Kultura

Již zítra vypukne čtrnáctý ročník divadelní přehlídky Kopřiva

K o p ř i v n i c e - Zítra odpoledne upadne kopřivnický kulturní dům do ’područí’ netradičního divadla, aby se z něj vymanil zhruba až po dvacetihodinovém maratonu divadelních představení a doprovodných akcí, kdy čtrnáctý ročník přehlídky Kopřiva skončí.

Přehlídku zahájí brněnské Vlastní divadlo neslyšících se svou hrou Genesis. Tento soubor umožňuje studentům speciálního studia pro neslyšící rozvíjet své pohybové a herecké dovednosti. Již během studia vznikly zajímavé inscenace, které obohatily nejen kulturní život neslyšících, ale zaujaly i slyšící publikum. Soubor nadále hraje už pět svých inscenací a byl hostem na mnoha přehlídkách u nás a hostoval také v zahraničí.

Po Brňácích by měl přehlídkové pódium ovládnout výtvarník, performer a improvizátor Petr Nikl. Od počátku devadesátých let se věnuje stále více svému divadlu, ve kterém používá vlastní výtvarné objekty jako herce. Jsou to často jen těžko identifikovatelné předměty, ale také oheň, voda či zvuk. Do scénického děje vstupuje i on sám a spolu se svými „loutkami“ rozehrává složité multimediální obrazy. Na Kopřivě by měl Nikl uvést své ’Akční žalmy’. „Je to půlhodinka mých písní - je to pokus skloubit všechno a nic v jedno. Hraji na hudební nástroje, zpívám nějaké texty a k tomu mám na sobě systém kladek, kterým pohybuji věcmi, které doplňují hudbu. V podstatě nejde o nic jiného, než o prezentaci písně současně s klipem,“ říká o svém projektu sám autor.

Třetím divadlem, které by mělo začít hrát kolem sedmé hodiny večerní, je svitavské Hudební divadlo. Tento profesionální soubor vznikl v osmdesátých letech a dnes je součástí občanského sdružení Berenika, které sdružuje učitele, herce, sociální pracovníky a studenty Pedagogické školy v Litomyšli. Do Kopřivnice přijede Hudební divadlo s hrou ’Johanes Dr. Faust’, marionetovým představením inspirovaným technikami kočovných loutkářských společností minulého století.

Posledním hostem prvního přehlídkového dne bude Petr Váša. Ten od roku 1991 je fyzickým básníkem na volné noze a na svědomí má projekty Ooo Luna Nulla, Cirkus - chaos - minaret či Lišák je lišák, který uvede i na Kopřivě. Od roku 1993 vede Váša semináře fyzického básnictví pro veřejnost a v současné době pedagogicky působí na divadelní fakultě JAMU, kde je zároveň zapsán na postgraduálním doktorandském studiu. „Je to myslivecká one mann opera o lovcích a kořistech. Bude to přibližně rok, co jsem to začal hrát a po celou tu dobu s tím jezdím po celé zemi a myslím, že to přináší radost nejen mně, ale i divákům,“ říká o představení Lišák je lišák Petr Váša.

I když kolem dvaadvacáté hodiny skončí dění na divadelních pódiích, bude přehlídka pokračovat koncerty kapel Cympelín a Pohon.

Sobotní pětici představení zahájí o půl třetí Taneční soubor studentů a absolventů taneční katedry. Jejich představení vznikají z improvizace a tvůrci kladou hlavní důraz na divadelnost výsledné choreografie. Pražští tanečníci nejprve kopřivnickému publiku naservírují několik ukázek z nového představení Snadno a rychle a pak dají prostor staršímu představení Důvěrná setkání.

Jako druzí v sobotu vystoupí herci a tanečníci souboru Školy dramatu, pantomimy a tance z polské Ustroně. Soubor, složený z absolventů školy a jejích vynikajících studentů, má za sebou již řadu vystoupení nejen doma v Polsku, ale i za hranicemi. Do Kopřivnice tento soubor dorazí s představením The Rain Forest - příběhem vyjádřeným tancem na hudbu anglického skladatele Jima Johnsona.

