Kopřivnické noviny č. 17/2000 ze dne 27. dubna 2000

Zprávy z města a okolí

Kvalita ovzduší ve městě se každoročně zlepšuje

Nová stavba v centru bude zkolaudována po částech

Velikonoční svátky ve znamení slunce, výstav a jarmarku

Vůz nesoucí značku Tatra bude závodit v nejvyšší třídě trucků

Socha bojuje za záchranu kampeličky

Pozemky pod domy družstvům stát sice daruje, ty to ale bude stát hodně úsilí

Šarkou napadené stromy je nutno vykácet

Radní se v předstihu zabývali rozmístěním atrakcí o pouti

Miroslav Veselý a jednání MZ

Lidé se budou moci podívat do štramberského arboreta

Den otevřených dveří automobilky Tatra u příležitosti 150. výročí založení závodu

Městští zastupitelé budou mimořádně jednat ve středu

Radnice žádá Kopřivničany o vstřícnost vůči zeměměřičům

Stíny

Voda: základní veřejná služba, její kvalita a jakost


Zprávy z města a okolí

Kvalita ovzduší ve městě se každoročně zlepšuje

K o p ř i v n i c e (ili) - Stav znečištění ovzduší v naší lokalitě se rok od roku výrazně zlepšuje, jak dokládá zpráva odboru životního prostředí za loňský rok, kterou předložil městské radě ke schválení předminulý týden.

Imisní limity pro průměrné roční koncentrace u oxidu siřičitého, oxidu dusíku a polétavého prachu nebyly během minulého roku překročeny, stejně jako maximální denní koncentrace. U oxidu dusíku se sledovaný stav pouze přiblížil k přípustnému limitu, a to zejména v chladnějších měsících, kdy zpravidla bývají zhoršené rozptylové podmínky.

Maximální, tedy půlhodinové koncentrace byly u sledovaných škodlivin překročeny několikrát, a to pouze u oxidu dusíku v měsících lednu, listopadu a prosinci.

Stav znečištění ovzduší pro území Kopřivnicka je sledován na automatizované imisní stanici Lubina - Drnholec, kterou provozuje Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava - Poruba. Z důvodu snižování státních prostředků na provoz stanic automatizovaného imisního monitorovacího systému, budou postupně rušeny méně významné městské stanice a tzv. pozaďové stanice, mezi které patří i zařízení v Lubině. Provoz automatizované stanice bude pravděpodobně ukončen již v příštím roce.

„V případě, že město bude mít zájem na tom, aby měření na této stanici probíhalo i v dalších letech, bude se muset podílet na úhradě jejich provozních nákladů,“ uvedla k dalšímu osudu stanice referentka odboru životního prostředí Taťána Letáčková, do jejíž kompetence ovzduší spadá.

V současné době může kdokoliv získat aktuální informace o stavu znečištění ovzduší na příslušných internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (www.chmi.cz/poboc/OS/ostrava.html). Občané Kopřivnice mohou získat přehled o stavu znečištění ovzduší také v kabelové televizi, která je v zimních měsících vysílá v pravidelných půlhodinových intervalech.

Průměrné měsíční koncentrace

SO2

NOx

PP

Imisní limit

60

80

60

1996

36

38

42

1997

20

32

32

1998

14

23

24

1999

10

20

22


Nová stavba v centru bude zkolaudována po částech

Budova obchodně-administrativního centra
vedle Technického muzea je již téměř dokončena.
Plně zkolaudována však bude asi až v říjnu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že objekt kontroverzního obchodně-administrativního centra vedle Technického muzea je zdánlivě již těsně před dokončením, celý bude zkolaudován pravděpodobně až v říjnu letošního roku.

Začátkem minulého týdne byly zkolaudovány pouze prostory, které bude využívat supermarket Mana, přípojky objektu na inženýrské sítě, parkoviště a zpevněné plochy v okolí budovy. Problém našli schvalovatelé v odtoku vody z pěší zóny, tuto závadu bude muset ještě provádějící firma Fastav odstranit.

