Titulní strana

Philips měl včera v Praze sdělit, kde bude stavět svůj nový závod

K o p ř i v n i c e (hod) - Město podalo v minulých týdnech žádost o úvěr s dlouhodobou splatností z Regionálního rozvojového fondu na Centrum rozvoje České republiky ministerstva pro místní rozvoj. Úvěr z prostředků Phare poskytuje stát na financování vznikajících průmyslových zón. „Požádali jsme o částku třicet milionů, ze kterých chceme částečně pokrýt podíl města na státní dotaci, o kterou budeme žádat ministerstvo průmyslu a obchodu,“ sdělil Alois Janek.

Zástupci města - místostarosta Alois Janek, vedoucí finančního odboru Miroslav Kopečný a vedoucí odboru majetkové správy a rozvoje Ivan Viskupič - byli pozváni do Centra pro regionální rozvoj za účasti pracovníků Českomoravské záruční rozvojové banky a firmy Hirt, která zpracovává žádosti a doporučuje je komisi Centra ke schválení. Pracovníci města na jednání podávali doplňující informace, protože situace se neustále vyvíjí. „Za úvěr se musí město zaručit svým majetkem,“ doplnil Janek. „Poté jsme ještě v agentuře CzechInvest jednali o některých dalších podrobnostech ohledně žádosti na ministerstvu průmyslu a obchodu. Do konce dubna bude město podávat žádost o státní dotaci z fondu ’Zainvestování průmyslových parků’.

První týden v dubnu budou probíhat na CzechInvestu konzultace a pravděpodobně 13. až 15. dubna bude město prezentovat svůj projekt před meziresortní komisí, která bude doporučovat vládě ke schválení příslušné žádosti o dotace. Zatím ve schváleném zákonu o státním rozpočtu figuruje částka 34 milionů korun, ale předpoklad je ten, že budeme žádat o maximum dalších finančních prostředků, které budou rozloženy do dvou, možná i tří let. Všechny kroky vedení města a pracovní skupiny jsou činěny takovým způsobem, aby požadavky na rozpočet města byly co nejmenší a maximálně bylo využito dotačních titulů státu, případně nadstandardních zvýhodněných úvěrových prostředků,“ uzavřel Alois Janek.

Minulý týden navštívili v úterý pracovníci CzechInvestu radnici, kde si upřesňovali technické požadavky města na dotaci. Také minulý čtvrtek jednalo vedení města s představiteli firmy Philips. O výsledku vedení mlčí, protože to slíbili Philipsu. Ten měl včera na tiskovce v Praze sdělit svůj verdikt, zda Kopřivnice nebo Hranice.


Rada projednala výsledky hospodaření

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání, které se uskutečnilo minulý týden v úterý, projednávala výsledky hospodaření města Kopřivnice za loňský rok. Rada se rovněž zabývala finančním vypořádáním příspěvkových organizací města včetně rozdělení zlepšeného hospodářského výsledku do fondů příspěvkových organizací a finanční vypořádání vedlejší hospodářské činnosti - bytového hospodářství (firma REKAZ).

Rada dále projednávala postup při řešení škod na majetku města, výsledky inventarizace majetku města.

Radní dále doporučili městskému zastupitelstvu ke schválení prodej sedmi stavebních pozemků v lokalitě Pod Bílou horou za cenu 350 Kč/m2.

Městská rada schválila zveřejnění záměru pronajmout sportovní areál krytého bazénu a letního koupaliště. „Chceme dát šanci i jiným subjektům a občanským sdružením na provozování těchto areálů na základě jejich zájmu. V žádném případě nebudeme pronajímat areály nevýhodně vůči městu,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Městská rada schválila úpravu a doplnění ’Pravidel pro hospodaření s bytovým fondem ve městě Kopřivnici’. Rada už vloni schválila určení nájemců uvolněných třípokojových bytů losem na základě vyhlášeného výběrového řízení podle stanovených kritérií, proto bylo v pravidlech upraveno, že „nájemce bytu k uvolněným vícepokojovým bytům (od 3+1) bude vybrán losem na zasedání městské rady na základě odborem majetkové správy a rozvoje zveřejněného záměru bytu pronajmout“. Podle kritérií se může přihlásit úplná rodina se dvěma dětmi.

Rada dále se zabývala pohledávkami města za užívání nebytových prostor - Kavárny. „Městská rada přistoupila na to, že nájemce sjedná splátkový kalendář na dobu osmnácti měsíců,“ dodal místostarosta Krajčír.

Návrhem dodatku ke zřizovací listině příspěvkové organizace Správa sportovišť Kopřivnice a statutu organizace se zabývala městská rada. Rada se tím měla zabývat na svém zasedání, které se uskutečnilo tento týden ve středu. „K návrhům se bude ještě vyjadřovat sportovní komise, správa sportovišť,“ řekl Zdeněk Krajčír.