Nejblíže to na Kopřivu bude mít klaunské divadlo Mimo. Soubor, v němž se sešli herci, mimové a klauni, totiž sídlí v Ostravě. Toto divadlo je mimo jiné zajímavé tím, že vedle zdravých herců v něm hrají i nevidomí a neslyšící. Do Kopřivnice přijedou s představením Trpasličí cirkus.

Předposledním souborem, který na letošní Kopřivě vystoupí, je Studio hořící žirafy. To je součástí Moravského divadla Olomouc, i když na jeho půdě nevystupuje a dává přednost klubovému prostředí. Jejich hra Švédský stůl není ničím jiným, než nahlédnutím do osudů jednotlivých pokrmů připravených k tomu, aby skončily v žaludku účastníků rautu.

Posledním, kdo bude mít šanci oslovit publikum Kopřivy, bude Divadlo SNP ze slovenského Martina. Tato profesionální scéna patří řadu let k tomu nejlepšímu, co divadlo na Slovensku má a je líhní výrazných hereckých osobností. Pro účinkování na Kopřivě si divadlo vybralo hru Bluff Borise Hybnera. Krátce řečeno jde o příběh mladého policisty, který se cestou domů připlete do silvestrovské oslavy a když se se značnou kocovinou probudí, nachází jednu mrtvolu za druhou.


O Projekt 100 byl letos dvakrát větší zájem než vloni

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř dvakrát většímu zájmu diváků než vloni se těšil letošní Projekt 100. Průměrně přišlo na jedno představení třicet sedm diváků, v předchozím roce jich bylo pouze dvacet.

V kopřivnickém kině Puls vidělo jedenáct snímků zařazených do dramaturgie letošního dílu přehlídky Projekt 100 čtyři sta čtrnáct lidí. Nejvíc jich přišlo na sci-fi Muž, který spadl na zem, tu vidělo sedmdesát devět diváků. Naopak nejmenšímu zájmu se těšil řecký snímek Věčnost a den, na který přišlo jen šest lidí, což ale mohlo být způsobeno nevhodnou dobou jeho uvedení. Již dnes je jisté, že Puls bude mít i v příštím roce zájem o zařazení mezi přehlídková kina.


Místní školy opět přivítají jaro na Velikonoční výstavě

K o p ř i v n i c e (dam) - Pásmem poezie a písní vztahujících se k Velikonocům a jaru zahájí osmnáctého dubna ve čtyři hodiny odpoledne žáci Základní školy sv. Zdislavy tradiční Velikonoční výstavu kopřivnických škol.

Výtvory svých žáků budou v přízemí kulturního domu prezentovat Základní školy Emila Zátopka, Milady Horákové, náměstí, 17. listopadu a sv. Zdislavy. Svou expozici bude na výstavě mít i Dětské centrum.

Na rozdíl od předešlých let nebude letos výstava umístěna ve velkém sále kulturního domu, ale v přízemí Technického muzea. „Vstup bude řešen nasměrováním z vestibulu kulturního domu, protože je jen těžko popsatelný,“ řekla programová pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová. Přemístění výstavy do nových prostor bude podle organizátorů mít tu výhodu, že bude viditelná i z pěší zóny vedoucí kolem kulturáku a naladí i kolemjdoucí.

Výstava bude zahájena osmnáctého dubna. Od devatenáctého dubna do soboty 22. dubna bude výstava otevřena denně od devíti do šestnácti hodin. Letos poprvé ji lidé budou mít možnost navštívit i na Velikonoční pondělí odpoledne od dvou do pěti hodin.


Rolnička plánuje premiéru Tygříka Petříka na středu

K o p ř i v n i c e (dam) - Premiéru doposud nejvýpravnější inscenace svého bohatého repertoáru připravili na středu devatenáctého dubna členové loutkohereckého souboru Rolnička. Tygříka Petříka bude Rolnička uvádět také ve čtvrtek 20. dubna, obě zmíněná představení jsou však beznadějně vyprodána.

