Zprávy z města a okolí

Digitální mapa města již začíná být využívána

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že práce na digitální technické mapě Kopřivnice stále ještě pokračují, již nyní se objevují první vlaštovky v jejím využívání. Město má dnes k dispozici 128 mapových listů, což představuje víc než 50 procent území, které má být zpracováno. Práce na dokončování mapy přitom pokračují podle plánu, zhruba v polovině července by mělo město obdržet třetí várku map. V té době by již mělo být téměř vše doměřeno. Poslední etapa tvorby mapy by měla být realizována v polovině listopadu, kdy bude nynějších šedesát tři jejích vrstev zkompletováno i s podkladovou leteckou fotografií. „Fotografie tvořící podklad jednotlivých vrstev mapující technické prvky, dopravní značení, budovy či zeleň ve městě usnadní orientaci v mapě,“ konstatoval Karel Pargač, pracovník kopřivnické radnice, který na digitálně technické mapě pracuje. I když mapa zatím není kompletní, již nyní má své praktické využití. Zatím nejintenzívněji mapu využívá Slumeko k aktualizaci svých starších map technického pasportu dopravního značení, komunikací, či kanalizace. „Jednáme o předání mapy i v digitální podobě a počítá se s tím, že bude, jako jiní správci inženýrských sítí, svou vrstvu mapy aktualizovat,“ vysvětluje Pargač. V současné době vlastní kopřivnická radnice osm licencí na softwarovou prohlížečku umožňující užívání mapy, předpokládá se, že jich ale bude do budoucna potřeba ještě víc. Po svém úplném dokončení by nová digitální mapa měla zrychlit mnohé úřední úkony prováděné radnicí. „Ve většině měst je doposud praxe taková, že spousta věcí se eviduje v sešitech či kartotékách a vyhledávání informací je zdlouhavé. Informační systém by měl přístup k informacím usnadnit. Dnes je možná jedna cesta, a to, že úředník si podle písemných informací od občana hledá v informačním systému další potřebná data k vyřízení agendy. Cílem naší práce je, že po zavedení digitální mapy by měli úředníci informace jednoduše vyhledat kliknutím kurzorem do mapy. Zde by měla být připojena všechna data uložená v našem vnitřním informačním systému a data některých jiných subjektů. Také evidence majetku města může být mnohem přehlednější a efektivnější. Díky tomu může občan rozhodnutí, která bude potřebovat, získat rychleji,“ řekl Pargač.


Od pondělí se odorizuje plyn

K o p ř i v n i c e (hod) - Severomoravská plynárenská akciová společnost oznamuje občanům, že v době od 10. do 14. dubna bude provádět nárazovou odorizaci zemního plynu, která se projeví jeho zvýšeným zápachem. Účelem odorizace je zjištění a následné odstranění netěsností plynárenského a odběrního plynového zařízení. Odorizace se bude provádět v tomto stanoveném termínu v Kopřivnici a místních částech, Závišicích, Příboře, Štramberku, Ženklavě.

Vzhledem k tomu, že většina zjištěných úniků plynu se projevuje na odběrním plynovém zařízení (domovní plynovody, uzávěry před plynoměry a spotřebiči, závitové spoje atd.), které jsou majetkem města nebo spotřebitelů, doporučuje Severomoravská plynárenská a. s. provést opatření k rychlému odstranění závad na tomto zařízení.

Severomoravská plynárenská a. s. upozorňuje, že v rámci nárazové odorizace je její provozní oblast schopna zajišťovat pouze opravy plynárenského zařízení - plynovody, přípojky, plynoměry.


Plánuje se výsadba zeleně u kasáren za sto tisíc korun

K o p ř i v n i c e (ili) - V nejbližších dnech se začne v prostoru mezi domy č. p. 1305 až 1307 na ulici Obránců míru a kasárnami s výsadbou zeleně. Její provedení bylo uloženo firmě Fastav Vsetín v rámci náhradní výsadby za pokácené stromy v centru města, které ustoupily výstavbě obchodně-administrativního centra.

Po dokončení výstavby rohového panelového domu na křižovatce ulic Obránců míru a Francouzské byla provedena částečně výsadba okrasných keřů. Postupem času však byla zničena. „Tato plocha je nám již několik let trnem v oku, proto jsme se rozhodli ozelenit právě ji. Aby výsadba nedopadla stejně jako předešlá, chceme občany bydlící v sousedních domech požádat, aby si ji hlídali,“ uvedl k plánované výsadbě vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Pokud se nepodaří obyvatelům uchránit zeleň před vandaly a dětmi, přijde sto tisíc korun, které jsou pro tuto lokalitu určeny, zcela vniveč.

