Kultura

Nové Dětské divadelní předplatné nabídlo kvalitu

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulou neděli mělo představení Sněhové královny ukončit sérii čtyř loutkových pohádek zahrnutých do nově vzniklého Dětského divadelního předplatného. To však bylo z důvodu odložení plánovaného uvedení Sněhové královny ukončeno již předcházející Královnou koloběžkou v podání brněnského divadla Radost.

Nápad vzniku Dětského divadelního předplatného se podle všeho ujal a většina představení si na nedostatek diváků stěžovat nemohla. Jedním z důvodů jeho vzniku byla také snaha vychovat si novou generaci divadelních diváků. Podle dramaturgů bylo ale důvodů více. „Relativně hodně lidí jezdí do novojičínského divadla na dětská představení, a proto jsme jim chtěli nabídnout podobné vyžití i u nás v Kopřivnici,“ řekl spoluautor dramaturgie předplatného Jiří Cachnín.

Již jména souborů, která měla v rámci Dětského divadelního předplatného vystoupit, jsou zárukou kvality, navíc hry, které byly pro ’nultý ročník’ vybrány, patřily k tomu nejlepšímu, co mají jednotlivé soubory v repertoáru. „Snažili jsme se divákům nabídnout to nejlepší, co je v tomto směru u nás k mání a začít budovat novou tradici, a to se podle mne podařilo,“ domnívá se Cachnín.

Sérii čtyř představení zahájilo legendární královehradecké divadlo Drak se svými Čtyřmi vlasy děda Vševěda. V prosinci přijel trutnovský soubor Čmukaři, který odehrál netradiční verzi příběhu Medvídka Pú.

„Původně mělo místo Čmukařů hrát Naivní divadlo z Liberce, to ale v důsledku změn ve svém vedení nedostálo svým závazkům,“ řekl Cachnín s tím, že v příštím ročníku snad již liberecké divadelníky uvidíme.

Další ročník, ve kterém by se měla opět objevit asi čtyři představení pro děti, opět začne v listopadu. Na rozdíl od letošního ročníku však nebude nutně stát jen na loutkařích. „Bude záležet na tom, jaká bude nabídka na ’trhu’. Do programu zařadíme jakékoliv zajímavé dětské představení, netrvám na tom, že to budou jen loutky,“ uzavřel dramaturg.


Sněhová královna odpadla kvůli tragédii v souboru

K o p ř i v n i c e (dam) - Nedělní představení Sněhové královny, kterým měl soubor ostravského divadla uzavřít čtveřici pohádek odehraných v rámci Dětského divadelního předplatného, bylo na poslední chvíli zrušeno. Důvodem byla tragická smrt jednoho člena souboru.

ojedinělé nastudování Andersenovy pohádky však kopřivničtí diváci nepřijdou. Po přezkoušení hry v novém obsazení se znovu objeví na programu kulturního domu. Dramaturgové předpokládají, že náhradní termín by mohl být stanoven na konec května nebo začátek června. Možné je, že Sněhová královna bude uvedena v rámci oslav Dne dětí.


Výstava v Žerotínském zámku představí keltské artefakty

N o v ý J i č í n (dam) - Výstavu, která má připomenout jednu z nejstarších civilizací na našem území, zahájí vernisáž v úterý devětadvacátého února v Okresním vlastivědném muzeu v Novém Jičíně. Expozice nazvaná ’Na okraji keltského světa’ by měla komplexně představit pravděpodobně nejlépe probádanou lokalitu výskytu púchovské kultury na Moravě v Kojetíně, od okresního města čtyři kilometry vzdálené obci.

„Budou tam prezentovány všechny nálezy, které byly v Kojetíně učiněny od roku 1927, kdy tato lokalita poprvé vstoupila do povědomí odborné veřejnosti,“ prozradil autor výstavy Emanuel Grepl z vlastivědného muzea.

Kromě artefaktů z kojetínského naleziště bude možné na výstavě objevit také zmínky o dalších lokalitách podobného charakteru na severní Moravě. Ty však budou velmi stručné bez toho, že by se na výstavě prezentoval nějaký hmotný materiál.

Převážná většina exponátů, které budou výstavu ’Na okraji keltského světa’ tvořit, je ze sbírek Okresního vlastivědného muzea, pouze malá část byla zapůjčena z opavského Zemského muzea a několik předmětů poskytl brněnský ústav archeologické památkové péče.