Pohádku napsala umělecká šéfka Rolničky Alena Svobodová na motivy knihy polské autorky Hanny Januszewské. „Na uvedení pohádky se podílí sedm herců ovládajících asi dvaadvacet loutek a technický personál,“ řekla o nové pohádce Svobodová s tím, že se do podobně náročného projektu Rolnička už asi nepustí. „Stálo nás to hodně peněz a obrovské úsilí,“ zdůvodnila svou domněnku.

Přípravy hry provázely velké komplikace. Loutkoherci byli například nuceni vyměnit výtvarníka těsně před dokončením loutek a dekorací a začít úplně znovu.


Šéf Nory nevidí důvod pro snížení příspěvku

K o p ř i v n i c e (dam) - Snížit půlmilionový příspěvek města na činnost kopřivnického klubu Nora navrhl v rámci projednávání rozpočtu města na posledním zasedání zastupitelstva jeho dlouholetý člen, sociální demokrat, Oldřich Jašek. Ten koketoval s myšlenkou podat návrh, podle kterého by město letos dalo Noře o dvě stě tisíc méně. „Předpokládal jsem, že bychom ušetřenou částku rozdělili na polovinu. Prvních sto tisíc jsem navrhoval přesunout do položky ’Příspěvky v oblasti kultury’. Tyto peníze by tedy byly k dispozici i Noře, ale nejen jí. Druhých sto tisíc jsem chtěl přesunout na příspěvky sportovním klubům,“ vylíčil Oldřich Jašek svůj návrh, který se nakonec rozhodl stáhnout, jelikož s ním viditelně nenašel podporu u svých kolegů. Podle šéfa klubu Nora Vítězslava Váni je diskuze o snížení příspěvku bezpředmětná, neboť podporu města ve stanovené výši mu garantuje smlouva. „Předpokládám, že smlouvy jsou od toho, aby se dodržovaly. Já mám s radnicí smlouvu do roku 2002, já její podmínky dodržuji, nevidím tedy jediný důvod k tomu, aby mi byl příspěvek krácen. Překvapuje mě, že zastupitel považuje smlouvu jen za cár papíru, který se dá kdykoliv změnit, aniž by to bylo konzultováno s druhou stranou,“ řekl Váňa. Jašek se naopak domnívá, že smlouva snížení výše příspěvku nebrání. „Je tam výslovně napsáno, že počet akcí se bude přizpůsobovat výši finančního příspěvku. Konkrétně jsou ve smlouvě jmenovány jen tři, takže snížení příspěvku by se projevilo omezením počtu programů Nory,“ konstatoval Jašek.

Zastupiteli, který byl v době uzavření zmiňované smlouvy také členem městské rady, prý nejde o likvidaci klubu, ale o rovný přístup ke všem organizacím. „Museli jsme očesat výdaje na školy, mládež, kulturu obecně, sport, sociální služby, chodníky a mnoho dalších. Jsem přesvědčen, že zachování stávajícího příspěvku by bylo téměř nemorální,“ zdůvodnil svůj postoj zastupitel.

„Pana Jaška jsem u nás nikdy neviděl. Ať se přijde podívat nebo zeptat, co tady děláme a pak podává návrhy na snížení příspěvků,“ vzkázal nepřejícímu zastupiteli Váňa.


V sobotu v jedenáct bude lidi v CO krytu bavit pražská kapela Vltava

K o p ř i v n i c e (dam) - Pozdní sobotní večer bude v krytu CO pod kulturním domem patřit koncertu svérázné kapely Vltava. „Přesto, že na koncert se bude platit samostatné vstupné, pojmuli jsme jej jako součást přehlídky Kopřiva. Vltava je totiž ta pravá hudba na to, aby se lidé mohli po divadelních představeních odreagovat,“ řekl šéf pořádajícího klubu Nora Víťa Váňa. Vltava vystoupí na pódium v sobotu ve třiadvacet hodin. Její koncert je součástí šňůry, na které kapela představuje své nové album ’Když bozi zestárnou’, které pokřtila v pražském paláci Akropolis 21. března.

