Titulní strana

Představitelé sousedních měst opět jednali i o platbě za žáka

Š t r a m b e r k (hod) - Minulý týden ve čtvrtek se sešli na štramberské radnici zástupci dvou sousedních měst Kopřivnice a Štramberka, a to za Kopřivnici starosta Jiří Tichánek, místostarostové Zdeněk Krajčír a Alois Janek, za Štramberk starosta Jan Socha, zástupci starosty Dana Marková a Jan Šimíček.

Na programu jednání měli šestnáct bodů. Představitelé Kopřivnice seznámili radní ze Štramberka s Podnikatelským areálem ve Vlčovicích a ti jim na oplátku představili jimi připravovanou průmyslovou zónu.

„Hovořili jsme o situacích v podnicích Tatra a Kotouč Štramberk,“ sdělil po jednání starosta Jiří Tichánek.

Během návštěvy si radní prohlédli ortoptické oddělení ve Štramberku, kterým je provedla primářka Kahánková. V současné době je toto zařízení velice málo využívané a blíží se doba, kdy dojde k jeho uzavření. Proto obě radnice zvažují možnosti dalšího využití. Jako jedna z variant se jeví domov důchodců, vše ale závisí na finančních prostředcích, kterých nemá ani jedno město dostatek.

„Hovořilo se o prodeji podílu za část prodeje plynofikace ulice Janáčkovy, Dražné. Město Štramberk převede na účet Kopřivnice částku ve výši dvě stě padesát tisíc korun,“ sdělil starosta Tichánek.

Představitelé obou radnic jednali také o příspěvku na opravu ’Alko cesty’, o problematice pokrytí hasičskými sbory a také o stavbě Kauflandu. „Vedení obou měst má stejný náhled na řešení situace v lokalitě starého závodu Tatry,“ dodal Jiří Tichánek.

Na jednání se také hovořilo o problematice plateb za žáky základních škol. „Snažíme se, aby placení bylo sjednocené alespoň v rámci okresu na částku dva tisíce korun, aby se zde nelicitovalo a nedocházelo tak k tahanicím, zda je to málo nebo moc. Starosta Štramberka s tím souhlasí,“ upřesnil Jiří Tichánek. Na setkání se jednalo také o azylovém domě Salus, o svozu dětí do Dětského centra a o dalších problémech, které města tíží.


Radnice bude žádat o dotace na vestavby

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se na svém zasedání, které se uskutečnilo minulý týden v úterý, zabývala mimo jiné i vzniklými škodami na majetku města.

„Největší škoda, kterou jsme projednávali, vznikla zrezivěním osy plovákového ventilu u nádrže vodotrysku a činí 129 726 korun. Komise navrhla požadovat náhradu škody v plném rozsahu po firmě Slumeko, s. r. o., která je pověřená správou tohoto majetku, a ta ji požaduje od České pojišťovny,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Odbor životního prostředí ve spolupráci s místní komisí ve Vlčovicích vybere osobu, která bude na základě smlouvy provádět údržbu mlýnského náhonu ve Vlčovicích, jenž je ve správě majetku města. Jedná se o průběžnou celoroční práci, aby nedošlo k zanesení náhonu.

I tentokrát se rada na svém jednání zabývala rozpočtem města, který by měl být projednán a schválen na zasedání městského zastupitelstva, jehož termín je stanoven na 6. dubna.

Městská rada dále schválila podání žádosti o dotace na realizaci střešních vestaveb na ulici Obránců míru a bezúročnou půjčku do fondu oprav a modernizace bytového fondu.

„Je předpoklad, že finanční prostředky nad rámec státní dotace budou zaplaceny z příspěvků budoucích nájemců. Jejich získání bude zajišťováno prostřednictvím specializované firmy.

