Kopřivnické noviny č. 12/2000 ze dne 23. března 2000

Zprávy z města a okolí

Státní program na podporu úspor a využití energie

Světový den vody jsme si připomněli včera 22. března

Servisní organizací Podnikatelského areálu Vlčovice se stala CPR, s. r. o.

Největší příspěvek z fondu rozvoje dostala ASK

Štramberští chtějí zařízení pro kabelovku kupovat postupně

Místo slovenské VTV bude od dubna zpravodajský kanál

Aktivity Střediska ekologické výchovy Hájenka se řadí k největším v republice

Školka na ulici Pionýrské oslaví padesát pět let

Deset tisíc dolarů čeká pro vítěze soutěže kuřáků

Velký zájem o dovolenou v zahraničí předčil očekávání cestovních kanceláří

Z automobilky začal mizet chátrající komín

Přestupková komise zasedala průměrně třikrát do týdne

V kouzelné dílně bludičky Světlany děti chystaly jaro

Stíny


Zprávy z města a okolí

Státní program na podporu úspor a využití energie

K o p ř i v n i c e (ili) - Ministerstvo životního prostředí vydalo v těchto dnech přílohy ke směrnicím o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2000. Pro případné zájemce platí, že musí předložit žádost se všemi stanovenými podklady, ve většině případů je nutno doložit i energetický audit. Registrované žádosti Fond vyhodnotí na základě ekologických a ekonomických ukazatelů, podle regionálního vyjádření a technické úrovně řešení.

Podpora z Fondu bude poskytována v rámci jednotlivých vyhlášených programů, tedy investičních a neinvestičních projektů. K investičním projektům na využívání obnovitelných zdrojů energie, na které se vztahuje podpora, patří:

  • náhrady pevných a kapalných fosilních paliv při vytápění a ohřevu teplé užitkové vody biomasou, případně v kombinaci se solárním systémem pro byty, rodinné domky a obytné budovy, a to včetně fyzických osob, které nepodnikají

  • náhrada vytápění pevnými a kapalnými fosilními palivy nebo elektrickými přímotopy v komunální sféře centrálními systémy zásobování teplem a TUV z obnovitelných zdrojů energie

  • využití obnovitelných zdrojů energie ve školství, zdravotnictví, v objektech rozpočtové sféry a v účelových zařízeních neziskového sektoru

  • částečné nebo úplné náhrady vytápění elektrickými přímotopy a pevnými či kapalnými fosilními palivy na vytápění tepelnými čerpadly v obytných budovách a budovách občanské vybavenosti, a to včetně fyzických osob, které nepodnikají. Podpora se vztahuje i na nově budované budovy.

  • výstavba malých vodních elektráren

  • výstavba zařízení pro společnou výrobu elektrické energie z biomasy

  • instalace solárních systémů a tepelných čerpadel v řízení

  • využití obnovitelných zdrojů energie v obcích a samostatných územích národních parků, chráněných územích a chráněných krajinných oblastech.

Pokračování v příštím čísle


Světový den vody jsme si připomněli včera 22. března

K o p ř i v n i c e - Dvaadvacátý březen byl na valném shromáždění OSN v prosinci 1992 vyhlášen jako Světový den vody s odůvodněním, že celosvětově dochází k nedoceňování významu rozvoje a ochrany vodních zdrojů. Právě ty však podmiňují veškeré sociální a ekonomické aktivity a řada zemí již dosáhla limitů dalšího rozvoje zejména z důvodu omezených vodních zdrojů.

Řadu aspektů světového vývoje vztahů člověka k vodě můžeme pozorovat i na našem území. Rozsáhlá devastace lesních porostů, necitlivé hospodaření na půdě, urbanizace spojená a nárůstem nepropustných ploch, velkoplošné meliorace, odstraňování staveb šetrně využívajících vodu, zatrubňování vodních toků, likvidace lužních lesů a mokřadů atd. dokumentují, že i na našem území převládl zvláště v posledních padesáti letech trend ovládnutí vody nad jejím hospodářským využíváním.

Téměř současně s pádem politických bariér na evropském kontinentu se rozvinula mezinárodní spolupráce při ochraně a užívání vod. V praxi se podařilo naplnit zásadu Evropské vodní charty o nezbytnosti řízení hospodaření a ochrany vod podle přirozených povodí. V rámci České republiky se jedná o tři komplexní projekty ochrany Labe, Odry a Moravy.