Skupinu v šestaosmdesátém roce založil skladatel, textař, kytarista a zpěvák Robert Nebřenský, který je zároveň tvůrcem drtivé většiny písní v jejím repertoáru. Vltava již od svého vzniku patří k nejzajímavějším a zároveň nejúspěšnějším kapelám na naší klubové scéně.

Ačkoliv tahle skupinka pražských muzikantů existuje už patnáct let, je ’Když bozi zestárnou’ jejich teprve třetí dlouhohrající deskou. Vůbec první nahrávkou Vltavy byl singl Kapitán pejsek Baby boogie z roku 1991. Následovalo první album ’Mládí i tak velkou lásku bere s humorem’, kterou v roce 1994 vydal Monitor. Pak byly nahrávky Šťastnej jako trám (1996) a Nepusť to! (1996). Největší úspěch však zatím kapela měla s dva roky starým albem ’Marx Engels Beatles’.

Pro projev Vltavy je charakteristická rozpustilá hravost, zvláštní poetika v textech a dle některých kritiků také sklon k dadaistickým nonsensům. Její hudba odolává všem módním trendům. Jako jedna z mála má Vltava svou vlastní vizi pop rockové hudby. Nezajímají ji hranice jednotlivých žánrů a pouze si vybírá to nejlepší z každého z nich, aby vytvořila nenapodobitelnou hudební koláž.


Po plátně se mají prohánět žraloci a Jim Carrey

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze dnes a pak až v neděli a pondělí bude sloužit kino Puls svému účelu, v pátek a v sobotu se totiž změní ve festivalovou scénu přehlídky Kopřiva. I tak jsou však pro filmové fanoušky připraveny dva filmy: thriller o vědecké stanici plné krvežíznivých žraloků ’Útok z hlubin’ a Formanova životopisná tragikomedie Muž na měsíci.

Přesto, že není pro děti příliš vhodný, bude se Útok z hlubin promítat vždy o půl šesté. Již jako dítě se Susan McAlesterová setkala s Alzheimerovou chorobou, při pohledu na otce, který se doslova před očima měnil v roztřesené nemluvně, se rozhodla, že se stane lékařkou a s nenáviděnou mozkovou chorobou zatočí. Jak už to v amerických filmech bývá, od snu není daleko ke skutečnosti a o pár let později je již Susan šéfkou vědecké stanice, která uprostřed oceánu experimentuje s mozky speciálně vyšlechtěných žraloků. I když se zdá, že lék bude fungovat, tým Susan McAlesterové má jen málo důvodů k radosti, jelikož žralok, jenž s uměle zvětšeným mozkem čeká jen na to, aby mohl pláchnout a mstít se. Útok z hlubin natočil Renny Harlin, řemesla znalý režisér, který se spolu s dobře vybranými herci snažil alespoň trochu zachránit to, co spackali scénáristé.

Vědomi si větší divácké atraktivity snímku Muž na měsíci poskytli mu dramaturgové kina Puls příhodnější večerní promítací čas.

Film sleduje životní osudy v Čechách neznámého, ale Američany zbožňovaného komika Andyho Kaufmana. Terčem Andyho zběsilého humoru se stávaly nedotknutelné ’americké’ hodnoty, prezident, Santa Claus, reklamy, popové hvězdy. Byl komikem, který své publikum nepřestával překvapovat a šokovat.

O hlavní roli v Muži na měsíci svedli boj Kevin Spacey, Edward Norton a Jim Carrey, jehož vítězství se ukázalo velmi šťastným. Autentičnost snímku zvyšuje také fakt, že se v něm objevují skuteční Kaufmanovi přátelé a spolupracovníci. Miloš Forman opět natočil příběh o člověku šokujícím společnost a zařadil jej po bok jejich straších bratříčků Amadea a Larryho Flinta.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:37