Zprávy z města a okolí

Zdravotně postižení hodnotili činnost za loňský rok

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední březnový den proběhla v kopřivnickém Katolickém domě výroční schůze Sdružení zdravotně postižených v ČR, smíšená organizace v Kopřivnici.

Sto osmašedesát přítomných z 315členné členské základny si vyslechlo v podání předsedy organizace Petra Douska zprávu o činnosti za minulý rok. Došlo i na volbu nového výboru sdružení, který byl rozšířen o jednu členku, jinak byl beze změn zvolen v původním složení.

V diskuzi vystoupil místostarosta Zdeněk Krajčír, kterého mile překvapila tak vysoká účast přítomných členů. Stejně pochvalně se vyjádřil k připravovanému třetímu ročníku celostátních sportovních her zdravotně postižených, které se uskuteční 2. až 4. června v prostoru před kulturním domem a v areálu Základní školy Dr. Milady Horákové. Město uspořádání her podpoří patnácti tisíci korunami. Místostarosta zvláště vyzdvihl, že se hry přesunuly z periferie Kopřivnice přímo do jejího centra, čímž se dostane většímu množství občanů možnosti sportovce osobně povzbudit.

Ve stejném duchu hovořila další z pozvaných hostí Jiřina Mikulenková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví, která navíc přislíbila i přes nepříznivou finanční situaci města finanční dotaci na kulturní a zájmovou činnost organizace.

V diskuzi bylo dále vysloveno poděkování vedení Katolického domu v Kopřivnici za zbudování bezbariérového přístupu, který ocení při návštěvě kulturních a prodejních akcí nejen zdravotně handicapovaní, ale i maminky s kočárky.

Přestože se na výroční schůzi hodnotila převážně činnost za minulý rok, sdružení má již za sebou v letošním roce spoustu akcí. „Každé druhé pondělí v měsíci pořádáme poradenské dny s přednáškou pro naše členy. Ani na chvíli se nemůžeme zastavit,“ říká Petr Dousek. Za sebou už členové sdružení zdravotně postižených mají turnaj v kuželkách ve Frenštátu pod Radhoštěm, v šipkách a společnou vycházku na chatu pod Červeným kamenem. V nejbližší době se uskuteční procházka do Muzea Fojtství a sportovně-recesní akce i s gulášem v Mniší.


Děti vynesly Mařenu, symbol zimy k Hájence a tam ji spálily

Rozloučení se zimou završili účastníci akce
pořádané Střediskem ekologické výchovy
Hájenka spálením figuríny Mařeny.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Členové Střediska ekologické výchovy Hájenka ve spolupráci s Mateřskou školou Jeřabinka na ulici Zdeňka Buriana připravili v Kopřivnici na smrtnou neděli sice tradiční, ale v současné době již zcela ojedinělou akci.

„Vždy dva týdny před Velikonocemi se lidé loučili se zimou a vítali příchod jara. Slaměná postava ’Mařena’, která zimu představovala, byla vynesena za vesnici a upálena. Tak se lidé zbavili nadvlády paní Zimy. V některých krajích bývala Mařena nazývána Morenou, jinde byla vhazována do jarních vod,“ vysvětluje symboliku obyčeje členka ekologické organizace Marie Honešová, která celou akci řídila. Svěřila se, že v rámci rozšíření ekologického povědomí se odpovídající formou zaměřují už i na předškolní děti.

Když u Hájenky v Janíkově sedle spálili Mařenu, zdobily děti i jejich maminky kraslice potahováním látkou a za pomocí travin a barev. A došlo i pletení tatarů. Nakonec všichni nazdobili velkou větev barvami jara - červenou, žlutou, zelenou a slavnostně donesli jaro do města. „Strom teď zdobí naši školku,“ prozradila účastnice a spoluorganizátorka akce učitelka Alena Žižková. „Je dobře, že se děti seznamují s dávno zapomenutými tradicemi. Tato akce SEV Hájenka byla v pořadí již třetí, které jsme se zúčastnili a jak mezi dětmi, tak rodiči vzrůstá jejich obliba,“ pochvalně dodává Alena Žižková na adresu kopřivnických ekologů.











