Titulní strana

Zastupitelé schválili aktualizované žádosti o nevratné dotace na PAV

Zastupitel Petr Chromečka diskutuje
se starostou Tichánkem
během posledního jednání zastupitelstva,
na kterém byla prodána kasárna
a umožněna stavba supermarketu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek se sešli ke svému jednání v anexu členové městského zastupitelstva, kteří projednávali zásady a způsob prodeje stavebních pozemků v lokalitě Pod Bílou horou. Po rokování schválili aktualizované zásady a souhlasili se zveřejněním zahájení prodeje pozemků, a to na pondělí 6. března od 8 hodin.

Dále na programu jednání byla smlouva o náhradě nákladů vyvolaných investiční výstavbou - Infrastruktura Pod Bílou horou - převod přeložky vodovodu mezi městem Kopřivnice a SmVaK Ostrava, a. s. Městští zastupitelé schválili přijetí kontokorentního úvěru u České spořitelny, a. s., do výše 5 milionů korun pro letošní rok a město bude za něj ručit svým rozpočtem.

S podáním aktualizovaných žádostí o nevratnou dotaci v rámci Programu podpory průmyslových zón na Podnikatelský areál Vlčovice u ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 77,8 milionů korun na technickou infrastrukturu a 37,5 milionů Kč na dovykoupení pozemků, variantně na 140 milionů Kč podle návrhů a finanční spoluúčasti města souhlasili členové městského zastupitelstva. Na zasedání bylo také schváleno přijetí úvěru od Českomoravské záruční a rozvojové banky z prostředků Centra pro regionální rozvoj - Regionálního rozvojového fondu do výše 30 milionů korun.

Poskytnutí bezúročné půjčky ve výši deseti tisíc korun schválilo městské zastupitelstvo s dobou splatnosti do 31. prosince 2001 jednomu Kopřivničanovi v důsledku nevyplacení mezd od jeho zaměstnavatele, kterou poskytuje Ministerstvo financí ČR.

Na pořadu jednání zastupitelstva bylo i projednání žádosti o prominutí pohledávky ve výši 5 628 korun Emilie Šulové, která provozovala v kasárnách bazar. I když během jednání vystoupil její manžel, žádosti nebylo vyhověno.

Se zprávou o činnosti Policie ČR vystoupil na zasedání major Josef Jeřábek, vedoucí obvodního oddělení Kopřivnice a o činnosti městské policie hovořil místostarosta Zdeněk Krajčír.


Stavba supermarketu dostala zelenou

Nevzhledné a zchátralé budovy
na území tak zvaného starého závodu Tatry
by během několika let měl nahradit supermarket nadnárodního řetězce Kaufland.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zelenou dostala na minulém zastupitelstvu zamýšlená stavba supermarketu na území starého závodu Tatry. Zastupitelé totiž odmítli změnit stávající územní plán v této lokalitě, a tak případné stavbě velkoplošné prodejny zabránit.

Kaufland se tak ve městě pravděpodobně postaví i přes protesty místních obchodníků.

Podle ředitele firmy Fastav, která je prostředníkem mezi Tatrou a Kauflandem, by měly být demoliční práce ve starém závodě zahájeny v příštím roce. Celkově budou zbourány objekty na ploše zhruba sedmnáct tisíc metrů čtverečních a stejná plocha bude také dekontaminována.

Právě dekontaminace území znečištěného průmyslovou výrobou byla jedním z hlavních argumentů zastupitelů, proč pro změnu územního plánu zabraňující stavbě Kauflandu nezvedli ruku. Náklady na kompletní demolici a dekontaminaci jsou odhadovány na čtyřicet až šedesát milionů korun. „Město ani Tatra nikdy nebude mít peníze, aby mohlo provést dekontaminaci tohoto území,“ řekl na jednání zastupitelstva místostarosta Alois Janek.

Fastav, který hodlá pro dekontaminaci využít také peněz z příslušných vládních programů a fondů Evropské unie, již zahájil přípravné práce. Nyní probíhají hydrogeologické a inženýrsko-geologické průzkumy, které by měly dát odpověď na to, jak dalece je území starého závodu kontaminováno.

Na uvolněném území by pak měl vyrůst nejmenší typ Kauflandu s dva a půl tisíci metry čtverečními prodejní plochy a sklady, technickým zázemím a parkoviště pro dvě stě padesát aut.

