Titulní strana

Organizátoři setkání nad odkazem T. G. M. mohou být spokojeni

Ivan Medek, jeden z účastníků pátečního setkání nad myšlenkami Tomáše Garrigua Masaryka, rozdává v závěru akce autogramy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Rekordním počtem hostů a také lidí v sále se mohl pochlubit již čtvrtý ročník setkání svobodných občanů nad myšlenkami Tomáše Garrigua Masaryka v kontextu se současností. Tentokrát organizační výbor akce jako ústřední téma setkání zvolil Rusko a jeho vztah k Evropě. „Byl jsem docela překvapený, že přišlo tolik lidí, i když to letošní téma bylo dost těžké. Bohužel v sále bylo méně mladých, protože to téma jim asi tolik neříká,“ hodnotil zaplněný velký sál kulturního domu jeho ředitel a organizátor akce Lubomír Sazovský.

Pětičlenný organizační výbor měl po letošním ročníku opravdu důvod ke spokojenosti. Vůbec poprvé se totiž podařilo, že se ani jeden z pozvaných hostů neomluvil a do Kopřivnice dorazili všichni. „Musím se přiznat, že letos jsme měli asi největší strach, že nám hodně hostů účast odřekne a stal se pravý opak,“ liboval si Sazovský.

Organizátory akce vyzdvihl také Vratislav Preclík, místopředseda celostátní organizace Masarykova demokratického hnutí, která celou akci také finančně zajišťuje. Ten připomněl, že v republice není další akce podobná té kopřivnické a zmínil se i o tom, že místní klub Masarykova demokratického hnutí patří k největším, věkově nejmladším a nejaktivnějším sdružením v republice.

V hlavním bloku programu přednesli svá zamyšlení nad daným tématem Ladislav Špaček, Jan Ruml, Pavel Pecháček, Vilém Holáň, Jiřina Šiklová, Jaroslav Zvěřina, Bohuslav Ficek a Ivan Medek. Všichni jmenovaní se shodli v tom, že složitá situace v Rusku může značnou měrou ovlivnit dění v celé Evropě a je tudíž nutné postsovětským oblastem pomoci na jejich cestě k demokracii.

Novinkou letošního ročníku setkání nad Masarykovými myšlenkami byla diskuze.

„Podařilo se nám poprvé to, co bylo naším cílem od začátku, aby se lidé měli možnost na cokoliv ptát. Tentokrát se to podařilo dvojnásob, protože po skončení řízené diskuze ještě hodně lidí zůstalo a rozmlouvalo s hosty dál,“ uzavřel Lubomír Sazovský.


Město se stalo členem vodárenského svazu

K o p ř i v n i c e (hod) - Městské zastupitelstvo na svém únorovém zasedání schválilo členství města Kopřivnice v dobrovolném svazku obcí Severomoravského vodárenského svazu se sídlem v Orlové-Lutyni.

Smyslem zájmového sdružení právnických osob Severomoravského vodárenského svazu je zajištění jednotného postupu při vyjednávání se společností Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a. s., při úpravě cen vodného a stočného a stanovení priorit pro investice, větší opravy a rekonstrukce vodovodů a kanalizací na území měst a obcí, které jsou realizovány z části nebo plně z prostředků SmVaK.

Severomoravský vodárenský svaz je právním subjektem, který je konstituován jako zájmové sdružení, jehož cílem je zajištění povinnosti zabezpečit zásobování vodou, odvádění a čištění odpadních vod.

Členy svazu jsou také obce a města, která své akcie SmVaK již prodala, a to bez ohledu na konkrétního nabyvatele předmětných akcií. Pro město jako člena svazu platí povinnost zaplatit roční příspěvek ve výši jednoho tisíce korun.


Družstvo letos zruší údržbu a do dvou let i sklad

K o p ř i v n i c e (dam) - Restrukturalizace družstva, která jej má očistit od ztrátových středisek, začne již letos. Zástupci družstevníků na posledním shromáždění delegátů rozhodli, že do konce roku 2000 bude zrušeno středisko údržby a o dvě léta později zanikne také sklad materiálu družstva.

Problém ztrátovosti střediska údržby je podle slov předsedy OSBD Jiřího Mýdla dán tím, že družstvo není plátcem daně z přidané hodnoty. „Pokud by středisko chtělo být schopné konkurovat firmám platícím DPH, tak by muselo razantně snížit ceny a v takovém případě by režijní náklady značně převýšily výnosy,“ tvrdí Mýdel. Předseda družstva prý sice osobně zastává názor, že družstvo tady není proto, aby tvořilo zisk, ale jeho úkolem je spravovat, případně stavět byty. „Delegáti však rozhodli, jak rozhodli,“ krčí rameny Mýdel. Všechny práce doposud prováděné střediskem údržby budou od příštího roku zadávány externím firmám. Družstvo bude zaměstnávat pouze čtyři provozní techniky. „Každý z nich bude mít na starosti zhruba 1 100 bytů. Budou spolupracovat s lidmi, na samosprávách plánovat opravy, mapovat potřeby finančních zdrojů a společně se zástupci domů vybírat firmy, které potřebné práce provedou,“ naznačil jejich náplň práce Mýdel. Problém Mýdel vidí hlavně v tom, že většina firem nemá zájem o zakázky menšího charakteru a bude problém sehnat řemeslníky na odstranění drobných závad.