Vzhledem ke značné složitosti vazeb vody na další složky životního prostředí nelze očekávat, že všechny problémy půjdou vyřešit ihned. Při jejich realizaci nesmíme ovšem ztrácet ze zřetele hlavní cíl, kterým je zachování všech funkcí vody v přírodě.

Antonín Bubík, referent vodního hospodářství


Servisní organizací Podnikatelského areálu Vlčovice se stala CPR, s. r. o.

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice vypsalo již podruhé veřejnou zakázku - Vedení a správa Podnikatelského areálu Vlčovice, formou servisní organizace města - I. etapa. Tu první, do které se přihlásila pouze místní CPR, s. r. o., v únoru město zrušilo.

Do uzávěrky soutěže, která měla termín 14. března, se přihlásily tři organizace. Minulý týden v pátek se sešla komise, která posuzovala nabídky přihlášených firem.

„Veřejnou zakázku na Vedení a správu Podnikatelského areálu Vlčovice vyhrála domácí firma, a to Centrum podnikání a rozvoje, s. r. o., Kopřivnice,“ sdělil starosta Jiří Tichánek.


Největší příspěvek z fondu rozvoje dostala ASK

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se na svém úterním zasedání zabývala zprávou, předloženou odborem školství, kultury a sportu. Ve zprávě je uveden přehled finančních prostředků, které městská rada odsouhlasila v loňském roce z fondu rozvoje a rezerv.

„V minulém roce byla schválena pravidla pro přidělování finančních prostředků z fondu rozvoje a rezerv. Odbor školství, kultury a sportu požadavky zpracoval podle pravidel a poté je doporučil nebo nedoporučil radě ke schválení.

Většinou se přispívalo na akce pro děti a mládež a částky byly odstupňovány podle počtu zapojených účastníků i podle významu této akce, zda-li měla městský, regionální nebo celostátní charakter. Na akce organizované jinými pořadateli se přispívalo velice omezeně nebo vůbec. Je pravdou, že městská rada v některých případech zohlednila i výjimky z pravidel. Na to má městská rada právo,“ sdělila Radomíra Michálková.

Pro loňský rok byla rozdělena částka ve výši sto třicet tisíc korun, a ta byla vyčerpána již na podzim. Po vyčerpání financí již žádosti nebyly uspokojeny.

Pro letošní rok byly stanoveny tři termíny pro podání žádostí o finanční příspěvky, ten nejbližší je 31. března. Po zpracování žádostí odborem školství, kultury a sportu je bude posuzovat na svém zasedání městská rada v dubnu, která rozhodne, kolik a jakou výši příspěvku žadatel dostane.

Nejvíce peněz v loňském roce obdržela z fondu rozvoje a rezerv ASK Tatra Kopřivnice - organizace sdružující patnáct klubů, a to čtyřicet tisíc na náklady spojené s pořádáním jmenovitých akcí v loňském roce, následoval Klub házené Kopřivnice, a to jedenáct tisíc korun rovněž na náklady spojené s pořádáním jmenovitých akcí a dalších deset tisíc korun na XXX. ročník mezinárodního turnaje v házené Partille cup, tento příspěvek byl řešen formou úplatného postoupení pohledávky.

Po pěti tisících obdržel Klub Masarykova demokratického hnutí Kopřivnice na setkání delegací měst volebního kraje T. G. M. a školní sportovní klub při ZŠ Alšova na účast na V. ročníku Pražského maratonu.

Dále byly přiděleny částky ve výši čtyř, tří, dvou a jednoho tisíce korun dalším žadatelům.


Štramberští chtějí zařízení pro kabelovku kupovat postupně

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že šíření programové nabídky Kabelové televize Kopřivnice ve Štramberku bude podstatně dražší než tamní radní předpokládali, nakonec se Štramberáci kabelovky šířené vzduchem z nové věže na Bílé hoře přece jen dočkají.