Menší objekt sousedící s obchodně-administrativním centrem bude zkolaudován pravděpodobně v průběhu příštího týdne, kanceláře v prvním patře větší budovy budou kolaudovány průběžně, až o ně potencionální kupci projeví zájem. Stávající objekt Many na ulici Štefánikově bude zákazníkům sloužit již jen několik málo dní, na Prvního máje by měl být uzavřen a devátého května by měla otevřít nová Mana vedle muzea.


Velikonoční svátky ve znamení slunce, výstav a jarmarku

Velikonoční výstava kopřivnických škol
v kulturním domě byla pro mnohé návštěvníky
nejen příjemnou podívanou, ale také inspirací.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Rozpoznat o jaký jarmark, zda-li velikonoční, mikulášský či vánoční, lze v Kopřivnici většinou pouze podle doby pořádání, v žádném případě ne podle druhu nabízeného zboží. Sortiment je pokaždé stejný: ze sedmdesáti procent jsou k mání oděvy všeho druhu a dvacet procent představují stánky s občerstvením či potravinami, zbytek tvoří hračky a pár zajímavostí, u kterých se člověk rád zastaví. Nejinak tomu bylo i při čtvrtečním velikonočním jarmarku pořádaném na pěší zóně.

Nepříjemný dojem z jarmarku naštěstí naprosto vymazala návštěva Velikonoční výstavy kopřivnických základních škol včetně dětského centra, které se nezúčastnily pouze školy zvláštní a Alšova. Neotřené nápady, nové techniky zdobení kraslic a spousta dalších výtvorů nadchly všechny návštěvníky. Výstava byla natolik inspirující, že mezi příchozími neustále padala slova: „To, si doma zkusíme udělat taky.“

Se stejným zájmem se setkala akce pořádaná Domem dětí a mládeže v Kopřivnici. Na jedné straně organizátoři užitečně vyplnili volný čas školáků a navíc si mohli děti na přinesených vyfouknutých vejcích vyzkoušet různé způsoby zdobení kraslic. Mezi desítkami dětí, které čtvrtečním dopolednem domem dětí prošly, byly i takové, které si domů odnášely deset nazdobených kraslic.















Vůz nesoucí značku Tatra bude závodit v nejvyšší třídě trucků

K o p ř i v n i c e (dam) - Již za tři dny se ve francouzském Dijonu na start závodu postaví vedle vozů světových značek také prototyp nesoucí značku Tatra.

Vůz českého tahačového zákazníka Stanislava Matějovského bude počínaje letošní sezonou jezdit nejprestižnější třídu Super Race Truck, která snese srovnání s třídou Formule 1.

Přesto, že jde o prototyp a vůz nenese žádné prvky používané v sériové výrobě, byl u něj použit podobný typ rámu jako ve výrobcích místní automobilky. Ta chce využít výsledků Matějovského k propagaci svých výrobků určených na silnice, nikoliv do těžkých terénů.


Socha bojuje za záchranu kampeličky

K o p ř i v n i c e (dam) - Z pozice člena nejvyššího vedení Rodinné záložny se štramberský starosta Jan Socha snaží nejen vrátit peníze členům kampeličky, ale také očistit své jméno v očích svých spoluobčanů. „Štramberáci sice vědí, že s podvody a špatným hospodařením nemám nic společného, já ale cítím morální odpovědnost za to, že jsem je přesvědčil, aby své peníze do kampeličky uložili,“ řekl Socha.

Dějiny záložny se ve Štramberku začaly psát před dvěma lety, kdy štramberští radní hledali náhradu za Českou spořitelnu, která tehdy ve městě uzavřela svou pobočku. Štramberští radní zvolili Rodinou záložnu, která jim připadala jako moderní a perspektivní peněžní ústav. Díky důvěře, které se těší štramberští radní v čele se starostou, si do záložny našlo cestu zhruba 180 obyvatel Štramberka, kteří si v ní uložili asi 10 milionů korun. „Tehdy jsem se já i většina tehdejších radních stali správní radou místní pobočky kampeličky,“ řekl Socha s tím, že všechny tyto funkce byly čestné. Správní rada prý organizovala členské schůze a přenášela informace z centra na jednotlivé členy. Až po dvou letech radním bohužel došlo to, že fungovali jako ’vysavač’ peněz.

