Kopřivnické noviny č. 13/2000 ze dne 30. března 2000

Zprávy z města a okolí

Státní program na podporu úspor a využití energie

Snížení počtu zákaznických center se okresu asi nedotkne

Revitalizace dostala státní dotaci

Ročníku 39 zanikla branná povinnost v armádě

Grant od města letos dostane třináct projektů

Opravu rozbité silnice zatím brzdí rozpočtové provizorium

Očekávané zvýšení životního minima zvedlo sociální dávky o pár korun

O mlýnské náhony se bude starat pověřená osoba

V letošním roce se žádná mateřská škola rušit nebude

Letní tábor u moře pro děti ve Francii

Změna pracovního režimu se Tatře prý vyplácí, ušetřila již víc jak milion a půl

Městští zastupitelé budou projednávat rozpočet města

Automobilka zatím projednala dvě stě padesát pět výpovědí

Osvětovou činnost v Lubině řídí žena

Internet zajímal hlavně mladé, ale i starší

Stíny


Zprávy z města a okolí

Státní program na podporu úspor a využití energie

Dokončení z minulého čísla

V posledním čísle Kopřivnických novin jsme vás seznámili s investičními projekty na využívání obnovitelných zdrojů energie, na které lze získat finanční prostředky ze Státního fondu životního prostředí České republiky.

K neinvestičním projektům v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie patří podpora osvěty a poradenství zabezpečovaných jak státní správou a navazujícími organizacemi, tak nevládními organizacemi.

Každá žádost o podporu bude hodnocena podle pěti kritérií - ekologického, ekonomického, regionálního, technického a energetického. Ekologickými kritérii se rozumí měrná finanční náročnost vyjadřující investiční náklady vztažené na odstranění jak jednotkového znečištění za rok, tak jednotky skleníkových plynů. Ekonomické kritérium sleduje podíl návratné a nenávratné podpory na celkových nákladech. Hodnota priority územního odboru Ministerstva životního prostředí ČR a hodnota priority okresního úřadu jsou součástí regionálních kritérií. Čtvrtým - technickým - kritériem se rozumí úroveň technického řešení včetně účinnosti. U posledního energetického hlediska je sledována měrná investiční náročnost předkládaného návrhu.

Přílohy ke směrnicím, které v těchto dnech vydalo ministerstvo životního prostředí, obsahují dále zásady pro poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí České republiky, dále podmínky postupu a nezbytné doklady, které jsou předkládány jako příloha k žádosti o podporu.

Problematika poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí České republiky je velice obsáhlá a odborná. Z toho důvodu případným zájemcům či žadatelům doporučuji osobní konzultaci na odboru životního prostředí nebo v EKISu. Energetické, konzultační a informační středisko České energetické agentury poskytuje bezplatnou poradenskou službu každou středu od 14 do 16 hodin v Domě podnikatelů na Štefánikově ulici. Případné telefonické dotazy můžete nechávat na čísle 89 36 72.

Ilona Hoffmannová


Snížení počtu zákaznických center se okresu asi nedotkne

K o p ř i v n i c e (dam) - Plánované omezení počtu zákaznických center telekomunikační společnosti Český telecom, a. s., by se Kopřivničanů, ani lidí v blízkém okolí nemělo nijak dotknout. V celém novojičínském okrese působí pouze jedno zákaznické centrum Telecomu, a to přímo v okresním městě. Podle informací, které Kopřivnické noviny získaly od pracovnice Telecomu odpovědné právě za zákaznická centra, se v nejbližší době o zrušení či omezení provozu novojičínského centra neuvažuje, i když v budoucnu se tento pohled na věc může změnit. V samotném Telecomu se totiž názor na to, zda by se měla činnost zákaznických center utlumovat, značně liší.

Místním lidem tedy alespoň prozatím nehrozí, že by museli záležitosti týkající se jejich telefonu vyřizovat ve vzdálenějších místech než doposud.


