočíst se něco o historii. „Jsou tam také vzpomínky bývalých vyučujících a práce našich žáků. Je to publikace určená především pamětníkům a do budoucna jistě bude mít i svou historickou hodnotu,“ uvedla ředitelka školy Jitka Kalužová. V rámci oslav byl škole předán také prapor vyrobený podle návrhu jejích žáků.









Od neděle platí nové jízdní řády

Od neděle budou vlaky a autobusy jezdit
podle nových jízdních řádů. Cestující může těšit,
že nedošlo k žádnému omezování počtu spojů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Od neděle 28. května platí nové jízdní řády. „V jízdních řádech ČSAD nedošlo k podstatným změnám, spoje se neruší. Pouze díky měnící se pracovní době v Tatře dochází k posunům odjezdů autobusů z Kopřivnice, což se negativně projevuje na přeplněnosti žákovských spojů. ČSAD se snaží vyjít vstříc i firmě Siemens z Frenštátu, kam dojíždí stále více lidí. Jistý problém, který se nyní řeší, je zabezpečení autobusové linky Kopřivnice - Štramberk - Libotín o sobotách a nedělích. Pokud se týká Českých drah, jízdní řád změn doznal. Některé změny byly prodlouženy do celé délky trati, a ty, které jezdily o sobotách a nedělích, budou jezdit denně,“ sdělil Rudolf Doubek, pracovník stavebního úřadu, který má na starosti dopravu.










Mateřská Tatra dala do konkurzu dvě své dceřiné společnosti, DIZ a SHT

K o p ř i v n i c e (dam) - Dceřiná společnost Tatry DIZ zajišťující údržbu automobilky a bývalá novojičínská Tatra přejmenovaná na společnost SHT půjdou z rozhodnutí mateřské společnosti do konkurzu.

Důvodem tohoto rozhodnutí je zvýšení efektivity majetkových podílů Tatry, která je momentálně zainteresována v sedmadvaceti podnikatelských subjektech. „U těchto společností se nepodařilo najít odpovídající finanční potenciál. V případě SHT se rovněž nepotvrdil potencionální zájem investorů o její koupi. Ze všech zvažovaných variant proto Tatra nakonec vybrala přihlášení obou společností do konkurzu,“ vysvětlila rozhodnutí automobilky její mluvčí Eva Kijonková.

Drtivá většina zaměstnanců DIZu se prý o své místo nemusí bát, ti se totiž nově stanou zaměstnanci mateřské automobilky, popřípadě úseků údržby jednotlivých dceřiných společností. Hůř jsou na tom lidé ze SHT. Zhruba sto padesát ze sto sedmdesáti jejich zaměstnanců totiž dostane výpověď a zůstane pouze dvacítka lidí nutných pro záchovnou údržbu areálu bývalé novojičínské Tatry. Podle Kijonkové však výpověď z Tatry nutně neznamená, že všichni tito lidé musí přijít o práci. „Je možné, že v rámci konkurzu se objeví někdo, kdo bude chtít zachovat určitou část činností nebo naplní haly novým podnikáním, podobně jako v případě bývalého příborského závodu,“ řekla Kijonková s tím, že zatím ještě k prohlášení konkurzu nedošlo. Byl pouze podán návrh na konkurz a je otázka, jak dlouho bude trvat soudní proces vedoucí k jeho prohlášení.

Problémy novojičínské Tatry se táhly již pět let, společnosti se nepodařilo odpoutat od závislosti na zakázkách z  mateřské Tatry a najít ziskový výrobní program. Selhaly také pokusy o prodej zadlužené dceřiné společnosti.


Financování projektů životního prostředí

K o p ř i v n i c e (ili) - Počátkem května se ve Frýdku-Místku uskutečnil seminář, který byl zaměřen na financování projektů na ochranu životního prostředí. „Přesto, že se seminář určený starostům obcí a měst ostravského regionu konal v sobotu, praskal sál ve švech, což samo o sobě svědčí o zájmu obcí o životní prostředí a o možnosti získávání finančních prostředků na jeho ochranu,“ uvedl Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí.

