Kultura

Zítra odstartuje čtvrtý ročník přehlídky Kafka

K o p ř i v n i c e  (dam) - Soutěžní kategorií 'Reklama' začne za týden v pátek v devět hodin čtvrtý ročník přehlídky Kafka, na který se letos sjede rekordní počet televizních studií od nás i ze Slovenska. Celou přehlídku bude možné sledovat i na obrazovkách KTK. Po reklamě přijde na řadu zpravodajství, odpoledne pak kategorie Kafka+. Druhý den bude celý věnován snímkům z kategorie Vlastní tvorba. Jednotlivé snímky bude hodnotit šestičlenná porota složená z televizních odborníků a výsledky budou vyhlášeny v sobotu asi o půl sedmé večer.


November 2nd zahrají v krytu pod kulturákem

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítřejší večer bude v programu kopřivnického Nora Café vyhrazen koncertu kapely November 2nd, dříve November Second. Koncert v CO bude zároveň také ’ochutnávkou’ z menu letošních Šlahounů, November 2nd totiž figurují na jejich programu.

Tato hranická skupina vznikla v roce 1995 v sestavě Saša Langošová (zpěv, kytara), Roman Helcl (kytara), David Václavík (baskytara) a Mirek Poledňák (bicí). Mezi muzikanty, kteří se v ní později vystřídali, byli i kopřivničtí Dušan a Tomáš Neuwertové.

Jejich hudba od začátku spojuje prvky funky, rocku, blues a acid jazzu. První velký úspěch zaznamenala kapela v polovině roku 1997, kdy se probojovala do finále soutěže Rockfest Dobříš. O rok později se stala vítězem soutěže prvního ročníku nové soutěže pro začínající kapely Jim Beam Rock, kde uspěla v konkurenci více než sta kapel. Hlavní cenu - sto tisíc korun, kapela investovala do nákupu hudebních nástrojů a do natočení debutové nahrávky. Debutový singl se čtyřmi skladbami vznikl v dubnu 1999 v prestižním pražském studiu SONO.

Dalším významným počinem v roce 1999 bylo pro kapelu November 2nd koncertování na festivalu v Praze na Džbánu 19. června, kde hráli vedle Alanis Morissette, Bryana Adamse, Suzanne Vega či Crash Test Dummies. Od prázdnin loňského roku November 2nd často koncertují a zkoušejí nový repertoár. Také sestava se ustálila. Kromě zakládajících členů, kteří se nejvíce podílejí na skládání písní, zpěvačku Sašu Langošovou a kytaristu Romana Helcla doplnili pražští profesionální muzikanti - bubeník Tomáš Brožek a baskytarista Aleš Zenkl. Novembr 2nd jsou ostřílenou kapelou, za sebou mají více než stovku odehraných koncertů. Zkušenosti nasbírali především během turné následujícího po vítězství v úvodním ročníku Jim Beam Rock.


Kopřivnice se tento týden představí na stanici Praha

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba sedmiminutovým pořadem se bude tento týden Kopřivnice prezentovat na vlnách Českého rozhlasu 2 stanice Praha. Pohlednice z Kopřivnice bude odvysílána v rámci pořadu Host do domu mezi devátou a desátou hodinou dopolední.

Posluchači se během sedmi minut projdou Technickým muzeem s jeho ředitelkou Lenkou Hodslavskou, o historii města se zmíní starosta Tichánek a vybrané kulturní akce představí ředitel kulturního domu Lubomír Sazovský.

„Chceme, aby se v pořadu objevilo všechno, co může člověka, který do Kopřivnice přijede, zaujmout,“ řekl ředitel KDK, p. o., Vladan Jílek, který natáčení pro město zajišťoval.

Jako každá propagace i rozhlasová pohlednice něco stojí. V tomto případě místní radnice zaplatí náklady za natočení pořadu ve výši zhruba dvou a půl tisíce korun, prostor ve vysílání je již zdarma.


Návštěvnost koncertů vážné hudby byla letos kolísavá

Houslisté Jiří Panocha a Pavel Zejfart
z Panochova kvarteta hrají v kulturním domě.
Jejich vystoupení uzavřelo letošní čtyřiatřicátou sezonu Kruhu přátel hudby.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert Panochova kvarteta uzavřel minulou středu již čtyřiatřicátou sezonu Kruhu přátel hudby. Poměrně pestrá dramaturgie nabídla dechy, smyčce, ale třeba i pěvecké sdružení a koncert malého klavírního virtuóze se symfonickým orchestrem.