Plocha veškeré zeleně ve městě a místních částech činí zhruba sto hektarů. V minulém roce se na její údržbu věnovalo bezmála tři miliony 700 tisíc korun. Do této činnosti bylo zahrnuto sečení a hrabání trávníků, ořezy, údržba záhonů, úprava terénů, výsadby zeleně včetně materiálu, zálivka, zneškodnění odpadů ze zeleně, doprava a sběr odpadků.


Berňák měl otevřeno déle, frontám se ale přesto nevyhnul

Lidé stojící frontu u podatelny
Finančního úřadu Kopřivnice.
Velká část poplatníků
si podle úředníků berňáku nechala odevzdání
daňového přiznání až na poslední chvíli.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Rozšířením úředních hodin po celý minulý týden vyšel kopřivnický Finanční úřad vstříc lidem, kteří si odevzdání daňového přiznání nechali až na konec března. Podle zkušeností úředníků finančního úřadu si velká část poplatníků nechává odevzdání přiznání na poslední chvíli. „Nechci říct, že chodí až poslední den, spíš během posledního týdne v březnu,“ upřesnil ředitel kopřivnického Finančního úřadu Lubomír Křižák.

Za fronty, které se každoročně před koncem března na berňácích objevují, si mohou podle Křižáka sami poplatníci. Ti si totiž mohou daňové přiznání podat v klidu v průběhu února, ale zaplatit daň mohou až na konci právě skončeného měsíce.











V březnu se změnila novela živnostenského zákona

K o p ř i v n i c e (hod) - Od 1. března letošního roku nabyla účinnosti novela živnostenského zákona, která je druhou zásadní novelou o živnostenském zákoně. Zákon o živnostenském podnikání byl v souvislosti se změnami souvisejících zákonů novelizován opakovaně, tyto novelizace však představovaly většinou jen menší úpravy jednotlivých ustanovení zákona.

Na rozdíl od předcházející úpravy novel zpřísňuje podmínky pro získání živnostenského oprávnění, dále se zpřísňují požadavky na praxi a mění se podmínky pro získání živnostenského oprávnění zahraničních osob. Přinášíme výčet těch nejpodstatnějších:

- fyzická zahraniční osoba, která nemá trvalý pobyt v České republice (a není ze země členského státu Evropské unie nebo státu, s nímž má naše republika uzavřenou mezinárodní smlouvu) a chce v ČR podnikat a není podnikatelem v zahraničí, musí mít zde povolen pobyt za účelem podnikání. Platnost živnostenského oprávnění je na rozdíl od předcházející úpravy vázána na délku povoleného pobytu

- podnikatel je při ohlášení živnosti povinen doložit potvrzení z finančního úřadu, že nemá daňové nedoplatky vůči státu

- nově je posuzování bezúhonnosti - živnostenské oprávnění nezíská, kdo byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání minimálně jednoho roku

- pro získání živnostenského oprávnění pro řemeslné živnosti je podnikatel povinen kromě dokladu o ukončeném vzdělání prokázat i potřebnou praxi

- dochází k přesunu živností volných do živnostní přílohových (např. do řemeslných: pekařství - cukrářství, fotografické služby; do vázaných: průvodcovská činnost, vedení účetnictví, masérské služby, provozování solárií, obchodování se zvířaty) a naopak z živností přílohových do živností volných (např. drogistická činnost, provozování čerpací stanice s palivy a mazivy, výroba elektronických zařízení).

Na rozdíl od předcházející právní úpravy je podnikatel povinen oznámit přerušení živnosti delší než šest měsíců živnostenskému úřadu.

Pokračování příště


Plány Střediska ekologické výchovy Hájenka na rok 2000

K o p ř i v n i c e (ili) - Středisko ekologické výchovy Hájenka připravilo na letošní rok pokračování úspěšného projektu Školní loukotě (cyklus populárně naučných, poznávacích a kulturních akcí), který navíc rozšířila i na mateřské a střední školy. Dále jsou připravena pracovní setkání s učiteli základních škol zainteresovaných v ekologické výchově.