Ve skladu materiálu, který bude postupně utlumován a do dvou let zcela zrušen, je v současnosti zásob za zhruba 1 190 000 Kč, z toho asi 800 tisíc představují tzv. mrtvé položky jako anténní prvky, zařízení na sporáky a pod. „Na tento materiál v průběhu roku uděláme bleší trh, aby se nemuselo vše odepisovat,“ slíbil Mýdel. Postupným zrušením skladu se má předejít tomu, aby se družstvo nedostalo do ztráty, kterou by museli hradit všichni členové družstva.


Dalších sedm kupců projevilo zájem stavět Pod Bílou horou

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada změnila na svém únorovém zasedání zásady prodeje stavebních pozemků v lokalitě Pod Bílou horou. Tuto změnu pak následně schválilo na svém zasedání i městské zastupitelstvo. Městská rada zveřejnila termín zahájení prodeje pozemků, a to na pondělí 6. března a za cenu tři sta padesát korun za metr čtvereční.

„V minulém týdnu projevilo zájem o koupi pozemku sedm zájemců,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Milan Šmíd.

Samotný prodej pozemků musí schválit na svém zasedání městská rada, jež se sejde k jednání v úterý 21. března, a následně pak ještě i městští zastupitelé, kteří by měli zasednout ve čtvrtek 6. dubna.


Město vlajku Tibetu nevyvěsilo, ale půjčilo ji lidem z Nora Café

Radnice stejně jako vloni tibetskou vlajku nevyvěsila, ale poskytla ji organizátorům ’Zvonkového pochodu’.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba dvě desítky převážně mladých lidí se v pátek zúčastnily ’Zvonkového pochodu’, který byl tichou podporou tibetskému národu, jehož země byla před jednačtyřiceti lety násilně anektována komunistickou Čínou.

Demonstranti prošli částí města s tibetskou vlajkou a zvonky. Večer pak Den Tibetu pokračoval na půdě Nora Café videoprojekcí a poslechovou diskotékou.

Kopřivnická radnice po minulých zkušenostech s ostrým odporem Číny rozhodla vlajku před budovou nevyvěsit. Radní se obávali, aby tímto krokem nepoškodili obchodní zájmy Tatry.

„Já osobně bych byl pro vyvěšení vlajky všemi deseti, ale měli bychom dbát na to, abychom nepoškodili Tatru. V souvislosti se Dnem Tibetu jsem oslovil vedení Tatry, a to mě požádalo, abychom vlajku nevyvěšovali, že se jedná o dodávce asi pěti set vozů do Číny,“ řekl starosta Tichánek s tím, že město zapůjčilo vlajku organizátorům pochodu.

Tisková mluvčí Eva Kijonková potvrdila, že automobilka skutečně s Čínou jedná o kontraktu v řádu zhruba pěti set automobilů. „Tato jednání se však táhnou dlouhou dobu a nejde o nic nového. Do Číny však dodáváme v podstatě pořád,“ řekla s tím, že vyvěšení vlajky radnicí by Tatru možná opravdu mohlo poškodit. „Myslím si, že forma podpory, jakou je pochod městem, není pro nás tak nebezpečná a pro lidi mnohem přitažlivější,“ vyjádřila svůj názor Kijonková.


Začátky kroužků DDM byly posunuty s ohledem na pracovní dobu Tatry

K o p ř i v n i c e - Úprava pracovní doby v Tatře s sebou přináší další následné komplikace. Nejedná se pouze o provoz předškolních zařízení, školních družin, dopravy do zaměstnání a otevírací doby obchodní sítě, jak jsme už informovali, ale změna pracovní doby se dotkla i některých žáků základních škol navštěvujících zájmové kroužky při Domu dětí a mládeže v Kopřivnici.

Část vedoucích - techniků muselo posunout začátek kroužků tak, aby dostáli svým povinnostem v zaměstnání.

„Tato situace se týká zhruba deseti vedoucích. Někteří jsou tak hodní, že pokud jim to zaměstnavatel umožnil, končí v zaměstnání dřív a jiný den si chybějící hodiny nahradí. Ovšem ti, kteří takovou možnost nemají, si museli posunout začátek kroužku o více než hodinu,“ komentovala situaci pracovnice domu dětí a mládeže Eva Müllerová. Ze strany zmíněných vedoucích se jedná opravdu o vstřícný krok, protože dětem se věnují na úkor svého volného času.

S nelibostí na změny ovšem reagují někteří rodiče malých návštěvníků kroužků. Děti, které o půl osmé ráno opouštějí domov, se do něj vrací mnohdy až o půl sedmé. Po skončení školy totiž zůstávají v družině, ze které jdou přímo do domu dětí. „Protože bydlíme na okraji Kopřivnice, vrací se kluk domů až za tmy. Naštěstí se už prodlužuje den, ale jak budeme tento problém řešit v příštím školním roce přes zimu, opravdu nevím,“ posteskla si matka osmiletého školáka, „a to komentuji jenom doprovod a kde máte přípravu na vyučování na následující den?“

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:36