Titulní strana

Tatra má nového ředitele, Podolského vystřídal Urban

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulý čtvrtek se v Tatře nesl ve znamení personálních změn. Své křeslo opustil dosavadní předseda představenstva společnosti Josef Stanislav a také generální ředitel Zdeněk Podolský. Oba dva vrcholné manažery v jejich funkcích nahradil Peter A. Urban. Změny ve vedení oznámila automobilka minulý týden ve čtvrtek v odpoledních hodinách po skončení jednání dozorčí rady.

Josef Stanislav, který stál v čele představenstva od listopadové valné hromady a který podle jeho slov byl s majiteli firmy dohodnut na omezené délce trvání svého mandátu, sám rezignoval na svou funkci.

Po jednání dozorčí rady, která nahradila odcházejícího Josefa Stanislava Peterem Urbanem, mimořádně zasedlo i představenstvo.

Členové nejvyššího statutárního orgánu společnosti si nejprve do svého čela zvolili právě Urbana a následně jej po předchozím odvolání Zdeňka Podolského jmenovali i do funkce generálního ředitele a. s. Tatra.

Dozorčí rada změny v obsazení funkce předsedy představenstva a generálního ředitele odsouhlasila. Podle polooficiálních informací nebylo důvodem odvolání Podolského negativní hodnocení jeho práce a bylo mu dokonce nabídnuto blíže nespecifikované místo v Tatře.

„Důvodem tohoto rozhodnutí bylo hlavně sloučení funkcí předsedy představenstva a generálního ředitele,“ řekla tisková mluvčí automobilky Eva Kijonková.

Nový generální ředitel Peter Urban se po Podolském, který zastával svou funkci od července 1998, stal již sedmým mužem v této funkci v porevoluční historii Tatry.

Nový šéf automobilky se má zaměřit zejména na zvyšování objemu prodeje nákladních vozidel, racionalizaci výrobní základny a další zvýšení efektivnosti podniku. V centru jeho pozornosti prý bude udržení a zvyšování kvality nabízených výrobků a služeb. K zásadním úkolům nového ředitele bude patřit i podíl na vyhledávání a prověření strategického partnera.


Zájem o výstup na rozhlednu byl značný

První návštěvníci stoupají na vyhlídkovou plošinu rozhledny na Bílé hoře. Zájem o výhled z nové dominanty byl těsně po otevření značný.
Foto: David Machá
ček

Š t r a m b e r k (dam) - Více jak stovka pozvaných hostů a dalších asi 3 300 lidí využilo minulý pátek první možnosti rozhlédnout se do kraje z rozhledny na Bílé hoře. Ta byla totiž právě v ten den slavnostně otevřena zástupci společností EuroTel, RadioMobil a starosty měst Štramberka a Kopřivnice.

Stojednašedesát schodů, které vedou na ochoz rozhledny nabízející dosud neviděný pohled, absolvovala také řada lidí v následujících volných dnech.

Většině dotazovaných se nová dominanta Bílé hory líbí a domnívají se, že by mohla být i turisticky zajímavá. S konečným vzhledem rozhledny, která umožňuje svým návštěvníkům pohled do krajiny z nadmořské výšky 593 metrů, je spokojen i její autor architekt Milan Šmíd. Podotkl však, že původní varianta počítala se zaskleným schodištěm a vyhlídkovou plošinou. Jelikož však bylo potřeba ušetřit skoro sedm milionů, muselo dojít ke změnám. Minulým pátkem byl rovněž zahájen běžný provoz rozhledny, která bude otevřena denně mimo pondělí od 9 do 18 hodin. Dospělý zájemce o výhled za výstup zaplatí patnáct a děti deset korun.
















Dětské centrum otevřelo dílny pro své svěřence

Pětice absolventů Pomocné školy
při Dětském centru Kopřivnice pracuje
v nedávno zřízených ’chráněných dílnách.’

Foto: David Machá
ček

K o p ř i v n i c e (ili) - Dítě, které ukončí základní školní docházku, pokračuje v dalším studiu na učilišti nebo střední škole. Jiná situace ovšem nastává u absolventů pomocné školy při Dětském centru Kopřivnice.

Tyto děti v rámci svých možností si osvojily vědomosti, dovednosti a návyky potřebné k orientaci v okolním světě, ale zpravidla není v jejich možnostech se začlenit mezi běžně pracující občany. Aby i přes svůj handicap došly určitého naplnění a hlavně nezapomněly to, co si již osvojily, zřídilo Dětské centrum Kopřivnice v prostorách klubu Kamarád tzv. ’chráněné dílny’.

V současné době navštěvuje zařízení pět adeptů, kteří jednak pokračují v pravidelném opakování psaní, čtení a matematiky, ale také se zároveň věnují ručním pracím. Tkaní gobelínů, vyšívání, koláže a základy šití na šicím stroji jsou pouhým zlomkem výtvorů, které pod odborným vedení Xenie Šustalové vznikají.