Revitalizace dostala státní dotaci

Nově vybudované dřevěné prahy
a srubové stupně na horním toku Kopřivničky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - O průběhu revitalizace Kopřivničky v pramenní oblasti jsme v minulém roce psali opakovaně. Dnes přinášíme souhrnnou závěrečnou zprávu tak, jak byla předložena odborem životního prostředí městskému zastupitelstvu.

Akce, která proběhla v měsících od června do října minulého roku, vlastně zahrnovala dva samostatné stavební projekty - vodní nádrž Šostýn a sanace strží v horním toku Kopřivničky.

Vybudování vodní nádrže Šostýn v nadmořské výšce 440 metrů nad mořem je obnovou původního hradního rybníku, který měl pravděpodobně v době existence hradu obrannou funkci. Zároveň se dosáhlo zpomalení odtoku srážkových vod z horní části povodí a tím i větší infiltrace vody do půdního horizontu. Vytvořil se vodní ekosystém, který bude sloužit jako životní prostor obojživelníkům, vodnímu hmyzu a ptákům. Prostor vodní nádrže je v rámci územního systému ekologické stability krajiny součástí regionálního biocentra ’Pískovna’ a významným krajinotvorným prvkem. Zároveň se jedná o unikát v evropském měřítku.

Vodní nádrž o průměrné hloubce 69 centimetrů napájejí dva prameny. Objem nádrže při optimální hladině činí 1 080 m3.

V rámci revitalizace Kopřivničky bylo na jejím horním toku v délce 680 metrů vybudováno celkem 26 dřevěných prahů výšky 2,2 metry, 14 srubových stupňů, jedna dvoumetrová dřevěná přehrážka a tři zděné kamenné přehrážky výšky 1,5 a dvou metrů.

Jak na vodní nádrž Šostýn, tak na revitalizaci Kopřivničky, poskytlo ministerstvo životního prostředí finanční dotace téměř ve výši osmdesáti procent celkových nákladů, které dosáhly tři a půl milionů korun.


Ročníku 39 zanikla branná povinnost v armádě

K o p ř i v n i c e (ili) - První jarní den, tedy v úterý 21. března, proběhlo v prostorách anexu městského úřadu slavnostní vydání osvědčení o zániku branné povinnosti. V minulých letech bylo zvykem používat termín vyřazení z vojska, ale samotný akt a mimo jiné i terminologii od 1. prosince 1999, kdy vstoupil v platnost soubor osmi zákonů, upravuje Zákon o rozsahu branné povinnosti a o vojensko-správních úřadech.

Branná povinnost začínající osmnáctým rokem končí po dovršení šedesáti let. Proto se vydání osvědčení o zániku branné povinnosti týkalo mužů, jejichž ročník narození je 1939. Zároveň s osvědčením se přítomným dostalo poděkování od zástupců OVS Nový Jičín a starosty města Jiřího Tichánka.


Grant od města letos dostane třináct projektů

K o p ř i v n i c e (dam) - Všech sto třicet tisíc korun připravených v návrhu rozpočtu pro tento účel rozdělili minulý týden radní formou grantů organizátorům třinácti vybraných projektů.

Pětičlenná komise pro udělování grantů letos vybírala ze sedmadvaceti projektů připravených třinácti předkladateli. Podmínky, které bylo nutné splnit pro přiznání grantu, se oproti minulým letům změnily. Nebyla stanovena žádná témata, zveřejněna byla jen jedna podmínka, a to aby předkládané projekty měly startovací charakter a směřovaly spíše k dětem a mládeži.

Podle úřednice radnice a členky výběrové komise Pavly Sazovské však mnohé granty nesplňovaly ani tuto jedinou podmínku.

„Jeden z předkladatelů dokonce dal tentýž projekt jako vloni, jen škrtl rok 1999 a přepsal jej na 2000,“ řekla Sazovská s tím, že projekty, které neobsahovaly novou myšlenku, se komise ani blíže nezabývala. Nový grantový systém by měl podle místostarosty Zdeňka Krajčíra favorizovat projekty, které se mohou uchytit a v budoucnu fungovat i bez podpory města.