„Když jsem začal tušit problémy, začal jsem se víc zajímat o dění v záložně a také jsem se stával stále větším kritikem. Zprvu jsem byl pouze označován za ignoranta, který tomu nerozumí, ale později došlo i na vyhrožování a další mafiánské praktiky,“ tvrdí štramberský starosta. Tomu se nelíbily podezřelé a pro kampeličku krajně nevýhodné obchody s akciemi jedné slovenské stavební firmy, vyhazování desítek milionů za reklamu, či vznik jedenácti dceřiných společností. Starosta, který se před několika týdny stal členem vrcholného vedení záložny, dělá všechno pro to, aby záložna peníze svým vkladatelům vrátila.

Podle vlastních slov je Socha idealista, který si dělá iluze, že prvního července začne záložna postupně vklady svých členů vyplácet. Sochův optimismus jde až tak daleko, že nejen doufá v návrat většiny peněz k jejich majitelům, ale myslí si dokonce, že záložna nemusí nutně svou činnost skončit, ale bude pokračovat dál na úplně jiných základech.


Pozemky pod domy družstvům stát sice daruje, ty to ale bude stát hodně úsilí

K o p ř i v n i c e (dam) - Novela zákona o vlastnictví bytů, kterou by v těchto dnech měl podepsat prezident, přinese bytovým družstvům nejen pozemky, na kterých stojí družstevní domy, ale také více práce.

Tato právní úprava by měla vstoupit v platnost prvního července tohoto roku. „Konečně se vyřeší paradoxní situace s pozemky. Je přece naprosto nelogické, aby nějaká stavba stála na cizím pozemku,“ řekl předseda Oblastního stavebního bytového družstva Jiří Rýdel. Podle jeho slov, ale předání pozemků do vlastnictví družstev nebude jednoduché a bude stát mnoho úsilí a peněz.

O převod pozemků musí totiž družstvo požádat, a to nejpozději do jednoho roku. „To pro nás znamená připravit mnoho desítek, možná i stovek žádostí pro každý dům zvlášť,“ tvrdí Rýdel. Navíc bude nutné vyčíslit hodnotu pozemků, které rozšíří majetek družstva.

„Takové ocenění nebude zadarmo a zaplatí jej nájemníci bytů v domech stojících na příslušných pozemcích,“ varuje Jiří Rýdel.

Družstva dostanou pozemky pod svými domy bezplatně jen pod podmínkou, že jej při případném převodu bytů do osobního vlastnictví opět předají zdarma. Jestli však soukromí majitelé bytů za pozemky přece jen něco nezaplatí, není podle Rýdla úplně jisté. „Víme, že v případě družstva můžeme použít ustanovení, podle kterého bude družstvo osvobozeno od darovací daně. Není však ještě jisté, že vlastníci bytů nebudou muset tuto daň za pozemky, které jim převedeme, zaplatit,“ uzavřel předseda družstva.


Šarkou napadené stromy je nutno vykácet

K o p ř i v n i c e (ili) - Členové základní organizace místního Českého zahrádkářského svazu Osada 1 se obrátili o radu na ústředí do Prahy, jak postupovat v boji s šarkou, která napadla 350 metrů dlouhou švestkovou alej v zahrádkářské osadě pod Bílou horou. Problematika této choroby ovocných stromů je natolik závažná, že jsme se rozhodli s odpovědí seznámit širší veřejnost.

Šarka je virová choroba některých peckovin (slivoně, meruňky, broskvoně), která není vyléčitelná. K dokonalé likvidaci a odstranění veškerých zdrojů napadeného porostu je nutné: veškeré dřevo odstranit, kořeny vykopat a případné výmladky ihned likvidovat, protože jsou rovněž zdrojem infekce. V oblastech zamořených šarkou se nedoporučuje nové výsadby zmíněných peckovin zakládat dříve, než se všechny nemocné stromy v okolí vykácejí.

