Kultura

Vlasta Redl opět zahraje v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (dam) – Velký sál kulturního domu bude v úterý třiadvacátého května patřit populárnímu folkrockovému muzikantovi Vlastu Redlovi a jeho skupině Každý den jinak. Zpěvák, textař, kytarista, mandolinista a hudební producent v jedné osobě Vlasta Redl hraje v Kopřivnici poměrně často a má zde i stálé publikum. Na jeho nejbližším koncertě by měly znít jak starší a známé skladby, tak úplné novinky.

Hudební kariéra Vlasty Redla zdaleka nebyla přímočará. Ponejprv začínal jako hráč na basu a kytaru v tanečním orchestru. Později jako člen tancovačkových kapel hrával převzatý repertoár na tanečních zábavách v okolí Valašského Meziříčí.

Až po přestěhování do Zlína začal Redl charakteristickým způsobem křížit bigbít a moravský folklor. Tyto trendy začal Redl prosazovat ve vizovické kapele Fleret. O něco později zakotvil Redl na postu zpěváka v další valašské kapele zvučného jména ve skupině AG Flek. Jméno této kapely dokonce Redl používal i po odchodu jeho zakládajících členů a mezi nejlepší věci patří společný projekt s Hradišťanem Jury Pavlicy. AG Flekem prošli mimo jiné taky Pastrňák, Kroczek, Nytra, kteří tvoří jádro skupiny Buty. Zhruba od poloviny devadesátých let se Redl věnoval hlavně hostování v nejrůznějších kapelách. Teprve nedávno vytvořil novou skupinu Každý den jinak, se kterou natočil desku a začal jezdit po koncertech. Každý den jinak jsou mladé kvarteto hrající ve složení David Velčovský (bicí), Josef Šobáň (baskytara), Michal Vašíček (strunné nástroje) a Karel Macálka (klávesy).

Všichni, kdo se rozhodnou zajít na Redlův koncert, se mohou těšit na jeho melodický, ale razantní projev, propojující folk s rockovou zemitostí a nádechy moravské lidové melodiky.


Novojičínští gymnazisté zahrají v Noře tři krátké hry

K o p ř i v n i c e (dam) – Dalším představením bude v sobotu večer v Nora Café pokračovat Divadelní projekt Prkno. Tentokrát se mohou diváci těšit hned na tři kratší hry v podání divadelní skupiny studentů Gymnázia z Nového Jičína.

Ti si pro své účinkování na prknech Nory vybrali hru Arnošta Goldflama Horor, kterou nastudovali pod režijním vedením bývalého absolventa gymnázia Petra Urbana. Tomu byla svěřena rovněž režie hry neznámého autora Sežer. Poslední by měla přijít na řadu autorská prvotina Jakuba Jahna s poetickým názvem Květina.

Sobotní Prkno může být symbolickým předkrmem před dalším ročníkem Přehlídky studentského divadla, která se ve stejném prostoru, v malém sálu Kulturního domu uskuteční v pátek šestadvacátého května. Přehlídky by se letos měli účastnit dva ostravské a jeden novojičínský soubor a japonský host.


Třetí ročník ochotnické přehlídky všechny uzavře večer s předáním cen

Š t r a m b e r k (dam) – Slavnostní vyhodnocení udělá všechny večer v Kulturním domě ve Štramberku tečku za třetím ročníkem Štramberské divadelní přehlídky amatérských souborů.

O přízeň štramberského publika se během předcházejících pěti pátků ucházeli ochotníci z Tísku, Studénky, Drahotuš, Starého Jičína a místní Divadelní soubor Kotouč.

Kromě zveřejnění výsledků v jednotlivých kategoriích a předání cen za předvedené výkony, se návštěvníci galavečera mohou těšit na jednoaktovou hru Nikolaje Aldy Voda a mýdlo v podání herců z pořádajícího spolku Kotouč.


Malé děti se mohou těšit na populární Dádu a její loutky

K o p ř i v n i c e (dam) – Především děti předškolního a mladšího školního věku potěší program, který pro ně na neděli jednadvacátého května připravil zdejší kulturní dům. Tam by totiž měla se svým novým zábavným pořadem zavítat Dagmar Patrasová.

V programu nazvaném Pohádky a písničky s Dádou se děti setkají nejen s populární herečkou a zpěvačkou, ale i jejími kolegy a celou skupinkou známých loutek.

V Kopřivnici Patrasová s podobným pořadem hostovala naposledy asi před čtyřmi lety.

