Zprávy z města a okolí

Účast v soutěži přinesla zařazení do databáze

K o p ř i v n i c e (ili) - „Přestože jsme v soutěži Města v souladu s požadavky Evropské unie nevyhráli, lze naši účast hodnotit pozitivně. Získali jsme nejenom diplom, ale také jsme se dostali do podvědomí Evropské unie.

Údaje o zúčastněných městech byly totiž vloženy do databáze Regionálního envinomentrálního centra pro střední a východní Evropu se sídlem v maďarském Szentedre, které jsou poskytovány nejen organizátorům konferencí a školení zaměřených na komunální politiku v Evropě, ale i městům a organizacím, která hledají projektové partnery,“ komentoval s neskrývaným potěšením účast na soutěži vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Přihlášky do soutěže byly zaslány celkem 1 500 městům v desíti kandidátských zemi připravujících se pro vstup do Evropské unie. V rámci České republiky odpovědělo ze sto osmdesáti vyzvaných dvaačtyřicet měst. Soutěž se týkala posouzení úrovně těch základních složek u životního prostředí, ve kterých klade Evropská unie největší důraz na kandidátské země - ovzduší, odpady, vodu pitnou a odpadní a možnostem přístupu k informacím o životním prostředí. Údaje o městech byly vyhodnoceny direktorátem Evropské komise zodpovědným za otázky životního prostředí, jaderné bezpečnosti a civilní ochrany. V České republice byly nejlépe hodnoceny Svitavy, Ústí nad Labem za výrazný pokrok v otázce odstraňování znečištění ovzduší, Třebíč za úsilí v dosahování souladu s požadavky Evropské unie, a čestné uznání získala Olomouc.

Prvenství v soutěži si radnice ve Svitavách zasloužila mimo jiné tím, že za posledních pět let investovala do životního prostředí dvě stě šedesát milionů korun, což je přibližně výše jejich ročního rozpočtu. Vybudovali sluneční penzion pro důchodce - dům, kde sluneční energie vytápí prostornou budovu se sto patnácti bytovými jednotkami a atriem. Tato stavba byla rovněž vyhodnocena jako nejlepší ekologická stavba v republice.

Svitavy dále investovaly do čistírny odpadních vod, postavily vakuovou kanalizaci, realizovaly tepelné úspory při zateplování panelových domů, provádí plynofikaci města a další akce vedoucí ke zlepšení životního prostředí.

Alespoň pro částečné srovnání: roční rozpočet Kopřivnice je zhruba 230 milionů korun. V posledních pěti letech bylo do životního prostředí investováno více než sto milionů korun.


Tatra je v hodnocení úspor zatím opatrná, ale jsou prý evidentní

K o p ř i v n i c e (dam) - Změna pracovní doby a zavedení ’cyklování’ směn v energeticky náročných provozech Tatry podle informací z automobilky již nese první ovoce.

„V hodnocení budeme zatím opatrnější, ale vypadá to dobře. Vyplnily se všechny předpoklady, které energetika měla než se spustil nový pracovní režim,“ řekla tisková mluvčí tatrovky Eva Kijonková. Podle jejích slov ušetří firma jen na elektrické energii prostředky v řádu desítek až stovek tisíc korun týdně. „Konkrétní čísla zveřejníme až po té, co nepůjde pouze o týdenní hodnocení. Při analýze tak krátkého období je totiž možný vznik statistické chyby. Je však jasné, že zásah do pracovní doby měl smysl a úspory jsou evidentní,“ tvrdí Kijonková.

Tatrováčtí energetici pro zjišťování úspor vytvořili speciální program. S jeho pomocí přepočítávají spotřebu elektřiny do skutečných cen v jednotlivých časových pásmech a vyhodnocují rozdíl spotřeby před zavedením a po zavedení nového pracovního režimu. Porovnávají jednak změnu spotřeby elektriky v době od šesti do osmi a změnu spotřeby vlivem zavedení cyklování směn v energeticky náročných provozech.


Lidé si u pomníku připomenou narození T. G. M.

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení města a Klub Masarykova demokratického hnutí v Kopřivnici zvou nejširší veřejnost v pátek 3. března v 16.30 hodin na slavnostní setkání u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka u příležitosti sto padesátého výročí jeho narozenin.

Představitelé města spolu se členy Klubu Masarykova demokratického hnutí položí kytice u pomníku, Ladislav Cvíček přednese k přítomným pár slov a samozřejmě, jako u každé významné společenské události, nemůže chybět vystoupení Pěveckého sdružení Kopřivnice.


