Kopřivnické noviny č. 8/2000 ze dne 24. února 2000

Zprávy z města a okolí

Peníze na svoz dětí by prý měl dát stát

Ředitelé škol Bureš, Stoško a Pospěch zůstanou ve funkcích

Výběrové řízení na servisní organizaci bylo zrušeno

Podnikatelé shánějí podpisy proti dalším supermarketům

Zastupitelé dnes budou mimo jiné měnit územní plán

Zeman svým odtajněním investorů šokoval

Nezaměstnanost poroste

Zeleně je ve městě dost, tvrdí obyvatelé Kopřivnice, horší je to prý s její kvalitou

Slovenskou VTV možná nahradí jiná televizní stanice

Cesta do zahraničí za prací nemusí vždycky skončit dobře

Platnost povolenek na parkování u radnice končí

Lidé neměli zájem diskutovat v anexu o nezaměstnanosti

Zastupitelé budou schvalovat prevenci kriminality

Stíny

Příští týden se budou letos poprvé zkoušet poplašné sirény


Zprávy z města a okolí

Peníze na svoz dětí by prý měl dát stát

K o p ř i v n i c e (ili) - „Příspěvek z ministerstva, který by nám pomohl vyřešit tíživou finanční situaci, se nám doposud nepodařilo získat,“ posteskla si ředitelka Dětského centra v Kopřivnici Dagmar Jančálková.

S novou nadějí se proto upíná k avizované návštěvě Běly Hejné z ministerstva sociálních věcí, která by se měla na místě seznámit s potřebami Dětského centra a následně podat zprávu ministrovi Vladimíru Špidlovi.

„Věřím, že se celá situace časem vyřeší, že bude přijat pozměňovací návrh, který uzákoní vyčlenění finanční částky na svoz dětí do zařízení státem. Byla by to patrně nejlepší verze,“ dodala Jančálková, pro kterou se shánění peněz na svoz dětí stalo noční můrou. Ročně se totiž jedná o částku ve výši čtyři sta tisíc korun.

Z důvodu nedostatku peněz muselo vedení centra ač nerado omezit nadstandardní léčbu, jako je hypoterapie a bazén.

„V lednu jsme podali několik projektů jak na svozy, tak na hypoterapii, ale ještě nevíme, zda-li se setkaly s odezvou,“ vypočítává ředitelka všechny způsoby, jakými se pokouší sehnat pro centrum peníze.

I přes všechny obtíže, se kterými se ředitelka Dětského centra potýká, zůstává neuvěřitelně optimistická. „Pokaždé, když už mám pocit, že budeme muset z finančních důvodů od svozů dětí ustoupit, se najde nějaký hodný nezištný člověk, který nám alespoň na čas vypomůže. Tak nás svážel pan Raška z Lubiny, Lubomír Sazovský z kulturního domu nebo dokonce i Vítězslav Váňa z klubu Nora. Ten si dokonce vyvěsil cedulku s nápisem ’Sponzorujete mě svým úsměvem’,“ nešetří Jančálková slovy díků a dodává, že do nekonečna nemůžeme zneužívat ochoty lidí.

Starost o svoz, stejně jako o provoz zařízení, by měl beze zbytku převzít stát a sponzorské dary by tak zůstaly výhradně na nadstandardní léčbu.


Ředitelé škol Bureš, Stoško a Pospěch zůstanou ve funkcích

K o p ř i v n i c e (hod) - K mimořádnému jednání zasedla v úterý 15. února v odpoledních hodinách městská rada. Ta se na svém zasedání znovu zabývala hodnocením ředitelů Základních škol na ulici 17. listopadu, Milady Horákové a Alšově v Kopřivnici.

„Na základě doplněných informací revokovala městská rada usnesení číslo 819 - 1 a 2 z osmnáctého zasedání a doporučila pokračování ředitelů zmíněných základních škol ve výkonu funkcí,“ řekl po zasedání mimořádné rady místostarosta Zdeněk Krajčír.


Výběrové řízení na servisní organizaci bylo zrušeno

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek se konalo výběrové řízení veřejné zakázky na vedení a správu Podnikatelského areálu Vlčovice formou servisní organizace města Kopřivnice - I. etapa. Přihlášku podala pouze jediná firma.

„Nabídnutá cena přesahovala zadaný limit pro použitý způsob, a proto ji komise po zhodnocení nabídky vyloučila z hodnocení,“ řekl starosta Jiří Tichánek.

