Kultura

Na letošní ročník Kopřivy přijede devět divadel

Herci bratislavského divadla Stoka.
Jejich představení bylo na loňské Kopřivě
jedno z nejúspěšnějších. Kdo si získá sympatie diváků letos, je zatím ve hvězdách.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Devět divadelních představení, tři koncerty, promítání řady krátkých autorských filmů, dvě výstavy a další zajímavé akce čekají v polovině dubna návštěvníky čtrnáctého ročníku přehlídky netradičních divadel Kopřiva 2000.

Festival od svého vzniku neustále expanduje a z bývalé scény v prostorách již neexistujícího klubu Nora se před osmi léty přesunul do kulturního domu, kde pro sebe postupem času zabíral víc a víc prostoru. Letos bude kapacita kopřivnického Kulturního domu využita opravdu na maximum. Divadelní představení se podělí o velký sál a kino Puls. Koncerty se uskuteční v kinosále a hudebním sále, ten se rovněž promění v improvizovaný promítací sál, ve kterém prodlevy mezi jednotlivými divadly vyplní videoprojekce. Chodby budou zdobit výstavy a v CO krytu pod kulturním domem se uskuteční koncert skupiny Vltava, který přehlídku uzavře.

V dramaturgii letošního ročníku festivalu se podle dramaturga Jiřího Cachnína bude objevovat hlavně pohybově laděné divadlo, k vidění však bude i činohra či loutky. První festivalový den vystoupí Vlastní divadlo neslyšících z Brna, vizuální a hudební performér Petr Nikl, fyzický básník Petr Váša a Hudební divadlo ze Svitav.

Sobotní program zahájí pražský soubor TK HAMU, následovat bude polský Fundacja ’Źycie i misja’ CHSD, Klaunské divadlo Mimo, Studio hořící žirafy a poslední zahrají herci Divadla SNP ze slovenského Martina.

Výkony jednotlivých divadel budou kromě diváků hodnotit také tři porotci. „Porota bude v klasickém složení Luděk Rychter, Vladislav Vrchovský a Jan Roubal z olomoucké univerzity. Uvažuji o tom, že bych pozval také režiséra Petra Nosálka z ostravského Divadla loutek,“ řekl Cachnín.

Vstupenky na letošní Kopřivu by měly být k dostání nejpozději tři týdny před jejím konáním.

Cena permanentky pro oba festivalové dny je 230 Kč, na jeden den 130 korun. Vstupenka na jedno představení přijde na padesát korun a za koncert lidé zaplatí 45 korun.


Taneční párty v CO krytu oživí pražský D. J. Loutka

K o p ř i v n i c e (dam) - Pod názvem Grooves & Fresh house se skrývá další z řady tanečních akcí, které v krytu CO pod kulturním domem od loňského května pořádá agentura Nora production. Zítra večer se mohou příznivci taneční hudby těšit celkem na čtyři D. J.s’. Kromě rezidentů Nory D. J. Jesuse a D. J. Talla zahraje Sandoz z novojičínského Wagoonu. Hlavní hvězdou večera má být D. J. Loutka z East Base.

Loutka patří naprosto ve svém oboru mezi českou špičku. Lidé pohybující se ve vodách elektronické taneční muziky jej řadí do svaté trojice po boku Trávy a Bidla.

Přesto, že zítřejší akce má v názvu slovíčko house, nebude to jediný styl, který bude v krytu znít. „V názvu máme house proto, že bude dominovat, Loutka a Tall ho hrají. Bude tam i jiná hudba. Nemyslím žádné velké zlomy, ale na druhou stranu nebude to pořád jenom house,“ slíbil šéf Nory Víťa Váňa.


Schůdky chystají premiéru Krakonošské pohádky

K o p ř i v n i c e (red) - Členové loutkohereckého souboru Schůdky uvedou na scéně loutkového divadla premiéru loutkové hry Oldřicha Augusty ’Krakonošská pohádka o Káče a černém kocourovi Kubovi’. Premiéra proběhne devatenáctého a repríza šestadvacátého března, vždy ve tři hodiny odpoledne.

V pohádce se vypráví o holčičce, která prožije veliké dobrodružství se svým kocourem Kubou, lesními skřítky, oživlou přírodou a Krakonošem.

Hraje se se závěsnými a spodovými loutkami v kombinaci s živým hercem a technikou ’černého divadla’. Hra je podbarvena hudbou Jaroslava Kračmera. Loutky jsou z dílny Aloise Holáska. Přepis a režii hry má na svědomí František Červenka.


Filmový klub snad přitáhne i fanynky Leonarda DiCapria

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen členové Filmového klubu a lidé, kterým je blízká nezávislá kinematografie, ale možná i obdivovatelky Leonarda DiCapria, zavítají na úterní představení filmového klubu v kině Puls. Na programu totiž bude komediální drama Woodyho Allena Celebrity. Příběh o novináři společenské rubriky, který se rozhodl změnit svůj život a poznává nezřízený život slavných osobností, natočil Allen v roce 1998.


