Titulní strana

Starosta Míček porušil dohodu a jednal neeticky

K o p ř i v n i c e (hod) - Frenštátský starosta Karel Míček podrazil ostatní starosty, kteří do té doby již rok drželi pospolu při jednáních o prodeji akcií SmVaKu.

Na jednání, které se uskutečnilo v pátek 4. května, bylo dohodnuto s francouzskou stranou, že všechna města a obce, které jednaly ve shodě, dostanou vyplacenou zálohu na celou částku za prodané akcie v navýšené částce - 1 350 Kč bez ohledu na to, jak dopadne rozhodnutí soudu.

„Již rok jednalo osm starostů, aby se jim podařilo navýšit ceny akcií pro všechna města tak, jak bylo stanoveno, tedy na cenu 1 350 korun. Šlo o navýšení v částce 795 korun za akcii,“ řekl starosta Jiří Tichánek.

Minulý týden ve středu frenštátské mimořádné zasedání městského zastupitelstva, které bylo navíc za zavřenými dveřmi, schválilo prodej akcií SmVaK Anglian Water a stažení žaloby na tuto firmu. Zisk frenštátských akcií SmVaKu stačil Angličanům k získání majority ve firmě. O této skutečnosti informoval starosta Tichánek a místostarosta Alois Janek francouzskou firmu Suez Lyonnaise des Eaux.

Minulý týden v pátek následovalo další jednání starostů, kteří si vyslechli nabídky jak Francouzů, tak Angličanů. Následovat bude schůzka ve středu, kde se starostové v každém případě rozhodnou a podepíšou jednu z variant.

„Nemorální jednání starosty Míčka poškodilo všechny zúčastněné obce, včetně Kopřivnice. Škody, které způsobil starosta Míček, vyčísluje francouzská strana zhruba na dvě miliardy, protože došlo ke změně majoritního vlastníka. Francouzská firma Suez Lyonnaise des Eaux hodlá podat žalobu na město Frenštát a v případě úspěchu ve sporu, mohou být důsledky pro toto město na dlouhou dobu neblahé, neboť dojde-li k náhradě škody, přijde město o mnohem více prostředků než získalo jednáním starosty Míčka,“ řekl starosta Kopřivnice Tichánek.

„Toto neetické jednání starosty Míčka je třeba odsoudit. Já osobně bych nechtěl být v jeho kůži,“ uzavřel starosta Jiří Tichánek.


Nástupce Many se těšil velkému zájmu

Zájem nakupujících o nový supermarket Albert
převýšil v den otevření jeho kapacitu
a mnozí museli před nákupem
vystát dlouhou frontu.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) – S velkou slávou se v úterý devátého května otevřel nový supermarket Albert v centru Kopřivnice.

Místní Albert, který je nástupcem zaniklého formátu Mana, přivítal hned v první den dva tisíce dvě stě nedočkavých zákazníků, z nichž někteří čekali před uzavřeným vchodem dvě hodiny před oficiálním otevřením. Kromě kopřivnického Alberta se v tentýž den otevřelo také dalších sto třicet šest supermarketů stejného jména. Pouze v našem městě však Albert otevřel ve zcela nové budově. Jinde se v nový formát změnily dosavadní Many a diskontní prodejny Sezam.

„Diskontní prodejny s úzkým sortimentem a nízkou kulturou prodeje již podle nás neodpovídají současným nárokům trhu. Také jsme potřebovali oživit zájem o supermarkety Mana. Řešením obou problémů bylo vytvoření Alberta,“ řekl operační manažer Ahold České republiky Petr Olša.

Prostor nové prodejny potravin je takřka dvojnásobný než tomu bylo u bývalé Many. I přesto byl příjem nových zaměstnanců takřka minimální, k původním přibylo jen osm nových pracovnic.

Veškeré obchodní aktivity společnosti Ahold, která provozovala supermarkety Mana, se s otevřením nového prostoru přesunuly a budova na ulici Štefánikově je již pro společnost vlastnící největší síť supermarketů v zemi nepotřebná.

Firma Ahold hodlá bývalou Manu prodat či pronajmout, zatím však ještě nenašla nikoho, kdo by o budovu projevil zájem. Odhadnout se prý nedá ani doba, kdy by mohla být záležitost osiřelých prostor v centru vyřešena. „Záleží na výsledcích obchodních jednání, a proto je velmi těžké předpovědět, kdy k prodeji či pronájmu zmíněné budovy dojde. Pochopitelně je v našem zájmu tuto kapitolu uzavřít co nejdříve,“ řekl Petr Olša.


Policisté kontrolovali řidiče, cyklisty i chodce

K o p ř i v n i c e , o k r e s (dam) – Dopravní policisté, kteří se začátkem května poněkud častěji pohybovali na silnicích novojičínského okresu, nepředstavovali pouze nebezpečí pro peněženky neukázněných řidičů, pokuty za své prohřešky platili také cyklisté a chodci.

I když to tak mohlo vypadat, policisty do ulic nevytáhlo jen pěkné počasí, celá Česká republika se totiž zapojila do třetího ročníku akce ’Týden bezpečnosti silničního provozu’. Tuto akci vyhlásila Evropská hospodářská komise OSN poprvé v roce 1998 a od té doby se koná každoročně.