Letos sice městská rada na rozdíl od minulých let rozdělila všechny peníze, se kterými v rozpočtu na granty počítala, i tak je však částka sto třicet tisíc korun výrazně nižší než vloni, kdy bylo na stejný účel vyhrazeno víc jak dvakrát tolik.

Částka, kterou město bude podporovat kulturu a sport ve městě, však podle Krajčíra je zhruba stejná jako v minulosti.

„V návrhu rozpočtu počítáme s částkami na příspěvky do sportu a kultury. Dalo by se říct, že jsme ty peníze jen lépe rozprostřeli,“ řekl Zdeněk Krajčír.

Tam, kde se na prospěšnosti projektu shodla celá komise, byla jeho organizátorům přiznána celá požadovaná částka. Když se projekt zamlouval jen části jejich členů, byla dohodnuta částka, kterou je město ochotno záměr podpořit.

Dvacet tisíc sto korun - nejvyšší udělenou částku dostalo na svůj projekt ’Zeď svědomí’ ekologické občanské sdružení Hájenka. Po dvaceti tisících korunách dostal na své projekty ’Klobouček’ a ’Rodičovská miniškola’, také kopřivnický Dům dětí a mládeže, který zároveň předložil vůbec nejvíce projektů.


Opravu rozbité silnice zatím brzdí rozpočtové provizorium

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že na ředitelství Správy silnic a dálnic v Novém Jičíně znají katastrofální stav silnice na ulici Nádražní v úseku za autobusovým nádražím v Kopřivnici, kdy se začne s opravou vozovky, zatím nikdo není schopen říci.

„Něco se opravovat bude, to je samozřejmé, ale nejsem schopen říct, co konkrétně alespoň do doby, kdy nebudeme mít jasno, kolik peněz letos dostaneme ze státního rozpočtu,“ řekl ředitel okresní Správy silnic a dálnic Jiří Tureček.

I když státní rozpočet byl již schválen, Správa silnic a dálnic dále pracuje podle rozpočtového provizoria. Zatím totiž nemají oficiální informace o tom, kolik peněz letos dostanou. Tureček se dokonce obává, že limit bude jeho podnik znát až v červnu.

I kdyby peníze přišly až v létě, nebyl by však problém cestu opravit. „Víme, kde jsou úseky, na kterých je potřeba udělat kompletní výměnu koberce a kde to stačí jen zalepit. Jak budou peníze, stačí to jen provést,“ uzavřel Jiří Tureček.


Očekávané zvýšení životního minima zvedlo sociální dávky o pár korun

K o p ř i v n i c e (ili) - Začátkem března vláda České republiky rozhodla o zvýšení životního minima. Z toho důvodu dojde k nárůstu většiny sociálních dávek. Ovšem důvodů k radosti není mnoho, protože zvýšení se pohybuje řádově v desítkách korun.

Přídavek na dítě, který je nejčastěji uplatňovanou dávkou, se zvýší od pěti do dvaceti korun v závislosti na příjmu rodiny a věku dítěte. V souvislosti se zvýšením životního minima přibude rodin, které na dávky získají nárok. Zatímco například rodina s jedním dítětem měla nárok na přídavek na dítě, pokud její čistý příjem nepřesáhl 23 790 korun, od dubna se tato maximální hranice posune až na příjem 25 620 korun.

K dětem se vážou i následující dvě dávky: porodné a rodičovský příspěvek. Od 1. dubna se porodné za jedno narozené dítě zvýší o 160 korun tedy na 6 400 korun, u dvojčat o 400 korun na šestnáct tisíc, u trojčat o 1 080 korun na 43 200 Kč a za čtyřčata maminka dostane 57 600 korun, což je o 1 440 korun více než dosud. Pro získání této dávky není rozhodující příjem rodiny. Nárok na porodné má podle zákona i osoba, která převzala do trvalé péče dítě mladší jednoho roku.

