Zprávy z města a okolí

Dětskému centru zasvítila jiskřička naděje

K o p ř i v n i c e (ili) - „Při cestě autem jsem slyšel v Rádiožurnálu Českého rozhlasu hovořit ředitelku Dagmar Jančálkovou o problémech s financováním dopravy dětí do Dětského centra v Kopřivnici,“ vzpomíná obchodní ředitel Drogerie VO, a. s., Nový Jičín a předseda představenstva Jaroslav Hrubý na prvotní impuls, který nastartoval dobročinnou akci.

„Na vedení firmy jsme se dohodli, že bychom se při naší veřejné prezentaci obrátili na ostatní pracovní partnery a další organizace s výzvou, aby jednotlivé firmy přispěly částkou pěti tisíc korun,“ pokračoval Jaroslav Hrubý, „každý člověk, pokud má zdravé děti, by si měl uvědomit, že ne všichni měli takové štěstí. A nikdo si nemůže být jistý, že po úraze či nemoci nebude pro své dítě potřebovat pomoc právě takového zařízení.“

Poslední únorovou středu tak byla Drogerií VO Nový Jičín zahájena akce na podporu svozu handicapovaných dětí a její financování do speciálních škol pro děti s více vadami našeho okresu. Zřízením speciálních škol jako je Dětské centrum v Kopřivnici začal konečně stát splácet v posledním desetiletí dluh všem postiženým dětem v naší republice. Přestože pro tyto děti platí taktéž povinná školní docházka, protože neexistuje nevzdělavatelných dětí, není dořešen systém financování dopravy do specializovaných zařízení. Stát zatím není ochoten ani spolufinancovat pravidelný svoz dětí a zdravotní pojišťovny hradí pouze dopravu do speciálních zdravotnických nikoliv výukových zařízení.

Děti, které dojíždějí téměř z celého okresu, ve většině případů nemají rodiče tak sociálně silné, aby mohli plně hradit každodenní dopravu do zařízení. Všichni platí v rámci, mnohdy i nad rámec, svých možností. Tyto děti potřebují ke svému vzdělání komplexní péči nejen speciální pedagogickou, logopedickou, rehabilitační, ale také stálý a důvěrný vztah ke svým pedagogům. Důležitá je také dlouhodobá a stabilní důvěra rodičů k zařízení, kde se děti úspěšně vzdělávají a adaptují na další život.

Současné využití přepravy se netýká jen svozu dětí do zařízení, ale jde i o přesuny během dne na bazén, hipoterapii a za kulturou. V dětském centru se totiž stále zvyšuje počet imobilních dětí, kterých je zhruba šedesát. Za stávajícího počtu pracovníků nelze přepravu realizovat pěšky.

Pro případné zájemce uvádíme číslo bankovního konta Dětského centra - občanského sdružení Motýlek u Komerční banky 197366490237/0100.


Město zvažuje zajišťování požární ochrany vlastní silou

K o p ř i v n i c e (ili) - V poslanecké sněmovně se bude projednávat návrh novely zákona o požární ochraně. V této souvislosti, ale to nejenom z těchto důvodů, se město v těchto dnech zamýšlí také nad tím, zda bude i nadále využívat služeb profesionálního hasičského sboru podniku Tatra Kopřivnice, a. s.

Začátkem letošního roku představitelé Tatry, a. s., při jednání s vedením města vznesli požadavek na zvýšení roční odměny za poskytování služeb na úseku požární ochrany. Služby jsou zajišťovány na základě mandátní smlouvy, ve které je stanovena i odměna. Město předpokládá, že s ohledem na vlastní vzrůstající náklady bude Tatra chtít každoročně zvyšovat odměnu za požární ochranu. Proto uvažuje o možnosti, že by od příštího roku zajišťovalo úkoly na úseku požární ochrany stanovené zákonem prostřednictvím Sboru dobrovolných hasičů Kopřivnice, který ve městě funguje samozřejmě v úzké spolupráci s Hasických záchranným sborem okresu Nový Jičín.. „Mimo jiného by to obnášelo zlepšení jejich techniky a personální a organizační opatření, aby se tyto úkoly daly zodpovědně plnit. Dále jsme zvažovali, že by se na zajišťování požární ochrany mohli podílet i strážníci městské policie,“ prozradila vedoucí kanceláře tajemníka Pavla Jurková.