„Městská rada po zveřejnění záměru pronajmout třípokojový byt na ulici Obránců míru č. p. 1049 zařadila podle stanovených kritérií do losování sedm zájemců. Vylosování byli manželé Šustalovi,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada pověřila odbor majetkové správy a rozvoje ve spolupráci s odborem životního prostředí provedením výběru nejvhodnější projekční firmy na zpracování studie odkanalizování a čištění odpadních vod v místních částech Kopřivnice podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Protože město Kopřivnice na základě rozhodnutí okresního úřadu má povinnost do konce roku 2004 komplexně vyřešit odkanalizování a čištění odpadních vod v místních částech Kopřivnice - Lubině, Mniší a Vlčovicích.

Městská rada schválila opakované zadání veřejné zakázky Vedení a správa Podnikatelského areálu Vlčovice formou servisní organizace.

Rada vzala na vědomí rezignaci Františky Kahánkové na člena kontrolní komise městské rady.


Zítra se bude diskutovat o Masarykovi a Rusku

K o p ř i v n i c e (dam) - Již zítra o půl páté odpoledne se velký sál kulturního domu zaplní lidmi, kteří budou diskutovat o myšlenkách Tomáše Garriqua Masaryka v kontextu dnešních dnů.

Tématem letošní, již čtvrté besedy v pořadí, bude ’Rusko a Evropa’. Pořadatele ke zvolení tohoto tématu inspirovala Masarykova kniha, která vyšla těsně před první světovou válkou a je i na přelomu tisíciletí vysoce aktuální.

„Chceme se zamyslet nad tím, jaké byly vztahy Ruska s Evropou v době, kterou T. G. M. znal ze studia i z vlastních zkušeností a co můžeme od Ruska očekávat ve století příštím. Chceme zvážit pozitiva i negativa ruského vlivu v Evropě v minulosti, současnosti i budoucnosti. Zauvažujeme nad otázkou, proč tolik novinářů, umělců, i politiků přinášelo v dávné i nedávné minulosti o Rusku tak často účelově zkreslené informace a proč ony nepravdy přijímalo nekriticky tak velké množství lidí po celém světě. V neposlední řadě se pokusíme vystihnout, jaké základní zkušenosti s Ruskem či SSSR můžeme právě my Češi nabídnout ostatním ve sjednocené Evropě,“ uvádí lidé z přípravného výboru v pozvánce na ’Myšlenky T. G. M. a současnost’ a zároveň tím naznačují, kam se bude diskuze ubírat.

Organizaci celé akce si na sebe vzali čtyři členové kopřivnického Klubu Masarykova demokratického hnutí Lubomír Hanzelka, Lubomír Sazovský, Bohuslav Ficek a Lumír Pospěch. Mezi hosty, kteří letos přijali jejich pozvání, je mluvčí prezidenta republiky Ladislav Špaček, exministr Vilém Holáň, Ivan Medek či poslanec Jaroslav Zvěřina. Tradičně přijede senátor Jan Ruml a ředitel rádia Svobodná Evropa Pavel Pecháček. Na tradiční část programu, ve kterém hosté přednesou svá zamyšlení nad daným tématem, letos naváže volná diskuze s občany, ve které může dojít i na jiné otázky, než které jsou v podtitulu akce.


Oslavit narození T. G. M. přišli hlavně zástupci starší generace

Sokolové drží čestnou stráž u pomníku T. G. M.
na stejnojmenném kopřivnickém náměstí
při pátečních oslavách výročí narození
prvního československého prezidenta.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek v odpoledních hodinách se sešli u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka občané města, kteří přišli zavzpomínat na prvního prezidenta Československé republiky u příležitosti sto padesátého výročí jeho narození.

Vzpomínkovou slavnost zahájilo sérií písní Pěvecké sdružení Kopřivnice, poté starosta a oba místostarostové spolu se zástupci Klubu Masarykova demokratického hnutí v Kopřivnici položili kytice k pomníku T. G. M. Po pietním aktu vystoupil se zajímavým projevem Ladislav Cvíček.