Na místo tří milionů, se kterými štramberská radnice počítala, bude celý projekt stát jedenáct milionů dvě stě dvanáct tisíc. Podle variantní studie KTK je však možné jej realizovat postupně v několika etapách. „První etapa počítá s pokrytím oblasti Bařin, které mají přímou viditelnost, druhá etapa by měla pokrýt osmi kanály celý katastr Štramberka a třetí, závěrečná etapa má umožnit šíření šestnácti kanálů celoplošně. Po těchto třech schůdcích bychom se dostali k cíli,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha. Předpokládané náklady na jednotlivé etapy odmítl Socha zveřejnit dřív, než dojde k projednání v městské radě, která by se touto problematikou měla zabývat osmadvacátého března.

Již teď je však jasné, že největší naději na příjem kabelovky mají obyvatelé Bařin. Socha se totiž vyjádřil v tom smyslu, že radním navrhne, aby zvedli ruku pro první a nejlevnější etapu.


Místo slovenské VTV bude od dubna zpravodajský kanál

K o p ř i v n i c e (dam) - V těchto dnech je již téměř jisté, že se slovenská satelitní televize VTV na obrazovky klientů Kabelové televize Kopřivnice již nevrátí.

Podle informací ze slovenské rady pro rozhlasové a televizní vysílání byla VTV odňata licence. „Společnost má sice možnost do čtrnácti dnů se proti tomuto rozhodnutí odvolat, ale podle toho, co mi bylo řečeno, je vysoce nepravděpodobné, že by mohli licenci získat zpět,“ řekl ředitel KTK Jan Bittner.

Po skončení ukázkového šíření Dicsovery chanell, bude místo, které původně patřilo VTV, okupovat anglicky mluvící zpravodajský kanál Sky news, který se nyní střídá s STV1.


Aktivity střediska ekologické výchovy Hájenka se řadí k největším v republice

K o p ř i v n i c e (ili) - Občanské sdružení Blud, které se od 1. ledna nazývá Občanské sdružení Hájenka, středisko ekologické výchovy je nevládní nezisková organizace zabývající se ekologickou výchovou mládeže, osvětou a aktivní ochranou životního prostředí.

Na základě smlouvy mezi SEV Hájenka a městem Kopřivnice o zajišťování ekologické výchovy, vzdělávání a prevence kriminality mládeže, uskutečnili členové střediska v minulém roce projekt Školní loukotě. Jeho součástí byly ekologické výchovné programy pro základní, mateřské a střední školy i semináře pro pedagogy.

Projektu se zúčastnilo přes osm tisíc žáků ze sedmadvaceti škol okresu. Tím se středisko ekologické výchovy Hájenka zařadilo mezi největší v republice. Lektoři odučili 364 programů v osmi městech okresu. Patnáct a půl procenta z celkového počtu zúčastněných tvořili žáci kopřivnických základních škol.

Další část projektu Školní loukotě, která je věnována využití volného času dětí a mládeže ve vztahu k ochraně životního prostředí, sestává z cyklu populárně naučných, poznávacích a kulturních akcí. Těchto programů, kterých o víkendech na základně Hájenka v Janíkově sedle proběhlo v minulém roce jednadvacet, se zúčastnilo 404 zájemců nejen z řad dětí a mládeže, ale i rodičů a prarodičů.

Zájem byl i o čtyři letní tábory uskutečněné na základně, stejně jako o putovní tábor Po toku řeky Moravice.

Kromě ekologické výchovy a osvěty zaměřené na širokou veřejnost, jakou byl například program Dny Země Kopřivnice, kterého se aktivně zúčastnilo 450 občanů, se SEV Hájenka aktivně podílí na ochraně přírody a krajiny v regionu. Patrně nejvýznamnější akcí roku 1999 bylo zmapování a likvidace čtyřiapadesáti nepovolených skládek odpadu v Kopřivnici a okolí. Celkem bylo odvezeno 33,25 tun odpadu.

Akce a aktivity chystané střediskem ekologické výchovy Hájenka pro letošní rok přineseme v některém z dalších čísel.


Školka na ulici Pionýrské oslaví padesát pět let

Mateřská škola na ulici Pionýrské
má jako jediná ve městě speciální oddělení
pro děti s poruchami binokulárního vidění.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Mateřská škola na ulici Pionýrské se připravuje na oslavu 55. výročí. Toto oficiálně uváděné stáří školky není přesné, protože zařízení podle pamětníků fungovalo dávno předtím. Předškolní školství má v Kopřivnici dlouholetou tradici, záznamy v okresním archivu jsou vedeny od roku 1902.

