Titulní strana

Vláda zbavila Tatru dluhů tím, že kapitalizovala pohledávky

K o p ř i v n i c e (dam) - Po zhruba deseti letech má kopřivnická automobilka Tatra možnost začít běžná jednání s bankovními domy o možnostech poskytnutí úvěrů na financování obchodních příležitostí a modernizačních investic.

Tatře to umožnila vláda 15. května svým rozhodnutím o kapitalizaci pohledávek Konsolidační banky ve společnosti.

Čtyři miliardy tatrováckých pohledávek, které od českých bank skoupila právě Konsolidační banka, budou jako nepeněžní vklad vráceny zpět do Tatry.

„Tím dojde k navýšení základního jmění společnosti ze současné jedné miliardy na pět miliard,“ řekla tisková mluvčí automobilky Tatra Eva Kijonková.

Zvýšením základního jmění bude pochopitelně provázeno emisí nových akcií, jejich prostřednictvím vstoupí do struktury akcionářů automobilky společnost KRAS Brno, která je dceřinou firmou Fondu národního majetku.

Podle sdělení automobilky bude i po změnách v akcionářské struktuře zachována dosavadní průhlednost vlastnických vztahů a posílí se rozhodující akcionářský vliv státu, který se do Tatry vrátil prodejem podílu plzeňské Škodovky Konsolidační bance.

Od kapitalizace pohledávek si v Tatře slibují finanční stabilizaci společnosti, snížení úvěrového zatížení a zlepšení celkové bilance podniku. Tatra prý bude moci znovu začít diskutovat s  komerčními bankami o financování obchodních a rozvojových šancí, které dosud nemohla dostatečně využít.

„Kapitalizace pohledávek Konsolidační banky je jeden krok z  mnoha. Tatra na něj velmi dlouho čekala. Deset let se v automobilce prakticky neinvestovalo, vidíme však řadu úkolů a příležitostí, na které jsme do této chvíle neměli dostatek prostředků,“ uvedl generální ředitel Tatry Petr A. Urban. Veškeré tyto kroky vedou k přípravě Tatry na vstup strategického investora.


Města vyčíslovala ztráty z prodeje akcií

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve středu se měla konat avizovaná schůzka všech starostů, kteří postupovali ve shodě při prodeji akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava, a. s., s francouzskou firmou Suez Lyonnaise des Eaux. Francouzská firma starostům přislíbila doplacení částky, za kterou jí akcie byly prodány. Samotné město Kopřivnice mělo obdržet částku šedesáti dvou milionů korun.

Po odstoupení od dohody s ostatními starosty a prodání akcií SmVaKu starostou města Frenštátu Karlem Míčkem anglické firmě Anglian Water se situace zkomplikovala. Města Kopřivnice, Fulnek, Studénka, Odry, Štramberk, Hradec n. M. a obec Dobrá v minulém týdnu vyčíslovala ztráty, které by jim nastaly, pokud by Francouzi městům nevyplatili přislíbené finance do plné výše.

Starostové potřebují pro svá města peníze, aby mohli investovat, například Štramberk na výstavbu záchytného parkoviště, Kopřivnice zase na dovykoupení pozemků na Podnikatelský areál. Všichni starostové čekají na stanovisko Francouzů a hlavně na přislíbené finance.


Rybník ve Vlčovicích zavážejí občané odpadem

V l č o v i c e (ili) - Při veřejné schůzi v obci Vlčovice zazněla ze strany občanů připomínka na tvořící se skládku odpadů v prostoru vlčovického rybníku. Ten, stejně jako většina přilehlých pozemků, patří kopřivnickému občanu Ivanu Telaříkovi, který byl za tímto účelem pozván na MÚ.

