Zprávy z města a okolí

Štramberští radní musí rozhodnout, co s oční školou

K o p ř i v n i c e (dam) - Do tří měsíců musí Štramberští rozhodnout o dalším osudu tamní oční školy. Primářka a zároveň provozovatelka tohoto specializovaného zdravotnického zařízení totiž jednatřicátého března podala výpověď z nájmu.

Primářka ortoptické školy má podle vyjádření starosty Štramberka Jana Sochy dále provozovat pouze ambulantní část zařízení a lůžkové oddělení provozovat nechce.

Štramberským tak hrozí nejen to, že se rozsáhlý objekt změní v opuštěnou, pomalu chátrající budovu, ale že zánikem zdravotnického provozu dojde k porušení smlouvy s Fondem národního majetku.

Právě od této organizace totiž město v roce 1997 objekt oční školy bezplatným převodem získalo. „Smlouva nás zavazuje k tomu, aby v daném objektu bylo zdravotnické zařízení s touto strukturou minimálně po dobu deseti let, to znamená, že jsme teprve asi ve třetině tohoto závazku,“ konstatoval starosta Socha.

Podle primářky Jiřiny Kahánkové je však další provoz ve stávajícím rozsahu nepředstavitelný. Podle ní si útlum oční školy vyžádal demografický vývoj v okrese. „Rodí se podstatně méně dětí a poptávka po ortoptických službách se pochopitelně také snižuje. To je nejpatrnější právě na lůžkové části, která má kapacitu šedesát dětí a my jich tu máme průměrně dvacet,“ řekla.

„S oční školou budeme mít víc problémů než užitku,“ povzdechl si štramberský starosta s tím, že extistují tři varianty, ze kterých je třeba vybrat tu nejlepší.

První varianta počítá s již zmíněným rozdělením oční školy na ambulantní a lůžkovou část. „Rozdělení objektu, který je velmi provozně provázaný, se nám nezdá příliš šťastné,“ řekl Socha.

Druhá varianta počítá s předáním zařízení jinému majiteli. Podle vyjádření štramberského starosty existuje skupina, která se rekrutuje především z propouštěných zaměstnanců oční školy, jež má zájem koupit firmu současné primářky a pokračovat v neztenčeném provozu.

Poslední varianta, kterou byl pověřen sám starosta, je jednání s Fondem národního majetku, který by měl přesvědčit, aby pro oční školu zmírnil podmínky smlouvy. Definitivní rozhodnutí v této věci musí padnout do 30.června.


Krátce

K o p ř i v n i c e (ili) - Celý náklaďák včetně přívěsu se podařilo naplnit během sedmi hodin sbírkou pro pomoc lidem v sociální tísni. Oděvy, obuv, hračky, nádobí, ale i například deset kožichů se sešlo ve sbírce pořádané Občanským sdružením Diakonie Úpice, na kterou přispěli lidé i ze vzdálenějšího okolí. „Rekordní počet darů, které se nám podařilo shromáždit, se nám ani najednou nepodařilo odvést. I ve finanční sbírce na odvoz darů se nám podařilo získat neuvěřitelných 5 240 korun,“ uvedla Ludmila Molnárová, která celou akci řídila.

K o p ř i v n i c e (ili) - O další dvě místa na tříděný odpad byla rozšířená stávající síť. Jedno bylo instalováno v Kopřivnici na ulici České u mateřské školy a další čtyři kontejnery stojí na horním konci v Mniší.

K o p ř i v n i c e (ili) - Velkému zájmu veřejnosti se těšil pondělní Den zdraví uspořádaný v Katolickém domě v Kopřivnici. V rámci programu si mohli návštěvníci mimo jiné nechat změřit krevní tlak a na základě krevní skupiny určit styl výživy.


