Titulní strana

Město jedná s dalšími zájemci, kteří by zde chtěli investovat

K o p ř i v n i c e - Minulý týden ve středu zástupci firmy Philips slavnostně ohlásili svůj záměr investovat v České republice. Vzhledem k jedinečnosti této investice měly o tohoto investora zájem průmyslové zóny nejen z Polska, Maďarska či ČR, ale investor měl 66 nabídek z celého světa. Průmyslová zóna v Kopřivnici splňovala všechna požadovaná kritéria a v rámci složitých rozhodovacích procesů se dostala do finále. Zde však dostala přednost konkurenční průmyslová zóna v Hranicích.

Příprava Podnikatelského areálu Vlčovice však pokračuje. V současné době je připravovaná žádost o dotaci v rámci Systému podpory rozvoje průmyslových zón pro rok 2000, která je určena na vybudování průmyslové infrastruktury pro areál. Do konce roku budou vykoupeny i zbývající pozemky od soukromých vlastníků tak, jak se k tomu město zavázalo uzavřením smluv o budoucích smlouvách kupních.

Zároveň probíhají jednání s dalšími zájemci o tuto plochu. Vzhledem ke stádiu rozpracování těchto poptávek však není podstatné tyto investory jmenovat. Také velikost pozemku a předpokládaná zaměstnanost bude upřesňována v průběhu dalších jednání. Vzhledem k ojedinělosti takovýchto investic nepředpokládáme, že v blízké době přijde investor, který v rámci jedné investiční akce zaměstná stejný počet zaměstnanců jako Philips. Na druhé straně investice několika menších firem mohou vytvořit přibližně stejný počet pracovních míst, která umožní pracovní uplatnění širokému profesnímu spektru obyvatel Kopřivnice i okolních obcí. Pozemky v podnikatelském areálu jsou samozřejmě připraveny i pro potenciální subdodavatele firmy Philips.

Realizační tým Podnikatelského areálu Vlčovice dělá vše pro přípravu takových pozemků, které budou zajímavé pro jakéhokoliv příchozího investora. Jsme přesvědčeni na základě již uskutečněných jednání, že námi připravovaná zóna je svou polohou, velikostí, zainvestovaností a regionálními podmínkami natolik atraktivní, že se nám společně s agenturou CzechInvest podaří v blízké budoucnosti přivést další investory, kteří svou činností pomohou řešit sociálně-ekonomickou situaci našeho regionu.

Lenka Šimečková, ředitelka CPR, s. r. o.


Starostové hovořili i o vysílání rozhlasu

N o v ý J i č í n (hod) - Minulý týden v úterý se v Novém Jičíně uskutečnila porada starostů, které se za Kopřivnici zúčastnil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Na pracovním setkání se hovořilo o alternativních trestech, na které je dvojí náhled. „Konkrétně v Kopřivnici nejsou dobré zkušenosti s těmito alternativními tresty,“ dodal Krajčír.

Na poradě padl i předběžný termín zasedání okresního shromáždění, jež by mělo schválit okresní rozpočet. Termín je stanoven na 13. dubna.

Starostové a jejich zástupci hovořili o novele zákona o odpadech a o možnostech poskytování finančních prostředků. Dále diskutovali o novele zákona o obecních daních, co to pro obce přinese, zda dojde k navýšení nebo ke snížení peněz. Rozprava se vedla i o novém zákonu o sociální a právní ochraně.

Na zasedání se mluvilo i o Ochranném svazu autorském a vysílání rozhlasů ve městech a obcích. „Čekáme na stanovisko ministerstva kultury, které prověřuje, zda musí obce platit, když hrají v rozhlase hudbu,“ uzavřel místostarosta Zdeněk Krajčír.


Dětské centrum se dostalo do zpravodajství Primy

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulou neděli se ve zpravodajské relaci televize Prima objevila zpráva týkající se Dětského centra v Kopřivnici. V ní zaznělo, že z důvodu zoufalého nedostatku finančních prostředků na svoz handicapovaných dětí do tohoto zařízení došlo k uzavření pomocné školy.

„Uvedená informace nebyla přesná. Škola je ještě v provozu, ale pokud se nám nepodaří sehnat peníze na svoz, jejímu uzavření se nevyhneme,“ uvedla na pravou míru zprávu ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková.

Uzákoněním vzdělavatelnosti všech dětí nedořešil stát otázku umožnění docházení dětí do takovýchto zařízení. Zatím, co zdravé děti mají většinou základní školu v dosahu pár minut, pomocné školy jsou v okrese dvě. Kapacitně jsou dostačující, ale vzniká problém s financováním dojíždění dětí do zařízení. Rodiče na svozy přispívají, dokonce i úřady poskytují dávky na dopravu, ale tato částka je určena na dopravné k lékařům.