Jako prevenci je nutné v prostorové vzdálenosti jeden kilometr od pěstované kultury stromy nemocné šarkou a jejich výmladky, keře trnky, kustovnice a další hostitelské rostliny bezpodmínečně zlikvidovat. Vytěžené dřevo je možné použít v udírně, ke kompostování se nedoporučuje. Jámy po vykopaných infikovaných stromech nejsou vhodné k dalšímu pěstování uvedených peckovin hlavně z důvodu jednostranného vyčerpání půdy. Místo nich lze sázet jádroviny, či jiné skupiny ovocných stromů. Chemická ochrana nové výsadby proti napadení šarkou je neúčinná.

O osudu švestkové aleje, kterou tvořilo devadesát sedm stromů vysázených před šestadvaceti lety, bylo rozhodnuto. Protože členové Základní organizace ČZS Kopřivnice chtějí mít i nadále z aleje užitek, přikročili k její likvidaci, aby následně prostor osázeli novými odolnějšími odrůdami.

„Podle zákona č. 114 z roku 1992 o ochraně přírody a krajiny v tomto případě platí, že ke kácení dřevin není třeba povolení orgánů ochrany přírody, zde odboru životního prostředí, protože důvodem ke kácení je zdravotní stav stromů,“ odpověděl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek na dotaz, jak postupovat při rekultivaci vlastní zahrady, „toto kácení však musí být oznámeno písemně odboru životního prostředí nejméně patnáct dní předem.“


Radní se v předstihu zabývali rozmístěním atrakcí o pouti

K o p ř i v n i c e (hod) - Na posledním zasedání městské rady se její členové zabývali i připravovanou kopřivnickou poutí.

„Městská rada se seznámila s průběhem přípravy, se složením pracovní skupiny a s jejími úkoly. Kulturní program během pouti bude v prostoru mezi Základní školou dr. Milady Horákové a kulturním domem, ve výklenku před vchodem do klubu Nora. Program bude tak dále od hlučných kolotočů, ale zároveň se nevytratí z centra města.

Celé centrum před kulturním domem bude vyčleněno pro postavení pouťových atrakcí, stánky budou opět po obou stranách na silnici od Oční optiky až po tržnici Pronas,“ sdělil po zasedání městské rady místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Majitelé pouťových atrakcí se pravidelně střídají, letos budou na pouti kolotoče pana Pflegra z Kokor. V současnosti se jedná s majiteli některých samostatných atrakcí, jako například s provozovatelem pojízdného akvária.

Jednáme také o umístění pojízdné výstavy dinosaurů, která nabízí ke zhlédnutí prehistorická zvířata až sedmimetrové délky, jež jsou osvětlená, nazvučená a pohyblivá,“ uvedla pracovnice odboru majetkové správy Anna Burgetová, která má na starosti volná prostranství.


Miroslav Veselý a jednání MZ

Byl-li bych zastupitel sám za sebe, na článek v minulých Kopřivnických novinách bych nereagoval, protože kolegu Veselého znám. Ale asi ne dobře.

Poznámky o předvádění se před kamerami nebo o jeho zviditelňování se na jednáních staly takřka součástí mého pozdravu při našem setkání již několik let, tedy i v době, kdy jsem zasedání jen sledoval v kabelové televizi. Proč si o tom kolega Veselý nepovykládal nejprve se mnou, nebo proč zrovna nyní se to stalo důvodem pro jeho nepřítomnost zrovna na tak důležitém jednání o rozpočtu, to ví kolega Veselý snad pouze on sám.

