Kultura

Přehlídka ochotníků bude trvat pět týdnů

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem pět amatérských divadelních souborů z blízkého okolí se představí v rámci Štramberské divadelní přehlídky, která navazuje na přerušenou tradici Divadelních úterků.

Přehlídka bude slavnostně zahájena v pátek sedmého dubna a dvanáctého května bude završena slavnostním vyhlášením výsledků. Již nyní jsou přihlášeny soubory z Drahotuš, Tísku, Starého Jičína, Studénky a domácí divadelníci spolku Kotouč Štramberk.


Koncert Panochova kvarteta uzavře letošní předplatné Kruhu přátel hudby

K o p ř i v n i c e (dam) - K závěru se chýlí letošní sezona Kruhu přátel hudby. Poslední koncert pro předplatitele a ostatní příznivce klasické hudby čeká ve středu patnáctého března, kdy v kinosále kulturního domu vystoupí Panochovo kvarteto.

Tento soubor byl založen již v roce 1968 studenty pražské konzervatoře. První velký úspěch zaznamenal v roce 1975 na Mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Praze. Soubor vystupuje pravidelně téměř ve všech zemích Evropy, ale i v zámoří. Soubor se zúčastňuje předních mezinárodních festivalů v Edinburgu, Salzburgu a dalších. Panochovo kvarteto klade důraz na českou hudbu, zvláště na tvorbu Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka. Rozsáhlý repertoár kvarteta zahrnuje mnoho skladeb vídeňských klasiků, zvláště díla Josefa Haydna. Jeho koncertní programy obsahují nejen romantická díla, ale také skladby 20. století. Panochovo kvarteto také velmi často nahrává, k nejvýznamnějším počinům na tomto poli patří zaznamenání celého komorního díla Antonína Dvořáka.

Kvarteto vystoupí ve složení Jiří Panocha - 1. housle, Pavel Zejfart - 2. housle, Miroslav Sehnoutka - viola a Jaroslav Kulhan - violoncello.


Den Tibetu oslaví zvonkový pochod a videoprojekce

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako vloni i letos budou mít lidé v Kopřivnici možnost vyjádřit svou podporu Tibeťanům, jejichž zemi již jednapadesát let okupuje Čína. Zvonkový pochod, který má být klidnou podporou jejich práva na sebeurčení, vyjde okolo sedmnácté hodiny stejně jako před rokem od Nora Café.

Program Dne Tibetu bude pokračovat zhruba od osmi hodin v bývalém hudebním sále za Norou videoprojekcí. Připraveny jsou dva filmy. Nejprve bude promítnut dokument popisující život Tibeťanů. „Na to naváže loutkový absolventský film Aurela Klinta. Jmenuje se ’O kouzelném zvonu’ a je to víceméně pohádkový příběh,“ slíbil jeden z organizátorů akce Karel Polach. Po videoprojekci má program pokračovat poslechovkou v podání D. J. Čakry.


Scény z manželského života patřily k vrcholům sezony

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedním z vrcholů letošní divadelní sezony bylo sobotní představení Bergmanových Scén z manželského života, shodují se na tom jak pravidelní diváci, tak pořadatelé.

Nadčasové téma manželských konfliktů zpracoval slavný švédský režisér Ingnar Bergman do šesti výstupů, které v roce 1972 natočil jako televizní seriál a později zkrátil do celovečerní filmové podoby.

„Je úplně jedno, jestli se tahle hra bude hrát na pozadí středověkého hradu nebo se bude odehrávat někdy v budoucnosti, vždycky to uvidíme na jevišti, budeme znát ze svého života. Já sám tři čtvrtiny toho, co hraji, znám ze svého soukromí,“ řekl po představení představitel Johana Svatopluk Skopal.

Přesto, že se sezona pomalu chýlí ke konci, mohou se příznivci divadla těšit ještě na několik představení na půdě kulturního domu. Inscenace Divé Báry zakončí sérii divadelního předplatného. „Připravovali jsme jedno divadlo s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli, to ale bohužel již letos do programu nedostaneme. Místo ní by do Kopřivnice měla přijet divadelní společnost Josefa Dvořáka s Moliérovou hrou. Možná bude do konce sezony ještě nějaké další divadlo, ale co - to je zatím ve hvězdách,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Příznivce méně tradičních forem divadla potěší čtrnáctý ročník přehlídky Kopřiva naplánovaný na polovinu měsíce dubna.


Projekt 100 v Pulsu již odstartoval, zájem diváků o jeho filmy je ale poměrně malý

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes večer bude šestý ročník filmové přehlídky Projekt 100 pokračovat dalšími dvěma filmy - jugoslávským Sudem prachu a francouzským snímkem Pod sluncem satanovým.