Mateřská škola byla otevřena po rekonstrukci 15. září 1945, a již v následujícím roce školku navštěvovalo šedesát dětí.

S vedením kroniky se začalo až od roku 1950. Na jejích stránkách poplatných době se dozvídáme například o zdravotním stavu dětí, kdy v padesátých letech nebylo ničím výjimečným onemocnění záškrtem, o inspekcích a o školních slavnostech.

„Ráda bych oslavy pojala formou zahradní slavnosti spojenou s výletem na chatu pod Červeným kamenem, protože bych chtěla pozvat nejen rodiče stávajících dětí, ale i ’absolventy’ a bývalé ředitelky, učitelky a zaměstnance školky,“ svěřuje se se svými plány ředitelka Miroslava Rečková. Jahnová, Španihelová, Sklářová, Šrubařová, Ferencová - to jsou jen namátkou vzpomenutá některá jména ředitelek a učitelek, které v mateřské škole učily nebo ji řídily.

Mít dostatek finančních prostředků, nechala by ředitelka dovybavit prostornou zahradu tak, aby plně vyhovovala nejen při hře, ale i při výchově dětí k životnímu prostředí.

Současná kapacita předškolního zařízení je určena pro 75 dětí, o které se stará dvanáctičlenný personál. Osmý rok je v provozu jedno oční oddělení se speciální péčí o děti se zrakovými vadami. Děti jsou pod pravidelným dohledem MUDr. Ľubicy Ludvové.

Speciální oční oddělení navštěvují děti s poruchami binokulárního vidění a u těchto dětí se denně podle léčebného plánu a průběžných ordinací lékaře provádějí pleopticko-lokalizační a ortoptická cvičení, a to pedagogy se speciálním zaměřením a zdravotní sestrou Zlatou Hodslavskou. „Výhodou ambulantního cvičení při mateřské škole jsou nižší finanční náklady spojené s léčbou poruch binokulárního vidění než u lůžkových zařízení. Navíc u dítěte nedochází ke stresům z dlouhodobého odloučení od rodiny,“ jmenuje výhody Hodslavská. V návaznosti mateřská škola poskytuje toto cvičení i dětem školního věku v odpoledních hodinách.


Deset tisíc dolarů čeká pro vítěze soutěže kuřáků

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestaň a vyhraj 2000 je název mezinárodní soutěže, která by měla motivovat kuřáky, aby přestali se svým zlozvykem. Do rozsáhlé kampaně, které se zúčastní přes sto zemí, se odhadem zapojí bezmála milion kuřáků.

V České republice soutěž Přestaň a vyhraj organizuje Státní zdravotní ústav ve spolupráci s mezinárodním organizačním výborem, jehož členy jsou Světová zdravotnická organizace, Iniciativa za svět bez tabáku, finský Státní zdravotní ústav, Pharmacia Upjon a Glaxo Wellcome.

Soutěž je výzvou pro všechny kuřáky, aby ve sledovaném měsíci, to znamená od 2. do 29 května 2000, vůbec nekouřili. Do losování budou zahrnuti ti účastníci, kteří zašlou řádně vyplněné a podepsané přihlášky nejpozději do 30. dubna. Vyzvednout si je mohou na Okresní hygienické stanici v Novém Jičíně, Jugoslávská 30, případně se o další informace obrátit na MUDr. Přádovou na telefonním čísle 701 356.

Ti, kteří se zúčastní soutěže a vydrží jeden měsíc nekouřit, mají možnost vyhrát jednu z atraktivních cen v rámci národní soutěže, jako je například zahraniční zájezd, horská kola a podobně. Vítězové národních kol poté postoupí do mezinárodního kola soutěže Přestaň a vyhraj, jehož hlavní cenou je deset tisíc dolarů. Ceny budou předávány na základě čestného prohlášení účastníka potvrzeného svědkem, že se po celou dobu soutěže zdržel kouření. Dodržení závazku nekouření bude u vítězů ověřováno laboratorně.