Jestli mohu aspoň prostřednictvím tisku zmírnit krutý účinek, mé nijak zle myšlené poznámky (o tom, že na jednání nemusí chodit, jsem nemluvil), tak bych rád kolegovi Veselému vzkázal: „Prosím, neodcházej!“

Jan Navrátil


Lidé se budou moci podívat do štramberského arboreta

K o p ř i v n i c e (dam) - Již tuto sobotu bude mít veřejnost možnost poprvé v letošním roce navštívit arboretum a botanickou zahradu budovanou v unikátním prostředí bývalého lomu ve Štramberku.

Přesto, že celý areál je teprve v počátečním stavu budování a vysázené rostliny nejsou ještě natolik vzrostlé, aby dokázaly zaujmout laickou veřejnost, rozhodl se autor, duchovní otec arboreta Petr Pavlík, uspořádat sérii dnů otevřených dveří.

Jak již bylo řečeno, poprvé budou moci lidé do arboreta vstoupit v sobotu, stejnou možnost budou mít také o den později a na Prvního máje. Další dny otevřených dveří jsou naplánovány na 6. až 8. května a víkend dvacátého a jednadvacátého května. Několik termínů je připraveno také na červen a oba prázdninové měsíce.  V případě špatného počasí se však dny otevřených dveří ruší.


Den otevřených dveří automobilky Tatra u příležitosti 150. výročí založení závodu

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení akciové společnosti Tatra Kopřivnice připravilo u příležitosti sto padesátého výročí založení závodu, tedy od zahájení výroby kočárů na Fojtství, Den otevřených dveří automobilky Tatra, a to na sobotu 6. května od devíti do patnácti hodin.

Ke zhlédnutí bude expozice současného výrobního programu a. s. Tatra a dceřiných společností.

Lidé, kteří se půjdou podívat na polygon, zde mohou každou hodinu zhlédnout ukázkové jízdy.

Ve správní budově bude od deseti do čtrnácti hodin probíhat autogramiáda účastníků Rallye Paříž - Dakar - Káhira 2000.

Pro vstup do automobilky lze využít vrátnic číslo dvě z ulice Pánské a číslo tři u správní budovy automobilky. Lidé, kteří budou procházet prostory společnosti Tatra, mohou využít služeb Tatrarestu, který připravil na tento den občerstvení.

Pro přehlednost přinášíme plánek závodu s vysvětlivkami, které nám poskytla a. s. Tatra.


Městští zastupitelé budou mimořádně jednat ve středu

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádné zasedání městského zastupitelstva je svoláno na středu 3. května na 15.30 hodin. Na něm se budou projednávat majetkoprávní úkony města, dále se budou schvalovat finanční příspěvky z fondu rozvoje rezerv, chybět nebude ani diskuze.


Radnice žádá Kopřivničany o vstřícnost vůči zeměměřičům

K o p ř i v n i c e (red) - V souvislosti s přesným doměřováním staveb a inženýrských sítí se na území Kopřivnice pohybují zaměstnanci opavské firmy Geometra.

Výsledky jejich měření budou využity k dokončení digitální technické mapy města. Ta by po svém uvedení do provozu mohla podstatně usnadnit a zrychlit některé administrativní úkony radnice.

Město Kopřivnice proto žádá své občany, aby lidem, kteří se prokáží speciálním průkazem geodeta s razítkem města a svým jménem, umožnili vstup na své pozemky, na kterých se mohou nacházet body důležité pro zaměření.


Stíny

14. 4. ve večerních hodinách při pochůzce parkem u bývalého technického muzea zjistila hlídka MP skupinu mladistvých, kteří konzumovali pivo a víno. U dotyčných byla provedena kontrola totožnosti a byl zjištěn prodejce alkoholu, který byl za spáchání přestupku řešen na místě blokovou pokutou

16. 4. v pozdních večerních hodinách hlídka při pochůzce sídlištní zástavbou Korej zjistila hluk, pocházející z jednoho z domů na ulici Zd. Buriana. Na místě se nacházela skupina lidí, která rušila noční klid. Byli v podnapilém stavu a znečišťovali veřejné prostranství. Celou záležitost chtěli strážníci MP vyřešit na místě blokovou pokutou, protože ale dotyční odmítli uloženou částku uhradit, bude se případem zabývat přestupková komise