Přehlídka byla slavnostně zahájena před týdnem koncertem kopřivnického O. P. Jazzbandu. Po zhruba půlhodinové hudební produkci byl divákům promítnut Dekameron svérázného italského režiséra Piera Paola Pasoliniho. Ten zhlédlo jen pár diváků a to i přesto, že podle autora Projektu 100 Jiřího Králíka patří společně se Satiricconem a Mužem, který spadl na zem k divácky nejžádanějším filmům letošního ročníku přehlídky.


Akce ’Bavíme se spolu’ zaplnila sál až po strop

Představitel Jindřicha Radek Valenta
z pohádky Princezna ze mlejna
byl při autogramiádě, uskutečněné v rámci pořadu
Bavíme se spolu, doslova zavalen fanoušky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani velké filmové trháky formátu Titanic nepřivedly do kina Puls tolik lidí, kolik jich přitáhl zábavný program nazvaný příznačně ’Bavíme se spolu’.

„Zvolili jsme dobrou kombinaci. Sám druhý díl pohádky Princezna ze mlejna během svého uvádění kino několikrát vyprodal a není divu, že i tento program přitáhl tolik lidí,“ pochvalovala si účast spoluautorka pořadu Dagmar Rysová.

Celé odpoledne odstartovalo symbolické zacinkání pohádkového zvonku. Během odpoledne se na pódiu vystřídaly jak děti zdravé, tak děti s určitými druhy postižení. Dětské centrum z Kopřivnice, které na různých kulturních akcích vystupuje relativně často, si pro tento účel připravilo několik písní a dvě taneční vystoupení. Vrcholem jejich vystoupení byla pohádka sestavená ze scén muzikálu Mrazík, kterou děti hrály za doprovodu původního soudtracku. „Na nácviku této pohádky jsme s dětmi pracovali téměř rok. Část jsme uvedli již v rámci přehlídky Motýlek ’99, ale až nyní jsme to veřejně uvedli celé,“ řekla ředitelka Dětského centra Kopřivnice Dagmar Jančálková. V rámci programového bloku vystoupil také dívčí pěvecký sbor místní Základní umělecké školy MIS music.

Programu se aktivně účastnily také děti sedící v jevišti. Kromě toho, že za sladké odměny odpovídaly na otázky vážící se k prvnímu dílu Princezny ze mlejna, naučily se také ústřední píseň z této oblíbené, a jak se zdá, již nyní zlidovělé pohádky.

Jedním z lákadel celého nedělního dopoledne v kině Puls měla být beseda a autogramiáda s některými z tvůrců Princezny ze mlejna II.

Nakonec přijel pouze představitel Jindřicha, herec Radek Valenta. Ten byl doslova zavalen zvědavými dotazy malých fanoušků a při následném podepisování do památníků byl dokonce zavalen i ’fyzicky’. Děti nejčastěji zajímaly zejména trikové techniky, kterými se filmařům podařila na plátně nahradit skutečná kouzla a čáry.

Po skončení autogramiády se pak dětem dostalo toho, na co se nejvíce těšily, a to promítnutí slibované pohádky. Stejně spokojení jako oni byli i pořadatelé. „Je dobře, že přišly jak děti zdravé, tak ty, které nemohou dělat úplně všechno, promíchaly se a nebylo mezi nimi rozdílu. Jejich radost byla společná,“ uvedla po skončení programu Rysová. Jediné co pořadatelé odsuzovali, byl fakt, že část lidí přišla až na filmové představení a znemožnila zájemcům o celý program koupit si vstupenku.


Divadelníci z gymnázia se budou loučit tam, kde začínali

K o p ř i v n i c e (dam) - V hudebním sále kulturního domu se v sobotu se svým divadelním působením rozloučí divadelní skupina studentů příborského Masarykova gymnázia. Poslední představení tak odehrají na stejných prknech, na kterých měli v květnu roku 1998 premiéru.

V rámci projektu Prkno uvede ’Seriózní divadelní společnost Ladama Běloškováře’ reprízu hry Láska dona Perlimpína & vášnivost Belisisina. Nastudování textu španělského básníka F. G. Lorcy mělo premiéru vloni v květnu na přehlídce studentských divadel. Tutéž hru reprízovali v červnu v rámci Divadelní dílny na novojičínských Skalkách. Hra se pyšní podtitulem Erotické féerie o čtyřech dějstvích a ten také do značné míry naznačuje, o čem celý ironický kus je.

Třetí představení znovuobnoveného divadelního projektu Prkno začne kolem deváté hodiny večer.


Discovery Channel bude vysílán v nekódované nabídce jen měsíc

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze měsíc budou klienti kabelové televize mít možnost sledovat zdarma Discovery Channel, který od prvního března nahradil slovenskou VTV ve volně šířené nabídce kabelovky.