Rodičovský příspěvek se z 2 343 Kč zvýší od dubna na 2 409 korun měsíčně. Na něj má nárok ten, kdo osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě do 4 let. V případě, že je dítě dlouhodobě zdravotně postižené, se zvýšený rodičovský příspěvek vyplácí do sedmi let dítěte.

Zároveň se o 26 až 40 korun podle věku dítěte zvýší zaopatřovací příspěvek sloužící k zabezpečení rodiny vojáka po dobu výkonu jeho základní (náhradní) vojenské služby, civilní služby nebo vojenského cvičení.

Výraznější růst, a to o 35 až 188 korun, zaznamenává pouze příspěvek na bydlení. Další dvě dávky, kterými jsou příspěvek na teplo a na nájemné pozbývají svého významu, protože první z nich zanikne koncem června a druhá na konci roku. Tím se veškeré zvýšení nákladů souvisejících s bydlením budou kumulovat v příspěvku na bydlení.


O mlýnské náhony se bude starat pověřená osoba

K o p ř i v n i c e (ili) - Mlýnský náhon ve Vlčovicích a Lubině byl vybudován v minulých staletích pro pohon bývalých mlýnů v uvedených lokalitách. V současné době sice neslouží svému původnímu účelu, ale je výrazným krajinotvorným prvkem a vhodným biotopem pro vodní rostliny a živočichy. Město má ve své správě ve Vlčovicích úsek dlouhý 1,045 kilometrů a v Lubině 960 metrů.

V červenci 1997 došlo při povodni k poškození tělesa jezu, k zanesení náhonu pískem a splavenou zeminou. Z toho důvodu město iniciovalo opravu koruny jezu, vyčištění a zpevnění koryta náhonu a osázení hradidel a stavítek pro manipulaci s vodou. Na akci byla poskytnuta dotace z programu Phare ve výši 16 036 ECU, což je přibližně částka přesahující půl milionu korun. Kopřivnice se na opravách, které byly ukončeny 31. října 1998 podílela částkou sto dvaaosmdesáti tisíci korunami.

Pro stanovení množství odebírané vody z řeky a pro manipulaci se stavidly a hradítky byl vypracován manipulační řád mlýnského náhonu ve Vlčovicích. Ten byl předložen ke schválení Okresnímu úřadu v Novém Jičíně. Schválený manipulační řád se stane po nabytí právní moci součástí povodňového plánu města Kopřivnice.

„Jsme pověřeni ve spolupráci s místní komisí ve Vlčovicích vybráním osoby, která bude na základě smlouvy provádět údržbu a provoz mlýnského náhonu,“ uvedl pracovník odboru životního prostředí Antonín Bubík, „zejména v případě, kdy dojde ke zvýšení hladiny v Lubině tak, aby nedocházelo k ohrožení přilehlých pozemků.“


V letošním roce se žádná mateřská škola rušit nebude

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se na svém jednání minulý týden zabývala stavem počtu dětí v deseti mateřských školách v Kopřivnici, z toho po jedné v Lubině a Mniší a jedna je speciální. V loňském roce byla k poslednímu srpnu uzavřena Mateřská škola na ulici Kpt. Jaroše, děti, které ji navštěvovaly, byly přemístěny do jiných zařízení podle požadavků rodičů.

Kapacita mateřských škol při naplnění pětadvaceti dětí na jedno oddělení, je sedm set jedenáct dětí. Kapacita naplněnosti mateřských škol v Kopřivnici pro příští školní rok bude plně využita. V Lubině a Mniší se předpokládá zachování oddělení tak, jako v letošním roce.

„Městská rada vzala na vědomí stanovisko a doporučení odboru školství, kultury a sportu a komise pro výchovu a vzdělávání, aby v příštím školním roce nebyla snížena kapacita míst v mateřských školách z důvodu stabilizace počtu míst a vysokého procenta odkladu povinné školní docházky.

Podle vývoje porodnosti za poslední období je možné předpokládat, že počet dětí ve věku tří až pět let se bude pohybovat kolem šesti set padesáti. Také záleží na rozvoji či poklesu pracovních příležitostí,“ sdělila nám po jednání rady vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.