„Město vzalo na vědomí postup majetkové správy příležitostného umísťování menších atrakcí pro děti na náměstí T. G. M.,“ uzavřel místostarosta Zdeněk Krajčír. Je to proto, že dříve se využívalo parkoviště před hotelem P Beam, ale po zprovoznění prodejny Mana, která se zde vybudovala, to již nepůjde.

Městská rada schválila vyhlášení výběrového řízení na zadání veřejné zakázky na realizaci stavby Separace pracích vod koupaliště Kopřivnice.

Rada se dále zabývala informacemi o čerpání finančních prostředků Osvětové besedy v Mniší a ve Vlčovicích za loňský rok a kulturními aktivitami v Lubině v uplynulém roce.

Radní doporučili ke schválení městským zastupitelům dohodu o majetkovém vypořádání a převodu třináctiprocentního spoluvlastnického podílu k plynárenskému zařízení Plynovod Dražné - Janáčkova za kupní cenu dvě stě padesát tisíc korun z vlastnictví města Kopřivnice do vlastnictví města Štramberka.

Rada schválila uzavření dodatku k nájemní smlouvě mezi městem Kopřivnice a RadioMobil, a. s., Praha, jehož předmětem bude rozšíření stávajícího stanoviště a zvýšení nájemného.


Rozpočet města na letošní rok je vyrovnaný

K o p ř i v n i c e (hod) - Rozpočtem města Kopřivnice se na svém zasedání zabývala městská rada, která jej doporučila ke schválení městskému zastupitelstvu.

Celková bilance rozpočtu z hlediska zdrojů a potřeb je vyrovnaná ve výši 229 844 tisíc Kč a po vyloučení vnitřních převodů peněžních prostředků mezi účty města dosahuje výše 220 723 tisíc Kč.

Rozhodující podíl na příjmové stránce rozpočtu představují daňové příjmy, které tvoří výnos daně z příjmů fyzických osob z podnikání, výnos daně z nemovitostí, podíl na celookresním výnosu daně z příjmů ze závislé činnosti a podíl na celostátním výnosu daně z příjmů právnických osob. Celkově jsou daňové výnosy ve svém souhrnu rozpočtovány v objemu 85 643 tisíc korun, to je přibližně na úrovni skutečnosti loňského roku, což představuje 38,8 procenta zdrojů rozpočtu.

Dalším výrazným zdrojem rozpočtu jsou dotace státu, případně okresního úřadu. V návrhu rozpočtu jsou zahrnuty dotace ve výši 41 150 tisíc korun. Další účelové dotace jsou schvalovány a uvolňovány během roku, jejich výši nelze ve fázi přípravy rozpočtu specifikovat.

Výnos z místních a správních poplatků je rozpočtován ve výši 10 241 tisíc Kč. Vlastní příjmy města, jež jsou rozpočtovány ve výši 18 601 tisíc korun, jsou tvořeny příjmy ze školkovného, stravného, městské policie, z pronájmu majetku a jsou zde i příjmy z běžné činnosti odborů.

Ostatní příjmy z prodeje, dividendy a úroky jsou navrženy ve výši 21 910 tisíc korun a budou využity ke krytí dluhové služby a ke kompenzaci nákladů spojených s realizací investičních akcí. Do zdrojů rozpočtu je zapojen i zůstatek peněžních prostředků z loňského roku ve výši 18 113 tisíc Kč a odpisy majetku města v bytovém hospodářství v částce 15 065 tisíc korun.

Běžné výdaje rozpočtu, které se pravidelně opakují, jsou v oblastech zajišťovaných městem - školství, kultura, sport, životní prostředí atd. - rozpočtovány ve výši 146 440 tisíc korun a tvoří 66,3 procenta celkového rozpočtu.

Investiční výdaje ve výši 24 925 500 Kč reprezentuje zejména výkup pozemků pro Podnikatelský areál Vlčovice (PAV), kruhový objezd u městského úřadu, rozšíření výměníkové stanice, akce financované prostřednictvím fondu a modernizace bytového fondu, tvorba digitální technické mapy města atd. Investiční výdaje představují v rozpočtu výši 11,3 procenta.

Dluhová služba - splátky půjček a úroků je plánována v objemu 28 milionů korun a může se změnit v závislosti na platných úrokových sazbách. Rovněž je rozpočtována rezerva na splácení dluhové služby ve výši 11 357 500 Kč.