Seminář se konal za účasti ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, ředitele Státního fondu životního prostředí v Praze Aleše Vychodila a dalších pracovníků majících vazby především na zahraniční fondy. Stejně jako ministr Kužvart, který vystoupil s příspěvkem o státní politice životního prostředí, se všichni shodli v tom, že finančních prostředků na projekty z hlediska životního prostředí z Evropské unie je dost. „Přesto je podaných přihlášek ze strany České republiky poměrně málo. Důvodem je patrně i to, že EU požaduje naprosto perfektní přípravu všech podkladů žádostí o podpory,“ komentuje současný stav Rulíšek, „u fondu ISPA, zaměřeného na dopravu a životní prostředí, je dalším problémem výše minimální částky, kterou lze čerpat. Pět milionů EUR, což je zhruba 175 milionů korun, tvoří 75 % a zbývajících 25 % musí dodat příslušná obec. Proto zřejmě jedinou možností, jak peníze získat, zůstává v současné době sdružení obcí vytvořené pro realizaci projektů.“

Kromě fondu ISPA se hovořilo o fondu SAPARD, který je určen pro oblast zemědělství a obnovu venkova a dále pak o fondu PHARE II. Právě z tohoto fondu město získalo dotaci na úpravu splavu ve Vlčovicích poškozeného povodněmi.

Všichni účastníci semináře dostali od pracovníků ministerstva životního prostředí publikaci stručně představující možnosti získání financí na ochranu životního prostředí.

Zájemci o bližší informace nejen z řad právnických, ale i fyzických osob se mohou kontaktovat s odborem životního prostředí, kde jim budou podány podrobnější informace ohledně podávání žádostí na příspěvky na ochranu životního prostředí.


Občané by uvítali dřívější otevření koupaliště

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém týdnu jsme se zeptali občanů Kopřivnice, zdali jim v současné době nechybí možnost koupání na koupališti. Nebo jim vyhovuje koupání v krytém bazénu.

Hynek B. (žák, 12 let) - To víte, že je to blbé. Naši mě ještě nechtějí s klukama pouštět na přehradu, ale na koupaliště bych už mohl, ale tam zase není voda. A chodit na kryťák, mě v tom horku nebaví.

Vlastimil K. (výškové práce, 39 let) - Když už nejsou schopni organizačně zajistit provoz koupaliště podle počasí, tak by alespoň měli napustit bazény. Vždyť to bude zase týden trvat, než se voda zahřeje na přijatelnou teplotu.

Karla R. (mateřská dovolená, 27 let) - Pro nás by to bylo vysvobození. Na přehradu je to s kočárkem daleko a v paneláku se v tom horku nedá vydržet. A zkuste se v tom hicu pořád procházet. Tak by malý spal v kočárku a Janička by se vyřádila v brouzdališti.

Renáta K. (soukromá podnikatelka, 32 let) - Ještě že se nemusí napouštět přehrada! Kdyby koupaliště měl soukromník, určitě by si nenechal utéct měsíc veder, a tím i měsíc slušných tržeb.

Erika H. (nezaměstnaná, 39 let) - Mi je to fuk, jestli je koupaliště napuštěné nebo ne. Na takové rozhazování nemáme. Já si z podpory takový luxus dovolit nemůžu. Lístky jsou drahé, děcka by pořád jezdila na toboganu a všude plno stánků s nanuky a zmrzlinou, to by mě zruinovalo.

Jiří J. (autoklempíř, 46 let) - Na krytý bazén chodím pravidelně celý rok a pokud ho nezavřou, tak chodit budu, protože si potřebuji zaplavat. Ale přes víkend bych se rád vypleskl na slunko. Můžu si sice zajít na přehradu, ale tady na koupališti je přece lepší technické zázemí a navíc je tu víc možností si se známými sednout, vypít pivko a hodit řeč. To mi zase chybí na přehradě a navíc mě tam odrazují fronty na občerstvení.

Zdenka V. (kuchařka, 54 let) - Jasně že mi koupaliště chybí. Mám ho téměř za barákem, ale beztak ho napustí až se ochladí. Nevím, na co čekají.

Vráťa M. (dělník, 41 let) - Děcka pořád otravovala, kdy už půjdeme k vodě, tak jsme během víkendů už třikrát byli na přehradě. Tam už je všechno v plné parádě. Stánky v provozu, dokonce i vstupné vybírali.

Dušan K. a Petr H. (studenti, 19 let) - Tady je to každý rok stejné. Je nádherně, ale voda se napustí, až když se začne kazit počasí. Pak čtrnáct dní prší a potom se začne s koupáním. Už i v Jičíně otevřeli, ale taky chybí jakákoli pružnost a tržní ekonomika je asi taky neznámý pojem.