Dětští zastupitelé si zvolili svého starostu

Dětský starosta Tomáš Socha
ze Základní školy sv. Zdislavy hlasuje
na ustavujícím zasedání Dětského zastupitelstva
v Kopřivnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve středu v odpoledních hodinách se sešli v anexu zástupci kopřivnických základních škol k prvnímu zasedání dětského parlamentu. Děti si zvolily ze svého středu starostu, kterým se stal Tomáš Socha ze školy sv. Zdislavy. Místostarostu školáci nevybrali a jeho volbu si nechali na příště.

Zasedání dětského zastupitelstva byli přítomni starosta Jiří Tichánek, místostarosta Zdeněk Krajčír, vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radka Michálková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jiřina Mikulenková a vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek. Celé dětské zastupitelstvo řídila Věra Šablaturová, pracovnice odboru školství. Na zasedání byl rovněž přítomen tajemník městského úřadu Josef Jiřík, který dětem radil, jak mají správně postupovat a kontroloval hlasování a průběh jednání.

Starosta Jiří Tichánek seznámil přítomné žáky s historií města. Do jeho rukou složili přítomní žáci slib zastupitele. Zúčastnění vedoucí seznámili děti s činností práce jejich odborů a vyzvali ke spolupráci.

Přinášíme jmenný seznam dětí, které byly zvoleny do dětského zastupitelstva, aby ostatní školáci věděli, na koho se mohou obracet s dotazy a nápady, jež by mohli tito zástupci přenášet dále na městskou radu a na zastupitelstvo. Ze školy 17. listopadu byli zvoleni: Kateřina Bubíková, Kristýna Kociánová; ze ZŠ M. Horákové: Petra Neničková, Pavel Dvořák; ze ZŠ E. Zátopka: Paulína Sopuchová, Michal Tichavský; ze ZŠ sv. Zdislavy: Radka Černochová, Tomáš Socha; ze ZŠ - náměstí: Jakub Minarčík, Sandra Procházková a ze ZŠ Alšovy: Michal Kučera a Martin Bernátek. Zvláštní škola teprve zvolí své zástupce.






Místní školy předběhly rozhodnutí vlády

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř všechny kopřivnické základní školy poněkud předběhly rozhodnutí vlády, které padlo desátého dubna tohoto roku. Podle něj mají být nejpozději do konce příštího roku všechny školy v republice připojeny na internet pevnou linkou s kapacitou alespoň 64 kilobitů.

Pět ze šesti místních základních škol již nyní disponuje radiovým připojením k internetu, které je rovněž považováno za pevné připojení. Pouze Základní škola sv. Zdilavy používá k napojování do celosvětové informační sítě modemu a telefonních linek.

Školy Milady Horákové, Emila Zátopka, 17. listopadu, Alšova a náměstí se začaly postupně připojovat vloni na podzim.

„Byli jsme první v okrese, kteří využili tohoto technického řešení a podle nás se pak připojily taky školy v Novém Jičíně a ve Frenštátě,“ řekl okresní metodik informatiky a zástupce ředitele školy na ulici Alšově Jiří Sumbal.

Prvotní náklady na pořízení antény a zaplacení vstupních poplatků ve výši asi čtyřiceti tisíc pomohl školám zaplatit Školský úřad. Školy se nyní dělí o měsíční poplatky ve výši asi patnácti tisíc. „To je částka, která je pro jednu školu absolutně neúnosná, proto se také dělíme o kapacitu připojení mezi čtyřmi školami. Tyto rozdělené náklady se pak již dají uhradit z provozních nákladů školy nebo z jiných zdrojů,“ uvedl Sumbal.

Jediná z podmínek vlády, které místní školy zcela nedostály, je rychlost připojení. Zatímco vládní rozhodnutí hovoří o rychlosti 64 kilobitů za sekundu, kopřivnické školy mají k dispozici asi 55 kilobitů za sekundu. Tento rozdíl v rychlosti je však podle počítačových odborníků v podstatě nezřetelný.

Díky připojení bezdrátovými spoji mohly místní školy umožnit přístup na internet většímu počtu počítačů.