Nájemce hotelu Tatra chystá žalobu

Vchod do hotelu Tatra zastínila stavba
obchodně-administrativního centra.
Podle jeho nájemce to nejen odrazuje zákazníky,
ale porušuje i některé předpisy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Žalobu pro bránění podnikání chystá v těchto dnech současný nájemce hotelu Tatra P - Beam firma Hanák Klasik její majitel Jan Hanák tvrdí, že jeho podnikatelské aktivity v podstatě znemožňuje stavba budoucího obchodně administrativního centra, která s hotelem bezprostředně sousedí.

„Při schvalování této stavby někdo nevzal v úvahu, že v těsné blízkosti stavby stojí firma, která chce podnikat. Tržby hotelu ve srovnání s loňským rokem spadly o padesát procent. A to je jen špička ledovce,“ vysvětluje důvody, proč se rozhodl pro podání žaloby Hanák. Hosté si prý stěžují na hluk ze staveniště, vstup do budovy hotelu také není zrovna reprezentativní. Stavba dokonce komplikuje také zásobování hotelu. Současný nájemce hotelu není majitelem budovy, a tak nebyl účastníkem stavebního řízení. To, že nemohl mít ke stavbě připomínky, má podle Hanáka za důsledek nedodržení hygienických, protipožárních a dalších předpisů.

Hanák se o situaci, která podle něj spěje k tomu, aby se z hotelu stala ’nejluxusnější ubytovna pro bezdomovce’, rozhodl informovat také kopřivnické radní a zastupitele, a to formou otevřeného dopisu, který rovněž adresoval okresnímu úřadu, finančnímu úřadu, okresní hygienické stanici, hasičskému záchrannému sboru, regionálním médiím a dalším institucím.

Přesto, že Hanák je k účinkům dopisu skeptický a podle vlastních slov očekává nulovou reakci, tvrdí, že jednání, která by mohl vyvolat, je to jediné, co může odvrátit podání žaloby. „Jediné, co si od toho dopisu slibuji, je to, že se věci chytnou dotčené složky, jako je hygiena či hasiči, dají mi pokutu a zakážou pokračovat v činnosti,“ řekl nájemce hotelu v centru města s tím, že možná přistoupí i k jiným krokům, které budou rychlejší a tvrdší.


Nezájem rodičů je důvodem agrese dětí

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední léta přibývá trestných činů, které spáchaly děti mladší patnácti let. Nejedná se pouze o početní nárůst, ale výrazně roste i jejich brutalita. Nárůst deliktů je tak vysoký, že jich v loňském roce Policie České republiky zaznamenala o 250 procent více v porovnání s rokem 1989. Mezi dvanáct tisíc trestných činů, které v minulém roce způsobili nezletilci, se řadí čtyři dokonané vraždy, fyzické ublížení, krádeže, falšování peněz, finanční podvody, vydírání a zpronevěry.

Zatímco v Kopřivnici počet trestné činnosti dětí od roku 1996 vzrůstá, situace podle statistických údajů má u mladistvých opačnou tendenci. Přesto se velitel obvodního oddělení Policie České republiky major Josef Jeřábek domnívá, že podíl mladistvých na páchání trestné činnosti je zejména při vloupání do aut značně vysoký.

Před nedávnem se ředitel jedné základní školy v Kopřivnici vyjádřil, že čím dál, tím víc musejí pedagogové ve škole děti vychovávat, namísto aby se věnovali pouze výuce. Hlavní nedostatek spatřoval v nezájmu rodičů, kteří raději nechají děti běhat venku, aniž by tušili, čím se jejich ratolesti baví.

Do této skupiny se dá zařadit i nedávný případ napadení chlapce, který se udál v Kopřivnici. Dotyčný byl na zpáteční cestě z hokejového tréninku bezdůvodně napaden třemi chlapci, z nichž jeden ho mlátil jeho vlastní hokejkou tak, že na chvíli ztratil vědomí. Dvanáctiletý agresor stráví v rámci diagnostického pobytu ve středisku výchovné péče dva měsíce. Napadený chlapec přesto, že si jeho zranění nevyžádalo delší léčení, se bude z celé situace po psychické stránce vzpamatovávat podstatně déle.