Organizované setkání přátel a fandů Tatry v Německu

K o p ř i v n i c e (hod) - V Německu registrovaní přátelé Tatry organizují ve dnech 21. až 23. července tradiční setkání, na kterém se prodávají i náhradní díly.

Účastníci z České republiky, kteří se chtějí zúčastnit tohoto setkání a chtěli by i závodit, mohou tak učinit za poloviční startovací poplatek.

Bližší informace získáte v češtině na tel. 0049(0)6542 4347 nebo na internetové adrese: www-freenet.de/Schulzahnarzt/tatra.html


Stíny

15. 5. oznámeno vloupání do vozidla zn. VW Passat naproti tenisových kurtů, neznámý pachatel z něj odcizil autorádio a kompletní rezervní kolo

16. 5. zjištěno vloupání do společné sklepní místnosti v domě č. p. 1316 na ulici Pod Morávií, ze které neznámý pachatel odcizil dvě horská jízdní kola

Předán vyšetřovateli k zahájení trestního stíhání spisový materiál ve věci krádeže 12 kusů trezorů třemi zaměstnanci jednoho kopřivnického podniku

Započato šetření okolností požáru zahradní chatky v Mniší


Přehrada přivítala první rekreanty

Zatímco na přehradě ve Větřkovicích
si lidé užívali letních radovánek
a sezona se rozběhla....
Foto: David Macháček

L u b i n a - „Pro nás sezona začíná zájmem lidí a těch o třech po sobě jdoucích prodloužených víkendech bylo opravdu dost. Proto jsme už začátkem května otevřeli stánky a sociální zařízení a poslední víkend začali vybírat i vstupné,“ uvedl k zahájení letní sezony na přehradě ve Větřkovicích Dalibor Řehák ze společnosti Lubina tour provozující areál přehrady.

Vstupné ve výši pro děti dvě koruny a dospělé pět zůstane zachováno i v letošním roce. Tyto prostředky slouží na úklid a údržbu areálu. Žádné inovace se na přehradě pro letošní sezonu nechystají, ale Lubina tour sází na čistotu a kvalitu, kterou je přehrada široko daleko v okolí vyhlášená.

„Myslím, že technické zázemí na přehradě je dostačující, ale zhruba dva víkendy za sezonu se na přehradě sejde tolik lidí, že by ani dvojnásobná kapacita nestačila uspokojit zájem návštěvníků. V té době by se mohly vyskytnout případné stížnosti, ale jinak máme bezproblémový průběh,“ zhodnotil Dalibor Řehák kapacitu technického zázemí přehrady.

Po dohodě s pracovníky městského úřadu a Tatry se budou na přehradě instalovat výstražné cedule a bójky, aby bylo minimalizováno nebezpečí pádu do výpustě přehrady ze strany zvědavých návštěvníků.

Diskotéky na hrázi, tolik oblíbené mezi mládeží a zatracované místními obyvateli, by měly začít s ohledem na počasí poslední květnový víkend.

„Opravdu máme štěstí, že taková krásná přírodní lokalita je právě u nás,“ nezapře určitou dávku patriotismu Dalibor Řehák.


Výňatek z návštěvního řádu přehrady

L u b i n a - Návštěvní řád pro rekreační oblast větřkovické přehrady vymezuje povinnosti pro všechny návštěvníky této lokality, dále pak pro rybáře, myslivce a další zainteresované osoby a povinnosti provozovatelů a nájemců přehrady. S jeho plným zněním se můžete seznámit na odboru ochrany životního prostředí na Městském úřadu v Kopřivnici nebo na místě v provozující společnosti Lubina tour. Z návštěvního řádu vybíráme následující:

Při pobytu na přehradě a v jejím okolí je zakázáno

- poškozovat vodohospodářská díla a zařízení, ochranné hráze a stavby s nimi spojené, zařízení pro chov ryb, jezdit po nich vozidly všech druhů
- ohrožovat jakost a zdravotní nezávadnost vod (mimo jiné i koupáním oblíbených zvířat - psů a koček)
- rozdělávat oheň padesát metrů od okraje lesa
- vjíždět do areálu přehrady motorovými vozidly (výjimky povoluje Policie ČR a Dopravní inspektorát Nový Jičín)
- po stezkách vedoucích kolem nádrže je zakázáno jezdit na kole
- při lovu ryb nesmí být ohrožováni ostatní uživatelé vodní plochy, není povolen lov ryb z loďky a v období od 1. 7. do 31. 8. v době od 7 do 19 hodin není povolen lov ryb na plážích
- vstupovat na zemědělsky obhospodařované pozemky