Péče o handicapované a rodinné přídavky v zemích EU

Náš seriál seznamuje s  principy, dohodami a pravidly, na kterých je založena a funguje Evropská unie. Tato pravidla se promítají do všech oblastí veřejného i soukromého života obyvatel zemí EU. Například jistě všech se dotýká sociální politika, pro kterou EU svými doporučeními, usneseními nebo závěry z  jednání Rady ministrů formuluje základní normativní rámec a jednotlivé členské země jej podle svých specifických podmínek naplňují a nesou odpovědnost za jeho aplikaci v  životě společnosti.

Jako praktickou ukázku takto formulovaných norem nám může sloužit oblast sociální politiky zaměřená na osoby se zdravotním postižením. Lidé s postižením představují významný podíl obyvatelstva EU. Jejich omezení jim brání dosáhnout rovnosti příležitostí, samostatnosti, plné ekonomické a společenské integrace. Zásada rovnosti příležitostí je však základní hodnotou sdílenou všemi členskými zeměmi EU, a proto byl již od roku 1974 naplňován Program pro pracovní rehabilitaci osob se zdravotním postižením. Jeho cílem bylo pomoci lidem všech věkových skupin se všemi druhy zdravotního postižení, aby byli schopni žít normální nezávislý život plně integrovaný do společnosti. Přístup EU k osobám se zdravotním postižením byl propracován doporučením Rady z  roku 1986 o zaměstnávání zdravotně postižených osob ve Společenství, které přímo deklaruje rovná práva a rovné příležitosti pro osoby s postižením, pokud jde o výcvik a zaměstnání. Kromě výzvy k  odstranění negativní diskriminace je Doporučením iniciován systém pozitivních opatření ve prospěch lidí s  postižením (např. stanovení realistických procentních kvót pro zaměstnavatele atd.). EU problém integrace postižených osob systematicky sleduje a vyjadřuje se k němu (závěry a usnesení Rady ministrů a zástupců vlád z let 1989, 1990,1991, 1996).

Předchozí příklad je pro nás ilustrací postupu EU při formulování norem pro konkrétní oblast sociální politiky. Členské státy jsou povinny dodržet daný rámec, ale jeho naplnění je již vnitřní záležitostí každého z  nich. Ekonomické i sociální rozdíly jednotlivých zemí pak vedou i k rozdílům v realizaci. Dobrým příkladem je jiná sociální oblast - podpora rodiny, konkrétně rodinné přídavky v zemích EU. Rodinné přídavky jsou peněžní částky, které jsou poskytovány na zajištění dobrých podmínek pro život dítěte. Poskytnutí příspěvků je ve většině zemí EU podmíněno přítomností dítěte v  rodině a trvalým pobytem v  zemi. Jejich výše má většinou progresivní charakter v závislosti na věku a pořadí dětí v  rodině a často se objevuje odstupňování výše příspěvku v závislosti na příjmu rodiny. S výjimkou Itálie jsou rodinné příspěvky v ostatních zemích nárokovou dávkou. Ve většině zemí EU představuje rodinný přídavek na jedno dítě méně než 10 % průměrných čistých rodinných příjmů, výjimkou je Lucembursko, kde dosahuje výše 22 %. Tato dávka je většinou poskytována do 18 let dítěte (Velká Británie a Portugalsko pouze do 15 let), v případě studia nebo přípravy na zaměstnání se prodlužuje věková hranice například v Řecku, Francii na 22 let, v Nizozemí na 24 roků, v Belgii na 25 let a v Německu a Lucembursku na 27 let, což je nejvyšší hranice EU. Některé státy (Belgie, Německo, Francie, Lucembursko) poskytují další, dodatečný rodinný příspěvek, který je rovněž podmíněn počtem dětí, jejich věkem a sociální situací rodiny.

Vidíme tedy, že v některých aspektech jsou rozdíly v  přístupech jednotlivých států EU k sociální politice velmi výrazné. S  očekávaným postupným vyrovnáváním ekonomické a životní úrovně se dá předpokládat, že i tyto rozdíly se stanou v  budoucnu méně výrazné.