19. 4. přijata dvě oznámení o odcizení jízdních kol, a to ze sklepního boxu v domě na ulici Pod Morávií a ze společné sklepní místnosti v domě na ulici Karla Čapka. Téhož dne ve večerních hodinách se neznámý pachatel na ulici Husově vloupal do vozidla zn. Škoda Octavia, ze kterého se zmocnil autorádia

Dále byli zjištěni dva pachatelé, kteří se 17. 4. pod pohrůžkou násilí domáhali na poškozeném navrácení zapůjčené částky. Vyšetřovatelem jim bylo sděleno obvinění pro trestné činy vydírání a omezování osobní svobody

18. a 20. 4. oznámeno odcizení telefonního kabelu v Lubině


Voda: základní veřejná služba, její kvalita a jakost

K o p ř i v n i c e - Přístup k  čisté a dostupné pitné vodě je považován za základní lidské právo. Zdraví a prosperita všech občanů závisí na výrobě a distribuci dobré a kvalitní pitné vody a na bezpečné úpravě a čištění odpadních vod.

Zásobování a jakost pitné vody na území města Kopřivnice

Město Kopřivnice je zásobováno pitnou vodou z  centrálních zdrojů Ostravského oblastního vodovodu (OOV), a to přivaděčem DN 400 Nová Ves - Frenštát p. R. - Kopřivnice a DN 500 Nová Ves - Hájov - Kopřivnice - Nový Jičín. Vlastní zdroj ’Šutyra’, který je využíván o průměrné vydatnosti 1 l/s, tj. 7 200 m3/rok, slouží pouze pro lokální nadlepšení v zásobování části města (tzv. ’Ptačí čtvrt’).

Město Kopřivnice netvoří z  hlediska zásobování pitnou vodou izolovanou jednotku, ale je součástí vodovodní soustavy s  řadou dalších měst a obcí, proto veškeré návrhy na zajištění zásobování města vodou úzce souvisí s  problematikou výše uvedené oblasti.

Ze sítě města je zásobena část Štramberka (prostor Palárna, Kozina, Bařiny) a rovněž část obce Ženklava. Přívodní řad DN 500 v  úseku Hájov - Kopřivnice - Nový Jičín, zásobuje rovněž obce a města Příbor, Sedlnice, Bartošovice, Skotnice, Prchalov, Závišice, Lubina, Nový Jičín. Přívodní řad DN 400 v úseku Frenštát p. R. - Kopřivnice zásobuje další obce, a to Mořkov, Veřovice, Lichnov.

Kvalita dodávané pitné vody

Město Kopřivnice je zásobováno upravovanou povrchovou vodou z vodárenské nádrže Šance - Řečice.

Kvalita jak surové, tak především upravené vody je laboratorně kontrolována zejména výrobcem pitné vody, tj. SmVaK Ostrava, a. s. Kontroly jsou zaměřeny hlavně na zjišťování přítomnosti látek toxických, cizorodých a radioaktivních v pitné vodě. Z  toxických a cizorodých látek jsou analyzovány tyto: baryum, zinek, rtuť, selen, kadmium, vanad, chróm, stříbro, olovo, měď, nikl, hliník, arzén, saponáty, ropné látky, huminové látky, fenoly a polychromované bifenyly. O vhodnosti této vody pro přípravu umělé výživy pro kojence rozhoduje Okresní hygienická stanice v Novém Jičíně. Rozbory se především zaměřují na zjišťování koncentrace dusičnanů v pitné vodě. V průběhu posledních deseti let bylo provedeno několik set těchto rozborů a ani v jediném případě nedošlo k  překročení uvedené hodnoty. Je tedy možno říci, že pitná voda z OOV dodávána do Kopřivnice pro svou nízkou koncentraci dusičnanů vyhovuje i požadavkům pro přípravu umělé výživy pro kojence.

Karel Bubík


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12