Přesto většina koncertů do sálu kina Puls příliš mnoho diváků nepřitáhla. „Návštěvnost koncertů byla velmi nevyrovnaná. Někdy přišlo hodně lidí a příště jen pár,“ tvrdí dramaturg předplatného Jiří Cachnín. Mezi návštěvníky koncertů je hlavně stálá skupinka předplatitelů. Nejvíc lidí přitáhl prosincový koncert Lukáše Vondračka se Studentským symfonickým orchestrem Janáčkovy konzervatoře. Funkce patrona koncertu se asi nejlépe zhostila Soukromá základní umělecká škola MIS music, které se vždy podařilo přivést do sálu více lidí. Letošní ročník Kruhu přátel hudby také potvrdil, že mezi posluchači začínají být populárnější koncerty dechových nástrojů než smyčce.

Konec cyklu Kruhu přátel hudby však neznamená, že vážná hudba zmizí z programu kulturního domu a vrátí se až v září s novou sezonou. Již třetího dubna by v něm měl znít recitál flétnistky Andrey Štefanové a připravují se i další koncerty klasické hudby. Pouze prázdninové koncerty ve štramberském kostele se letos pravděpodobně neuskuteční. „Ne že bychom neměli zájem je udělat, ale jsou nějaké technické problémy s varhanami,“ uzavřel Cachnín.


Skupina Bokomara bude v Kopřivnici hrát a vychovávat místní školáky

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert jedné z nejlepších kapel tradičně obsáhlé scény brněnského folku je připraven na večer devětadvacátého března. V místním kině Puls bude od půl osmé večer hrát skupina Bokomara.

Ta vznikla již v roce 1987, o tři léta později se stala držitelem autorské porty a nyní patří asi k nejoblíbenějším skupinám tohoto žánru u nás.

Hlavní postavou kapely je její zakládající člen Lubomír Javůrek, který se na hudební scéně pohybuje již řadu let a kromě toho hrává jako host na koncertech AGFleku, Vlasty Rédla, Slávka Janouška, Žalmana Lohonky a dalších folkařů.

Bokomara však nebude hrát pouze dospělým. Součástí jejich hostování v Kopřivnici jsou také výchovné koncerty. Bokomara má ve svém repertoáru pořad nazvaný ’Co je to folk’. Během zhruba hodinového vystoupení by se měli školáci dozvědět něco o dějinách folku a jeho hlavních interpretech. Zazní ukázky z tvorby uznávaných ’klasiků’ Boba Dylana, Paula Simona, Vladimíra Vysockého, ale i skladby českých folkových muzikantů.

Podle Lubomíra Javůrka by měl jejich pořad přispět k dobré orientaci mladých v širokém spektru současných hudebních žánrů a odklestit mu cestu k písňové tvorbě s kvalitními texty.


Program kulturního domu přitáhl devadesát tři tisíc lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesně šest set třináct akcí měl v minulém roce na programu místní kulturní dům. Ty přilákaly víc jak devadesát tři tisíc návštěvníků, vyplývá to z podrobné zprávy o činnosti, kterou pro městské zastupitelstvo připravil Lubomír Sazovský, šéf firmy Ludvík Moravia provozující největší kulturní podnik v Kopřivnici.

I když uvedená čísla znějí přemrštěně, jsou podle Sazovského naprosto reálná. „Za loňský rok jsme prodali celkem padesát jedna tisíc sedm set devatenáct tisíc vstupenek na nejrůznější akce. A téměř dvaapadesát tisíc lidí navštívilo akce bez vstupného,“ řekl Sazovský s tím, že odhad návštěvnosti neplacených akcí vychází ze zkušeností a je spíše podhodnocený.

V počtu pořadů, pořádání akcí nadregionálního významu a způsobem spolupráce s jinými subjekty je místní kulturní dům jedinečný. Bylo by velmi těžké najít v současné době podobně aktivní kulturní organizaci ve městech s podobnou sociální strukturou a počtem obyvatel.

Mezi akcemi nadoblastního charakteru figuruje například setkání ’Myšlenky T. G. M. a současnost’, divadelní přehlídka Kopřiva, modelářská Kit show, Motýlek či taneční soutěž Tatra. Ludvík Moravia se také podílí na organizaci letního hudebního festivalu Šlahouny a přehlídce Kafka.

Sazovský ve své zprávě vyzdvihuje například projekty dlouhodobějšího charakteru, jako divadelní předplatné, filmový klub či kino Vláček.