Josef Jalůvka poslanec PS PČR


Čištění odpadních vod je podmínka pro vstup do EU

K o p ř i v n i c e (ili) - Na základě rozhodnutí Okresního úřadu v Novém Jičíně musí Kopřivnice do konce roku 2004 komplexně vyřešit odkanalizování v místních částech - v Lubině, Vlčovicích a Mniší.

Kopřivnice je zároveň evidována v centrálním registru obcí v kategorii 2 000 - 5 000 obyvatel, kde je nutno zajistit čištění odpadních vod, což je navíc i jedna z podmínek pro vstup České republiky do Evropské unie.

„V současné době je situace následující - čištění odpadních vod je řešeno formou vícekomorových septiků nebo jímek s přepady. Tímto způsobem částečně vyčištěné vody odtékají do jednotné kanalizace a následně do vodotečí. Zpravidla se jedná o zástavbu před rokem 1990, protože po tomto datu byla u nově povolovaných rodinných domků požadována domovní čistírna odpadních vod nebo bezodtoková jímka,“ zhodnotil současný stav referent pro vodní hospodářství Antonín Bubík, „původní studie, které byly zpracovány zhruba před desíti lety, v současné době již nevyhovují zvýšeným požadavkům na kvalitu čištění odpadních vod.“

Proto je nutno začít odkanalizování a čištění odpadních vod v místních částech neprodleně řešit. Prvním krokem je vypracování projektové dokumentace, jejíž celkové náklady se budou pohybovat v rozmezí jednoho až jednoho a půl milionu korun a následně se bude pokračovat s výkupem pozemků. S ukončením vlastní realizace stavby, která je odhadována na několik desítek milionů korun, se počítá do prvního pololetí 2004.

„Na vlastní realizaci stavby bude podána žádost o dotaci ze Státního fondu životního prostředí České republiky nebo z předvstupních fondů Evropské unie, ovšem za podmínky, že předložíme kvalitně zpracovaný projekt splňující nároky nařízení Rady Evropské unie č. 1267/1999.

Z těchto důvodů se zpracování projektové dokumentace stalo prioritní akcí odboru životního prostředí v návrhu rozpočtu jmenovitých akcí pro letošní rok,“ nastínil nejbližší úkoly vedoucí životního prostředí Hynek Rulíšek.


Rozhledna je dostavěna, nyní se připravuje její otevření

K o p ř i v n i c e (dam) - Stavba víceúčelové věže na vrcholu Bílé hory byla dokončena a nyní probíhají přípravy na její slavnostní otevření.

Čtyřdílnou pásku přestřihnou zástupci Eurotelu, RadioMobilu, Kopřivnice a Štramberka v pátek osmadvacátého dubna půl hodiny před polednem. Mezi pozvanými hosty jsou kromě regionálních politiků také ministr Jaromír Císař, jeho avizovaný nástupce Petr Lachnit nebo průvodce populárního televizního pořadu o rozhlednách Luděk Munzar.

Rozhledna, jejiž stavbu zaplatily obě radiokomunikační společnosti a na jejiž vybudování bylo spotřebováno 520 tun betonu a 39 tun ocelových konstrukcí, bude tento den otevřena veřejnosti až do večera a příštím pátkem by měl být zahájen její pravidelný provoz.


Motorističtí fanoušci mohou dnes vidět nový závodní speciál

K o p ř i v n i c e (dam) - Všichni fanoušci motoristického sportu a značky Tatra mají možnost si dnes odpoledne prohlédnout nové závodní vozidlo truckového jezdce Stanislava Matějovského.

Ten bude v této sezoně hájit barvy Šmídl Truck Racing Teamu na voze tatrovácké konstrukce s motorem MAN. Automobilka bude tento tým podporovat v seriálu závodů třídy Super Race Truck Evropského poháru tahačů.

