Titulní strana

Radní schválili zvýšení nájmu v obecních bytech

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání, které se uskutečnilo minulý týden ve čtvrtek, schválila způsob určení maximální výše základního měsíčního nájemného za metr čtvereční podlahové plochy bytu podle vyhlášky ministerstva financí.

Od prvního července letošního roku do třicátého června roku příštího se bude platit za metr čtvereční v bytech první kategorie 15,18 Kč, druhé kategorie 11,39 Kč a třetí kategorie 8,85 koruny.

Radní dále schválili základní měsíční nájemné za metr čtvereční podlahové plochy bytu ve výši 13,24 Kč v bytových domech č. p. 1196 a 1197 na ulici Francouzské, a to proto, že tyto byty jsou z privatizace vyloučeny a slouží jako startovací byty pro mladé rodiny.

„Městská rada schválila použití výtěžku z provozu výherních hracích přístrojů. Rada vycházela ze zákona, kdy tyto prostředky mohou být použity na sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšný účel. Městská rada se rozhodla použít tyto peníze na opravu dětských hřišť ve městě s prioritou realizace dokončení dětského hřiště na ulici Příčné. Bude navíc použito zhruba tři sta tisíc korun,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada se na svém jednání zabývala a vzala na vědomí návrh dalšího provozování Kulturního domu v Kopřivnici a zprávu o využití ledové plochy zimního stadionu v sezoně 1999/2000 a předpokládané ceny za užívání ledové plochy v příští sezoně.

Radní po projednání nedoporučili městskému zastupitelstvu ke schválení umístění prodejního stánku s ovocem a zeleninou na ulici Hanse Ledwinky v Kopřivnici na dobu deseti let.

Městská rada schválila uzavření smlouvy o nájmu třípokojového bytu na ulici Kadláčkově č. p. 1026 mezi městem a manžely Gielovými, kteří byli vybráni losem.

Městská rada vzala na vědomí informaci o zajištění údržby luk a jiných významných lokalit na Červeném kameni a Pískovně v letošním roce. Rada proto schválila podání žádosti o dotace z Programu péče o krajinu ministerstva životního prostředí na tuto údržbu. Rada souhlasila s bezplatným poskytováním místností v prostorách CO krytů města pro občanské sdružení Diakonie Úpice za účelem pořádání časově omezených sbírek šatstva, obuvi a jiných věcí pro humanitární účely.

Radní schválili pracovní komisi, která se bude zabývat optimalizací zásobování města tepelnou energií. „Městská rada schválila do komise zástupce města - místostarostu Aloise Janka a vedoucího bytového oddělení Igora Kocurka, dalšími členy jsou dále zástupci Energetiky a. s. - pánové Zedek a Bartoň a externím pracovníkem bude Zdeněk Kunčar. Výsledkem práce komise by měl být komplexní materiál, který bude obsahovat organizační posouzení stávajícího systému dodávek tepla, technická opatření vedoucí k efektivnějším dodávkám tepla a výběrové řízení na zpracovatele podrobného energetického auditu tepelného hospodářství,“ řekl místostarosta Krajčír.

Rada schválila uzavření nájemní smlouvy na část pozemku s firmou Rialto, s. r. o, Kopřivnice za cenu dva tisíce korun za rok za účelem zřízení venkovního posezení pro restauraci Robinson. „Firma vyspraví panel vedle domu na ulici Záhumenní 1151, kde se nachází restaurace, vybudují schůdky a upraví zahrádku,“ doplnil Zdeněk Krajčír.

Městská rada schválila přestřešení venkovního posezení u cukrárny Plavý Jadran na pozemku města. „Před cukrárnou bude zastřešena plocha třiatřicet metrů čtverečních. Bude použita konstrukce z lehkých ocelových profilů, která bude přestřešena plachtou z PVC,“ upřesnil Krajčír.

Rada po projednání dále schválila smlouvu o podmínkách zřízení stavby a provozu zařízení - dešťová kanalizace z Podnikatelského areálu Vlčovice a budoucí smlouvu o zřízení věcného břemene.