Dechový orchestr prezentuje úspěchy i na internetu

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen na koncertních pódiích, ale i na celosvětové informační síti internetu je možné najít kopřivnický Městský dechový orchestr. Na adrese www.koprivnice.cz/MeDO/defaut.htm je možné se dozvědět něco z historie orchestru. Je zde umístěn seznam sto dvou skladeb, které má těleso na repertoáru, přehled hráčů a podobně. Zájemce o dechovku se také dozví, kdy a kde by měl MěDO koncertovat a jakých významnějších akcí se zúčastní. Pro potvrzení své kvality nechává kopřivnická dechovka k nahlédnutí i některé ze svých cen. Stránky orchestru existují zhruba od začátku roku a dechovka se tak stala pravděpodobně prvním kopřivnickým souborem, který internet ke své propagaci využívá.


V prosinci slíbený koncert Spirituál kvintetu se v pondělí stane skutkem

K o p ř i v n i c e (dam) - Náhradou za neuskutečněné vystoupení vloni v prosinci má být pondělní koncert Spirituál kvintetu. „Tehdy byl ’Spirituál’ na turné v zahraničí, a tak plánovaný koncert v Kopřivnici nevyšel. Snažili jsme se, abychom slíbený koncert realizovali co nejdříve,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.

Historie souboru, který je stálicí českého hudebního nebe, se začala psát již v roce 1960. Původně soubor vznikl jako kvartet, až postupem času se rozrostl o další dva členy a kvintet zůstal v názvu souboru, i když se počet zpěváků během let zvyšoval a snižoval.

Náměty pro svou hudbu Spirituál kvintet čerpá z českých a moravských lidových písní, spirituálů a folklóru celého světa. Charakteristikou jeho hudby jsou skladby se skvělými sbory i sólovými party.

Šéfem souboru je muzikolog, loutnista a textař Jiří Tichota, který soubor před čtyřiceti léty zakládal. Pro muzikanta, který jako jediný nikdy nezpívá sóla, Spirituál je pro něj podle jeho slov vždy hlavně zábavou.

Za dobu své existence získal soubor řadu cen, má na kontě třináct alb a jeho členové zaznamenali také sólové úspěchy. Zájem o koncerty je neustále obrovský, většina je vyprodána a soubor si může vybírat, kde bude hrát.

„Je to životaschopná kapela, jejíž styl se nemusí modernizovat, přibírat elektronické nástroje a bicí. Taky je mi sympatické, že zpíváme bez mikrofonů,“ nechal se slyšet Jiří Tichota.


Talent 2000 má na Humoriádu vrátit lidové vyprávěče

V e ř o v i c e (dam) - Možnost odstartovat dráhu profesionálního baviče nabízí lidem, kteří mají nadání rozesmát lidi ve svém okolí, soutěž Talent 2000.

Soutěž, nad kterou převzal záštitu imitátor Václav Faltus, má návaznost na již tradiční veřovickou Humoriádu.

Cílem soutěže je vrátit do programu Humoriády lidové vyprávěče.

Ti se podle slov jednoho z organizátorů Jaroslava Macha postupně vytratili a nahradili je vystupující profesionálové.


Divá Bára patří k nejúspěšnějším inscenacím Moravského divadla

K o p ř i v n i c e (dam) - Moravské divadlo Olomouc původně mělo se svou inscenací Divé Báry ukončit letošní sérii divadelního předplatného. Díky přesunu vystoupení Husy Na Provázku z února na duben však Olomoučtí budou předposlední.

Moravské divadlo vystoupí na prknech kopřivnického Kulturního domu již v úterý jedenadvacátého března v obvyklém čase.

Hru vloni v Olomouci nastudoval hostující slovenský režisér Matuš Olha. V podání tohoto mladého tvůrce se z literární klasiky Boženy Němcové stal kus, na který podle ředitele Moravského divadla chodí i mladí diváci a někteří i několikrát. Premiéru si Divá Bára odbyla 21. května loňského roku a od té doby má za sebou na tři desítky repríz a patří tak mezi nejúspěšnější inscenace olomoucké scény. V titulní roli opomíjené venkovské dívky Báry se představí Nikola Syslová.


Festival Projekt 100 bude zítra pokračovat dvojím promítáním

K o p ř i v n i c e (dam) - I když představení Projektu 100 navštěvuje specifická skupina lidí, zítra zřejmě jejich řady rozšíří děti, které by mohly zhlédnout Sen noci svatojánské animátora Jiřího Trnky.

