Kultura

Divadlo Husa na provázku dnes zahraje Svatbu

K o p ř i v n i c e (dam) - Skutečnou lahůdku pro milovníky dobrého divadla si na dnešní večer připravil dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Od půl osmé by se totiž na scéně měli objevit herci kultovního brněnského Divadla Husa na provázku s hrou Bertolta Brechta Svatba. Toto představení sice bylo na programu kulturního domu již dříve, ale z technických důvodů bylo přesunuto až téměř na konec sezony.

Svatba, kterou uvidí kopřivničtí diváci, patří k perlám repertoáru ’Husy’. Jde totiž o druhé zpracování jednoaktové hry. Přesto, že tato inscenace je oproti původní verzi částečně přeobsazena, hraje se na zcela nové scéně a má úplně nový hudební doprovod, je návratem k jednomu z nejúspěšnějších představení v historii divadla. Právě tato hra společně s Commedií dell´arte přinesla divadlu punc neokoukanosti totálního nasazení tvůrců a z Husy na provázku udělala pojem nejen u nás, ale i ve světě.

Dramatický text Svatby se opírá o klaunsko-kabaretní dialogy rozvíjející často absurdní nápady. Brecht se nesoustředil jen na komično, nýbrž svůj příběh pojal jako metaforu o hodnotách, na nichž staví rodina ze středních vrstev. „Je to poselství o hodnotách, které jsou však pomíjející a podléhají zkáze. Ty jsou ve hře, ať to zní jakkoli paradoxně, nábytkem stlučeným neumělou rukou z bedýnek. A právě tímto bytovým zařízením se chlubí novomanžel na svatební hostině svým hostům. Svatba, která se v prvních chvílích zdá být zcela normální, ale s pokračující zábavou se dostává do poloh zcela výjimečných,“ říkají o inscenaci propagační materiály.

Režijní stránku Svatby má na svědomí již zesnulý Peter Scherhaufer. Pod jeho vedením herci vedou své absurdní dialogy, které prokládají i cirkusovými výstupy.

Na jevišti se objeví Gabriela Ježková, Dita Kaplanová, Michal Bumbálek, Jiří Pecha, Pavel Zatloukal, Ivana Hloužková, Roman Slovák, Vladimír Hauser a další. Bicí nástroje obsluhuje Jan Zrzavý.

Přesto, že není asi nikdo, kdo by o Huse na provázku neslyšel, je vhodné připomenout, že divadlo vzniklo v roce 1967 jako amatérská skupina profesionálních divadelníků, studentů uměleckých škol a mladých tvůrců jiných profesí. O pět let později se začalo divadlo velmi pozvolna profesionalizovat, za dalších pět let se stalo pojmem pro celou republiku. Divadlo mimo jiné proslavili herci Miroslav Donutil a Bolek Polívka.


Do kina Puls večer dorazí tvůrci nového filmu Samotáři

K o p ř i v n i c e (dam) - Možnost setkat se s tvůrci filmu Samotáři, budou mít lidé, kteří se chystají na dnešní večerní promítání této černé komedie.

Režisér filmu David Ondříček by měl v doprovodu dvou herců přijet do místního kina Puls krátce před půl osmou. Do začátku promítání tedy zhruba do dvacáté hodiny budou tvůrci filmu mluvit o jeho vzniku a případně odpovídat na dotazy diváků.

V rámci této akce bude rovněž možné získat propagační materiály k filmu či podpisy jeho tvůrců. To, zda se uskuteční autogramiáda, však záleží jen na zájmu návštěvníků kina. „Nevíme, zda budou mít dospělí lidé o podpisy stejný zájem jako děti na Princezně ze mlejna,“ řekla organizátorka akce Radka Korená.

Podle ohlasů kritiky i z dosavadní návštěvnosti zdařilých Samotářů bude místní kino promítat ode dneška do neděle a ještě v pondělí prvního května, a to jak o půl šesté odpoledne, tak i v osm hodin večer.


Swingový orchestr přenese kulturák o šedesát let zpět

K o p ř i v n i c e (dam) - Do doby před šedesáti lety se budou mít možnost, alespoň na jeden večer přenést účastníci zítřejšího koncertu Swingového orchestru Bedřicha Pukovce v Kulturním domě v Kopřivnici.

Tento populární a velmi kvalitní soubor se na scénu kulturního domu vrací po několikaleté přestávce vynucené vážným onemocněním zakladatele a šéfa orchestru Bedřicha Pukovce.

Jelikož Bedřichovi zdravotní stav již neumožňuje pracovat v orchestru, přebral po něm taktovku jeho bratr Zdeněk.

V nově nastudovaném programu by měly znít evergreeny, které své první úspěchy mezi posluchači začaly sbírat ve čtyřicátých až šedesátých letech. Mnohé ze skladeb v programu koncertu budou zpívané. O pěvecké party se podělí Irena Laníková, Mořic Jurečka, a Vokální trio sester Pukovcových.