Bankomaty budou od příštího týdne nabízet jiné bankovky

K o p ř i v n i c e (ili) - „V Kopřivnici dojde 18. dubna od osmi hodin do následujícího dne u automatu u budovy České spořitelny a od 25. od desáté hodiny do následujícího dne ve spořitelních automatech v Tatře a u kulturního domu ke změně hodnoty bankovek, jež automaty vydávají,“ uvedl vedoucí kopřivnické pobočky České spořitelny Jiří Moucha.

V souvislosti s postupnou výměnou bankovek u spořitelních automatů dostane „novou tvář“ i obrazovka automatů České spořitelny. V základní nabídce budou nyní výběry částek 200, 600, 1 000, 2 000, 3 000 a 4 000 korun.


Vloni se v městských lesích těžilo víc než dřív

K o p ř i v n i c e (ili) - Koncem března byla předložena městské radě zpráva o hospodaření v městských lesích v loňském roce, kterou předkládali vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek spolu s ředitelem Slumeka, s. r. o., Karlem Březinou.

V roce 1999 bylo vytěženo celkem 1 156 m3 dřeva, což je zhruba o třetinu více než tomu bylo v předešlém roce. Nejvíc se kácelo z důvodu obnovy lesa, při odstraňování kalamit, k mimořádné těžbě došlo při realizaci projektu vodní nádrže Šostýn a pouze čtyři kubické metry byly vytěženy kůrovcem napadených stromů.

Zalesněno bylo o 0,12 ha více než v minulém roce, tedy 3,77 ha, a to po úmyslné mýtní těžbě na Pískovně po požáru z roku 1997 a při doplňování sazenic uhynulých v předchozích letech. Vysázeno bylo celkem 33 700 kusů sazenic v celkové ceně 176 200 korun. Nejvíc při zalesňování dostaly přednost listnaté stromy, a to buk lesní a javor klen, v menší míře byly zastoupeny jehličnaté stromy jako smrk ztepilý, modřín evropský a borovice lesní.

Velkým problémem, se kterým se potýká správce lesů firma Slumeko, s. r. o., již několik let, je ochrana lesů před škůdci a člověkem. Zatímco škody na lesních porostech způsobené kůrovcem jsou minimální, v podstatě se jedná pouze o jednotlivé stromy, je stav napadení pilatkou smrkovou o to horší. Škody byly zjištěny na 2,5 ha smrkových kultur a mlazin ve věku do dvaceti let, což je přibližně 30 procent celkové výměry mladých smrkových porostů, především v prostoru Červeného kamene.

Škody způsobené okusem zvěří jsou vzhledem k preventivnímu včas provedenému letnímu a zimnímu nátěru minimální, stejně tak jako škody způsobené klimatickými činiteli. Pravidelnou údržbou a opravami příkopů, propustů a svodnic se totiž zabraňuje větším škodám způsobovaných vodou.

Dalším problémem, a to nejen v Kopřivnici, je houbové onemocnění tzv. grafióza jilmů, které způsobuje postupné odumírání všech jilmů v městských lesích a okolí.

Pilatce smrkové co do objemu škod může konkurovat pouze člověk. Během minulého roku bylo z městských lesů odcizeno jak z odvozních míst, tak přímo z pařezů 47,18 m3 dřeva v hodnotě asi pětatřicet tisíc korun. V rámci prodeje vánočních stromků bylo z plantáže vyřezáno celkem čtyři sta sedmdesát stromků a z lesních porostů dalších sto. Příjem z prodeje činil 56 600 korun, což je o tisíc sto korun více než v loňském roce.


Přehřátou pec považovali městští strážníci za požár

K o p ř i v n i c e - Z komára velblouda se podařilo v pondělí udělat jednomu z občanů Kopřivnice společně s místními městskými strážníky. Ti v pondělí desátého dubna zhruba hodinu po půlnoci přijali telefonické oznámení občana, který upozorňoval na to, že v areálu Tatry viděl šlehat plameny.

„Na základě tohoto telefonického oznámení byl pomocí kamerového systému zjištěn obrovský požár v Tatře,“ uvedli strážníci ve zprávě o incidentu. Ti ihned po zjištění požáru uvědomili hasiče a Policii České republiky.