Ti, kteří mají zájem si nový závodní speciál, na jehož výrobě se Tatra podílela, prohlédnout, budou mít možnost dnes od půl čtvrté do pěti hodin odpoledne před správní budovou automobilky.


Jak se počítají náklady na služby v bytě

K o p ř i v n i c e (hod) - Koncem měsíce března obdrželi nájemníci obecních bytů vyúčtování služeb za rok 1999.

Protože ne všichni se v této faktuře vyznají, požádali jsme pracovníky Rekazu o její rozklíčování.

Podle našich informací, se občané nejvíce zajímají o fakturaci za teplou vodu.

Vyúčtování služeb a nákladů kalendářního roku je rozúčtováno podle platných vyhlášek a pravidel pro rozúčtování obecních bytů, které odsouhlasila městská rada letos 18. ledna. Jejich plné znění jsme otiskli v Kopřivnických novinách 27. ledna.

Podklady pro odpady fakturuje Slumeko, náklady na dům jsou rozúčtovávány podle osob v bytě.

Náklady na výrobu teplé užitkové vody tvoří surovina, což je studená voda určená a teplo potřebné k ohřevu. Rozúčtování je podle skutečné spotřeby vodoměru v bytech a podílu základní složky podlahové plochy.

Skutečnou spotřebu teplé vody v bytě, odebranou podle vodoměru, najdete ve vyúčtování na šestém řádku - surovina 95 procent.

Ústřední vytápění je účtováno podle spotřeby patního měřiče uzlů domu a rozúčtování mezi spotřebitele v domě na metry čtvereční podlahové plochy bytu.

Spotřeba studené vody se fakturuje podle vodoměru v domě a rozúčtovává se rovněž podle osob bydlících v bytě.

Náklady na výtah se rozúčtovávají na osoby v domě od třetího nadzemního podlaží, tedy od druhého patra.

Společnou anténu v domě platí jen ti nájemníci, kteří ji užívají. Nájemníci, kteří si platí přípojku kabelové televize, se na nákladech nepodílejí.

Závěrem lze říci, že u všech nákladových položek a služeb domu je jejich výše a finanční objem ovlivňován odběratelem, tedy nájemcem bytu a potažmo všemi nájemci domu.

Nájemci obecních bytů, kteří mají přeplatky a nemají pohledávky vůči Rekazu, je obdrží prostřednictvím šeků Poštovní banky v měsíci květnu.


Žákyně Alšovy školy druhá v republice

Žákyně Tereza Mündleinová ze ZŠ na ulici Alšově, která se umístila na druhém místě v celostátním kole v němčině.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Žákyně 9. třídy Tereza Mündleinová ze Základní školy Alšovy obsadila druhé místo v národním kole konverzační soutěže v němčině.

Aby si Terezka zajistila účast v národním kole, musela vítězně projít školním, okresním a regionálním kolem. Samotná soutěž se skládá z několika částí - z poslechu, textu, ke kterému se vážou úkoly a z konverzace se členy poroty. Ve vyšších kolech je v porotě zastoupen i rodilý mluvčí, který nejlépe posoudí, jak žáci daný jazyk ovládají. V další části je buď popis obrázku nebo nastínění nějaké konkrétní situace.

„Pouze v rámci výuky by připravit Terezku na tak náročnou soutěž určitě nešlo. Těch hodin, co jsme tady strávily před nebo po vyučování, bylo opravdu dost. Navíc Terezka pracovala ještě samostatně doma,“ vylíčila v krátkosti hodiny příprav učitelka němčiny Jarmila Filipová.

„Na několik hodin trvající soutěži bylo nejhorší čekání, než po jednotlivých částech na nás zase dojde řada. Ve finále - v národním kole - kde nás bylo celkem osm, jsem skončila druhá. První místo získali Jihočeši z Českého Krumlova. Mám výhodu, že dědeček žije v Německu a když k nám přijede, všichni mluvíme jenom německy. Navíc doma sleduji v kabelovce německé stanice,“ svěřila se Terezka Mündleinová. Že ji němčina opravdu baví, dokladuje snahou o další studium na Jazykovém gymnáziu v Ostravě.