Letní tábor u moře pro děti ve Francii

Před dvěma lety byly kopřivnické děti na táboře
v přímořském letovisku Saint Mar - sur - mer,
poblíž francouzského města Saint - Nazaire,
letos se jede severněji.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (hod) - V rámci partnerských vztahů s francouzským městem Trappes je připraven pro děti od 11 do 17 let v době od 22. července do 3. srpna pobyt v přímořském letovisku Kerhornou v Bretaňsku (blízko Brestu). Cena pobytu činí cca 8 500 korun a zahruje dopravu, pojištění, plnou penzi. Při návratu od moře je jeden den věnován prohlídce Paříže.

Informace a přihlášky získáte na odboru školství, kultury a sportu u Venduly Sopúchové, tel. 879 472 nebo u Pavlíny Sazovské, tel. 879 473. Přihlášky je možno si také vyzvednout v městském informačním centru a francouzském informačním středisku. Ty je třeba odevzdat nejpozději do 18. května na městský úřad na odbor školství.









Změna pracovního režimu se Tatře prý vyplácí, ušetřila již víc jak milion a půl

K o p ř i v n i c e (dam) - Zcela evidentní je podle vedení automobilky Tatra ekonomický přínos změny pracovního režimu ve firmě. Již během měsíce února, kdy Tatra posunula pracovní dobu necelým šestnácti stovkám zaměstnanců, činila úspora víc jak milion korun.

Na březen již energetikové automobilky sjednali s dodavetelem elektřiny nižší hodinové odběry, což znamená úsporu přesahující pět set tisíc korun. Přesné hodnoty úspor za březen budou známy v nejbližších dnech. Enegretici Tatry efekty plynoucí ze změny pracovní doby a cyklování směn sledují pomocí speciálně vyvinutého programu a výsledky dávají vedení automobilky k dispozici vždy na konci měsíce. Rozsáhlejší hodnocení je pak možné očekávat jednou za tři měsíce. „Zásadnější statistiky by měly být střednědobé, to znamená, že jednou za čtvrt roku se budou úspory hodnotit znovu a důsledně se všemi souvisejícími okolnostmi,“ řekla mluvčí Eva Kijonková.


Městští zastupitelé budou projednávat rozpočet města

K o p ř i v n i c e (hod) - Městské zastupitelstvo se sejde ke svému již osmému jednání ve čtvrtek 6. dubna v 16.30 hodin v zasedací místnosti anex Městského úřadu v Kopřivnici.

Na programu zasedání městského zastupitelstva budou majetkoprávní úkony města, vyúčtování výsledků hospodaření města Kopřivnice za rok 1999, rozpočet města na rok 2000, různé a usnesení.


Automobilka zatím projednala dvě stě padesát pět výpovědí

K o p ř i v n i c e (dam) - Snižování stavu zaměstnanců v Tatře pokračuje podle sdělení automobilky tak, jak bylo ohlášeno na začátku roku. Dosud firma ve dvou etapách ukončila pracovní poměr s dvěma sty padesáti pěti lidmi. V první etapě Tatra projednala odchod sto dvaceti devíti lidí, ve druhé fázi se uvolnění bude týkat sto dvaceti šesti zaměstnanců. Do konce června by měla být propuštěna víc jak polovina plánovaného počtu tatrováků.

Lidé, kteří v rámci tak zvaných ozdravných opatření přijdou v tomto roce o své místo v Tatře, budou brány automobilky opouštět průběžně. Původně automobilka oznámila, že zhruba čtyři stovky lidí propustí ve třech po sobě jdoucích vlnách.

„Propouštění probíhá v podstatě průběžně, lidé totiž mají právo na tříměsíční výpovědní lhůtu. Navíc dodržovat nějaké striktní rozdělení do etap by nebylo ani technicky možné. Takové množství výpovědí by naši personalisté nestačili najednou zpracovat,“ řekla tisková mluvčí tatrovky Eva Kijonková s tím, že rozdělení do etap je v podstatě pouze pro interní potřeby automobilky.