Místní podnikatelé, kteří se obávají zániku svých živností v případě výstavby Kauflandu na území města, proti tomuto záměru vystupují s různou intenzitou zhruba od začátku roku. Výsledkem jejich snažení je zhruba tisíc podpisů lidí souhlasících s tím, že obchodní síť v Kopřivnici je dostatečná a také návrh jistého kompromisního řešení. V něm podnikatelé navrhují přesunutí stavebního pozemku pro Kaufland z města do budoucího Podnikatelského areálu ve Vlčovicích. Stavební plochu by podle vize podnikatelů měl supermarket získat od města zadarmo výměnou za sanaci starého závodu Tatry. Možnost jednat o tomto návrhu mělo poskytnout stažení bodu, ve kterém se jednalo o změně územního plánu na území starého závodu z programu jednání, s tím však většina zastupitelů nesouhlasila. Rovněž architekt města vyjádřil pochybnost o realizovatelnosti kompromisního řešení, neboť firma Philips, která zřejmě má zájem ve Vlčovicích investovat, bude pro své záměry potřebovat celý prostor podnikatelského areálu. „Drtivá většina podnikatelů již rezignovala na to, aby bojovala dál proti výstavbě Kauflandu, jelikož jejich argumenty nebere nikdo vážně,“ řekl zástupce místních obchodníků Jiří Klos a zároveň tak vysvětlil fakt, že na zasedání přišel sám. „Kaufland sice zaměstná asi 160 lidí, ale mám statisticky doloženo, že zhruba dvojnásobek o práci přijde,“ argumentoval Klos, zastupitele však nepřesvědčil. Ti většinou zastávali názor, že pozici drobných obchodníků supermarket sice ztíží, ale v žádném případě nepůjde o jejich likvidaci.

Například Petr Wisnar se domnívá, že: „Příchod komerčního centra zvýší konkurenční prostředí a bude to blahodárné i pro zdejší podnikatele. Jestliže tady přijde větší obchodní centrum, tak donutí malé a střední firmy k větší specializaci. A tím pádem k rozšíření služeb a nabídky pro obyvatele města. Věřím, že naši podnikatelé jsou šikovní a najdou si prostor ke svému podnikání tak, jako jejich kolegové v celé Evropě.


Změna pracovní doby postihla hlavně dojíždějící

K o p ř i v n i c e (dam) - Velká část tatrováků si stále ještě nestihla zvyknout na posun pracovní doby. Nejvíce tatrováky sužují problémy se změnou letitých návyků. Faktické těžkosti mají hlavně lidé dojíždějící z malých obcí.

„Dvacet let chodím do práce na šest a teď abych si zvykal na něco zcela jiného. Úplně mi to rozhodilo celý denní režim. Ráno se budím dřív než je potřeba a odpoledne už nic nestihnu,“ tvrdí jeden z dělníků Tatry, který nechtěl být jmenován. „Nikdo, koho znám, není ze změny pracovní doby nadšený, ale každý se bojí něco proti tomu namítat. Všichni se bojí o místo,“ vysvětlil tentýž tatrovák, proč se proti změně pracovní doby nijak nebouřili a proč nechce zveřejnit své jméno.

Nejvíce postižení jsou tatrováci dojíždějící do automobilky z okolních měst a vesnic, a to i přes to, že některé linky byly po jednání personalistů Tatry s ČSAD nepatrně posíleny.

„Největší těžkosti mají dojíždějící ze směru od Frýdku-Místku z Hukvald, Kozlovic a okolí. Hlavní problém je v tom, že lidé nyní dojíždějí školními autobusy, které jsou přecpané a cestují v dost nedůstojných podmínkách,“ řekl místopředseda tatrováckých odborů Pavel Baroň.

Zatímco Kopřivničané mohou po skončení pracovní doby celkem pohodlně nakoupit, dojíždějící mají problém i s tím. „Na vesnicích je problém vyzvednout děti včas ze školek a nakoupit. Všude končí dřív,“ uvedl Baroň s tím, že stížností je mnohem méně než očekával.

Kopřivničané pravděpodobně problémy s malými dětmi vyřešili sami, pouze Základní škola sv. Zdislavy a Emila Zátopka prodloužily pracovní dobu ve školní družině. „Byli jsme připraveni prodloužit dobu fungování družin, ale ze strany rodičů o to nebyl zájem,“ shodují se ředitelé ostatních kopřivnických základních škol.