„Myslím si, že naši žáci, kteří absolvují jazykové třídy, skutečně disponují daleko lepší jazykovou vybaveností, než žáci ze škol bez rozšířené výuky cizích jazyků. Je celkem jedno, s kterým jazykem ve 3. třídě začínali, zda-li s němčinou či angličtinou, připraveni jsou perfektně v obou. Dnes se druhý jazyk přibírá až v šesté třídě, ale na konci základní školy se znalosti srovnají, protože druhý jazyk se žáci začínají učit ve chvíli, kdy už umějí pracovat s cizím jazykem. Jsme vlastně v Kopřivnici jediná škola, která poskytuje možnost získat dobré základy dvou cizích jazyků,“ zakončila němčinářka Filipová hodnocení jazykové výuky na Základní škole Alšově.


Letos už byly odtaženy čtyři vraky a další budou následovat

K o p ř i v n i c e (hod) - „Od začátku roku jsme odtáhli čtyři vozidla, která jsou na naší meziskládce a čekáme na to, až jich bude víc a poté je převezeme do recyklačního závodu k úplné likvidaci,“ řekl Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, jež má na starosti správu komunikací a dopravní značení.

Vozidla, která jsou bez SPZ, a jsou technicky nezpůsobilá jízdy, jsou považována za vraky a v novinách jsme psali o tom, že již bylo jednáno s jedním z majitelů, který se přihlásil. „Dotyčný majitel se nám ozval, že odstraňuje svůj automobil na soukromý pozemek. Z ostatních majitelů aut, jež jsou označeny jako vrak a nemají SPZ, se nepřihlásil nikdo,“ doplnil Pustka.

Nyní, když končí lhůta, ve které je majitel vraku vyzýván k jeho odstranění, se stává, že jej majitel jen přemístí z jednoho parkoviště na druhé a strhne nálepku. Vlastníci těchto vozidel si myslí, že auto nikdo nesešrotuje, jsou ale na omylu. Strážníci městské policie sledují vraky a mají o nich dokonalý přehled a mezi sebou si o nich vyměňují poznatky. „Platí původní výzva, která byla na vozidlo vylepena. Po uplynutí lhůty, bude vozidlo sešrotováno,“ uzavřel Vladimír Pustka.

Firma Slumeko, jež se zabývá likvidováním vraků, od začátku roku nechala vylepit 27 výzev k odstranění, ve kterých vyzává jejich majitele k odstranění vozidla z komunikace.


Kabelovka zkouší teletext

K o p ř i v n i c e (dam) - Již zhruba čtrnáct dní běží na místním kanále KTK zkušební vysílání teletextu.

„Zatím vše prochází technickými a grafickými úpravami, rozhodně nejde o finální podobu této služby,“ řekl ředitel Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner.

Klienti kabelové televize se mohou na teletextu dozvědět nejen informace o programech KTK, ale také o dění ve městě či kulturních programech s podstatně větším komfortem než u videotextu.

Do plného provozu by měl být teletext uveden do poloviny května.


Stíny

11. 4. oznámeno vloupání do restaurace Na hřišti ve Štramberku, kde se pachatel zmocnil radiomagnetofonu, cigaret, alkoholických nápojů a cukrovinek různých značek

13. 4. došlo k odcizení jízdního kola odstaveného před domem č. p. 1189 na ulici Francouzské

14. 4. oznámeno odcizení kožené bundy z věšáku v Kulturním domě v Kopřivnici

16. 4. v ranních hodinách došlo k vloupání do prodejny Elektro na ulici Štefánikově a následnému odcizení několika mobilních telefonů. Téhož dne byl oznámen pokus vloupání do požární zbrojnice na ul. Štramberské


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:37