Ale ani nekuřáci nepřijdou zkrátka. Zvláštní cenu vyhraje ten nekuřák, který získá do soutěže nejméně jednoho kuřáka. Podmínkou je, aby dotyčný soutěžící dodržel pravidla soutěže.

Údaje o zdravotních komplikacích, které způsobuje kouření, jsou šokující. Ročně ve světě předčasně zemře na následky kouření asi tři a půl milionu lidí. Přesto jedna třetina dospělé populace, což je zhruba 1,1 miliardy lidí, jsou kuřáci. Ani situace v České republice není růžová, denně na nemoci vyvolané kouřením umírá asi šedesát lidí.


Velký zájem o dovolenou v zahraničí předčil očekávání cestovních kanceláří

K o p ř i v n i c e (ili) - Všechny cestovní kanceláře v Kopřivnici zahájily prodej zájezdů na letní sezonu během měsíce ledna. Přestože finanční situace většiny rodin není růžová, množství prodaných zájezdů vypovídá o opaku.

Mezi klienty cestovní kanceláře Dalibor převažuje zájem o zahraničí. „Nejvíce se prozatím prodalo zájezdů do Španělska, Řecka a Chorvatska,“ uvedla vedoucí kopřivnické pobočky Monika Babiařová. Jaký typ zájezdu zájemci upřednostňují, nedokázala specifikovat, protože podle jejich slov, co zákazník, to jiný požadavek.

„Největší zájem mezi klienty je o autokarové zájezdy do apartmánu bez stravy do Itálie a Chorvatska,“ hodnotí prozatímní průběh prodeje majitel cestovní agentury FOX Mirek Naleraj, „situace je v některých případech ve srovnání se stejným obdobím minulého roku až dvaapůlkrát lepší.“ Tato cestovní kancelář staví zejména na věrnosti svých klientů, které sdružuje ve FOX klubu. Každoročně pak pro ně připravuje výhody. Proto ti, kteří letos do konce února zaplatili úhradu zájezdu, dostali dopravu pro dvě děti zdarma. K dalším výhodám patří o měsíc tzn. do konce března prodloužená 10% sleva z ceny zájezdu, bezplatné zapůjčení slunečníku a sportovních potřeb v místě letoviska a podobně. „Chceme, aby klient věděl, že si vážíme jeho zájmu,“ dodal Naleraj.

Majitel cestovní kanceláře West Petr Wisnar: „Kopřivničtí klienti dávají přednost tradičním, cenově méně náročným destinacím jako jsou autokarové zájezdy do Itálie, Chorvatska a Španělska.“ Přiznává, že tomu poněkud protiřečí zvýšený zájem o vyřizování víz a krátkodobých individuálních pobytů do USA.

Cestovní kancelář Mirtour se specializuje zejména na tuzemské zájezdy pro rodiny a kolektivy. Zájem podle majitelky Miroslavy Ročákové je o chatky a penziony v atraktivních horských lokalitách jak v tuzemsku, tak na Slovensku. Pobyty v chorvatském Medulinu se díky minimální finanční náročnosti prodávají takřka samy.

„Situace se oproti minulým létům vyvíjí velmi příznivě,“ svěřuje se provizní prodejce Vítkovice tours a dalších cestovních kanceláří Michal Hromočuk. Podle vlastních zkušeností dodává, že lidé kupující si zájezdy na začátku roku upřednostňují Makarskou riviéru, Dalmácii, tedy dražší pobyty a ti, kteří kupují zájezdy na last minute, většinou dají přednost severnější Istrii.


Z automobilky začal mizet chátrající komín

Dělníci pracující na demolici komína
v objektu Energetiky Tatra, a. s.
Stavba z roku 1914 již nebyla užívána
a byla v dezolátním stavu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jeden z komínů stojících v areálu automobilky Tatra by měl během několika týdnů definitivně zmizet.

Betonový komín postavený v roce 1914 sloužil k odtahu spalin z přilehlé uhelné kotelny, která zásobovala teplem tehdejší objekty závodu. Tato kotelna s většími či menšími obměnami sloužila do poloviny sedmdesátých let. Následně byl komín využíván pro odvod spalin z leteckého agregátu provozovaného na špičkovou výrobu elektrické energie. Toto zařízení ukončilo svůj provoz koncem roku 1998.