Pořádek v domech na Francouzské mají zajistit nájemníci

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada se vloni v červenci na svém zasedání zabývala stavem domů na ulici Francouzské č. p. 1196 a 1197 a schválila návrh na provedení rekonstrukcí ve zmíněných domech. Na náklad města byly společné prostory domů opraveny a další vynucené opravy spojené s devastací domů byly rozúčtovány jednotlivým nájemcům. S pěti nájemci bytů byla navázána spolupráce, která by měla vést k zlepšení situace v domech - byli jmenováni domovníky. Rada se tím zabývala minulé úterý znovu. „Myslíme si, že to bylo pozitivní opatření a vzhledem ke krátkému časovému období, doporučujeme pokračovat v zadaném postupu,“ řekl Zdeněk Krajčír.


Rozhlednu si město pronajme za korunu

Dřík rozhledny na Bílé hoře již obtočilo schodiště. Podle původních předpokladů by práce
na rozhledně měly být hotovy do začátku dubna.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - S poměrně rychle postupujícími pracemi na víceúčelové věži, která je novou dominantou Bílé hory, se stává stále aktuálnější otázka provozování rozhledny.

Starostové Kopřivnice a Štramberka se na společném jednání definitivně shodli na tom, že o provoz rozhledny se bude starat Kabelová televize Kopřivnice.

Ta by měla zajišťovat nejen turistický provoz vyhlídky, ale také malé občerstvení na úpatí věže, výměnou za veškerý výtěžek ze vstupného.

Štramberk a Kopřivnice si rovněž ujasnili, jakým způsobem se budou dělit o náklady spojené s údržbou rozhledny.

„Tato zátěž bude rovným dílem rozdělena mezi obě dvě města,“ řekl kopřivnický starosta Jiří Tichánek. Změna nastala také ve vztahu k vlastníkům věže, která patří radiokomunikačním společnostem Eurotel a Radiomobil. Oproti prvotnímu návrhu nájemní smlouvy, která počítala s uhrazením ročního nájmu ve výši pěti tisíc korun každé ze společností, předloží Kopřivnice jejím představitelům dohodu, podle níž by město zaplatilo pouze symbolickou jednu korunu za rok.

Na přetřes přišla také záležitost instalace technologie pro vysílání kabelové televize z věže na Bílé hoře. Podle informací, které předložila kabelová televize, by zařízení umožňující pokrýt Štramberk šestnácti programy, stálo jedenáct milionů. „To pro nás bylo překvapením, dosud se mluvilo o částkách kolem tří milionů,“ tvrdí Tichánek.

Podle jeho slov byl starosta Štramberka částkou rozhořčen. Socha měl dokonce prohlásit, že kdyby tušil, jak bude zařízení finančně náročné, nikdy by Štramberk nepřivolil ke stavbě rozhledny.


Příspěvky městských zastupitelů

Dřív než si poprvé „důstojně“ nakoupíme...

Nebudu se vracet k polemice, která předcházela zasedání městského zastupitelstva a týkala se stavby hypermarketu na pozemku, na kterém dnes stojí část starého závodu. Zastupitelé rozhodli, ale pro mne za tímto rozhodnutím zůstalo několik otazníků.

Rozhodujícím důvodem pro nepřijetí změny územního plánu, alespoň jak vyplynulo z diskuze, není rozšíření možností v Kopřivnici nakupovat, ale kontaminovaná půda v uvedené lokalitě. Na dekontaminaci těžko někdy město nebo Tatra budou mít dostatek prostředků. Nicméně horký brambor zůstává a našlo se řešení vskutku elegantní. Rozšíří se prodejní plocha a zmizí zaolejovaná zemina. Na otázku kudy zmizí, odpovězeno nebylo. Nevím, zda se bude muset odstranit vrstva metrová nebo pětimetrová, ale vím jistě, že nákladní auta budou využívat komunikací kolem autobusového nádraží. Ta je již dnes ve stavu značně mizerném a co teprve až bude sloužit jako cesta pro stavbu. Víme, kdo a za kolik bude tuto ulici, a to až na most, rekonstruovat?