Je škoda, že se takových akcí zúčastňuje ve větší míře nejstarší generace. Zástupci té nejmladší, kteří přišli v doprovodu svých rodičů či prarodičů, by se dali spočítat na prstech.






















Střelecké odpoledne v klubu Kamarád se těšilo velkému zájmu

Tato účastnice střeleckého odpoledne
v klubu Kamarád, soudě podle jejího výrazu,
nebyla s počtem zásahů spokojena.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Další z tématicky zaměřených odpolední proběhlo minulý čtvrtek v klubu Kamarád, tentokrát věnované střelbě ze vzduchovky. Akce, která se mezi malými návštěvníky klubu těšila mimořádnému zájmu, probíhala pod patronací Městské policie Kopřivnice.

„Většina těchto dětí by se ke střelbě ze vzduchovky patrně vůbec nedostala. V tom vidím hlavní přínos podobných akcí. Nezanedbatelná je i skutečnost, že se naučí disciplíně a opatrnosti při obsluze zbraně,“ odůvodnil pořádání akce vedoucí městské policie Jan Müller.

„Střelecké odpoledne je součástí projektu v rámci prevence kriminality konané ve spolupráci s městskou policií,“ upřesnila manažerka klubu Kamarád Blanka Mikundová. „Připravujeme ještě střelecké odpoledne pro veřejnost a další pro žáky základních škol. Mimo vyhodnocení nejlepších střelců, by odměnou měla být návštěva služebny nebo účast při službě městské policie, která se mezi dětmi těší značné popularitě,“ komentuje Blanka Mikundová.

Vrcholem celé akce pak bude branný závod, jehož součástí budou nejen sportovní disciplíny, ale i znalosti ze zdravovědy, dopravy a další.


Přesto, že hráli doma, museli si házenkáři připadat jako hostující

K o p ř i v n i c e - Obecenstvo nebouří, jen odevzdaně zatleská. „Stejně to zase projedou,“ ozývají se poznámky výrostků. Průměrné dvě stovky fanoušků sice zůstávají extraligové házené v Kopřivnici věrni, jakoby ale pokaždé předem tušily, že na to domácí házenkáři nemají. Bubny nevíří, trubky mlčí a ani jiné pekelné nástroje, všude jinde ženoucí oblíbence publika do boje, k vidění ani slyšení nejsou.

Jaké to tedy překvapení, když se při nedělním derby Kopřivnice - Zubří hala otřásá v základech. Proboha, to není možné? Tolik aut a tolik lidí? Kompletně zaplněná hala dává tušit, že to dnes bude o něčem jiném. Stěží lze urvat místečko k sezení, ještě že jsem protekční novinář...

A jedem! Kdo teď očekává, že se domácí konečně dočkávají adekvátní podpory, je vedle, jak ta jedle. Ano, jak lze i bez fantazie tušit, sjeli se do Kopřivnice příznivci Zubří, v hledišti tak sedí Valach vedle Valacha a ženou své miláčky vpřed. Každý klasický útok je doprovázen zvukovou kulisou a oslavy branek jsou nekonečné, alespoň ve srovnání s odezvou na trefu do černého ze strany ’domácích’, tedy pardon hostí ve vlastní hale. Do křížku s Valachy, samozřejmě slovního, se pouští jen ten nejskalnější - Ivo Bár, komentujíc hlasitě výroky hráčů i rozhodčích a vyvolávajíc tak pobavené úsměvy na rtech okolí. „Kopřivnice, do toho,“ nevydržela několikrát paní středního věku. Přidává se někdo? Kdepak, to by muselo být, panečku, něco jiného, třeba jako když tu hrála Plzeň, to jsme se hecli... Holt, posvícení není každý den, a v Kopřivnici momentálně už vůbec ne, ale přece je v tom příště zase nenecháte...

Jana Kapounová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:36