Při ’obrovském’ rozsahu požáru bylo značně podezřelé, že nikdo v Tatře včetně hasičů či ředitele slévárny, v jejíž objektu mělo hořet, o ničem takovém nevěděli. Nakonec vyšlo najevo, že strážníci považovali za požár standardní, i když ne zcela běžný úkon ochlazování kupolové pece. Při přehřátí tohoto zařízení je totiž otevřena její horní část, aby mohla být ochlazena a unikající plameny byly mylně považovány za požár. Strážníci však tvrdili: „Bylo zjištěno, že hoří odsávání na slévárně. Díky všímavosti občanů a kamerovému systému se opět podařilo zabránit větším škodám na majetku.“


Agentura Beskydy - Valašsko plánuje mimo jiné i prezentaci na EXPO 2000

K o p ř i v n i c e (dam) - Hlavně plán činnosti a rozpočet schvalovala valná hromada členů Sdružení Beskydy - Valašsko.

V rámci tohoto jednání také sdružení přijalo do svého středu dva nové členy - obec Hostašovice a město Valašské Meziříčí, které se rovněž stalo největším městem ve sdružení a Nový Jičín a Kopřivnici odsunul na druhé a třetí místo.

Valná hromada také odhlasovala o necelých devět set tisíc vyšší rozpočet na letošní rok. Zatímco vloni regionální Agentura cestovního ruchu Beskydy - Valašsko pracovala s milionem a čtyřiceti šesti tisíci, letos plánuje prohospodařit víc jak milion devět set dvacet tři tisíce korun. Kopřivnice do pokladny sdružení odvede stejně jako vloni členský příspěvek, jehož výše je závislá na počtu obyvatel. V případě našeho města se jedná o osmdesát sedm tisíc.

Zástupci jednotlivých členů také projednávali a schválili plán činnosti na tento rok. Do června letošního roku chtějí lidé z agentury podniknout individuální návštěvy všech členských měst a organizací, během kterých se chtějí mimo jiné setkat s podnikateli.

Informační divize Sdružení Beskydy - Valašsko chce v tomto roce pokračovat ve sjednocování činnosti informačních center v regionu nebo pravidelně aktualizovat data na svých internetových stránkách.

V propagaci regionu bude sdružení pokračovat i na veletrzích, kromě výstav Region Tour a Holiday World, které proběhly již na začátku roku, se agentura hodlá prezentovat například i na světové výstavě EXPO 2000 v Hannoveru.

Pokud by se na tento projekt podařilo získat prostředky, uvažuje agentura také o vytvoření multimediální prezentace regionu, kterou by mohly využívat informační centra, školy a další instituce.

Valná hromada se také pokoušela hledat nové sídlo agentury. Kopřivnice pro tento účel nabídla prostory v Domě podnikatelů, v jednom z domů na ulici Sokolovské a v kulturním domě, kde by Agentura Beskydy - Valašsko mimo jiné sdílela prostory s městským informačním centrem.


Sestříhané zastupitelstvo by prý bylo zábavnější

K o p ř i v n i c e (ili) - Diskuze k rozpočtu města se protáhla na více než tři hodiny. Několika respondentům jsme položili otázku, jak hodnotili vystoupení zastupitelů.

Roman K. (21 let, student) - Myslím, že našim zastupitelům nechybí určitá dávka exhibicionismu. Jenom by mě zajímalo, zda-li by měli tak plamenné výstupy, kdyby jejich vystoupení nesnímala kamera.

Petra R. (37 let, učitelka) - Kdyby byl poměr mužů a žen v městském zastupitelstvu zcela opačný než je tomu nyní, v žádném případě by se jednání neprotahovalo na hodiny. Ne že by ženy tak důležitou otázku, jakou je rozpočet, podceňovaly, ale neměly by čas vést mnohdy žabomyší války, jak jsme tomu svědky u mužů. Ale to není problém jenom městského zastupitelstva, stačí se podívat na přenos z parlamentu.

Igor V. (44 let, zaměstnanec železnice) - Jsem rád, že bonmoty nehýří pouze předseda Zeman, ale i pracovníci městského úřadu. Ten Spartak z pětapadesátého roku neměl chybu.

Václav Z. (64 let, pracující důchodce) - Kdyby se přenos pohotově sestříhal, jistě by Kopřivničtí uvítali jeho vysílání v době silvestra.

Vladislav P. (48 let, nezaměstnaný) - Co si má o tom myslet řadový občan, když už i tak tolerantní zastupitel, jako je pan Altrichter, měl k vystoupení svých kolegů připomínky.

Pavlína V. (39 let, kuchařka) - Jak brát vážně zastupitele Jaška, když přednáší návrh za návrhem a na závěr řekne, že nechce zdržovat, proto bere své návrhy zpět.