Expozice, jejíž příprava trvala pracovníkům novojičínského muzea zhruba půl roku, bude v Rytířském sále Žerotínského zámku k vidění až do konce května.

Svou ’akademii’ mám doma v knihovně, tvrdí malíř Martini

Krajinář Josef Martini během
své nedávné návštěvy u starosty Kopřivnice.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Ještě zhruba čtrnáct dní bude ve štramberském muzeu možné zhlédnout obrazy Josefa Martiniho. Tento rodák z Kopřivnice začátkem roku oslavil neuvěřitelných pětaosmdesát let života a víc jak půl století aktivního vystavování.

Martiniho již od dob, kdy s malováním začínal, nejvíc fascinovala příroda proto drtivá většina jeho obrazů znázorňuje krajinu a to nejen scenérie Štramberka a okolí, ale i vzdálenějších krajů. „Postupně jsem zjistil, že nestačí malovat jen to, co mám za humny, a tak jsem začal vyjíždět do vzdálenějších oblastí. Ráno jsem sedl na motorku, na záda jsem si dal stojan, plátno a barvy a večer jsem domů přijel s hotovým obrazem vzpomíná Martini, který sice již na motocyklu nejezdí, ale pěšky či na kole vyráží malovat dál.

Přesto, že desítky malířových olejů zdobí nejen sbírky tuzemských, ale i zahraničních milovníků umění, jejich autor je samouk. „Mojí školou byl Štramberk. Do městečka se sjížděli umělci a každých pár metrů někdo maloval. Nemohl jsem si dovolit studovat. Později jsem si začal kupovat spousty knížek, ze kterých jsem se taky moc naučil. Vždycky jsem říkával, že akademii jako takovou sice nemám, ale mám svoji vlastní za sklem v knihovně,“ říká kopřivnický krajinář.


Zájem o frenštátský underground roste

Členové divadelního spolku Fred
hrají svou inscenaci Čapkovy hry Ze života hmyzu, kterou uvedli minulý čtvrtek v rámci
třetího Kitchen Underground Week.
Foto: David Macháček

F r e n š t á t p . R . (dam) - Stále většímu zájmu lidí se těší frenštátský undergroundový minifestival Kitchen Underground Week.

O týden trvající sérii programů, která vyvrcholila taneční party minulý pátek, je stále větší zájem. Návštěva jednotlivých akcí třetího Kitchen Undergroun Week se pohybovala mezi padesáti a stem účastníků, což znamenalo, že někdy bývalá kuchyň restaurace Lubina doslova praskala ve švech. „Možná je to tím, že ten program je trošku jinak postavený, možná zajímavější. Navíc zkušenostmi se člověk učí a myslím, že se pořád zlepšujeme a tím pádem tady chodí i víc lidí,“ řekl Libor Fojtík z pořádající agentury Exit 99.

V současnosti je také reálnější, že se prostor ’kuchyně’ bude rekonstruovat a stane se multikulturním prostorem, ve kterém se budou konat nejen výstavy a koncerty, ale také přednášky či divadelní představení. Frenštátská radnice, kterou sužuje pravděpodobně nejvyšší nárůst kriminality mladistvých v okrese, totiž tuto myšlenku zařadila mezi projekty prevence kriminality.



Kopřivěnku ohrožují problémy s penězi

K o p ř i v n i c e (dam) - Problémy s financováním ohrožují pořádání pátého ročníku přehlídky loutkářských souborů Kopřivěnka.

Na uspořádání třídenního festivalu potřebuje pořádající loutkoherecký soubor Rolnička necelých dvacet tisíc korun. Tyto peníze pořadatelé údajně potřebují na zaplacení honorářů a cestovného pro hostující soubory.

Jelikož granty letos město udělí pouze startovacím projektům, může Rolnička požádat jen o peníze z Fondu rozvoje a rezerv a o eventuálním přiznání peněz bude rozhodovat zastupitelstvo.

Přes všechny těžkosti se i letos Kopřivěnky asi dočkáme, loutkáři totiž rozhodně nechtějí přerušit tradici.


Puls bude tento týden okupovat Šestý smysl

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako minulý týden i dnes začínající promítací cyklus kina Puls bude zdobit jediný titul. Tentokrát to bude podle reklamních sloganů jeden z nejlepších psychologických thrillerů všech dob a navíc nejúspěšnější film americké superhvězdy Bruce Willise.

Psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou dost nepříjemný zážitek. Jeden z jeho bývalých pacientů se kdysi dostal do jeho domu a dříve, než zabil sám sebe, se pokusil zastřelit svého doktora. Šlo pravděpodobně o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Rok po té se doktor Crowe s vervou chytil dalšího podobného případu. Jeho novým pacientem je osmiletý chlapec Cole Sear. Ten vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Těla zohavená provazem po oběšení, prostřílení či s podřezanými tepnami. Přesto, že doktor jako racionální muž je zprvu dalek uvěřit hrůzným vyprávěním svého dětského pacienta, tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká. Šestý smysl je film ve stylu hororů jako Rosemary má děťátko nebo Přichází satan! Všechny tyto snímky totiž společně těží z pocitů, které běžně zažíváme. Všichni se totiž bojíme věcí, které nejsou vidět a každý z nás má občas předtuchu něčeho zlého.

Příběh sám je postaven na vztahu chlapce, pronásledovaného přízraky, a psychiatra. Jedinečně balancuje na hranici mezi nadpřirozeným a každodenní realitou. Kritici také nešetřili chválou na herecké výkony. Bruce Willis prý opět dokázal, že dokáže zahrát téměř cokoliv a role psychiatra v Šestém smyslu patří vůbec k nejlepším výkonům mezinárodní hvězdy první velikosti na filmovém plátně. Také jeho ’mladší’ kolega Haley Joel Osment dokázal, že v něm něco je. Konec konců ve svých jedenácti letech je držitelem dvou prestižních cen pro dětské herce - první z nich získal za roli malého Forresta Gumpa ve stejnojmenném filmu. Na televizních obrazovkách se poprvé objevil, když mu bylo pět let. Stal se jedním z hrdinů seriálu ’Thunder Alley’. V následujících letech hrál v mnoha televizních filmech a seriálech a všímat si ho začali i režiséři celovečerních filmů. Vedle Forresta Gumpa jsme ho mohli vidět i v komedii Nory Ephronové Blázni a poloblázni či po boku Whoopi Goldbergové a Gérarda Depardieu ve filmu Bogus. Vedle toho se svým hlasem podílel na mnoha kreslených filmech a seriálech. Režisér šestého smyslu jej objevil v Los Angeles, když před tím trávil hodiny nad videokazetami adeptů z celých Spojených států. Šestý smysl je filmem, který potěší nejen Willisovy fanoušky a příznivce psychologických thrillerů, ale i všechny ostatní diváky, kteří mají rádi dobře odvedenou filmařskou práci.

I když Šestý smysl není filmem pro děti i nejmenší diváci si letos přijdou na své. Nedělní kino Vláček pro ně připravilo promítání filmové pohádky Zdeňka Trošky Z pekla štěstí.


Krytem pod kulturním domem bude znít Topolovo piáno

K o p ř i v n i c e (dam) - Již zítra večer očekává Nora příval fanoušků charismatické pražské kapely Psí vojáci. Ti po několikaleté přestávce vystoupí opět na půdě kopřivnického klubu. Vzhledem k očekávanému zájmu o koncert budou ’vojáci’ hrát v krytu CO pod kulturním domem.

Psí vojáci již řadu let patří mezi špičku české alternativní hudební scény a jejich lídr Filip Topol mezi nejsvéráznější hudebníky.


Žáci MIS music byli v okresním kole národní soutěže úspěšní

K o p ř i v n i c e (dam) - Na předních místech skončili žáci místní soukromé umělecké školy MIS music v okresním kole národní soutěže hudebních oborů, které proběhlo minulý týden.

První místo ve svých kategoriích získaly sólové zpěvačky Helena Španihelová, Barbora Chaloupková, Jana Hromočuková a Martina Vonšíková. Poslední dvě jmenované navíc získaly pěkné druhé místo v kategorii komorní zpěv.

Také instrumentalisté byli velmi úspěšní. Na zlatou příčku dosáhl Martin Pagáč za bicími. Mezi zobcovými flétnami se prosadily Anna Švarcová (2. místo) a Lenka Hromočuková, která skončila třetí. Třetí místo získal také klarinetista Martin Veselka.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35