„Cílem této akce je zvýšení bezpečnosti nejzranitelnějších účastníků dopravního provozu, to znamená dětí a seniorů,“ řekl Pavel Kovařík. Do akce se pochopitelně zapojili i policisté z Obvodního oddělení Kopřivnice. Podle jejich velitele Josefa Jeřábka nebylo hlavním cílem pokutovat chodce za špatné přecházení silnice nebo cyklisty za jejich chyby.

„Všeobecně se vychází z toho, že tito účastníci silničního provozu nezpůsobí takové škody, a proto je i přístup policistů k nim poněkud shovívavější,“ řekl Jeřábek s tím, že nešlo o to vybrat pár korun na pokutách, ale upozornit obyvatelstvo, že podle pravidel silničního provozu se musí chovat všichni lidé na ulici a ne pouze řidiči.

Během svého ’zátahu’ policisté zjistili celkem dvě stě dvaadevadesát přestupků, 278 z tohoto počtu bylo vyřízeno na místě blokovou pokutou. Na těch bylo vybráno téměř sedmatřicet tisíc korun. Chodci se dopustili dvanácti přestupků, za které jim byla uložena pokuta ve výši dva tisíce dvě stě korun.

Špatně jedoucích cyklistů policisté přistihli čtyřicet, a ti do kasy přispěli třemi tisíci čtyřmi sty korunami.


Menší zájem veřejnosti vynahradili organizátorům Kit Show modeláři

Trio vojenských vrtulníků
na zkušebním polygonu Tatry
se těšilo velkému zájmu přihlížejících.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) – Opět velkým úspěchem skončil čtvrtý ročník soutěžního setkání modelářů Beskyd Model Kit Show. Akce, která si klade za cíl nebýt jen úzce vyprofilovaným zájmovým setkáním, přilákala víc jak tři a půl tisíce lidí. To je asi o pět set návštěvníků méně než v minulém roce. Pořadatelé si mírný pokles zájmu veřejnosti vysvětlují množstvím nejrůznějších akcí pořádaných na začátku května, svůj podíl podle nich měl i prodloužený víkend, během kterého řada lidí odjela z města.

Menší zájem návštěvníků pořadatelům ale zcela vynahradila zvýšená účast modelářů. Těch do Kopřivnice přijelo okolo čtyř stovek. „Je to stoprocentní nárůst oproti minulému roku. Jednou tolik modelů bylo také přihlášeno do soutěží,“ pochvaloval si pořadatel Jan Štědrý.







Květinový den se setkal s pochopením Kopřivničanů

Žlutý kvítek měsíčku zahradního,
symbol boje proti rakovině,
si od místních skautů koupilo tisíc Kopřivničanů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) – S velkým pochopením a zájmem Kopřivničanů se setkal již čtvrtý Květinový den. Skauti, kteří již podruhé v Kopřivnici nabízeli žluté kvítky, vybrali na boj proti rakovině 25 653 korun, což je dvakrát víc než v loňském roce.

„Přístup lidí byl vynikající. Měli jsme letos o čtyři sta kvítků víc než vloni. Nevěděli jsme, jestli se nám je podaří prodat, ale o půl páté jsme již měli všech tisíc kvítků prodaných,“ řekla organizátorka akce v Kopřivnici Miroslava Studená.

Kopřivnice byla letos jedním z dvou set šedesáti měst, ve kterých Liga proti rakovině Květinový den pořádala.







Mladí ornitologové nejen sledovali stav káňat, ale kroužkovali i ledňáčka

K o p ř i v n i c e - Žáci ze Základní školy Alšovy se již několik let zúčastňují pod vedením učitelky přírodovědy Jany Hyklové pravidelného sledování výskytu kání na území České republiky, který je součástí dlouhodobého programu na ochranu dravců.

V určených termínech v měsících listopadu, lednu a březnu se musí mladí pozorovatelé vypravit na vždy stejnou pětikilometrovou trasu, aby zaznamenali počet kání lesních a rousných, případně další druhy dravců a biotop, nad kterým bylo káně pozorováno. Všechna pozorování se následně posílají Českému svazu ochránců přírody, kde dochází k vyhodnocení všech výsledků. Ty poslední za školní rok 1999/2000 ještě nejsou k dispozici, ale dlouhodobé výsledky ukazují slušnou stabilitu káňat. Jejich stav rozhodně nesignalizuje nějaké nebezpečné přemnožení, jak se někdy snaží na veřejnosti prezentovat členové mysliveckých spolků.

„V letošním roce se do sčítání zapojilo třiadvacet žáků,“ uvedla Jana Hyklová, „ale to není jediná ornitologická aktivita, kterou naši svěřenci vyvíjejí. Zúčastnili jsme se Festivalu ptactva na rybnících u Studénky, kde děti sledovaly dalekohledem v trávě volavky na jedné z posledních zastávek před odletem do teplých krajin.“

Začátkem října pak děti v hukvaldské oboře pozorovaly krkavce, dlasky, sýkory, sojky, žluny, drozdy, křivky i kormorány. Podařilo se do sítí odchytit a po okroužkování vypustit ledňáčka říčního, kterého letos ochránci přírody vyhlásili ptákem roku 2000.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38