Dětští účastníci programu se mohou těšit také na drobné sladké překvapení.


V osmaosmdesáti se malíř pustil do největšího plátna

Osmaosmdesátiletý kopřivnický malíř
Vojtěch Petráš pracuje
na svém zatím největším obraze
Nanebevzetí Panny Marie.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Ve svých osmaosmdesáti letech se kopřivnický malíř Vojtěch Petráš pustil do malby největšího plátna ve svém životě. V prostorách místního učiliště již téměř pět měsíců vzniká 2,2 m široký a 3,1 m vysoký obraz Nanebevzetí Panny Marie určený pro absidu stejnojmenného kostela ve Větřkovicích u Opavy.

Právě dokončovaný obraz není prvním, který Petráš vytvořil pro církevní budovu. Jeho Panna Maria zdobí například i portál vstupu do chrámové lodi kostela ve Štramberku. Právě ta zaujala objednatele obrazu a přivedla větřkovického faráře k Petrášovi. „To bylo někdy v prosinci minulého roku. Hned potom jsem začal skicovat a promýšlet kompozici. V lednu jsme potom začali hledat vhodné prostory, kde by bylo možné tak velkou malbu realizovat,“ řekl malíř s tím, že právě objevení prostoru na učilišti bylo snad nejtěžší částí přípravy obrazu.

Vzhledem k vysokému věku autora je malba i velkým fyzickým výkonem. Protože, jak sám Petráš říká, nemůže již šplhat po lešení, bylo třeba vytvořit improvizovanou lávku, na které se malíř pohybuje nad obrazem ve vodorovné poloze. „Má to ale taky své nevýhody, protože při malování v leže, mám zkreslený pohled a několikrát jsem musel opravovat to, co jsem již namaloval,“ prozradil Petráš.


Josef Dvořák s kolegy uvede úpravu Moliérovy klasiky

Josef Dvořák jako Pepino
ve hře ’Pepino a la Moliére’.

Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) – Svou úpravu Moliérovy hry Scapionovo šibalství uvede jednatřicátého května na jevišti kulturního domu známý komik Josef Dvořák. Toto představení bude pravděpodobně posledním divadelním podnikem kulturního domu v končící sezóně.

Představení nazvané ’Pepino – komedie a la Moliére’ uvedla Divadelní společnost Josefa Dvořáka poprvé vloni v listopadu a v Kopřivnici odehraje již devadesátou reprízu. Principál Josef Dvořák sáhl při výběru nové hry pro svou divadelní společnost po kusu svého oblíbeného autora Moliéra. Jako ideální se mu jevila zamotaná taškařice o několika nepodařených svatbách, která měla premiéru před třemi sty lety.

„Pozval jsem Scapina do svého divadla i života a že si budeme rozumět, na to vemte jed,“ píše Dvořák v symbolickém dopise dávno mrtvému autorovi předlohy. Kromě Dvořáka, který upravil text, se na konečné podobě hry podepsal také Ivan Mládek, který složil hudbu a texty písní. Režisérem představení je Dimitrij Dudík. Po boku svého principála ve hře vystupují Karel Gult, Pavlína Filipovská, Jolana Smyčková a další.











Filmaři Hukvaldy již opustili, ale některé kulisy tam zůstaly

H u k v a l d y (dam) – Veškeré práce filmařů na hradě Hukvaldy již skončily. Podle informací Fondu Janáčkovy Hukvaldy měli filmaři opustit areál hradu již včera.

„Je možné, že dojde k nějakému skluzu a kulisy se budou likvidovat delší dobu. Termín otevření v sobotu dvacátého května je však pevný a nic jej nemůže ohrozit,“ řekla pracovnice fondu paní Ivánková.

Fond Janáčkovy Hukvaldy se také rozhodl ponechat na hradě některé filmové kulisy a dát tak možnost návštěvníkům hradu nahlédnout filmařům pod pokličku.


Dramatizací Máchova Máje odstartuje na Hukvaldech letošní kulturní sezona

H u k v a l d y (dam) – O tomto víkendu se poprvé v letošním roce otevřou brány hradu Hukvaldy. A jako by chtěl nový nájemce hradu dohnat čas ztracený aktivitami filmařů, připravil hned na první víkend velmi zajímavý program.

Sobotní večer bude patřit dramatizaci Máchova Máje. Ten v atraktivních prostorách středověkého hradu odehraje soubor ostravské Komorní scény Aréna.