Tento dokumentární program bude volně šířen pouze do konce března a následně se přesune do placené nabídky KTK. Discovery je při současném zkušebním provozu možné sledovat v dabované verzi (zhruba 75 % programů je přeloženo do češtiny, či slovenštiny) nebo v anglickém originále. Podle ředitele Kabelové televize Kopřivnice Jana Bittnera si zájemci o tento program budou moci po zakódování zvolit jazyk, ve kterém budou chtít tuto stanici sledovat.


Účast na Kafce bude rekordní

K o p ř i v n i c e (dam) - Na přelomu měsíce bude kino Puls a obrazovky KTK patřit čtvrté Kafce - přehlídce tvorby televizních studií a kabelových televizí.

Letos má na Kafku přijet rekordní počet studií. Své přihlášky poslalo víc jak třicet malých televizních společností. Všichni přihlášení budou prezentovat své příspěvky v kategorii zpravodajství, reklamní šot, vlastní tvorbu a kategorii Kafka+. Jediná změna oproti loňsku je v řazení jednotlivých příspěvků, ty nebudou vysílány podle autora, ale podle kategorie, do které spadají.


Kino chystá českou komedii a Náhodné setkání

K o p ř i v n i c e (dam) - Nové české komedii režiséra Vladimíra Drhy ’Početí mého mladšího bratra’ budou patřit všechna odpolední představení dnes začínajícího promítacího cyklu kina Puls.

Celý děj se odehrává začátkem padesátých let v jednom blíže neurčeném pavlačovém domě. Navíc v den, kdy se vdává dcera jeho majitele Libuška. Svatební přípravy, zmatky kolem obřadu a následná hostina, na které se sejdou všichni obyvatelé domu, je výborným pozadím pro představení všech svérázných postaviček. Pomyslným vyprávěčem příběhu je malý Tonda Němeček, který začíná pozvolna pronikat do světa dospělých. Přesto, že již úvodní titulky hlásají, že tento příběh se nikdy nestal, ale všichni jeho protagonisté žili nebo žijí, mluví se o Početí mého mladšího bratra jako o mírně autobiografickém retru režiséra Vladimíra Drhy. Stejně jako u veleúspěšných Pelíšků i u nového Drhova filmu je pochmurná realita padesátých let v Československu z filmu zcela vytlačena vyjma všudypřítomného materiálního nedostatku. Početí mého mladšího bratra ale není film o době budování komunismu, ale o lidech, kteří prožili jeden ne zcela obyčejný den a ten se jim nesmazatelně zapsal do paměti.

Přesto, že u retrofilmů jejich tvůrci běžně užívají černobílý materiál, záměrné zkreslení zvuku a podobně, Drha se těchto prvků vyvaroval. Hlavní devízou jeho filmu jsou herecké výkony. Velmi dobré výkony předvedli snad všichni protagonisté příběhu počínaje Miroslavem Ballekou v roli malého Tondy a jeho filmovou maminkou Danou Vávrovou. Svých sice rozsahem nepříliš velkých rolí se skvěle zhostili také Jana Brejchová, Jiří Bartoška, Jaroslava Obermaierová a další. Všem se povedlo své postavy přeměnit v živoucí a velmi zábavné figury.

Poněkud menší prostor v programu kina dostal díky Projektu 100 americký psychologicko-romantický film Náhodné setkání.

Film začíná jedním záletem. Muž a žena nechají doma své papírové ’drahé’ polovičky a vyrazí letadlem na společnou dovolenou, zatímco se jejich životní partneři věnují své každodenní práci. Kdyby se v plánovaném termínu vrátili, pravděpodobně by se nic nestalo, ale spisovatel Warren Adler, podle jehož románu byl film natočen, vymyslel něco jiného. Letadlo, kterým milenci cestují, se zřítí, pozůstalým pak zůstala jen kousavá myšlenka na to, co jejich partneři v letadle dělali. Policejní seržant Dutch Van Den Broeck řeší svůj případ, zprávám o neštěstí letadla zprvu nevěnuje pozornost. Až pozdě se dozví, že jeho manželka cestovala na Floridu se svým milencem jako senátorka Kay Chandlerová. Jediným možným způsobem, jak se dopátrat důvodů, proč se tak stalo, je spojit se s vdovou po milenci vlastní manželky. Do rolí hlavních představitelů, kteří pátrají po důvodech nevěry svých blízkých, obsadil režisér Sydney Pollack Kristin Scott Thomasovou a Harrisona Forda. Menší roli volebního poradce si zahrál i sám režisér. Všechno je, jak má být - a přitom to jaksi nefunguje. Přesto, že režisér filmu dokázal ve svých předchozích dílech dokonale těžit ze zajímavé zápletky a prostředí, tentokrát se mu to příliš nedaří.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:36