Souhrnná tabulka příjmů a výdajů podle odborů v tisících Kč

Odbor - organizace

Příjmy (zdroje)

Výdaje (potřeby)

 

návrh

návrh

Odbor životního prostředí

5 409,0

11 392,0

Informační datové centrum

0,0

3 430,6

Odbor školství, kultury a sportu

12 911,9

33 393,9

Odbor živnostenský

550,0

0,0

Právní odbor

3 400,0

0,0

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví

50,0

33 089,0

Kancelář tajemníka

1 120,0

29 932,0

Stavební úřad + doprava

200,0

17,0

Odbor rozvoje města

0,0

1 200,0

Městská policie

570,0

5 555,0

Majetková správa a rozvoj

38 790,1

55 920,4

Odbor finanční

166 843,0

55 914,1

Úhrn za Město Kopřivnice

229 844,0

229 844,0

 

 

 

Vedlejší hospodářská činnost

návrh příjmy

návrh výdaje

Bytové hospodářství

129 693,0

129 693,0

 

Rozpočet podle platné rozpočtové skladby (po konsolidaci) v tisících Kč

Úhrn příjmů (třída 1 - 4)

202 609,5

 

Úhrn výdajů (třída 5 - 6)

187 387,5

 

Saldo (příjmy - výdaje)

15 222,0

 

Třída 8 (financování)

-15 222,0

 


Vyplatilo se napojení na pult centralizované ochrany

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve středu 22. března v brzkých ranních hodinách signalizoval pult centrální ochrany, který je umístěn na služebně Městské policie v Kopřivnici, narušení jednoho z napojených objektů. V tomto případě se jednalo o Mateřskou školu na ulici Zdeňka Buriana, která byla již několikrát objektem zájmu zlodějů.

Na místo vyjela neprodleně hlídka městské policie, která při kontrole objektu zjistila rozbité okno. Společně s Policií České republiky byli přistiženi a zadrženi tři pachatelé přímo na místě trestného činu. Poté byli předáni vyšetřovateli k sdělení obvinění. Zásah byl bezprostřední, a proto přistiženi pachatelé nestačili nic rozbít, ani si vybrat věci, které by si rádi odnesli.


Karneval na ledě baví děti, učitele i rodiče

Mladší děti dávaly přednost maskám
pohádkových bytostí, starší bruslily v převlečení
za akční hrdiny nebo mobilní telefony.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Asi čtyři stovky maskovaných dětí se minulý pátek proháněly po ledové ploše kopřivnického zimního stadionu. Ten patřil karnevalu na ledě, který pro své žáky pořádá Základní škola - náměstí. Podle ředitelky školy Jitky Kalužové má karneval tradičně velký ohlas u dětí i rodičů, o čemž svědčí také fakt, že jen málo dětí přišlo bez masky. Svou fantazii a um zapojili také rodiče a kromě tradičních pohádkových bytostí po ledě bruslily i hvězdy show-businessu či mobilní telefon. Celodenní program zahájili svou exhibicí malí krasobruslaři a jeho vyvrcholením bylo kromě vyhodnocení nejlepších masek, hokejové klání rodičů a učitelů proti žákům šestých, sedmých a devátých tříd.










Žena při smažení karbenátků usnula a málem ohrozila všechny nájemníky

K o p ř i v n i c e - V polovině měsíce března byl zaznamenán zvýšený počet výjezdů hasičských sborů v Kopřivnici. Bohužel všechny výjezdy měly stejného jmenovatele - lidskou nedbalost.

Šestnáctého března první výjezd způsobilo zcela banální vzplanutí kontejneru. Spíš než lidskou nedbalost bych upřednostnila dětinský záměr.

Tři dny poté ve 14:45 na ulici Ignáce Šustaly 1108/5 si v kuchyni majitelka bytu bez dozoru smažila karbenátky na plynovém sporáku Mora, čímž došlo k jejich vznícení, zní strohý záznam v požární svodce. Výjezd byl na místě uzavřen blokovou pokutou jako přestupek. Způsobená škoda byla vyčíslena na pět tisíc korun. Došlo ke zničení digestoře a omítky vedle sporáku.

V Lubině se pár dní nato vznítil půdní prostor obytného domku, jehož příčinou byl špatný stav komínového tělesa. Způsobená škoda byla odhadnuta na sto tisíc korun. Za své vzala celá střecha v obytné části rodinného domku. „Jak se lidově říká, v důsledku špatné péče o komín,“ uvedl na pravou míru major Jašík z Hasičského záchranného sboru v Novém Jičíně a dodává: „V nepravidelně čištěném komínovém tělese se usadí zplodiny hoření, které následně chytnou, eventuelně to roztrhne celý komín od shora až dolů.“

Pokud se prokáže jednoznačné zavinění majitele nebo uživatele, řeší se na místě zpravidla blokovou pokutou do výše dvou tisíc korun, která alespoň podle mého mínění nedosahuje ani zlomku nákladů.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:36