’Máj aneb veršovaný románek, dle sepsání Karla Hynka Máchy’ je třetím režijním počinem herce Tomáše Jirmana, člena činoherního souboru Národního divadla Moravskoslezského. Jirman také sám Máchovu báseň přeformoval do divadelní hry. Zachoval celý text a přidal jen to, co bylo nutné k dokreslení atmosféry. Tvůrci v tomto představení hledají podstatu veršů s využitím všeho, co skýtá jeviště.

Velmi emotivní přestavení se odehrává na jednoduché a přitom velmi účelné scéně. Značným přispěním k celkovému vyznění představení je také hudba Pavla Helebranta

Divák na jevišti sleduje skupinku lidí na výletě, která si čte Máchův Máj a jeden po druhém přebírají role jednotlivých postav básně.

Máj není v repertoáru Komorní scény Aréna žádnou novinkou. Premiéru si tento kus odbyl již šestnáctého ledna roku 1997. Přesto hru soubor dále s úspěchem uvádí. Aréna s Májem sjezdila již i několik festivalů.

Úvodní představení zahájí na Hukvaldech novou sezonu, jejímž vyvrcholením bude pochopitelně mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy.


Kino prodloužilo cyklus a promítne čtyři filmy

K o p ř i v n i c e (dam) – Velmi pestrou nabídku a prodloužený promítací cyklus nabídne svým divákům kopřivnické kino Puls. Každé odpoledne odedneška až do pondělí bude plátno kopřivnického kina patřit Králi sokolů koprodukční dobrodružné pohádce Václava Vorlíčka.

Scénář filmu vychází z románu slovenského spisovatele Jozefa Cígera Hronského. Děj je situován do středověku. V lůně krásné přírody pod hradem mocného pána Baladora žije čtrnáctiletý Tomáš se svým otcem, dědečkem a sestrou Agátou. Chlapec od malička vyrůstá v horách, zná každé jejich tajemství a má schopnost rozumět řeči zvířat a ptáků.

Změna v poklidném životě nastane po tragické smrti Tomášova otce. Chlapec se spolu se svým dědečkem vydá na hrad, dostává se do nového prostředí pánské zahálky, bohatství, ale i podivných pravidel. Tomáš pak v průběhu filmu odhalí intriky, které Baladora zbavily trůnu a vše spolu se svými zvířecími přáteli přivede k dobrému konci.

Dnešní, zítřejší a sobotní večer bude v kině patřit kanadskému scenáristovi a herci Mikeu Myersovi (u nás známému hlavně díky roli ve filmu Wayneův svět) a jeho špiónovi Austinu Powersovi. Austin Powers – Špión, který mě vojel, je pokračování další filmové parodie, která u nás vyšla pouze na videu pod názvem Špionátor. Hrdina filmu, ve dne módní fotograf, v noci superšpión, se spolu se záporákem doktorem Evilem probudí z hibernace místo ve svých šedesáti v devadesáti letech. Oba věční protivníci na sebe pak kladou rafinované pasti. Přes výborné Myersovo herectví je dvojka, jak už to bývá, jen odvarem kvality prvního dílu a na jeden nový vtip připadá deset starých.

Pouze jedno jediné představení bylo vyhrazeno psychologickému filmu Milana Cieslara Pramen života – Der Lebensborn. Ti, kdo jej chtějí vidět, musí do kina v neděli večer. Baladický a komorně laděný scénář vypráví o nacistickém plánu na vypěstění dokonale čisté nordické rasy. Do lesního sanatoria, kde dochází pouze k početí té ’nejlepší rasy’, se dostává i Grétka, dívka ze slezského pohraničí. Jelikož se do sanatoria dostala díky datu svého narození a ne rasové čistotě, je v Lebensbornu spíše outsiderem. Možná proto se sblíží s židovských chlapcem Leem, jehož rodině kdysi sanatorium patřilo. S ním taky počne dítě, které Třetí říše vezme do svých řad a povýší jej na panskou rasu.

Od pondělí do středy bude kino Puls promítat americký snímek Pláž. Již jména představitele hlavní role Leonarda DiCapria a režiséra Dannyho Boyla (autora Trainspottingu a Mělkého hrobu) jsou předpokladem úspěchu filmu, který byl natočen podle stejnojmenné knihy Alexe Garlanda. Pláž je o dobrodružné cestě trojice mladých ’hledačů ráje’. Ti se dostanou na zdánlivě rajský ostrov obývaný pouze primitivními domorodci, vše se ale záhy změní.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38