Zítra budou v rámci Projektu 100 promítnuty dokonce dva snímky v jeden den. Od půl šesté bude na programu Sen noci svatojánské. Ten natočil Jiří Trnka se svým kolektivem v roce 1959 a je určitě vrcholem jeho tvorby. Trnka své loutky v Shakespearovské komedii povýšil na úroveň živých herců. Výprava filmu je ohromující stejně jako výborná hudba Václava Trojana. Trnka ve svém filmu použil mnoha animátorských postupů vůbec poprvé. Film drží hned několik rekordů, bylo v něm použito nejvíc triků, největší počet loutek a obsahuje například zaručeně nejdelší záběr v dějinách animace.

Od půl osmé večer bude plátno kina Puls patřit britskému snímku Muž, který spadl na zem. Tuto sci-fi natočil v roce 1976 Nicolas Roeg. Většina filmů se odehrává na zemi a není bombastickou přehlídkou zvláštních efektů. Návštěvník z kosmu, kterého jako svou vůbec první filmovou roli ztvárnil David Bowie, touží po návratu na svou domovskou planetu a jeho život ohrožují vědci. Některé scény filmu, který je hlavně o vztazích mezi jednotlivými postavami, se točily přímo v Roswellu, ve městě, které je známo údajnou havárií UFO.


Kino Puls divákům hodlá trochu pocuchat nervy

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva poněkud drsnější filmy má tento týden na programu kino Puls. Dnes odpoledne se začne promítat americké drama Téměř bez šance.

Dvě americké středoškolačky si o prázdninách vyrazí do exotického Thajska, aby to bylo zajímavější, tak odcestují na vlastní pěst a bez vědomí rodičů.

Zprvu se jejich cesta jeví jako pohádkové prázdniny, které by hrdinkám filmu záviděl snad každý. Kromě starodávných chrámů a exotické přírody se děvčata setkají s mladým Australanem Nickem. Nové přátelství a možná nejen to se dokonce vyvíjí tak slibně, že Nick oběma holkám zaplatí letenku na výlet do Hongkongu. Tady nastává zlom, protože až na letišti, když hrdinky filmu zatkne policie, jim začíná být jasné, že idylická část jejich prázdninové cesty právě skončila. Tvrzení obou děvčat, že o droze, která byla nalezena v jejich zavazadlech, nic nevědí, nepřikládá význam ani policie ani soudce, který obě pošle na třiatřicet let do nejtvrdšího žaláře. V této chvíli se již rodiče dozvídají o tajném výletu svých dcer a ti kontaktují amerického právníka Hanka specializujícího se na podobné případy. Ten postupně zjistí, že heroin byl jeho klientkám do zavazadel podstrčen Nickem, aby někdo jiný ve stejném letadle mohl bez povšimnutí propašovat mnohem víc drogy.

Claire Danesová (Romeo a Julie) jako Alice i méně známá Kate Beckinsdaleová v roli Darlene předvedly v ’Téměř bez šance’ pouze průměrné herecké výkony. Mnohem lépe vyznívá herectví Billa Pullmana, v zajímavě napsané postavě advokáta Hanka Greena. Autorem snímku je režisér Jonathan Kaplan, který má na svém kontě mimo jiné i feministický western Pistolnice. Jeho zatím poslední dílko je průměrné a velmi připomíná již uvedené filmy z tohoto prostředí.

To, že druhý snímek, který má kino na programu ve večerních hodinách, bude ještě depresivnější než Téměř bez šance, napovídá již jméno jeho režiséra Davida Finchera, ten je totiž v tomto oboru skutečně třída.

Hlavní hrdina psychologického thrilleru Klub rváčů je mladý úspěšný úředník Jack (Edward Norton). Jeho problém je v tom, že již půl roku trpí naprostou nespavostí, což se stává nesnesitelným. Aby usnul, zkouší Jack všechno. Navštěvuje například terapeutické skupiny. V jedné z nich, určené mužům s rakovinou varlat, Jacka zázračně vyléčí objetí s vykastrovaným tlouštíkem. Po prvním z úspěchů začne hrdina filmu podobné skupiny vyhledávat. V jedné z nich potká zlodějku a příležitostnou sebevražedkyni Marlu Singerovou (Helena Bonham Carterová). O něco později čeká Jacka další osudové setkání. V letadle se seznámí se zvrhlíkem Tylerem Durdenem (Brad Pitt). Ten také Jackovi nabídne přístřeší, když jeho byt zničí výbuch. Oba mladíci znudění životem si najdou zvláštní druh zábavy, začnou se rvát. Brzy se objeví další zájemci, o tento ’netradiční sport’, a tak je založen Klub rváčů. Z něj se však pomalu začíná rodit teroristická organizace, jejiž cílem je nastolit nový řád, což už Jackovi neimponuje.

Fincher, který má na svědomí Vetřelce 3 nebo thriller Sedm, opět potvrdil, že dokáže lidi naprosto šokovat a jeho filmy mají výbornou atmosféru.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:36