Jako vztyčený prst se mi opakovaně vybavují diskuze týkající se stavby obchodně administrativního střediska vedle technického muzea. I tehdy padaly závažné připomínky, které dnes získávají reálnou podobu. Dokonce někteří zastupitelé přiznávají, že to nebylo „dobré“ rozhodnutí, ale co naplat, peníze do rozpočtu byly potřeba. Tvář města jsme změnili na desítky let, přestože právě mladí lidé, s kterými hovořím, jsou v drtivé většině touto stavbou rozčarováni a nepřáli si ji.

Avšak vrátím se k původnímu tématu. Rozhodnutí MZ je otevřenou podporou nadnárodního obchodního řetězce. Jak si zastupitelé, představují podporu malých a středních podnikatelů, kteroužto měly všechny politické strany zastoupené v MZ různým způsobem deklarovanou svým volebním programem, zůstává pro mne otázkou.

Oldřich Rys, člen MZ


Automobily se zrušenou SPZ jsou také vraky

K o p ř i v n i c e (hod) - Před měsícem jsme psali v novinách, jak město nakládá s vraky nebo s automobily bez SPZ. Jejich majitelé totiž porušují zákon o pozemních komunikacích. Tento problém, který sužuje nejen Kopřivnici, se začíná pomalu řešit.

Firma Slumeko, s. r. o., která je správcem komunikací ve městě, žádá o lustraci podezřelých automobilů na Dopravním inspektorátě v Novém Jičíně. Pokud zjistí městská policie automobil, který má špatný technický stav - podhuštěné pneumatiky, rozbitá skla a pod., přičemž se může jednat o vozidlo s nebo bez SPZ, postupuje hlášení právě do Slumeka.

„V některých případech se stává, že nám policie napíše, že dané vozidlo je trvale zrušeno a SPZ už neexistuje,“ sdělil redakci Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, s. r. o. a dodal, „z tohoto pohledu jsme se domluvili s Dopravním inspektorátem v Novém Jičíně i s Obvodním oddělením Policie ČR v Kopřivnici, že SPZ budou fyzicky sejmuty. V podstatě došlo k tomu, že jsme v pondělí 28. února provedli za doprovodu příslušníka Policie ČR první zásah a u dvou vozidel jsme SPZ demontovali.“

Jde vlastně o krajní řešení, protože tato vozidla jsou již trvale vyřazena z databáze DI Policie ČR a nemohou stát na komunikacích. Připomínáme, že součástí komunikací jsou také všechna parkoviště a odstavné plochy ve městě.

„Požádali jsme policisty, aby nám rovněž prověřovali zaplacení povinného ručení u podezřelých vozidel v Kanceláři pojistitelů, protože my na to ze zákona nemáme právo. Případy nezaplaceného povinného ručení nejsme sami schopni vyřešit a budeme spolupracovat s dalšími institucemi - mj. i s Okresním úřadem v Novém Jičíně,“ doplnil Vladimír Pustka.

Po odstranění SPZ z vozidla se postupuje stejně, jako s vraky, u kterých již byla SPZ sundána. Vylepí se nálepka, která vyzývá majitele k odstranění vraku do dvou měsíců. Pokud tak majitel neučiní, vozidlo se fyzicky zlikviduje.

Aut bez SPZ je v současné době (k datu 3. března) na katastru Kopřivnice celkem šestnáct.

Na výzvu se dosud ozval pouze jeden majitel, který má uschovanou SPZ svého vozidla na dopravním inspektorátu.

„Řekli jsme mu, že nesmí stát na místní komunikaci a že je povinen odstavit vůz na soukromý pozemek, do garáže nebo například do některého z místních autobazarů, pokud se dohodne s jeho majitelem o možnosti odstavení vozidla za úplatu. Jinak bude s jeho autem nakládáno jako s vrakem a po uplynutí zákonné lhůty dvou měsíců ode dne zveřejnění výzvy k odstranění vozidla mu hrozí likvidace vozidla a navíc bude muset uhradit veškeré náklady spojené s tímto zásahem,“ uzavřel Vladimír Pustka.