„Pan Telařík má s uvedenou lokalitou zajímavé plány, které v současné době váznou na vykoupení zbývajících pozemků, které jsou v dědickém řízení,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek. „Současné ne příliš vzhledné prostředí by se mělo proměnit v rybník, ve kterém chce pan Telařík chovat rybí potěr, což je vzhledem k jeho předpokládané velikosti spíš pro zábavu než ke komerčnímu využití. Rybník bude rovněž útočištěm skokanů hnědého a zeleného a jiných vzácných druhů živočichů. Navíc má být okolí opatřeno lavičkami, aby zde vznikla odpočinková zóna,“ kladně hodnotil Telaříkovy záměry Rulíšek. Problém ovšem způsobují sami občané Vlčovic, kteří odpad ze zahrad vyvážejí právě na pozemky Ivana Telaříka. „V rámci opatření, která jsme přijali v loňském roce v souvislosti s odstraňováním nepovolených skládek odpadu, se budeme snažit tomuto nešvaru zabránit,“ uvedl na adresu nedisciplinovaných občanů Rulíšek.

„Rybaření se věnuji od klukovských let, a proto, když rybáři neprojevili o budoucí rybník nabízený městem zájem, rozhodl jsem se, že vytvořím rybochovné zařízení sám. Přestože se celá záležitost táhne už léta, chybí mi vykoupit posledních tisíc m2, které jsou v současné době v dědickém řízení. Teprve potom se budu moct do terénních úprav pustit naplno,“ svěřil se se svými plány Ivan Telařík, „pokud se ovšem budou občané sousedních obcí chovat k tomuto území tak, jak se chovají, budou tam mít místo rybníku opravdu smetiště. Já to oplocovat nehodlám.“

„Tolik roků platím daně z pozemků, které vlastně nevyužívám a lidé mají největší starost, jak moc na tom zbohatnu,“ upřímně se rozčiloval Telařík.

Své představy vybudování pěkného odpočinkového místa a rybochovného zařízení se přes všechny problémy a naschvály odmítá Ivan Telařík vzdát. A občanům Vlčovic a Mniší, kteří si na jeho pozemku vybudovali skládku, vzkazuje: „Až budu potřebovat své pozemky vyčistit, vezmu si kolca a všem to svinstvo rozvezu zpátky na jejich zahrady. Já už jim ty jejich okrasné skalky vylepším!“


Devět lidí z Kopřivnice převzalo medaile za národní osvobození

N o v ý J i č í n (hod) - U příležitosti padesátého pátého výročí ukončení druhé světové války se uskutečnil minulý týden ve středu 17. května ve velkém sále Závodního klubu Tonak, a. s., v Novém Jičíně vzpomínkový akt. Během tohoto slavnostního setkání obdrželi lidé, kteří se zúčastnili bojů za národní osvobození, pamětní medaile z rukou přednosty Okresního úřadu v Novém Jičíně Josefa Svobody a diplomy předával náčelník Okresní vojenské správy v Novém Jičíně Alois Petroš.

Z občanů Kopřivnice byli u této příležitosti oceněni: Jiřina Rajnochová, Julie Frýdlová, Stanislav Jarmar, Žofie Šenoková, Ludmila Tichavská, Marie Zapletalová, Arnald Treu, Adolf Veřmiřovský a Ivan Ťahur.


V Poháru rozhlasu postupuje celkem deset týmů

Veronika Zamišková právě vybíhá prvenství
štafetě školy Emila Zátopka.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - O co největší bodový zisk v celkem pěti atletických disciplínách usilovala v úterý 16. května na letním stadioně v Kopřivnici družstva pěti základních škol. Opět se totiž rozběhl tradiční Pohár rozhlasu, v němž se postupně utkávají školní týmy na místní, okresní, regionální a nakonec i celorepublikové úrovni.

Za horkého, spíše letního počasí to mladí atleti neměli lehké, ale některé individuální výkony mají přesto vcelku slušnou úroveň a mohly by být pilířem výsledků družstev postupujících do okresu.

Z úvodního kola se po konfrontaci bodového zisku všech zúčastněných škol z okresu Nový Jičín rekrutuje z každé ze čtyř kategorií šest účastníků okresního finále. Místní školy na zdejším letním stadioně potvrdily, že královně sportu věnují dostatečnou pozornost a v okresním finále se tak prezentuje celkem deset týmů kopřivnických základek, což je nebývalý úspěch.