V oblasti využití volného času a prevence kriminality mládeže jsou přichystány pravidelné víkendové akce (Otevírání studánek, Velikonoce na Hájence a další) a čtyři letní tábory.

K realizaci je připraven projekt ’Stabilizace populace čolka horského’ v oblasti Červeného kamene. Již tradičně bude středisko spolupracovat při údržbě skalních stepí a orchideových luk. Je připraven projekt ’Vlněný dům’, který je propagací alternativního zateplovacího systému a zateplení podkroví Střediska ekologické výchovy Hájenka.


Učitelé v anexu převzali ocenění za svou práci s dětmi

Robert Šádek, jeden z oceněných učitelů,
se podepisuje do pamětní knihy
u příležitosti ocenění své práce.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Při příležitosti Dne učitelů se minulý týden v úterý sešli v obřadní síni Městského úřadu v Kopřivnici ředitelé škol, učitelé a zástupci vedení města. Důvodem tohoto setkání bylo ocenění učitelů za jejich obětavou práci, kterou věnují dětem. Někteří z nich byli ocenění za své celoživotní úsilí.

Liběna Rebrošová - MŠ Pionýrská, za dlouholetou práci s dětmi v oblasti hudební a tělesné výchovy, za výuku bruslení nejmladších dětí

Martina Šustalová - MŠ Záhumenní, za nápaditou a příkladnou práci s dětmi a trpělivý přístup v kroužku předplaveckého výcviku

Helena Syrková - MŠ I. Šustaly, za činnost v oblasti ochrany přírody a za vedení pěveckého sborečku předškolních dětí

Hana Rajčanová - MŠ Z. Buriana, pracuje s tvůrčím aspektem a je inspirujícím prvkem celého pedagogického týmu, její kvalita komunikace je důležitým prvkem vazby škola - dítě - rodina

Irena Štědrá - MŠ Francouzská, je výraznou učitelskou osobností v oblasti předškolní výchovy

Radomila Butková - MŠ Krátká, za vedení pěveckého kroužku, za práci s dětmi s odkladem povinné školní docházky.

Dana Bělášková - MŠ Česká, za dlouholetou práci s dětmi

Jana Polášková - MŠ Jarní, aktivně přistupuje k řešení a realizaci úkolů jak při práci s dětmi, tak i v mimopracovní době při akcích školy

Milada Charvátová - MŠ Lubina, za práci s dětmi, zejména v oblasti probouzení citového vztahu k přírodě, k výtvorům lidské práce a k lidem

Olga Šmahlíková - Speciální MŠ pro děti s vadami řeči, za výsledky v pedagogické a výchovné práci s předškolními dětmi

Ludmila Ryšková - ZŠ Mniší, za dlouholetou pedagogickou praxi, za výrazné zlepšení estetizace školy a tvořivý přístup ve vyučovacím procesu

Alena Kunčíková - ZŠ Dr. Milady Horákové, za celoživotní pedagogickou práci a přípravu žáků k matematickým soutěžím

Kateřina Zamišková - ZŠ E. Zátopka, výrazným způsobem se podílí na estetizaci školy, vede keramický kroužek a připravuje se svými žáky výtvarné práce pro různé soutěže

Ivana Volná - ZŠ Lubina, za kvalitní práci v oblasti estetizace školy a za mimoškolní výtvarnou činnost s žáky

Robert Šádek - ZŠ 17. listopadu, významně ovlivnil sportovní orientaci školy. Hlavně jeho zásluhou dosahují žáci především v lehkoatletických soutěžích výborných výsledků

Milena Hyklová - ZŠ - náměstí, za mimořádnou aktivitu při organizování akcí pořádaných pro žáky, za dosahování velmi dobrých vzdělávacích výsledků

Sylva Ježová - ZŠ Alšova, za vypracování projektů v oblasti prevence negativních jevů, za spoluautorství celorepublikového projektu „Občan“, za práci s problémovými dětmi

Božena Sopuchová - Zvláštní škola, dosahuje výborných výsledků v oblasti prevence negativních jevů a v oblasti zneužívání návykových látek mezi žáky

Pavla Svobodová - ZŠ sv. Zdislavy, působí jako učitelka na 1. stupni, organizováním netradičních soutěží, víkendových akcí a výletů smysluplně naplňuje volný čas dětí Marta Nalerajová - Dětské centrum, za celoživotní práci s dětmi