Stíny

21. 2. v pozdních nočních hodinách hlídka MP vyjížděla na signál pultu centrální ochrany k jednomu z objektů na ulici Husově. Na místě bylo zjištěno, že byla rozbitá výkladní skříň. Při kontrole objektu a jeho okolí byl spatřen v bezprostřední blízkosti muž, který se dal ihned na útěk. Dotyčný byl hlídkou městské policie zadržen a předán Policii ČR k dalšímu šetření

21. 2. v noci neznámý pachatel rozbil skleněnou výplň výkladní skříně prodejny Potravin U Laciny a následně výplň dveří prodejny DISCOUNT

23. 2. neznámý pachatel rozbil skleněnou výplň prodejny OP Prostějov a odcizil z ní vystavené zboží

24. 2. v dopoledních hodinách bylo oznámeno z prodejny MANA, že zde byli přistiženi dva mladíci při krádeži láhve alkoholu. U dotyčných po zjištění totožnosti a dalších náležitostech vzniklo podezření, že se již jedná o trestný čin, proto byli předvedeni a předáni Policii ČR

25. 2. na služebně městské policie oznámila žena, že byla 24. 2. napadena psem na sídlišti Sever. Po zjištění majitelky psa byla celá záležitost s dotyčnou projednána. Protože majitelka psa s přestupkem nesouhlasí, bude projednán ve správním řízení

25. 2. v ranních hodinách bylo zjištěno vloupání do prostor firmy T. PRESIDENT v budově zimního stadionu, neznámý pachatel odcizil komponenty PC v hodnotě 300 tisíc Kč

27. 2. v ranních hodinách se neznámý pachatel vloupal do pekárny Milany, kde odcizil faxový přístroj


Zastupitelé jednali o osmi změnách územního plánu, souhlasili pouze se třemi

K o p ř i v n i c e (hod) - Na zasedání městského zastupitelstva se projednávalo osm změn územního plánu města. První změna obsahovala změnu ve využití areálu bývalé Mateřské školy na ulici Kpt. Jaroše ze zóny centrální na zónu výrobních služeb. K uvedenému návrhu zadání se vyjádřily dotčené orgány státní správy, které s ním ve větší míře nesouhlasily, proto městské zastupitelstvo pro projednání neschválilo zadání této změny územního plánu.

Ve změně číslo dvě se jedná o pozemek ležící na hranici katastrálního území Kopřivnice a Štramberku. Navrhovaná změna spočívá v zařazení parcely do zóny tzv. rozptýlené zástavby, která vymezuje území rozvolněné zástavby a lze v ní výjimečně umístit obytný dům. Žadatel o změnu sám na své vlastní náklady si pořídí projektovou dokumentaci pro územní řízení. Zastupitelé s ní souhlasili.

Třetí změna se týká pozemků v k. ú. Drnholci, navazujících na zástavbu rodinných domků podél Sýkorečky. Protože zastupitelé i tuto změnu schválili, budou se zde moci stavět hospodářské budovy, rodinné domky a oplocovat zahrady.

Čtvrtá změna se týkala Kopřivnických pasek a zastupitelé ji neschválili. Majitel parcely ji chtěl nabídnout k prodeji zájemcům o zahrady nebo jako stavební pozemky.

Pátá změna nebyla schválena z důvodu neujasněnosti, co by se zde mělo stavět. Majitel parcely chtěl provést změnu území ze zóny zemědělské výroby na podnikání.

Návrh na postavení čerpací stanice LPG v těsné blízkosti sídliště Sever také neprošel, jako návrh změny územního plánu, aby se nemohl stavět Kaufland.

Poslední, osmá změna se týkala pozemků v místní části Lubina, kolem hlavní cesty směrem na Frenštát p. R. Majitel těchto pozemků požádal, aby zde mohl realizovat stavbu rodinného domku. Zastupitelé jeho žádost o provedení změny územního plánu města vyhověli.


Soutěže v klubu Kamarád se těší stále větší popularitě

K o p ř i v n i c e (ili) - Nebylo jednoduché udržet více než 120 minut pozornost dětí, které soutěžily v zábavné společenské hře Bingo. Ovšem Ivana Filová, která měla v Klubu kamarád minulý čtvrtek službu, zvládala situaci za asistence studentky Denisy Brusové s přehledem a respektem sobě vlastním.