Ředitelku trápí malá informovanost o službách zařízení

K o p ř i v n i c e (ili) - Šestiměsíční působení ve funkci ředitelky Domu s pečovatelskou službou v Kopřivnici neubralo Jitce Veřmiřovské nic z jejího nakažlivého optimismu.

„Prvních čtrnáct dní po nástupu do funkce jsem měla pocit, že toto zařízení ani ředitelku nepotřebuje. Všechno běželo v zajetých kolejích a já si připadala zbytečná,“ komentuje ředitelka se smíchem svoje úplné začátky. Jenom co se rozkoukala a blíže seznámila s chodem zařízení, začala realizovat některé změny. Mimo jiné zdvojnásobila kapacitu domovinky, která slouží starším občanům ke krátkodobému ubytování, ze dvou lůžek na čtyři.

Za velký úspěch považuje Jitka Veřmiřovská uvolnění dvou místností sloužících původně jako sklad. Skromným dovybavením vznikly samostatné pokoje s kuchyňskou linkou, stolem a postelí, které po dohodě nabídla dvěma obyvatelům azylového domu. „Pokoje vznikly opravdu s minimálními náklady. Původně měly ještě rozšířit ubytovací kapacitu domovinky, ale když jsem se blíže seznámila s podmínkami v azylovém domě, který pode mne spadá, rozhodla jsem se jinak,“ uvedla ředitelka DPS.

Azylový dům je v Kopřivnici od konce roku 1992 a pod DPS spadá od roku 1994. Kapacita Azylového domu na ulici Horní je 20 lůžek, z toho jeden pokoj je určený pro ženy. Některé případy většinou závislých alkoholiků nebo duševně chorých klientů personál mnohdy obtížně řeší vlastními silami, občas je nucen se obrátit na policii nebo zdravotní službu. Toto je však jen dočasné řešení, problém samotný zůstává. Proto ředitelka zvažuje spolupráci s externím psychologem, který by s těmito lidmi pracoval. I do tohoto zařízení se však mohou dostat lidé, kteří se v problémové situaci ocitli dočasně. Tak dostal šanci mladý muž, o kterého se po dovršení plnoletosti přestala starat rodina a který, ač ’azylant’, poctivě pracuje.

„V podstatě se jedná jenom o přechodné období než se mu podaří získat vlastní byt a začne samostatně žít bez našeho denního dohledu,“ uvedla Veřmiřovská. Druhý pokoj obsadila invalidní důchodkyní. Tak se v azylovém domě uvolnila hned dvě lůžka.

V azylovém domě v rámci stávajících možností nechala zkulturnit prostředí, ale skutečnost, že pohyb obyvatel v tomto zařízení je minimální, nepokládá za vyhovující. „Někteří tady bydlí celé roky a třeba nejsou ani z Kopřivnice,“ povzdychla si Veřmiřovská. Nejvíc ředitelku trápí malá informovanost mezi obyvatelstvem o službách, které zařízení poskytuje. Dnes už má informace přímo z nemocnice o starších pacientech, kteří jsou propouštěni do domácí léčby. S nimi případně jejich rodinami se dále kontaktuje pracovnice zařízení, aby vypomohla při péči o pacienta. „Už se nám sice podařilo zvýšit vytíženost rehabilitace, ale stále mezi lidmi přetrvává mylný názor, že zařízení DPS slouží pouze jejím obyvatelům,“ stěžuje si ředitelka, „mnohdy dlouze docházejí na polikliniku, zatímco stejné služby mají za rohem.“


Myslivci mohou jako veřejní činitelé sami chránit honitby

K o p ř i v n i c e (ili) - Na výroční myslivecké schůzi zazněla připomínka o liknavém postupu městského úřadu k omezení vstupu veřejnosti do lesa v době hnízdění a kladení mláďat. K problému se vyjádřil vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

„Je pravdou, že zákon o myslivosti obsahuje znění, ve kterém je psáno, že na žádost uživatele honitby může orgán místní samosprávy zejména v době hnízdění a kladení mláďat omezit vstup do honitby nebo jejich částí. Ale už v roce 1995 jsme písemně požádali Okresní výbor českomoravské jednoty v Novém Jičíně o spolupráci při zpracování vyhlášky, která by v rámci okresu stanovila stejné podmínky pro vstup do honitby, protože problém se netýká pouze Kopřivnice. Ač byla žádost několikrát opakována, z druhé strany jsme se žádné odezvy nedočkali.