Jarmila Vrtělková - Dům dětí a mládeže, za aktivní dlouholetou práci ve školství, estetizaci DDM a pobočky Klokan, nápaditost v činnosti mateřského centra

Petr David - ZUŠ Zd. Buriana, za mimořádné výsledky v práci. Vyučuje hru na violoncello, učí kolektivy hudební nauky, zřídil žákovský smyčcový soubor a smyčcový orchestr

Anna Vafková - ZUŠ MIS music, za vynikající reprezentaci školy v oblastním kole soutěže „Pískání pro zdraví“ a v soutěžích ZUŠ vyhlášených MŠMT ve hře na zobcovou flétnu

Bohumil Petrželka - SOU strojnické, pracuje jako mistr odborné výchovy od roku 1977. V poslední době přispěl k transformaci SOUs a jeho zásluhou vzniklo pracoviště CNC obrábění

Antonín Kotlaba - VOŠ, SPŠS a OA, dlouhodobě se věnuje problematice odborných strojírenských předmětů. Snaží se o to, aby studenti aplikovali teoretické poznatky v praxi


Občané místních částí jsou zváni na veřejné schůze

K o p ř i v n i c e (hod) - Občany místních částí - Mniší, Vlčovic a Lubiny zve vedení města Kopřivnice na veřejné schůze.

Na setkání zástupců města s občany se bude hovořit o výsledcích hospodaření za loňský rok, o rozpočtu města na letošní rok, aktuálním dění ve městě a dalších zajímavostech. Chybět samozřejmě nebude diskuze

Jako první veřejná schůze se bude konat v Mniší, a to v pondělí 10. dubna v 16.30 hodin v kulturním domě. Ještě tentýž den ale v 18.30 se setkání uskuteční v Kulturním domě ve Vlčovicích. Na poslední veřejné schůzi se sejde vedení města s občany ve středu 12. dubna v 17 hodin v Katolickém domě v Lubině.


Rodiče by si měli dobře rozmyslet, komu svěří své dítě do výchovy

lustrační foto z cvičení dětí
z jedné kopřivnické mateřské školy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - S blížícím se termínem zápisu do mateřských škol, který probíhá během celého měsíce dubna, přinášíme přehled těchto předškolních zařízení spolu s jejich charakteristikou.

Mnoho rodičů ’školkových adeptů’ jistě namítne, že předškolní zařízení se volí podle dostupnosti, ale takový názor je v současné době přežitý. Jak před nedávnem uvedla ředitelka jedné mateřské školy: „Rodiče by si měli opravdu dobře rozmyslet, komu své dítě svěří do výchovy. Vždyť je to to nejcennější, co mají. Doporučovala bych jim, aby osobně navštívili několik takových zařízení a mohli sami porovnat jejich úroveň.“

V Kopřivnici je celkem devět mateřských škol, z toho dvě zařízení jsou specializovaná a po jedné školce je v Lubině a Mniší. Kapacita všech zařízení je stanovena na sedm set jedenáct míst.

MŠ na ulici Pionýrské patří k specializovaným zařízením. Již osmý rok má v provozu jedno oční oddělení se speciální péčí pro děti se zrakovými vadami. Rodiče, kteří mají dítě s oční vadou mohou kdykoli školku navštívit a seznámit se blíže s provozem a organizací očního oddělení a ortoptické cvičebny.

Školka se může navíc pochlubit takovým prostorovým nadstandardem, že každé oddělení má k dispozici samostatnou hernu, jídelnu a ložnici. „Naše školka je zaměřena na spolupráci s rodiči, na všestranný rozvoj dítěte, ekologii a v neposlední řadě na individuální péči o děti s očními vadami,“ v krátkosti charakterizovala zařízení ředitelka Miroslava Rečková.

Specializovaná MŠ pro děti s vadami řeči na ulici Sokolovské je v provozu teprve čtvrtým rokem, ale mezi rodiči si získala nemalou prestiž a ocenění. Zájem o toto zařízení značně převyšuje jeho kapacitu přesto, že nezbytným předpokladem pro zařazení je odborné vyšetření a následné doporučení logopeda. Zařízení je totiž určeno dětem předškolního věku s takovou vadou řeči, která vyžaduje intenzivní logopedickou péči. Speciální mateřská škola má dvě oddělení se sníženým počtem dětí, v současné době školku navštěvuje 18 dětí. Péči o děti zajišťují čtyři pracovnice s odborným speciálním pedagogickým vzděláním.