„Část dopoledne musíme věnovat opakování, protože pokud se s těmito dětmi denně nepracuje, zapomínají daleko rychleji než jejich zdraví vrstevníci,“ odůvodňovala výuku Xenie Šustalová, přestože věk jejich svěřenců se pohybuje v rozmezí od sedmnácti do pětadvaceti let.

Vítek, Veronika, Věrka, Pavla a Pavel tvořící první pětici zájemců, kteří jsou i přes své odloučené pracoviště stále ve spojení s dětským centrem, kam denně docházejí po obědě. „S centrem dále absolvujeme rehabilitační péči jako je cvičení, plavání a hipoterapie, které jsou pro tyto děti nezbytné,“ doplnila Šustalová program svěřenců.

Zájem rodičů o zapojení dětí do projektu tzv. ’chráněných dílen’ je už teď značný. Z toho důvodu zvažuje městský úřad jejich rozšíření tak, aby kapacita pokryla poptávku. Navíc každoročně budou pomocnou školu opouštět řady dalších potenciálních zájemců.


Kopřivnice si připomene již 55. výročí osvobození města

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení města zve občany Kopřivnice k oslavám padesátého pátého výročí osvobození od fašismu.

Představitelé města uctí památku obětí druhé světové války v neděli 7. května v devatenáct hodin položením kytice k pomníku Padlých před Základní školou - náměstí.

Následovat bude slavnostní koncert komorního orchestru Pavla Josefa Vejvanovského, který se uskuteční v kulturním domě v kině Puls v 19.30 hodin. Na koncertě, který pořádá kulturní dům v rámci oslav 55. výročí osvobození, zazní skladby díla J. Zacha, G. F. Händla, V. Jaroše, A. Vivaldiho, Braného, W. A. Mozarta, E. Zámečníka a L. Janáčka.


Samotáře uvedl v kině Puls jejich režisér David Ondříček

Režisér David Ondříček těsně před zahájením promítání jeho nového filmu Samotáři,
který v Kopřivnici osobně uvedl.

Foto: David Machá
ček

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnickou premiéru nové české komedie Samotáři uvedl minulý čtvrtek režisér tohoto filmu David Ondříček.

Ondříček měl být původně doprovázen herci, ale nakonec dorazil do kina Puls, které se, jak sám řekl, k Samotářům výborně barevně hodí. Režisér, který nechtěl o svém snímku mluvit před promítáním, navrhl asi sedmi desítkám přítomných diváků krátkou besedu po jejím skončení. „Podobných besed máme ve finále naplánováno asi třicet. Momentálně jsme v polovině a je to velmi příjemná práce, spíš zábava,“ tvrdí režisér.

Podle Ondříčkových slov se každé publikum liší a v každém kinosále reagují lidé na jeho film jinak. Naopak většina besed se prý odehrává v podobném duchu.

„Většina sezení s diváky začíná otázkou, jestli Jirka Macháček při natáčení skutečně kouřil trávu a postupně se vždycky dostaneme i k hlubším věcem,“ řekl Ondříček s tím, že je mu velmi příjemné odpovídat na otázky diváků, ať jsou jakékoliv. „Je to důkaz o tom, že lidé mají o můj film zájem,“ uzavřel režisér Ondříček.


Kampelička je potápějící se Titanic, Socha se ji snaží udržet na hladině

K o p ř i v n i c e - Pouze devadesát jedna ze čtyř set čtyřiceti osmi okradených členů štramberské pobočky Rodinné záložny se sešlo minulou středu v tamním kulturním domě. Drtivou většinu přítomných přitom zajímala jediná věc - kdy, v jaké výši a zda vůbec dostanou své úspory zpět.

Po zprávě představenstva o stávající situaci Rodinné záložny, která byla plná suchých ekonomických hledisek, následoval emotivní projev starosty Štramberka a zároveň člena nového představenstva záložny Jana Sochy. Při každé jeho zmínce o platech a odstupném bývalého managementu záložny, počtu jejich ředitelů, či očividně nevýhodných obchodech, které měly posloužit pouze jako tunel k odsávání peněz ze záložny, to v sále zahučelo nevolí. Poměrně trefné bylo také Sochovo přirovnání situace v Rodinné záložně k potápějícímu se Titanicu. Názory na to, jak zachránit co nejvíc, se ale u pomyslných pasažérů zaoceánského parníku lišily. Zatímco jedni by nejraději popadli, co ještě zbylo a opustili loď, druzí, vedeni vidinou záchrany větší části vloženého majetku, hodlají na palubě zůstat a budou doufat, že se neutopí. Zájmy štramberských vkladatelů bude na červnové valné hromadě znovu hájit právě Socha. Ten se těšil všeobecné důvěře a byl jednomyslně zvolen delegátem. Možná také kvůli svému slibu, že zachrání, co se dá. „V záložně mám peníze nejenom já, ale taky skoro dvě stovky Štramberáků a kdybych neudělal maximum, tak nejen že si mohu zabalit své věci na radnici, ale musel bych se odstěhovat,“ prozradil svou motivaci Socha.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:37