Správa sportovišť čeká s otevřením na léto

... na městském koupališti se o napuštění
bazénů a zahájení provozu zatím jen diskutuje.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - „Správa sportovišť v čele s jejím ředitelem Milanem Gilarem finišuje a připravy na zahájení letní sezony na koupališti právě vrcholí,“ odpověděl správce krytého bazénu a koupaliště Pavel Petráš na dotaz, jak jsou nachystáni na letní sezonu. Méně uspokojivá informace se však týkala termínu otevření. Přestože už měsíc trvají letní teploty, předpokládaný termín zahájení provozu koupaliště ještě není upřesněn, ale Petráš předpokládá, že k němu dojde kolem 15. června.

„Ze zkušenosti mohu říct, že zájem o koupání v tomto období mezi lidmi není. Samozřejmě, že jsem často zahrnován dotazy, zdali je už koupaliště napuštěno. Když odpovím záporně, tak dotyčný řekne, že by se zrovna tak rád vykoupal a kdybych řekl ano, tak odpoví, že si stejně půjde raději zaplavat na přehradu,“ podělil se svými názory Pavel Petráš, „léto je, až se blíží prázdniny, až začne doba dovolených. Opravdu si myslím, že ze strany veřejnosti by ještě zájem o koupání nebyl.“

Správa sportovišť letos investovala do cirkulace vody a rozvodů, což sice zůstane běžnému návštěvníkovi skryto, ale pomůže zajistit bezproblémový chod zařízení. „Předpokládáme, že se nám podaří udržet cenu vstupného na úrovni minulého roku, tedy pro dospělé na celý den 20 korun, půl den 15 Kč, dětská celodenní vstupenka za 15, půldenní pak za deset korun. V ceně celodenní vstupenky jsou zahrnuty tři jízdy na vodním toboganu,“ doplnil Petráš. Samostatná jízda na toboganu pak stojí pět korun. Avšak ani tato cena prý neodpovídá skutečnosti, ale je podstatně nižší, protože se zpravidla počítá koruna na deset metrů. A kopřivnický tobogan měří 69 metrů.

„Návštěvníci by si měli uvědomit, že v ceně vstupného je navíc zahrnuta úprava vody, dozor, ošetřovna, kvalitní sociální zařízení a celková úprava areálu,“ uvedl Pavel Petráš, „dále jsou lidem k dispozici dva letní bary, beach volejbalové hřiště, pískoviště, travnatá plocha pro další míčové hry, tenisové kurty i mini golf.“


Dvojí přístup ke stejné práci

K o p ř i v n i c e - Nespornou výhodou koupání na přehradě je fakt, že stačí pouze teplé počasí. Toho si občané od konce dubna užili tolik, že se to pozitivně odrazilo i na návštěvnosti přehrady. Pohotovost, s jakou zareagovala společnost Lubina tour, jen svědčí o tom, že ji řídí správní manažeři. A tak se již první květnové víkendy otevřely stánky s potravinami a při vstupu na přehradu se vybíralo vstupné, které svou symbolickou výši pokrývá náklady na údržbu areálu.

Na jedné straně se všechno pohotově přizpůsobuje momentálnímu stavu počasí a zájmu návštěvníků, na druhé straně správa sportovišť teprve v polovině května hledala finanční prostředky na opravu odlupující se barvy ve vaně bazénu. Na jejich obranu musím objektivně uvést, že zprovoznění koupaliště je nesrovnatelně náročnější. Jejich platy ovšem nejsou odvislé od příjmů, jak je tomu u provozovatelů přehrady.

Materiály ke koupališti a přehradě zpracovala: Ilona Hoffmannová


Příspěvky městských zastupitelů

Proč?

Za chyby se platí. A mojí největší politickou chybou bylo a je, že jsem málo důrazně protestoval proti tomu, aby na kandidátce KSČM byli napsáni lidé, úzce spjati s minulým režimem. Např. p. Pavelka, členem rady města na MNV, nyní opět člen rady. Vzhledem k tomu, že vedení města je výlučně politickou záležitostí, je přizpůsobivost tohoto člověka každému režimu obdivuhodná.

