Kopřivnické noviny č. 8/2000 ze dne 24. února 2000

Čtenářský servis

Kulturní servis

Dopisy čtenářů


Čtenářský servis

Kulturní servis

Kino Puls

Čt 24. - po 28. února v 17.30 a 20 hodin thriller USA Šestý smysl. Zajímavý snímek s paranormálními jevy. Jde o příběh dětského psychologa Malcolma Crowa a jeho dětského pacienta Colea, který má zvláštní schopnost komunikovat se záhrobím. Mrtví jej ale pronásledují stále častěji... Do 15 let nepřístupný

Kino Vláček

Ne 27. února v 15 hodin česká filmová pohádka režiséra Zdeňka Trošky Z pekla štěstí

Kulturní dům Kopřivnice

So 4. března v 15 hodin přednáška Biotronik Tomáš Pfeiffer opět v Kopřivnici, na které bude odpovídat na písemné i ústní dotazy z oblasti filozofie, biotronické léčby a přirozeného způsobu života, zejména s ohledem na onkologickou prevenci

So 4. března v 19.30 hodin I. Bergman: Scény z manželského života v podání Divadla na Vinohradech Praha. Věčné hledání pravdy ve vztahu muže a ženy

Předprodej: pokladna (vestibul KDK), otvírací doba: 13.30 - 16, 17 - 20.15 hodin, tel. 871 415

Nora Café

Pá 25. února ve 21 hodin koncert Psí Vojáci v CO krytu pod KDK

So 26. února ve 21 hodin hudební seance In Rhythm of White Dusk

Kino Štramberk

Ne 27. února v 17 a 19.30 hodin krimithriller Generálova dcera. Abyste odhalili pravdu, musíte se řídit lží. John Travolta v hl. roli thrilleru z vojenského prostředí. Nepřístupný do 12 let

Kino Úsměv Příbor

Pá 25. února v 17.30 a 20 hodin sci-fi USA Matrix. Do 12 let nepřístupný

Po 28. února v 18 a 20 hodin film V-B, Španělska Jmenuji se Joe, Do 15 let nepřístupný

Beskydské divadlo Nový Jičín

Čt 9. března v 19 hodin Venedikt Vasiljevič Jerofejev: Moskva - Petuški. Z Moskvy na láhvi vodky kamkoli. HaDivadlo Brno. Představení z volného cyklu „Divadlo za oponou“

Ne 12. března v 16 hodin Hodina zpěvu. Skladatel Jaroslav Uhlíř zpívá s dětmi své písně. Aurapont Praha

Inf. na tel.: 709 333


Dopisy čtenářů

Znovu supermarket

Nehodlám reagovat na zjevné nepochopení podstaty problému a dopadů na občany Kopřivnice, vyplývající z dopisu p. Kunčara v minulém čísle Kopřivnických novin. Překvapuje mne však až zarážející pisatelova starostlivost o finanční prostředky jistého investora či Tatry. Osudy a finanční ztráty téměř pěti set místních podnikatelů a jejich zaměstnanců jej vůbec nevzrušují. A nebo třeba to, že by se město mělo hlásit k financování ekologických škod, které způsobil někdo jiný.

Ale dost polemiky, která nic neřeší. Bude mnohem užitečnější znovu zopakovat alespoň holá fakta, která pan Kunčar elegantně přehlíží. Pro úplnost jen připomínám, že projektovaná plocha zamýšleného supermarketu je zhruba stejná, jako kdyby zde někdo postavil ještě pětkrát novou Manu.

Připravme se všichni na to, že do dvou let po vstupu supermarketu do města zanikne polovina z pěti set místních firem. Druhá polovina propustí většinu svých zaměstnanců.

Fakt 1 - zvýšení nezaměstnanosti o min. 300 osob.

O uvolněné prostory budou mít zájem snad jen naši vietnamští spoluobčané nebo podnikatelé se zcela okrajovým sortimentem.

Fakt 2 - obchodně zcela opuštěné město.

Příjmy města z nájmů nebytových prostor a z daní výrazně klesnou.

Fakt 3 - městská pokladna ještě více zchudne.

Ten, kdo nevlastní motorové vozidlo, má smůlu. Cesta za denními nákupy se mu značně protáhne.

Fakt 4 - zvětšení docházkové vzdálenosti.

Kdo se těší z toho, že pod supermarketem bude ekologicky čistý pozemek, nechť se připraví na „křišťálové ovzduší ostravského typu“.

Fakt 5 - zamořené ovzduší z výfukových splodin osobních vozidel a kamionů

Fakt 6 - mnohonásobné zvýšení dopravního provozu se všemi důsledky na bezpečnost.

Tolikrát proklamované cenové výhody jsou pouze fiktivní. Statistiky prokázaly, že průměrná cena nákupního koše v supermarketu je stejná jako u většiny ostatních prodejců.

Fakt 7 - cenová výhoda zde není.

Toto je pouze výčet nesporných faktů, které jsem schopen kdykoliv doložit, a každý občan se zdravým selským rozumem je musí brát na vědomí.

Jestliže městští radní cítí, že ekologická zátěž starého závodu Tatry je problémem města, nechť zváží, co bude v konečném důsledku dražší. Zda vynaložení cca 10 mil. korun na dekontaminaci pozemku, či trvalá ztráta příjmů z pronájmů a daní místních podnikatelů. Zda Tatra, která v posledních 10 letech trvale propouští a propouštět bude, je pro město významnějším zaměstnavatelem, než na 500 místních a 100 externích firem, působících na území města. A nebo se někdo zalekl výhrůžky nejmenované stavební firmy o vymáhání jakési pokuty, a raději položí na „oltář“ místní firmy?

Jiří Klos


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35