Co se týká naší lokality, myslím si, že zákazy nic nevyřeší. Proto každoročně vydáváme články, ve kterých upozorňujeme veřejnost, aby v době hnízdění a kladení mláďat, pokud možno nevstupovala do honitby, v opačném případě, aby se chovala přiměřeně dané situaci. Myslím si také, že samotní myslivci zvláště teď, když myslivecká stráž získala statut veřejného činitele, by měli sami aktivně pracovat na řešení tohoto problému.“


Hoteliérův otevřený dopis vyvolal nevoli úředníků

Dělníci pracují na výstavbě obchodně-administrativního centra.
Tato stavba je trnem v oku nájemci hotelu Tatra,
podle stavebního úřadu je však vše v pořádku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Značnou nevoli úředníků stavebního úřadu vyvolal otevřený dopis současného nájemce hotelu Tatra P Beam Jana Hanáka. Nejvíc se vedoucí stavebního úřadu v Kopřivnici Šárka Fabiánová pozastavuje nad tím, že Hanák úředníkům vyčítá přesné dodržování zákona, mnohé údaje uvedené v dopise, který zveřejnila i některá média, jsou navíc podle Fabiánové velmi nepřesné.

Zatímco Hanák ve svém dopise tvrdí, že na staveništi, které s jeho hotelem bezprostředně sousedí, se pracuje od šesti ráno do desíti hodin do večera, Fabiánová s odvoláním na stavební deník říká, že se pracuje nejdéle od sedmi do sedmnácti hodin, jen výjimečně z technologických důvodů se práce protáhly až do dvaadvaceti hodin. Přes zimu se prý pracovalo dokonce jen do čtyř hodin odpoledne. Podobně zkreslené jsou prý i informace o neplnění norem stanovenými hygienou či okresním požárním radou. „Projekt stavby, včetně její organizace, byl schválen okresním hygienikem a okresním požárním radou,“ tvrdí Fabiánová.

Vedoucí stavebního úřadu také mrzí, že hoteliér od počátku stavby ani jednou písemně či telefonicky stavební úřad neupozornil na své výhrady k  organizaci stavební činnosti a nejdříve je prezentoval v  týdeníku Region.


Elektromarket v budově Speditu otevře asi až v létě

K o p ř i v n i c e (dam) - Původní termín otevření elektromartetu v bývalé budově komunálních služeb a následně obchodního domu Spedit se o několik měsíců pozdrží.

Přesto, že původně chtěl nový majitel Jaromír Anlauf první zákazníky přivítat v květnu, nyní přiznává, že otevření bude muset posunout na léto. Na vině podle něj jsou úřady, které pomalu vydávají potřebná povolení, nutná k zahájení rekonstrukce.

Přesto by se již brzy mělo ve Speditu něco začít dít. „Už konečně jsme majiteli, takže jakmile budeme připraveni, začneme s rekonstrukcí,“ řekl Jaromír Anlauf s tím, že předpokládaný termín otevření je v červenci.


Pohledávky družstva za nájem vzrostly

K o p ř i v n i c e (dam) - Přes tvrdý postih neplatičů i v loňském roce stoupl Oblastnímu stavebnímu a bytovému družstvu dluh na nájemném zhruba o tři sta padesát tisíc korun.

Mezi dlužníky je podle vyjádření vedení družstva převážná část notorických neplatičů. Svůj podíl prý mohlo mít i zvýšení nezaměstnanosti či několikeré odložení výplat mezd v Tatře. Převážnou část dluhů prý ale nemají na svědomí sociálně slabí.

„Většinou jsou to zásadoví neplatiči, lidé, kteří využívají nedokonalosti a zdlouhavosti našeho právního systému. A jsou tam i takoví, kteří to provozují jako sport,“ řekl předseda družstva Jiří Rýdel.

Podle něj mají navíc sociálně slabí vůli svou situaci řešit, s těmi, co neplatí ze zásady, se družstvo mnohdy setkává až při soudním vystěhování.