Vedení klubu Kamarád rozšiřuje nabídku na aktivní trávení volného času tak, aby přilákala co nejvíce zájemců z řad dětí a mládeže. Že je zájem dětí o soutěže veliký, dokladuje počet návštěvníků klubu, který byl oproti běžným odpolednům téměř dvojnásobným. A rozhodně to není jen odměna vítězi v podobě drobné sladkosti, která děti k účasti na hrách motivuje.


Podnikatelé se bojí - lidé Kaufland vítají

K o p ř i v n i c e - Jméno německého obchodního řetězce Kaufland v posledních týdnech rozvířilo hladinu veřejného mínění ve městě. Zatímco většina podnikatelů mluví o totální likvidaci českých obchodníků, běžní obyvatelé města se těší na možnost levnějších nákupů.

Zdeněk Lacina (potraviny Bílá labuť):

Svou další existenci vidím velmi špatně a mrzí mě, že do zastupitelstva jsme si zvolili lidi, kteří nechtějí slyšet názory místních lidí a místních podnikatelů. Je to rozhodnutí nezodpovědných lidí, je to likvidace malých českých obchodníků.

Petr Uhlík (elektrotechnik):

Je otázkou, koho svou konkurencí bude Kaufland více ohrožovat, jestli malé obchodníky nebo spíš střední a velké prodejny. Pokud se stavbou Kauflandu vytvoří konkurence větším obchodníkům, tak je to dobře. Pokud by ale jeho existence měla vyhladit malé prodejny potravin, tak si myslím, že to byla chyba.

Paní Honzková (potraviny H+H):

Vidím to dost bledě. Kopřivnice jako taková je přeobchodovaná. Určitě se neuživíme, náklady převýší výnosy. Já jsem se rozhodla, že až to nebudu moct utáhnout, tak nechám zhotovit zlatý klíč a celý obchod i s tím klíčem předám radnici. Nejprve se otevře Mana, to nám ubude minimálně pětadvacet procent tržeb, stejně jako při otevření Discount Plus, no a jak otevře Kaufland, tak celý obchod předám zastupitelům.

Lubomír Sazovský (podnikatel v kultuře):

Bylo mi od začátku jasné, že to tady na konec bude. Myslím si, že je jedno, jestli je to na poli za městem nebo kdekoliv jinde. Úsměvné mi přijde, že když se zakládal Klub podnikatelů, tak ti, kteří se teď mobilizovali k jakémusi odporu, tvrdili, že klub nepotřebují a že si pomohou sami.

Jana Kodymová (v domácnosti):

Se stavbou Kauflandu v Kopřivnici souhlasím a jsem ráda, že se o něčem podobném uvažuje. Na velké nákupy jezdím zhruba dvakrát měsíčně do Ostravy a určitě se mi to vyplatí. Když nakoupím na delší dobu dopředu, tak se mi nejen zaplatí benzín, ale ještě nějakou tu stovku ušetřím. Pokud bude Kaufland přímo ve městě, tak pochopitelně ušetřím ještě víc.

David Macháček


Tradiční setkání nad myšlenkami T. G. M. bude letos o Rusku

K o p ř i v n i c e (dam) - Desátého března se v kopřivnickém Kulturním domě sejdou politici, myslitelé, novináři, ale především ’svobodní občané’, aby se počtvrté ze sebou zamysleli nad myšlenkami T. G. M. a současností.

Mezi hosty, kteří již potvrdili svou účast na setkání, jsou mluvčí prezidenta Ladislav Špaček, Vilém Holáň, Ivan Medek, Jaroslav Zvěřina či ’veteráni’ Pavel Pecháček a Jan Ruml.

Všichni jmenovaní se budou zamýšlet nad vztahy Ruska s Evropou. Diskutovat se bude například o pozitivech a negativech nesporného ruského vlivu na vývoj starého kontinentu a důvodech zkreslování informací o této zemi.


Poznámka

Odpor místních podnikatelů k umožnění stavby Kauflandu na území města připomínal bájný boj Davida s Goliášem. Na rozdíl od mytologického duelu však skončil tak, jak se dalo předpokládat z daného rozložení sil.