Městská rada vzala na vědomí zprávu o provedené kontrole dodržení podmínek k poskytnuté dotaci na loňský rok schválené ministerstvem životního prostředí na akci revitalizaci Kopřivničky.

„Městská rada se seznámila se záměrem manželů Černoškových, kteří chtějí vystavět bistro na ulici Obránců míru, na místě, kde je v současné době autobusová zastávka. Prosklenou autobusovou zastávku by nahradila budova bistra. Bistro je architektonicky řešeno tak, že jeho budova by zároveň vytvořila i autobusovou zastávku. Bistro by poskytovalo rychlé občerstvení - polévky a nealkoholické nápoje,“ uzavřel komentář k zasedání městské rady místostarosta Zdeněk Krajčír.


Delegace z Lučence navštívila město

Dvoučlenná delegace
ze slovenského města Lučenec si prohlíží
v doprovodu představitelů místní radnice
Technické muzeum.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve čtvrtek 27. a v pátek 28. dubna navštívili Kopřivnici dva zástupci slovenského města Lučenec, a to Emil Pápai, přednosta městského úřadu a viceprimátor Dušan Ilčík.

Jednalo se o reciproční návštěvu, protože v loňském roce navštívili Lučenec starosta Jiří Tichánek a místostarosta Zdeněk Krajčír. Delegace si během své návštěvy ve čtvrtek prohlédla Technické muzeum, Muzeum v Příboře.

„V pátek si zástupci Lučence prohlédli rybník na Šostýně, seznámili se s provedenou revitalizací Kopřivničky a následně jsme jim ukázali sportoviště, která jsou v Kopřivnici - letní a zimní stadion, koupaliště, bazén, sportovní halu na učilišti a kulturní dům. V poledne se zástupci města Lučenec zúčastnili slavnostního otevření rozhledny na Bílé hoře,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Bylo navrženo, abychom připravovali bližší smlouvu o spolupráci mezi městy, která by vzájemné vztahy posunula z oficiálních kontaktů i na oblast kultury a sportu, v rámci níž by se mohly konat i reciproční akce,“ sdělil starosta Jiří Tichánek.

Zástupci města Kopřivnice byli pozváni na návštěvu do Lučence letos v srpnu.


Městské zastupitelstvo jednalo jen půl hodiny

K o p ř i v n i c e (hod) - Jen půl hodiny trvalo jednání městského zastupitelstva minulý týden ve čtvrtek, které bylo svoláno jako mimořádné a kterého se zúčastnilo jen patnáct z jednadvaceti zastupitelů.

Na programu jednání městského zastupitelstva byly majetkoprávní úkony města, mezi kterými bylo nevyužití předkupního práva k podílům na pozemek, který je ve vlastnictví Fastav Development - AOC, s. r. o., se sídlem ve Vsetíně, který zastupitelé schválili. Dále zastupitelstvo schválilo uzavření dodatku ke kupní smlouvě o převodu pozemků, o převodu stavby - atria a prvků městského mobiliáře a o uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě o budoucím převodu kašny mezi městem Kopřivnicí a firmou Fastav Development.

Zastupitelé schválili uzavření dohody o spolupráci při užívání pronajatých částí víceúčelové telekomunikační věže - Bílá hora mezi městem Kopřivnicí a Kabelovou televizí, s. r. o.

Městské zastupitelstvo na svém jednání schválilo finanční příspěvky z fondu rozvoje a rezerv v takové výši, v jaké jim byly předloženy městskou radou. My jsme blíže se tomuto tématu věnovali v 17. čísle novin.

V bodě různém vystoupil zastupitel Petr Chromečka, který vyzval starostu, aby došlo k jednání s firmou, která provádí výkopy pro pokládání kabelů Telecomu v Lubině, kde si stěžují lidé na zdlouhavost této akce. Pravdou je, že těmito výkopy je na mnohých místech v Lubině ohrožena bezpečnost lidí. Starosta Jiří Tichánek na tuto připomínky odpověděl, že firmy, které tyto výkopové práce pro Telecom provádějí, mají ve smlouvě stanoveno, že vše uvedou do původního stavu. Místostarosta Alois Janek jej doplnil, že bylo velkým problémem pro město zajistit kabelizaci Lubiny, protože Telecom ji po své restrukturalizaci odsunul. Město z tohoto důvodu neví, kdy se bude kabelizovat Mniší a Vlčovice.