Druh akce

Počet akcí

Počet návštěvníků

Kino

466

21 479

Kultura školám

34

10 900

Divadlo

12

2 454

Festivaly

7

3 519

Koncerty

31

4 053

Plesy

7

2 762

Besedy

14

1 763

Zábavné programy

17

8 238

Diskotéka

5

777

Dětské pořady

4

1 254

Výstavy

14

8 500

Ostatní

2

2 600

Celkem

613

68 299


Katolický dům připravuje jarní koncert filharmoniků

K o p ř i v n i c e (dam) - Netradičně ve čtvrtek 30. března v šest hodin večer bude znít sálem kopřivnického Katolického domu klasická hudba v podání Dechového kvinteta filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína. Vznik kvinteta se datuje do roku 1974 a od té doby hrál na více než třech stovkách koncertů, vernisážích i výchovných koncertech. Kvinteto působí v jihomoravském regionu, ale vystupoval také v Německu a v poslední době koncertuje i na severní Moravě. Na repertoáru má hudbu mistrů od 18. století až po současnost a hraje v obsazení V. Vodička (flétna), A. Pavlorek (klarinet), F. Vyskočil (lesní roh), V. Kaniok (fagot) a umělecký vedoucí V. Kozánek (hoboj).


Norou bude znít improvizace

K o p ř i v n i c e (dam) - V sobotu bude hudební sál v kulturním domě patřit čtveřici mladých amatérských hudebníků, na program Nory se tak po delší odmlce vracejí začínající kopřivničtí rockeři. Kvarteto, které tvoří bubeník Hynek Kovář a kytarista Oldřich Indrák z kapely Dnes už je zítra, kytarista Petr Tománek a basák z Osobního výtahu David Kovář, zahraje tři secvičené skladby a zbytek jejich produkce bude tvořit čistá improvizace. Akci, o které sami její protagonisté tvrdí, že ’je to sranda’ určená hlavně jejich známým, zpestří promítání pohádkových diapozitivů.


Projekt 100 bude pokračovat Fellinim

K o p ř i v n i c e (dam) - Páteční promítání sci-fi Muž, který spadl na zem potvrdilo, že tento film je jedním z nejnavštěvovanějších snímků letošního Projektu 100. Stejný přívlastek přisuzují jeho organizátoři také Satyriconu legendárního režiséra Federica Felliniho, který je na programu dnes večer. Fellini zfilmoval starořímskou předlohu spisovatele Petronia, kritizujícího zhýralé mravy Neronova Říma v roce 1969.

Páteční večer bude kino promítat Tři sezony amerického režiséra vietnamského původu Tonyho Bui. Nízkorozpočtový film vznikl vloni a je prvním americkým snímkem natočeným přímo ve Vietnamu a není poznamenán nejčastějším tématem amerických filmů odehrávajících se v této oblasti - vietnamskou válkou.


Na plátno kina přišel americký horor Stigmata a vrací se Gedeonův idiot

K o p ř i v n i c e (dam) - O přízeň diváků budou v dnes začínajícím promítacím cyklu kina Puls soupeřit česká komedie a americký hororový thriller.

Ode dneška až do pondělí budou odpolední představení v režii Saši Gedeona. Jeho idiot se vrací na plátno kina Puls již jako nejúspěšnější ’sběratel’ Českých lvů a v tomto týdnu se bude ucházet i o výroční ceny americké filmové akademie. Přesto, že odborníci nevidí šance Návratu idiota na zisk Oscara příliš růžově, v českých kinech zaznamenal velký úspěch, který zastínily pouze Pelíšky. Kritici si však více váží Gedeonova snímku.

František je idiot v pravém slova smyslu a s písemnou diagnózou v kapse. Poklidný život v léčebně opustil až na radu svého lékaře. Napsal dopis a mezi Vánocemi a silvestrem odjel ke své tetě. Na cestě potká Annu, její mladší sestru Olgu, Emila, jeho bráchu Roberta a rázem se stane středem jejich vzájemných vztahů. Hlavní devízou Návratu idiota je výborný scénář, ale i velmi dobré herecké výkony debutujícího Pavla Lišky, Anny Geislerové, Tatiany Vilhelmové, Jiřího Langmajera, Zdeny Hadrbolcové a dalších.

Sobotní, nedělní a pondělní večer bude patřit milovníkům hororů a mysticismu, kterým by mohl sednout americký snímek Stigmata. Hrdinkou příběhu je mladá kadeřnice Frankie z Pittsburghu. Její nevázaný život se radikálně změní ve chvíli, kdy od matky dostane starý růženec. Na těle ateistické dívky se začnou objevovat stigmata - rány, které měl na svém těle Ježíš.

Jelikož výskyt stigmat se řadí mezi pestrou škálu zázraků, neunikne ani jakési vatikánské obdobě tajné služby a do Pittsburghu odjíždí otec Andrew Kiernan, aby nový zázrak náležitě vyšetřil.

Stigmata jsou dílem zkušeného videoklipového režiséra Ruperta Wainwrighta. Jeho hlavní specializace tak udává i formu, jakou byl film natočen. Stovky rychle za sebou jdoucích střihů a opravdu atraktivních záběrů jsou devízami, kterými se tvůrci snaží zakrýt mnohdy děravý děj filmu.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:36