Jolana H. (27 let, obchodní zástupce) - Nelíbila se mi bradka poslance Jalůvky a nervozita magistry Pešlové s jakou přednášela svůj příspěvek.

Jaroslav H. (52 let, dělník) - Zajímaly by mě reakce zastupitelů na svá vystoupení, když se na sebe při opakování přenosu dívají. Ale asi se sami sobě líbí, protože při dalším zasedání dělají úplně stejné hovadiny.

Ivona Š (34 let, v domácnosti) - Ironie, jízlivost a špičkování - takový mám pocit z reakcí některých členů zastupitelstva, když se ozve návrh z jiné politické strany než je právě ta jejich.

Dan V. (38 let, soukromý podnikatel) - K zastupitelům mám svoje výhrady, ale dobrovolně bych si s nimi nikdy místo nevyměnil. Vím, co to je mít odpovědnost při vedení firmy.


Tatra vypravila dva vlaky aut určené pro asijské zákazníky

Zbrusu nové tatry stojící
na kopřivnickém nákladovém nádraží čeká měsíc
a půl dlouhá cesta k zákazníkům v Číně a Indii.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva vlaky plné nových vozů vypravila automobilka Tatra v minulém týdnu na cestu ke svým zákazníkům. Celkem bylo na železniční vagony naloženo devadesát nákladních automobilů.

Padesát z nich je podle sdělení automobilky určeno pro tradičního čínského partnera. „Tentýž zákazník odebral stejné množství stejných vozů již v loňském roce,“ sdělila tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková.

Čtyři desítky dalších tatrovek z této zásilky urazí ještě delší cestu. Tyto pravostranné valníky jsou určeny pro potřeby indického trhu.

Všechny vozy čeká cesta po železnici do polského přístavu Gdyně a odtud budou dále pokračovat lodí až do Číny. Celá cesta zabere kopřivnickým automobilům zhruba měsíc a půl a ke svým novým majitelům by se měly dostat asi v půlce května.

Tatra rovněž nedávno vyexpedovala dvacet jednostranných sklápěčů, čtyři vozy s nadstavbou v podobě autobagru. Spolu s nimi putovaly k zákazníkovi, kterým byl ruská leasingová společnost, také náhradní díly pro tatry. Konečným uživatelem zásilky v hodnotě sto čtyřicet tisíc amerických dolarů mají být podle informací uveřejněných v Tatrováku naftaři v Tatarstánu.


Školáci ze 17. listopadu přivedli na internet celé rodiny

K o p ř i v n i c e (dam) - Dokonce i celé rodiny se poslední čtyři dny v březnu tísnily u internetových pracovišť na Základní škole 17. listopadu. Vedení školy totiž nabídlo rodičům svých žáků, aby si spolu s nimi vyzkoušeli, co jejich děti dělají po odpolednech v počítačových učebnám.

„Od sedmadvacátého do třicátého března se nám tady vystřídalo padesát sedm rodin. První den tady bylo asi pětapadesát lidí, někdy totiž přišly opravdu celé rodiny,“ řekla zástupkyně ředitele školy Eliška Hanzelková. Škola na ulici 17. listopadu má k dispozici čtyřiadvacet internetových pracovišť, která žáci využívají v rámci výuky i mimo ni.


Nové povinnosti podnikatelů, které jim ukládá novela živnostenského zákona

Dokončení z minulého čísla

V minulém čísle jsme psali o změnách, které nastaly od 1. března, kdy nabyla účinnosti novela živnostenského zákona.

Dnes se budeme věnovat novým povinnostem pro podnikatele, které mají vztah k přímému provozování živnosti a které byly přijaty zejména za účelem zlepšení ochrany práv spotřebitele.

Provozovnu je podnikatel povinen označit svým obchodním jménem a identifikačním číslem. Stánek a obdobné zařízení musí být nově označeno také údajem o sídle nebo místě podnikání. Provozovna, která je určena pro prodej zboží, musí být označena osobou odpovědnou za činnost provozovny, prodejní dobou a ubytovací zařízení kategorií a třídou (ve smyslu vyhlášky o obecných technických požadavcích na výstavbu).

Podle novely živnostenského zákona je podnikatel povinen živnostenskému úřadu předem oznámit rovněž umístění automatů obsluhovaným spotřebitelem. Automat je podnikatel povinen označit svým obchodním jménem a identifikačním číslem. Pomocí automatů se nesmí prodávat zboží osobám, které jsou chráněny zvláštním zákonem - například cigarety, pro ně platí zákaz prodeje osobám mladším 18. let.