Osvětovou činnost v Lubině řídí žena

L u b i n a (ili) - Po delší době došlo v Lubině k ustanovení pracovnice, mající na starost kulturní a osvětovou činnost v obci. Jindřiška Jašíčková, která se nelehkého úkolu zhostila, je zároveň členkou místní komise.

Osvětová beseda v Lubině zanikla v roce 1998 a od té doby zájmové kluby a organizace chodily žádat o finanční podporu odbor školství, kultury a sportu jednotlivě. Jejich požadavky teď bude soustřeďovat a koordinovat již zmíněná pracovnice.

V minulém roce bylo v Katolickém domě v Lubině uspořádáno deset akcí, do kterých nejsou započítány akce Společnosti Katolického domu Lubina.


Internet zajímal hlavně mladé, ale i starší

K o p ř i v n i c e (dam) - Velkému zájmu Kopřivničanů se celý měsíc těšily akce, které v rámci ’Března měsíce internetu’ uspořádala všechna tři veřejně přístupná internetová pracoviště ve městě. Celý minulý týden měli lidé například možnost bezplatně využít k serfování muzejní internet. Podle tamních zaměstnanců byla tato nabídka maximálně využita. Mezi lidmi, kteří připojení v muzeu vyhledávali, byli prý hlavně mladí lidé, především středoškolští studenti, žáci základních škol a pracující lidé kolem pětadvaceti let věku.

Také ve dvou stanicích v Centru rozvoje a podnikání, s. r. o., Kopřivnice bylo možné každé úterý a čtvrtek v březnu brouzdat celosvětovou počítačovou sítí zadarmo. I zde neměli o dostatek zájemců nouzi a zájem projevovali hlavně mladí.

S odlišnou nabídkou přišla v rámci Měsíce internetu městská knihovna disponující čtyřmi pracovními stanicemi. Ta každou středu v měsíci uspořádala jednu přednášku s internetovou tématikou.

Podle šéfa knihovny Vladana Jílka o ně byl větší zájem než bylo možné uspokojit. Na rozdíl od předchozích dvou případů mezi lidmi, kteří měli o přednášky zájem, bylo více starších lidí.

„Byli tam samozřejmě i mladí, ale překvapivě byla většina starších. Nejčastěji šlo o úplné začátečníky, kteří se přišli podívat, co to vůbec internet je. Myslím, že se naučili alespoň základy a nebudou mít strach, sednout si k počítači a na síti si najít to, co budou potřebovat,“ domnívá se Vladan Jílek.


Stíny

21. 3. oznámeno vloupání do pracovní skříňky v objektu karosárny podniku Tatra, a. s., ze které pachatel odcizil elektrickou brusku, úhlovou el. brusku a el. vrtačku

V odpoledních hodinách bylo na služebnu městské policie přijato telefonické oznámení, že ve stanovenou dobu se ze školy nevrátila domů 7letá dívka. Na základě udaného popisu se podařilo strážníkům po usilovném hodinovém pátrání dítě nalézt a předat rodičům

22. 3. došlo k odcizení osobního motorového vozidla zn. Škoda Felicia combi, které bylo zaparkováno na ulici Školní

23. 3. přijato oznámení o vloupání do sklepní kóje v domě č. p. 1315 na ulici Pod Morávií a odcizení dámského kola zn. Eska

24. 3. byl zjištěn mladistvý pachatel, který odcizil v rodinném domě v Lubině motorovou pilu, kterou následně prodal nezjištěné osobě
Ve večerních hodinách došlo k odcizení dvou jízdních kol od restaurace Pod Kaštany

26. 3. oznámeno násilné vniknutí do herny Billiard Club na ulici Štefánikové, kde pachatel odcizil cigarety, alkoholické nápoje a finanční hotovost

Na základě telefonického oznámení vyjela hlídka MP do Lubiny, kde byl nahlášen pohyb velkého psa - německého ovčáka, který byl odchycen u hasičárny a převezen do útulku


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:36