Vítězové disciplín: 60 m: hoši ml. - Rečka 8,3 s; hoši st. - J. Kvita 7,8 s; dívky ml. - D. Lysová (všichni 17. list.) 8,6 s; dívky st. - V. Zamišková (E. Zátopka) a A. Krstevová (M. Horákové) obě 8,5 s; kriket: hoši ml. - R. Šiška (E. Zátopka) 54,80 m; dívky ml. - V. Křížková (M. Horákové) 45,00 m; koule: hoši st. - Rozsíval (17. list.) 11,73 m; dívky st. - M. Závodná (M. Horákové) 8,94 m; dálka: hoši ml. - Rečka (17. list.) 457 cm; hoši st. - P. Lošák (E. Zátopka) 508 cm; dívky ml. - Hejlová (Alšova) 391 cm; dívky st. - Sedlačínová (17. list.) 445 cm; 1 000 m: hoši ml. - Z. Melčák (E. Zátopka) 3:21,8 min.; 1 500 m: hoši st. - Zapletal (17. list.) 4:42,4 min.; 600 m: dívky ml. - K. Švarcová (Alšova) 1:57,8 min.; 800 m: dívky st. - A. Krstevová 2:30,7 min.; štafeta 4 x 60 m: hoši ml. - ZŠ E. Zátopka 34,4 s; hoši st. - Alšova 30,3 s; dívky ml. - ZŠ E. Zátopka 35,5 s; dívky st. - ZŠ Alšova 33,9 s. Pořadí škol: hoši ml. - 1. ZŠ Zátopka 3 741 b., 2. ZŠ 17. list. 3 268 b., 3. ZŠ Horákové 3 008 b.; hoši st. - 1. ZŠ Alšova 5 679 b., 2. ZŠ 17. list. 5 449 b., 3. ZŠ Zátopka 4 852 b.; dívky ml. - 1. ZŠ Zátopka 4 443 b., 2. ZŠ Horákové 4 342 b., 3. ZŠ 17. list. 4 248 b.; dívky st. - 1. ZŠ Alšova 5 183 b., 2. ZŠ Zátopka 5 093 b., 3. ZŠ 17. list. 5 038 b.


Místo kamení po sobě Štramberáci a Kopřivničané házejí přes kopec vtipy

K o p ř i v n i c e - Jakýsi zvláštní druh zdravé nevraživosti mezi Kopřivničany a Štramberáky trvá snad od doby, co obě města stojí. Tato neškodná antipatie v podstatě nestojí na žádných opodstatněných základech a je spíše jakýmsi druhem folklóru obyvatel obou sousedních měst. Kořeny kopřivnicko - štramberských třenic se dají hledat pravděpodobně v rozdílech obou měst. Štramberk se svou mnohasetletou historií byl trnem v oku mladé a rychle se rozvíjející Kopřivnici a naopak. Značné rozdíly byly a jsou také mezi obyvateli obou měst. Zatímco Štramberáci jsou jakousi uzavřenou komunitou zakládající si na společných kořenech hluboko v minulosti a svém mnohdy přehnaném patriotismu, v Kopřivnici, kterou obývají hlavně lidé přistěhovaní v posledních několika desetiletích, je pocit sounáležitosti s městem spíše vzácností. Právě tyto rozdíly jsou zdrojem mnoha vtípků, kterými se Kopřivničané a Štramberáci navzájem častují. Mezi nejznámější repliky znějící od Kopřivnice směrem k městečku pod Trúbou je například věta o tom, že existují tři druhy lidí, dobří, zlí a Štramberáci či narážky na jídelníček složený z psů a koček. Asi nejaktuálnějším vtipem je tvrzení, že Štramberští rozhořčení tím, že z rozhledny na Bílé hoře je vidět dál, chtějí o několik pater zvýšit štramberskou Trúbu.

Ani Štramberáci však nezůstávají pozadu a mají velmi obsáhlý repertoár vtipků namířených proti svým sousedům. Říkají například, že Kopřivnice je pouze předměstí Štramberka, které navíc nemá ani náměstí, prostě, že je to díra vzduchem chlazená.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38