„Naše děti mají většinou postižení, které se neléčí v Novém Jičíně, ale musí několikrát do roka navštívit specialisty v Brně, Praze nebo Ostravě, čímž dávky od státu vyčerpají k takovému účelu,“ vysvětluje ředitelka Jančálková. Není dost na tom, že rodiče takto postižených dětí mají problémy, o kterých rodiče zdravých dětí nemají ani ponětí, ještě jsou navíc stejně jako vedení Dětského centra postaveni do rolí žebráků, aby svým dětem umožnili návštěvu školy, kterou jim zákonem zaručuje stát. Zařízení tohoto typu je v republice pětadvacet, ale většinou jsou ve větších městech, kde nemají se spádovostí tak výrazné problémy, jako je tomu například v Kopřivnici. Těžko se dá v případě pozastavení svozu spojit dohromady místní děti z rehabilitační třídy, přípravného stupně, školky a školy, kde jsou děti rozděleny nejen podle věku, ale i podle stupně postižení tak, aby škola byť omezeně fungovala dále.


Rada potvrdila vítěze soutěže

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém mimořádném zasedání, které se uskutečnilo minulý týden ve středu, schválila vítěze veřejné zakázky - Vedení a správa Podnikatelského areálu Vlčovice formou servisní organizace města Kopřivnice Centrum podnikání a rozvoje, s. r. o., Kopřivnice. „Na jednání městské rady byla po schválení vítěze přizvána ředitelka CPR Lenka Šimečková, se kterou si vedení upřesňovalo požadavky města na servisní organizaci,“ dodal místostarosta Krajčír.

Rada vzala na vědomí zápisy ze zasedání letopisecké komise, komise pro mezinárodní vztahy, kontrolní komise a finanční komise. „Městská rada doporučuje městskému zastupitelstvu schválit udělení čestného občanství města Kopřivnice panu Bernardu Hugovi za přínos v rozvoji partnerských vztahů mezi městy Trappes a Kopřivnice u příležitosti 30. výročí podepsání partnerské smlouvy,“ uzavřel místostarosta Zdeněk Krajčír.


Čtvrtá Kafka byla pro pořádající KTK zatím nejúspěšnější

Druhé místo a slivovici k tomu si zasloužila
místní kabelová televize za reportáž
nazvanou Kauza Kaufland.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtrnáct a půl hodin příspěvků z tvůrčích dílen devětatřiceti televizních studií soutěžilo v letošním již čtvrtém ročníku soutěžní přehlídky Kafka 2000. Třináct slovenských a 26 českých televizí se minulý pátek a sobotu sjely do Kopřivnice, aby porovnaly své kvality v kategoriích: reklama, zpravodajství, vlastní tvorba a kategorii Kafka+. Letošní ročník byl velmi úspěšný i pro pořádající Kabelovou televizi Kopřivnice. Té se totiž povedlo nejen zařídit bezproblémový chod přehlídky, ale také si odnesla cenu za druhé místo v kategorii vlastní tvorba a třetí místo v kategorii Kafka+.










Strážníci vyjíždějí i třikrát za den ke krádežím do stejné prodejny

K o p ř i v n i c e - Poslední dobou se nějak více rozmohly krádeže v obchodech. Čím větší obchod, tím se krade častěji. Městští policisté jsou nejčastěji voláni ke krádežím do Many a Discountu.

Nekradou jen ti, co nemají peníze. Někteří se nechají vyhecovat partou, jako třeba syn jednoho policisty. Policisté mi popisovali i případ, kdy kradl manželský pár. Každý z manželů nakupoval v prodejně potravin odděleně, ale přistiženi byli oba dva. Přivolaným strážníkům každý z manželů zaplatil na místě blokovou pokutu ve výši jednoho tisíce korun.

„Co se týče výjezdů na zavolání, že v obchodě přichytili zloděje, tak za měsíc leden jsme jich měli dvanáct, za únor to bylo sedmnáct a první polovinu měsíce března tři a do konce měsíce jich bylo dalších deset,“ sdělil zástupce velitele Městské policie v Kopřivnici Zdeněk Šostek. „Jsou i případy, kdy strážníci vyjíždějí i třikrát za den do stejné prodejny,“ doplnil svého kolegu Jan Müller, velitel městské policie.

Nejvíce se krade alkohol. Jako rekord je na městské policii evidován případ, kdy jedna občanka odcizila čtyři jedenapůllitrové láhve becherovky. Dále se krade kosmetika a věci, které se dají zpeněžit. Dotyční takové věci kradou hlavně proto, aby měli na hrací automaty. Děti zase nejvíce kradou sladkosti, čokolády a věci, které jim rodiče nekoupí a ony by chtěly vyzkoušet ta lákadla z reklamy.

Některé obchody mají zabudované kamery, aby snížily krádeže, ale i přesto se krade hodně. Podle strážníků je chycen asi každý třetí zloděj a prodavači na to doplácejí.

Dana Hoďáková


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:37