„Výše pohledávek není nijak katastrofická. Nárůst dluhu není rozhodně velký,“ řekl předseda družstva Jiří Rýdel. Podle jeho slov se úroveň dluhu podařilo stabilizovat a ty tam jsou doby, kdy z roku na rok vzrostl dluh o jeden a půl milionu jako v roce 1998.

V současnosti pohledávky družstva za nájemné a penále činí 3 879 318 korun.

„Ceny nájemného a služeb od roku 1989 vzrostly možná pětkrát, zatímco před desíti lety nájemníci dlužili zhruba asi milion tři sta tisíc, z čehož je vidět, že dluhy rostou podstatně pomaleji než ceny,“ uvedl Rýdel s tím, že jeho osobním cílem je stáhnout dluh na nájmu do konce svého působení v předsednickém křesle na tři sta tisíc až půl milionu korun.


Novoročenku zdobily pečeti místních částí

K o p ř i v n i c e (ili) - Na novoročenkách Městského úřadu Kopřivnice, které obdržela na konci minulého roku každá rodina ve městě i integrovaných obcích, byly mimo jiné vyobrazeny čtyři pečeti. V dnešním čísle vám představujeme tři z nich.

První, na které je vyobrazen stylizovaný kostelík a po obvodu nápis OBECZ + WELCZWSKA + 1754 +, náleží Vlčovicím. Nejstarší písemná zmínka o obci pochází z roku 1437, kdy jsou zmiňovány Velichovice. Svůj název obec získala patrně od jakéhosi Velika či Veliše, čímž bere za své samo se nabízející vysvětlení od zvýšeného výskytu vlků.

Hned dvěma pečetěmi se může pochlubit Lubina, protože vznikla roku 1959 sloučením dvou do té doby samostatných obcí Drnholce nad Lubinou a Větřkovic. První dochovaná zmínka o Větřkovicích pochází z roku 1302. Na pečeti je mimo názvu OBECZ GETRZICHOWICE a letopočtu 1815 vyobrazeno srdce s vyrůstajícím křížkem a nad tím nezřetelná postavička. Vpravo pak chmelový stonek se šesti šiškami, zleva pět obilných klasů. Vesnice byla založena velehradskými cisterciáky a svůj název patrně obdržela od biskupa Dětřicha.

Drnholec, jehož název pochází pravděpodobně z německého Dürnholz, je poprvé písemně připomínán roku 1438. Dříve k této vsi patřila i osada Sýkorec. Na pečeti z roku 1754 je vyobrazena postava svatého Václava se štítem a kopím.


Stíny

29. 2. byl vyrušen pachatel, který se pokusil vloupat do Mateřské školy na ulici Zd. Buriana

2. 3. došlo k vloupání do skladu tabákových výrobků v areálu Kachlovky. Z důvodů způsobené škody byla věc převzata vyšetřovatelem OÚV. Dále téhož dne došlo v průběhu prodejní doby k odcizení 3 ks dámských kalhotových kostýmů neznámým pachatelem v prodejně OP Prostějov na ul. Obr. míru

3. 3. bylo z ulice Příčné odcizeno mot. vozidlo zn. Š Favorit

4. 3. v pozdních nočních hodinách bylo na služebnu MP přijato telefonické oznámení, že došlo k napadení dvou mladíků v jednom z nočních klubů ve středu města. Na místě hlídka MP zjistila, že k žádnému napadení nedošlo, ale dotyční byli vykázáni z důvodu způsobené škody na zařízení provozovny. Celá záležitost bude projednána na služebně MP nebo ve správním řízení

5. 3. po uzavírací provozní době z restaurace Stadion telefonicky oznámil personál, že tři mladíci neuhradili společnou útratu. Na místo se neprodleně dostavila hlídka MP, která již zastihla jen jednoho muže ve výčepu restaurace. Jeho kamarádům se podařilo včas zmizet. Při nezbytných úkonech ke zjištění totožnosti dotyčný fyzicky napadl strážníka MP. K zabránění jeho dalšího jednání bylo použito hmatů sebeobrany. Výtržník byl omezen na osobní svobodě a následně předveden na P ČR, kde na něj bylo podáno trestní oznámení pro útok na veřejného činitele. Z přestupku nezaplacení útraty celé jednání přerostlo v trestný čin, za který bude podezřelý stíhán


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:36