Ti, kdo ani po skončení koncertu nebudou mít pocit, že mají swingu až nad hlavu a navíc by jim rytmus odehraných skladeb nedal spát, mohou pokračovat v zábavě v baru Pomněnka.

Na akci nazvané příznačně ’Taneční swingový salon’ budou moci své opojení tímto druhem hudby projevit i na parketu. Hostitelem v ’tanečním’ salonu bude místní Swig band.


V sobotu bude Štramberkem znít třeskot mečů a kordů

Š t r a m b e r k (dam) - Sousední městečko Štramberk se v sobotu stane mekkou milovníků romantiky středověkých soubojů. Tamní šermířská skupina Allegros totiž pořádá již sedmé Šermířské klání spojené s otvíráním hradu Trúba.

Program začne zhruba o půl desáté, kdy členové několika pozvaných šermířských skupin projdou městem až na náměstí, kde provedou ceremoniál otvírání hradu.

V průběhu celého dne pak budou kromě dobového jarmarku probíhat vystoupení jednotlivých šermířských skupin. Šermířské klání vyvrcholí v pět hodin odpoledne společným bojem všech účinkujících.


Kulturní dům se již připravuje na nápor modelářů

K o p ř i v n i c e (dam) - Na nápor stovek vystavujících modelářů a tisíců návštěvníků se již nyní chystá kopřivnický kulturní dům. Víkend šestého a sedmého května bude totiž patřit čtvrtému ročníku Beskyd Model Kit Show.

Tato akce si během velice krátké doby dokázala vybudovat jméno jak mezi modeláři, tak lidmi, kteří se pouze obdivují jejich zručnosti. V loňském roce bylo v soutěži přihlášeno 168 modelářů a zhruba dvě tisícovky jejich výtvorů si prohlédly na čtyři tisíce dvě stě lidí.

To, co Kit Show výrazně odlišuje od jiných modelářských výstav, je bohatý doprovodný program, který se určitě také značnou měrou podílí na zájmu laické veřejnosti. Kromě tradičního předvádění rádiem řízených modelů, počítačových simulátorů či nepřetržitého promítání filmů s leteckou tématikou, se letošní účastníci mohou těšit třeba na výstavu současné pozemní bojové techniky, která bude stát před kulturním domem. Příznivce létající techniky potěší dva vojenské vrtulníky. „Ty by měly v sobotu kolem desáté hodiny přeletět nad kulturním domem. Přistanou na zkušebním polygonu Tatry, kde budou společně s vozy značky Tatra návštěvníkům k dispozici,“ řekl jeden z organizátorů monstrózní akce Jan Štědrý. Podle jeho slov by dokonce jeden menší civilní vrtulník měl několikrát denně odstartovat a přistávat přímo u kulturního domu.

Soutěžní část Beskyd Model Kit Show bude zhruba stejná jako vloni. Kromě hlavní soutěže, o jejíž výsledcích rozhodují organizátoři soutěže, budou modeláři soutěžit o Moravský knipl a Moravský šrapnel. V rámci Kit Show se letos rovněž uskuteční modelářské mistrovství republiky žáků či veřejná soutěž Gavia moravská liga. Odlehčením přísně hodnocených soutěží by měla být zvláštní cena Valašského království, kterou udělí ministr pro vynálezy pověřený králem Bolkem Polívkou. Pořadatelé dokonce jednají o možnosti, že by na Kit Show dorazil sám ’panovník’.

Poprvé v historii Kit Show jí pořadatelé budou věnovat oba víkendové dny. Zahajovací den se přesune z pátku na sobotu.

„Pátek byl, co se návštěvnosti týká, vždycky trošku slabší a v sobotu jsme nápory lidí nezvládali. Doufáme, že se letos počet návštěvníků rozdělí mezi oba dva dny,“ uvedl Štědrý s tím, že přesunutí akce na celý víkend umožnil také státní svátek připadající na pondělí.

Kit show bude veřejnosti přístupná v sobotu od devíti do osmnácti hodin a v neděli skončí o hodinu dřív.


Premiéra se Rolničce vydařila

Umělecká vedoucí loutkohereckého souboru
Rolnička s titulní loutkou nové hry Tygřík Petřík.
Tu loutkáři premiérově uvedli minulý týden
ve středu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Tradičně velmi dobrý zvuk potvrdil místní loutkoherecký soubor Rolnička také premiérou nové pohádky Tygřík Petřík. Tu loutkáři uvedli po dlouhých měsících čekání minulý týden.

Svou dosud nejvýpravnější hru, ve které vystupuje dvaadvacet loutek, zkoušela Rolnička v poněkud hektickém tempu, což je na hře místy vidět, ale s přibývajícími reprízami nejistá místa určitě vymizí. Jednoduchý příběh cirkusového tygra, který hledá ve světě odvahu a kamarády, má pro dětského diváka jistě svou zajímavost a dokonce jim přináší i jisté ponaučení. Text, který občas využívá rýmů a velmi často jej doplňují přímočaré ’dětské’ písničky, je pro malého diváka také chytlavý.