Denní program, který se v rozmanitosti neliší od jiných zařízení, je rozšířen o denní individuální logopedickou péči. „Hlavním úkolem školky je dosáhnout u dětí takového zlepšení, aby mohly být úspěšně zařazeny mezi své vrstevníky do běžných školských zařízení. K tomu je však nezbytná úzká spolupráce s rodiči a dalšími odborníky, jako je například klinický logoped, psycholog a další,“ uvedla ředitelka logopedické školky Lenka Kahánková.

MŠ Jeřabinka na ulici Zdeňka Buriana, která má tři oddělení, je nejen rodiči, ale i pedagogickými odborníky hodnocena jako nadstandardní.

„V celém zařízení jsou vytvořeny skvělé partnerské vztahy mezi dítětem a učitelkou, učitelkou a rodiči,“ hodnotí vztahy v zařízení ředitelka Libuše Škrabolová a pokračuje: „Pohoda, spokojenost a velký zájem o naše zařízení jsou výsledkem souznění dětí, rodičů a všech zaměstnanců naší školky.“

V Mateřské školce Jeřabinka pracují s dětmi ve všech výchovných oblastech podle náročných programů pro předškolní výchovu ’Šimon’, které jsou zárukou vysoké připravenosti předškoláků pro vstup do 1. třídy. Školka má k dispozici keramickou pec a mimo jiné plní programy z ekologické výchovy. Úspěšně se zapojuje do soutěží a různých aktivit na okresní i celostátní úrovni.

Mateřská škola na ulici Krátké patří, co do kapacity, k největším zařízením v Kopřivnici. Již třetím rokem vydává časopis Kamarád pro rodiče a děti. Výchovná práce se v mateřské škole zaměřuje podle ředitelky Zdeňky Kriškové na plnění čtyř hlavních cílů: 1. rozvoj pohybových aktivit, pohybově relaxační program a výchovu ke zdravému životnímu stylu, 2. podporu individuality dítěte a umožnění rozvoje talentovaných dětí, 3. zkvalitnění přípravy dětí na školu a 4. rozvíjení spolupráce s rodinou.

Z neuvěřitelného množství akcí pořádaných mateřskou školou vybírám opravdu jen některé - týdenní škola v přírodě, předplavecký výcvik, plavecká a tenisová škola, exkurze, vycházky s myslivcem, táboráky, pravidelné návštěvy počítačové učebny, ekologické aktivity (celoroční sběr hliníku a starých baterií).

„Pro děti máme připraven opravdu bohatý program, navíc můžeme zájemce uspokojit i zájmovými kroužky,“ uzavřela ředitelka Krišková.

Mateřská škola na ulici Jarní není účelová budova, ale skládá se ze dvou bývalých rodinných domků. Jednotlivá oddělení mají samostatné ložnice s výjimkou předškolního oddělení, kde děti pouze odpočívají na lehátkách.

„Školka je samostatně vytápěna plynem, což nám umožňuje kdykoli přitopit i mimo topnou sezonu,“ vyjmenovává výhody ředitelka Věra Kašubová, „na odděleních jsou nižší počty dětí než v typizovaných školkách, což učitelkám umožňuje lepší individuální práci s dětmi. Mohou tak uplatnit své zkušenosti z oblasti logopedie a grafomotoriky.“

Zvláštní péči v mateřské škole věnují dětem s odloženou školní docházkou, kde uplatňují ’Metodu dobrého startu’. Učitelky pracují s individuálními plány a snaží se děti připravit pro úspěšný vstup do základní školy bez stresu a úzkosti. Koncepce školky je mimo jiné zaměřena na ekologickou a tělesnou výchovu a také na logoprevenci.

Mateřská škola na ulici Francouzské výchovnou činnost orientuje na osobnostní a sociální rozvoj dítěte pramenící z jeho vnitřní individuality. Učitelky s dětmi navštěvují kulturní programy, výlety a exkurze. Dále jsou pro ně připraveny kroužky vedené odborníky, například celoroční předplavecký výcvik, tenis, sborový zpěv, flétna, taneční příprava a hry s počítačem. Přání ředitelky Evy Kubošové a kolektivu školky je především spokojené dítě, které se do mateřské školy těší, rádo do ní chodí, a navíc i spokojenost rodičů.