To bylo dáno zájmem velké nadnárodní společnosti s obrovským kapitálem. Na téže straně barikády byla také většina zastupitelů a představitelů města opírajících se hlavně o argument odstranění ekologické havárie na pozemcích, které Tatra desítky let využívala k nešetrné průmyslové výrobě. Proti této přesile stála poměrně malá a navíc nepříliš dobře organizovaná skupina podnikatelů a jejich sympatizantů. Navíc stavbu Kauflandu podporuje zřejmě většina ’běžných’ občanů Kopřivnice, kteří stejně, jako spousta dalších lidí v této republice, vyznává současný trend rodinných nákupů pod jednou střechou a za ’požitkem’ utrácet v supermarketu, jejichž nabídkové katalogy jim denně plní poštovní schránky, neváhají ujet několik desítek kilometrů. Do tak nerovného boje se slabší protivník pouští jen v případě, že je zahnán do kouta a jde mu o krk. Tak se také obchodníci k celé věci stavěli. „Pokud se tady postaví další velkoplošná prodejna, nepřežijeme,“ tvrdili svorně.

Také zkušenosti jiných měst nemluvily ve prospěch drobných obchodníků. I když protesty prodejců, ekologů či krajně levicových radikálů provázejí snad každou zamýšlenou stavbu supermarketu, konečné skóre favorizuje obchodní řetězce.

David Macháček


Změny u dávek státní sociální podpory

K o p ř i v n i c e (ili) - Novela zákona o státní podpoře s účinností od 1. dubna 2000 přinesla řadu úprav ve změně rozhodného období u čtvrtletních dávek, včetně změn u dokládání příjmu za kalendářní čtvrtletí.

Dosavadní období u dávek Sociální příplatek a Příspěvek na bydlení, které bylo stanoveno od 1. dubna 1999 do 31. března 2000 se prodlužuje do 30. června 2000 s tím, že po celé pololetí od 1. ledna až do 30. června 2000 se příjem společně posuzovaných osob stanovuje z období 4. čtvrtletí minulého roku. Stejně tak u dávek Sociální příspěvek k vyrovnání zvýšení cen tepelné energie a Sociální příspěvek k vyrovnání zvýšení nájemného pro období 1. dubna až 30. června 2000 se použijí příjmy za 4. čtvrtletí 1999. U těchto dávek je však nutné uplatnit na rozdíl od Sociálního příplatku a Příspěvku na bydlení novou žádost.

Z toho vyplývá, že u žadatelů, kteří již mají dávky na 1. čtvrtletí 2000 uplatněny, dojde k jejich automatickému prodloužení včetně použití již doložených příjmů za 4. čtvrtletí 1999.

Příjmy za 1. čtvrtletí 2000 se nebudou k žádostem o čtvrtletní dávky s platností od 1. dubna 2000 dokládat. Povinnost hlásit veškeré změny rozhodné pro výplatu dávek zůstává v platnosti.


Stav zvěře se zvyšuje, pouze srnčí trpí parazity, zaznělo na schůzi myslivců

K o p ř i v n i c e (ili) - Dvanáct členů Mysliveckého spolku Kopřivnice se spolu s hosty sešlo v pátek 25. února na výroční členské schůzi. Z posluchačsky nejzajímavější zprávy mysliveckého hospodáře Jaroslava Fulneka zaznělo hodnocení současné situace „jako ne příliš dobré, ne však katastrofální s mírným optimismem na postupné zlepšení“.

V minulém roce kopřivničtí myslivci ulovili jednadvacet kusů srnčí zvěře a 90 kusů zvěře bažantí. Když vezmeme v úvahu, že nakoupili a odchovali 300 bažantů, z kterých 238 vypustili do volné přírody, není třeba více vyzdvihovat jejich záslužnou činnost. Myslivecký hospodář ve zprávě dále uvedl s potěšením zvyšující se stav zajíců, jejichž úbytek v minulém více jak desetiletí bylo přisuzováno nemocem a velkoplošnému hospodaření. Proto si mohli myslivci dovolit ulovit během čtyř honů 65 zajíců. Za celý loňský rok ulovili členové mysliveckého spolku 633,5 kilogramů zvěřiny, což podle nákupních cen Interlovu odpovídá 54 275 korun. S výtěžností 1,11 kg na hektar honitby se tak kopřivnický Myslivecký spolek dostal vysoko nad statistický průměr.

Problémy přetrvávají s přeléčením spárkaté zvěře proti parazitům, zejména střečkovitosti, která je příčinou nízké váhy srnčího, nedokonalého růstu a vývoje paroží. V diskuzi se probírala i stížnost na volné pobíhání psů v prostoru Bílé hory a Červeného kamene, zvláště pak v době kladení mláďat. Zazněl požadavek, aby městský úřad omezil v uvedené době vstup do těchto lokalit.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35