Velkou zásluhu na tom, že i ty nejmenší děti dokáží udržet pozornost během celého téměř hodinového představení, má jeho výpravnost, která může dospělému divákovi připadat až přehnaná, ale malým očividně učarovala.

Rolnička bude nyní podle slov své umělecké šéfky Aleny Svobodové hru dále vylepšovat. Tygřík Petřík by měl navíc být hlavní hrou letošní sezony. „Letos budeme hrát hlavně doma a zájezdů bude minimum. Myslím, že místnímu divákovi hodně dlužíme,“ řekla Svobodová.

David Macháček


Tradiční prvomájové odpoledne letos vyplní dechovka, tanec, folklor a jazz

K o p ř i v n i c e (dam) - Podle tradičního scénáře proběhne prvomájové odpoledne před kulturním domem.

Ve dvě hodiny program zahájí vystoupení Městského dechového orchestru Kopřivnice. Zhruba hodinový promenádní koncert oživí vystoupení mažoretek ze Základní umělecké školy Zdeňka Buriana.

Ve tři hodiny bude následovat blok tanečních vystoupení. Tuto část odpoledne zahájí taneční skupina Zdeny Havlové. Členové souboru zatančí dva z Lašských tanců, konkrétně Požehnaný a Čeladenský. Po nich bude pódium patřit dětem z již zmíněné ZUŠ Zdeňka Buriana, které si připravily čtyři taneční čísla. Krátce před půl čtvrtou pak taneční blok uzavře skupina Clan.

Nedílnou součástí prvomájových oslav v Kopřivnici je folklór. Nejinak tomu bude i letos. Pořadatelé tentokrát pozvali valašský soubor písní a tanců Sedmikvítek z nedalekého Frenštátu. Dvacetičlenný soubor s živou cimbálovou muzikou má připravený asi hodinu a půl dlouhý komponovaný pořad vážící se k jarním tradicím.

„Součástí tohoto vystoupení bude i stavba májky. Velkou májku ve středu města sice již k vůli bezpečnosti postaví technické služby, ale Sedmikvítek vztyčí menší, asi čtyřmetrovou májku hned u kulturního domu,“ slíbila programová pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová.

V sedmnáct hodin by se před kulturním domem měli objevit žáci soukromé umělecké školy MIS music, konkrétně rytmicko-vokální skupina školy. Jazzové zpestření, jak svůj program nazvali, by mělo být jakousi pozvánkou na koncert, který by se měl uskutečnit někdy v květnu.

V průběhu celého odpoledne budou mít navíc děti možnost svést se na ponících.

V případě nepřízně počasí počítají pořadatelé s přesunutím celé akce do velkého sálu kulturního domu.


Dramaturgie Šlahounů se začíná rýsovat

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že do osmého července, kdy na letním stadioně v Kopřivnici vypuknou sedmé Šlahouny, je ještě moře času, již nyní je alespoň v hrubých rysech známa dramaturgie festivalu.

„Letos jsem měl v tom, kdo bude na Šlahounech hrát, jasno až podezřele brzy. A navíc jsem byl s dramaturgií víc než spokojen. Měl jsem v programu Plastiky na jedné straně a na druhé straně kultovní kapelu současné hudby Extázi,“ řekl šéf pořádající agentury Nora Production Víťa Váňa s tím, že se mu ale původní koncepce festivalu začala povážlivě hroutit. „V jednom dnu mi odřekly tři kapely. Navíc mezi nimi byly i dvě, které jsem měl naplánované do nejatraktivnějších časů,“ posteskl si Váňa s tím, že ale s problémy počítal.

Už dnes se dá s devadesáti devítiprocentní jistotou říct, že hlavními hvězdami festivalu budou legendární Plastic People Of The Universe. Proti nim měli stát britští Transglobal Underground, ale pro nepřiměřené finanční požadavky z jejich účasti na festivalu sešlo. Na hlavní scéně tedy místo nich pravděpodobně zahraje rovněž britská kapela Zion Train. Na hlavní scéně festivalu vystoupí také November 2nd, Tata Bojs, Jablkoň, Už jsme doma, Tonny Ducháček & Garage či maďarští Korai Öröm a další kapely. Od loňského roku je součástí festivalu také taneční scéna. Tu by měli letos ovládnout D. J. ’s Liquid A, Koogi, IM Cyber, Tall, Blue, Jezus, Forest a další. Z kapel je zatím jistá účast místních Nesselsdorf a projektu Reynok. Šlahouny však stejně jako ostatní akce tohoto druhu nejsou jen o hudbě. Váňa účastníkům letošního ročníku slibuje větší zázemí, víc míst k sezení a navíc změnu značky festivalového piva. Místo původního Gambrinusu se letos na Šlahounech bude pít místním lidem bližší Radegast.

„Ledasco se ještě může změnit, ale myslím, že dramaturgie bude přitažlivá a navíc natolik široká, že může oslovit velice široké spektrum lidí, od undergroundových příznivců Plastiků až po lidi, kteří fandí současným tanečním trendům v nekomerční hudbě,“ tvrdí Víťa Váňa, jako autor scénáře festivalu.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:37