Pro účely kontroly je podnikatel povinen mít na provozovně platný průkaz živnostenského oprávnění. Za účelem ochrany práv spotřebitelů byla stanovena podnikateli povinnost zajistit, aby v provozovnách určených pro prodej zboží a poskytování služeb byla v prodejní době vždy přítomna osoba hovořící česky nebo slovensky. Znalost českého nebo slovenského jazyka se prokazuje pohovorem před živnostenským úřadem a tato osoba znalost českého nebo slovenského prokáže, jestliže je schopna plynně a jazykově správně reagovat na otázky vztahující se k běžným situacím denního života a podnikání a jestliže umí ústně sdělit obsah z textu z denního tisku. Tímto by se již nemělo stávat, že zákazník, který přijde k podnikateli do provozovny reklamovat zakoupené zboží, nebude přítomným prodavačem obsloužen z důvodu, že nehovoří česky.

Novela živnostenského zákona rovněž stanovovala podnikatelům povinnost vydávat doklady o prodeji zboží a o poskytování služby v případech, kdy cena přesáhne dvacet korun s taxativně uvedenými výjimkami, na které se tato povinnost nevztahovala. Druhého března poslanecká sněmovna schválila návrh, kterým se tato povinnost ruší a dnes platí, že doklad o zakoupení zboží je podnikatel zákazníkovi povinen vydat jen na požádání. Nicméně novela ustanovení živnostenského zákona se doplnila o to, jaké náležitosti musí doklad obsahovat. Na dokladu musí být uvedeno obchodní jméno podnikatele, identifikační číslo, datum prodeje zboží, druh a cena. Tímto se odstraňuje stav, kdy někteří podnikatelé značili paragony pouze logem nebo fantazijním dodatkem a ne svým úplným obchodním jménem podle živnostenského listu.

Za porušení těchto povinností stanovených živnostenským zákonem může živnostenský úřad udělit pokutu až do výše sto tisíc korun.

Dana Hoďáková


Svoz nebezpečného odpadu bude zahájen v měsíci květnu

K o p ř i v n i c e (ili) - Stejně jako každý rok i letos se firma Slumeko, s. r. o., připravuje na svoz nebezpečného odpadu. „Termín není ještě pevně stanoven, ale předpokládám, že se uskuteční v měsíci květnu,“ uvedl vedoucí odpadového hospodářství Jiří Sopuch.

Speciální sběrné vozidlo bude mít celkem jedenáct zastávek, a to po jedné ve Vlčovicích a Mniší, dvě v Lubině a zbývajících sedm v Kopřivnici. Občané budou v dostatečném předstihu informováni jak o časovém harmonogramu a místech jednotlivých zastávek, tak o věcech, které se do nebezpečného odpadu zahrnují.


Stíny

3. 4. přijato oznámení o poškození dětských prolézaček na zahradě Mateřské školy na ulici Pionýrské

4. 4. v dopoledních hodinách hlídka MP při kontrole budovy kasáren přistihla chlapce při prodeji novin, ačkoliv v této době by měl pobývat ve školních lavicích. Při dalším zjištění vyšlo najevo, že jej před budovou čeká jeho matka. Celá záležitost byla předána k projednání na sociální odbor. Protože se nejedná o ojedinělý případ, MP se na tento problém zaměří

7. 4. ve večerních hodinách byl policisty zadržen mladík ze Štramberku, který se postupně pokusil vloupat do autobusů na autobusovém nádraží, novinového stánku u restaurace Morávia a osobního automobilu na parkovišti na ulici Štefánikově, při prověřování mu pak byla prokázána i trestná činnost ve Frenštátě

8. 4. v nočních hodinách telefonicky oznámila obsluha z restaurace na ul. Štramberská, že mají problém s mužem, který slovně i fyzicky napadá ostatní hosty. Na místo neprodleně vyjela hlídka MP, která po nezbytných úkonech zjistila totožnost násilníka, který způsobil škodu na zařízení restaurace asi ve výši 500 Kč. Na místě byli zjištěni svědci události a přestupek bude projednán na MP

V noci neznámý pachatel rozřezal a tím znehodnotil reklamní poutače na pneuservise v Lubině


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:37