Radnice dostane za budovu kasáren pět milionů korun

K o p ř i v n i c e (hod) - Členové městského zastupitelstva se na svém jednání minulý čtvrtek zabývali prodejem objektu kasáren. Po půlhodinové diskuzi nakonec zastupitelé schválili prodej nemovitosti z majetku města, a to budovu č. p. 318 na ulici České včetně pozemků Milanu Graňákovi za dohodnutou kupní cenu pěti milionů korun.

V objektu kasáren zůstane zachována služebna městské policie, za kterou město bude platit po deset let dvacet procent nájemní ceny.

„Objekt zůstane každopádně k podnikatelskému využití a měl by zůstat domem podnikatelů,“ řekl Milan Graňák.

„Tento dům bude postupně rekonstruován a nastanou určité změny při technickém provozu z důvodu vytvoření vlastních podmínek pro podnikatelské subjekty,“ řekl na jednání zastupitelstva Milan Graňák.

„V první fázi úprav dojde k odpojení od parovodu a od energie. Mám zájem instalovat kogenerační jednotku v kombinaci s plynovým kotlem. Jako další krok bude stavba výtahu. Co se týče běžného technického zabezpečení, se bude v prvé řadě opravovat stěna bočního vchodu,“ řekl Graňák.

Po opravě by se vzhled podle jeho slov měl podobat co možná nejblíž tomu původnímu, jak to vypadalo při vzniku budovy, pokud by to mělo současně sloužit jako historická budova. Historickou fotografii budovy jsme otiskli v minulém čísle Kopřivnických novin. Majitel objektu neplánuje vnější přístavby, ani přestavby.

V přízemí a v prvním podlaží chce majitel kasáren zachovat obchod, ve druhém podlaží uvažuje o tom, že tam zřídí kanceláře.

„Druhé podlaží je využíváno jen částečně. Po rekonstrukci prvního patra, nabídnu volné prostory přednostně podnikatelům z druhého podlaží. Pokud nebudou chtít, zůstanou nahoře,“ upřesnil Milan Graňák.


Děti mohly prázdniny využít k seznámení s internetem

Hlouček dětí se tísní u jednoho z počítačů v knihovně. Školáci měli o prázdninách možnost seznámit se s internetem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Průměrně patnáct dětí denně navštívilo minulý týden městskou knihovnu jen proto, aby některý den ze svých jarních prázdnin využily k seznámení se s internetem.

Celá akce byla podle ředitele příspěvkové organizace Kulturní dům předzvěstí měsíce internetu, kterým je březen. Zatímco mladší děti měly prý zájem především o graficky zajímavé multimediální cédéromy, starší děti prý preferují internet.

Možnost bezplatně se dozvědět něco o internetu budou mít tento měsíc i dospělí. Je pro ně připravena celá série seminářů o tomto médiu.








Učitelé v rámci výuky připravují žáky i na poskytování první pomoci

K o p ř i v n i c e - Neděle probíhala poklidně jen do té doby, než jsem se z odpolední návštěvy vrátila domů. Sanitka zpravidla nevěstí nic dobrého, a to jsem ještě netušila, že přijela kvůli mému synovi. Po obědě vyrazil s bratrem a kamarády na Bílou horu za dobrodružstvím a na zpáteční cestě si z hlouposti rozsekl čelo. Poblíž telefonující žena si obou nešťastníků všimla a přes jejich protesty, že se s cizími lidmi nesmějí bavit, je naložila do auta a odvezla domů.

Ta hodná blondýna dozajista netušila, že starší z bratrů po celou jízdu svíral v kapse křečovitě nůž v hrůze, aby se ze zachránkyně nakonec nevyklubala krvelačná násilnice.

Stejně pohotově zareagovala i paní na ústředně tísňového volání, která naštěstí pochopila, že se nejedná o žert, když jí syn líčil, jak jeho bratr chodil poslepu s přetaženou čepicí přes oči, až se potkal s rohem domu a poslala lékařskou pomoc. Na její radu odvedl zraněného bratra k sousedce a vyhlížel venku sanitku.

Ránu v nemocnici spravily čtyři stehy a obavu osmiletého syna, zda-li na něj budou brát ’baby’, když bude mít jizvu na čele, jsem rozptýlila.

Ze všeho nejvíc mě ale potěšila duchapřítomnost a rozvaha staršího syna. Když jsem ho pochválila, přiznal se, že měl o bráchu strašný strach, ale že dělal jenom to, o čem si povídali ve škole. Jsem ráda, že pedagogičtí pracovníci tak skvěle připravují žáky i pro zvládnutí nelehkých životních situací.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35