Mateřská škola na ulici České poskytuje dětem osmdesát míst ve třech odděleních. „Dospělý není jen jako zkušený instruktor poskytující dítěti informace a znalosti, ale prostředník, s jehož pomocí dítěti pomůže rozvinout své vlastní strategie, iniciativy a vytvoří svá vlastní pravidla, která mu umožní svébytný rozvoj,“ osvětlila přístup k dítěti ředitelka školky Eva Richtárová.

Akce, které se v mateřské škole uskutečňují v průběhu roku, by se daly rozdělit do dvou skupin. Všechny jsou sice pořádány pro děti, ale některé probíhají ve spolupráci s rodiči. Z těch prvních jen namátkou celoroční koncertování, jezdecké radovánky, pečení vánočního cukroví, kempování s karimatkou, ve spolupráci s rodiči pak probíhají školní slavnosti, hrátky na bazéně, bruslení, hrátky s legem, brigády s táborákem a spousta dalších akcí.

Mateřská škola na ulici Záhumenní pořádá ve dnech 10. až 14. dubna ’Týden otevřených dveří’. Ve školce mohou děti navštěvovat různé kroužky, jako je například kroužek plavání, výtvarný, kde se děti seznamují s netradičními technikami kreslení, malování a keramikou, kroužek ’Veselého pískání’ na flétnu a počítačový kroužek.

„Budoucí školáky připravujeme na školu ’Metodou dobrého startu’, která zahrnuje posilování jazykových a komunikačních schopností, specifická cvičení zrakového a sluchového vnímání,“ uvedla ředitelka školky Lenka Šafářová, která v zařízení vede logopedii. Každý rok školka vydává časopis Baťůžek, ve kterém jsou rodiče informováni o akcích pořádaných jednotlivými odděleními.

Mateřská škola na ulici Ignáce Šustaly svou polohou umožňuje častý pobyt dětí nejen v prostorné zahradě s bazénem, kde se připravuje zřízení opičí lanové dráhy, ale i pohyb v lese, u potoka a v zimě pak sáňkování na Bílé hoře.V moderně vybavené školce byla v minulém roce zřízena keramická dílna, kterou mohou spolu s dětmi navštěvovat i rodiče.

Děti navštěvují počítačovou učebnu, rozvíjejí tvořivé a dramatické dovednosti při nacvičování pohádek pro kamarády z ostatních tříd, účastní se výtvarných soutěží a výstav. „V loňském roce jsme s velkým úspěchem sehráli dětský muzikál Ferda Mravenec, ve kterém vystoupilo 50 dětí a hlediště praskalo ve švech,“ vyzdvihla dovednost svěřenců Soňa Miková, ředitelka mateřské školy.

Snahou zaměstnanců je vytvořit pro děti i rodiče příjemné a vstřícné prostředí, pro které během celého roku pořádají řadu akcí, jako jsou besídky, maškarní ples, výšlap na Javorník či oblíbený ’Večer broučků’.

Mateřská škola Lubina je už svou polohou předurčena k tomu, aby děti přicházely do bezprostředního styku s přírodou, jak ostatně potvrzuje i její ředitelka Ivana Rečková: „Děti v kroužku přírody pracují netradičními technikami s využitím přírodního a odpadového materiálu.“

Děti cvičí jógu, relaxaci, navštěvují bazén i saunu. Při pravidelných akcí jako je Čertí rojení, Adventní spirála, maškarní ples a další, se snaží rodiče aktivně vtáhnout do dění. Zároveň pro jejich informaci vychází čtyřikrát ročně časopis.

Každé z dětí má památníček, kde si kreslí a lepí fotografie z nejrůznějších akcí školy, narozenin a podobně. Pracovnice zařízení věří, že radostné vzpomínky na školku si budou děti oživovat po celý svůj další život.

Mateřská škola v Mniší má již kapacitu na příští rok naplněnou, protože zápis do školky už proběhl. Proto nepovažovala ředitelka Eliška Greplová za nutné o své činnosti informovat.

Materiál o MŠ zpracovala: Ilona Hoffmannová

Kapacita mateřských škol ve školním roce 1999/2000

MŽ Z. Buriana

72

MŠ Pionýrská

75

MŠ Krátká

100

MŠ Záhumenní

75

MŠ Jarní

75

MŠ I. Šustaly

75

MŠ Francouzská

100

MŠ Lubina

40

MŠ Česká

75

MŠ Mniší

24


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:37