Druhou mojí chybou bylo, že jsem se na takto postavenou kandidátku nechal napsat já. A nyní za to platím tím, že musím vysvětlovat proč.

Proč nechodím na schůze, semináře, zasedání. Proč nepíšu své názory na dění ve městě. Proč alespoň neagituji pro nějaké sdružení nezávislých kandidátů, kteří by vymetli aparátníky z funkcí. A také za to zaplatím zřejmě tím, že odejdu z politického života, i když jsem si myslel, že bych mohl ještě něco dokázat. Ale člověk míní a pánbůh mění. V tomto případě převlečený za KDU-ČSL.

Další věc, která mění mé názory na okolí je např. to, že pan starosta v televizní besedě prohlásí, že nezná lepšího komunistu, než pana Pavelku. Mezery ve vzdělání pana starosty lze prominout, ale urážku tisíců komunistů, kteří nemyslí jen na svůj prospěch, prominout nelze. Proč ještě psát dále a hledat odpovědi? Odpovědi na dané otázky jsou a jsem ochoten a schopen je vysvětlit. Návrhy na určitá zlepšení mám také. Ale od určitých lidí není zájem. Proč?

Miroslav Veselý, člen MZ

Co na to říkáte?

Nevím, proč hledá pan Veselý stále vnější příčiny pro své jednání ve funkci člena zastupitelstva, když ty podstatné spočívají v něm samotném a zřejmě mají co do činění s jeho uraženým egem.

Přeji mu, aby se začal více zabývat sám sebou a hodnocení mého působení na veřejnosti a v KSČM přenechal těm, kterým to patří, což jsou členové strany a ostatní levicová veřejnost v našem městě, od kterých jsem svůj mandát člena zastupitelstva ve volbách obdržel a jim se z něj i zodpovídám.

Josef Pavelka, člen MZ


O prázdninách se o děti postarají družiny a příměstské tábory

K o p ř i v n i c e (hod) - Odbor školství, kultury a sportu Městského úřadu v Kopřivnici zpracoval do přehledu, které školní družiny a příměstské tábory se postarají o děti, jejichž rodiče musí o letních prázdninách pracovat.

Školní družina ZŠ Alšova je v provozu 3. a 4. 7., 28. 8. - 1. 9., ZŠ - náměstí funguje jen poslední týden prázdnin, ZŠ E. Zátopka první dva a poslední týden, ZŠ Dr. Horákové první dva a poslední dva týdny a ZŠ 17. listopadu poslední týden prázdnin.

Příměstské tábory pořádá první čtyři týdny prázdnin Klub vodních sportů Skokan, Dům dětí a mládeže je organizuje od 17. do 21. 7. 14. - 18. a 21. - 25. 8., Foto Morava má pět turnusů, a to tři organizuje v červenci a dva příměstské tábory v srpnu.


Občanky a pasy se od začátku května vydávají na novém místě

N o v ý J i č í n (hod) - Od úterý 2. května se vyřizují žádosti o občanské průkazy a pasy nově. Pasové oddělení se přestěhovalo do budovy Okresního úřadu v Novém Jičíně.

Občanské průkazy si občané mohou vyřizovat jako doposud na Obvodním oddělení Policie České republiky v Kopřivnici nebo nově na novém oddělení na Okresním úřadě v Novém Jičíně, kde mohou na počkání obdržet potvrzení o přechodném pobytu.

Úřední hodiny jsou shodné jak pro vyřizování občanských průkazů, tak i pasů, a to pondělí a středa od osmi do sedmnácti hodin, úterý a čtvrtek od osmi do patnácti hodin.


Tatrováci budou mít v červenci asi více volna

K o p ř i v n i c e (dam) - Na více letního volna se s největší pravděpodobností mohou těšit zaměstnanci a. s. Tatra, i když třítýdenní celozávodní dovolená, o které někteří z nich mluví, je zřejmě nečeká.

Více volna mohou tatrováci očekávat zřejmě mezi červencovými svátky, kdy se automobilce nevyplatí rozjíždět výrobu jen na několik dní.

„V červenci je celosvětově nejmenší poptávka po nákladních vozech a tomu se pochopitelně přizpůsobuje i naše výroba,“ zdůvodnila předpokládané volno tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková.

Přerušení dodávky teplé vody pro Kopřivnici, které souvisí s celozávodní dovolenou, však prý rozhodně nebude delší než čtrnáct dní.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38