O prvomájové odpoledne byl letos mezi lidmi velký zájem

Členové valašského souboru písní a tanců
Sedmikvítek z Frenštátu vystupují
v rámci prvomájových oslav
před početným kopřivnickým publikem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Velkým diváckým úspěchem skončily letošní oslavy Prvního máje před Kulturním domem v Kopřivnici. Již městskému dechovému orchestru, který celé odpoledne zahajoval, naslouchalo zhruba pět stovek diváků, od nejmladších až po seniory. Také taneční představení dětí z místní ZUŠ a souboru Zdeny Havlové si našlo řadu diváků. Zdání blížící se bouřky pak poněkud snížilo počet diváků, kteří sledovali produkci folklorního souboru Sedmikvítek z Frenštátu. I tak však bylo prostranství před kulturákem stále zaplněno. „Myslím si, že nám to vyšlo, na návštěvnost si skutečně nemůžeme stěžovat, během celého odpoledne se tady vystřídalo alespoň tisíc lidí,“ sdělila Dagmar Rysová, která se na přípravě prvomájového odpoledne podílela.
























Schodiště v centru prošlo generálkou, oprava čeká i další

Po nutné generální opravě schodiště
v centru města se rekonstrukce dočkají
i schody v jiných částech Kopřivnice
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejpozději zítra by mělo být znovu otevřeno schodiště na pěší zóně v centru města. To v minulých týdnech prošlo generální rekonstrukcí, která přišla na padesát tisíc korun.

„Schodiště bylo v havarijním stavu, bylo třeba opravit obložení stupňů,“ řekl Vladimír Pustka z firmy Slumeko, s. r. o., která rekonstrukci provedla. Podle jeho slov by se opravy měla v letošním roce dočkat i jiná schodiště v Kopřivnici. V plánu je například kompletní rekonstrukce mezi ulicí Pod Bílou horou a Mateřskou školou Jeřabinka nebo schody za prodejnou Bílá labuť.









Tradice velí poděkovat maminkám druhou květnovou neděli za lásku

K o p ř i v n i c e - V Československu byl Den matek poprvé slaven 13. května 1923 v Brně. Slavnost s bohatým programem v brněnské Vesně uspořádala YWCA, ČSČK a dalších několik spolků.

Až do období nacistické okupace se Den matek připomínal každoročně ve všech školách, kdy děti připravovaly maminkám drobné dárečky a pozornosti, jako například papírová srdíčka s vlastními texty či veršíky, neméně oblíbená byla i papírová srdíčka s již předtištěnými texty.

Po násilném zapomenutí Dne matek v období po druhé světové válce, kdy se začaly formovat země komunistického bloku, se tradice tohoto svátku znovu obnovila až v devadesátých letech.

Dnešní podoba svátku má svůj smutný počátek v úmrtí matky Anny Jarvisové v roce 1906. Možná, že si Anna teprve po té, co matku ztratila, uvědomila, že jí za jejího života nedostatečně projevovala svou lásku. A aby si tuto skutečnost zavčas uvědomili i ostatní lidé, zainteresovala Anna během roku četné instituce a jednotlivce v jejím propagování a šíření.

Ať už si pro připomenutí svátku Dne matek zvolíme jakoukoli formu, tradice nyní velí poděkovat každou druhou květnovou neděli v roce své mamince, že nám dala život a svým babičkám a tetám, že nás mají rády. Pokud k tomu přidáme kytičku či přáníčko, záleží už jen na naší fantazii.

A pánové, nezapomeňte, že nejkrásnější věc, kterou může otec dát svým dětem, je láska k jejich matce.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38