V dalších letech již nebylo pro komín využití. Neméně důležitým argumentem pro likvidaci stavby byl i technický stav komínu. Podle informací z automobilky byla v posledních letech provozu komínu provedena podrobná revize s vyhodnocením jeho stavebně-technického stavu. Ta prokázala, že některé části komínového tělesa jsou v havarijním stavu a je nutné stavbu zbourat. Životnost komínu v době jeho stavby byla navíc stanovena na sedmdesát až sedmdesát pět let, stavba tak již dlouho přesluhovala.

Vzhledem k tomu, že se komín nachází v hustě zastavěné oblasti, jako jediný možný způsob demolice je jeho postupné rozebrání. Demoliční práce byly zahájeny po vydání stavebního povolení letos v únoru. Prozatímní průběh ukazuje, že smluvně sjednaný termín dokončení díla během devadesáti pracovních dnů od zahájení bude dodržen a stavba ohrožující bezpečnost zaměstnanců automobilky bude definitivně patřit minulosti.


Přestupková komise zasedala průměrně třikrát do týdne

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém úterním zasedání se zabývala zprávou o činnosti přestupkové komise v roce 1999, kterou jí předložil právní odbor.

Přestupková komise zasedala v průměru třikrát týdně a přestupky byly řešeny průběžně, aby byla dodržena zákonná lhůta pro jejich vyřízení.

V roce 1999 bylo zaevidováno dvanáct stížností, které byly následně překvalifikovány a řešeny jako přestupky. V loňském roce bylo projednáváno celkem dvě stě sedmdesát šest přestupků.

Občané se nejvíce dopouštějí přestupků proti občanskému soužití, zde bylo řešeno 83 případů, proti majetku - 50, přestupky proti pořádku ve státní správě - 43, proti veřejnému pořádku - 29 případů. Dále byly řešeny čtyři případy z oblasti ochrany před alkoholismem a jinými toxikomániemi a dva případy proti pořádku ve státní správě a územní samosprávě.

Na pokutách komise v loňském roce uložila přes čtyřicet pět tisíc korun.


V kouzelné dílně bludičky Světlany děti chystaly jaro

Děti vystřihující a malující jarní motivy
byly k vidění minulý čtvrtek v klubu Kamarád.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Navzdory novým přívalům sněhu si minulý čtvrtek děti v klubu Kamarád pod vedením Světlany Kubáňové vyráběly jarní papírovou výzdobu.

Zájem dětí o vystřihování, motýlů, berunek a květin byl veliký, ale samotné vybarvování pomocí barevných tuší a špejlí předčilo očekávání. Za chvíli už nebylo znát, je-li vybarvováno sluníčko nebo rukáv trička.

Snad radost dětí nad vlastními výrobky nebyla zkalena po příchodu domů rodiči.


















Stíny

12. 3. oznámeno odcizení 1 950 kusů smrkových sazenic na neoplocené pasece ve Štramberku

14. 3. došlo ke krádeži pánské kožené bundy z neuzamčené šatny Střední průmyslové školy a Obchodní akademie na ulici Husově

Ve večerních hodinách téhož dne došlo k opětovnému vloupání do prodejny OP Prostějov, kde pachatel rozbil výlohu, ze které následně odcizil vystavené zboží

15. 3. v odpoledních hodinách bylo přijato oznámení z prodejny na ulici Javorové, že zde přichytili chlapce, který odcizil sladkosti. Na místě hlídka městské policie zjistila, že se jedná o desetiletého kluka. Po nezbytných úkonech byl dotyčný předán rodičům

16. 3. oznámeno odcizení motocyklu zn. Babeta ze skladu bývalého kina na ulici Štramberské

16. 3. v ranních hodinách oznámil telefonicky muž, že na ulici Alšově hoří kontejner. Vyslaná hlídka městské policie potvrdila oznámení a přes stálou službu MP byli na místo přivoláni hasiči, kteří oheň zlikvidovali

17. 3. ve večerních hodinách došlo v herně Kimex k odcizení mobilního telefonu. Mladistvý pachatel podmiňoval jeho navrácení splacením dluhu, který poškozený vůči němu měl

Téhož dne v odpoledních hodinách bylo přijato oznámení o odcizení horského jízdního kola od Minimarketu v Závišicích


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:36