„Město oslovilo pět firem, a to CPR, s. r. o., Kopřivnice, ARR Ostrava, ISP Kopřivnice, BIC a ISR Ostrava. Jedna ostravská firma si vyzvedla materiály a vrátila je v den, kdy měly být podány přihlášky,“ dodal místostarosta Alois Janek.

Teď se situací bude zabývat městská rada, která zváží, jak se bude postupovat dál. „Nyní bude pravděpodobně nutné změnit zadávací podmínky a ještě některé věci tak, aby zadavatel mohl pružně modifikovat obsah zadání,“ doplnil místostarosta Janek. „Rada má dvě možnosti - buď vyhlásí nové výběrové řízení nebo zváží, zda předmětné činnosti pro zabezpečení Podnikatelského areálu ve Vlčovicích bude zabezpečovat silami města,“ uzavřel místostarosta Alois Janek.


Podnikatelé shánějí podpisy proti dalším supermarketům

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulý týden se ve schránkách Kopřivničanů začaly objevovat letáky, ve kterých deset kopřivnických podnikatelů a jedna štramberská obchodnice vyzývají, aby podpisem stvrdili svůj souhlas s názorem, že není žádoucí budovat ve městě další velkoplošné prodejny.

Peticí si drobní podnikatelé, až na výjimky podnikající v prodeji potravin, prý chtějí tímto způsobem zjistit názor občanů a pomoci radním a zastupitelům správně se rozhodnout. Tato podpisová akce je zřejmě vyprovokována existencí možnosti vybudování nového supermarketu na pozemcích Tatry.


Zastupitelé dnes budou mimo jiné měnit územní plán

Tak vypadala budova kasáren v minulosti. Dnes, tj. ve čtvrtek se na zasedání městského zastupitelstva bude jednat o jejich prodej.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes se sejdou městští zastupitelé v 16.30 hodin v anexu Městského úřadu v Kopřivnici a budou projednávat mimo jiné majetkoprávní úkony města, finanční záležitosti, Komplexní součinnostní program prevence kriminality pro rok 2000.

V programu bude i návrh dílčích změn územního plánu města, samozřejmě nebude chybět různé, diskuse.










Zeman svým odtajněním investorů šokoval

K o p ř i v n i c e (dam) - Hlavně poněkud šokující odtajnění jmen potenciálních investorů se zájmem o vlčovický podnikatelský areál přinesla beseda s premiérem Milošem Zemanem, kterou minulý pátek živě vysílala místní KTK.

To, že o pozemky ve Vlčovicích má zájem holandský výrobce elektroniky Philips, zainteresovaní lidé z města a Czechinvestu poměrně úspěšně tajili, o to víc šokující pro ně bylo premiérovo odhalení. Zatímco jiní hovořili o neuváženosti tohoto kroku a jeho možných negativních důsledcích, na konečné rozhodnutí investora starosta Kopřivnice Jiří Tichánek reagoval poměrně klidně. „Jednání jsou v této chvíli již tak daleko, že by jména investorů tak jako tak nezůstala dlouho v tajnosti,“ řekl Tichánek a následně prozradil také jména dvou dalších menších investorů. Americká firma Polytech z Detroitu podle něj uvažuje o možnosti vybudovat ve Vlčovicích závod na výrobu automobilových doplňků a také Draftex zvažuje svůj přesun z Lubiny do Vlčovic.

Kromě vlčovického areálu se beseda točila kolem dalších poměrně aktuálních místních i nadregionálních problémů. Premiér se dotkl situace ve Vagonce Studénce, Vítkovicích, Tatře, problémů s přistěhovalectvím a podobně. Vyjádřil se také k uvažované stavbě supermarketu v Kopřivnici. „Nic proti tomu, když je hypermarket na periferii a o tom rozhoduje zastupitelstvo v rámci územního plánu,“ reagoval Zeman na divácký dotaz. „Mám ale jisté pochybnosti o umístění hypermarketu do centra města, protože tam opravdu konkuruje drobným živnostníkům. Na druhou stranu tyto velké obchody přispívají ke stabilizaci cen základních životních potřeb. Stejně jako na západě, i u nás je možné dosáhnout rozumné symbiózy malých živnostníků, které chceme podporovat a hypermarketů, které nechceme zbytečně omezovat,“ uvedl mimo jiné Zeman.


Nezaměstnanost poroste

K o p ř i v n i c e (dam) - Přibližně na patnáct procent by měl do konce roku vzrůst počet nezaměstnaných registrovaných na kopřivnické pobočce úřadu práce, vyplývá to z prognóz jeho zaměstnanců. V současnosti je v Kopřivnici a blízkém okolí evidováno zhruba devatenáct set lidí bez práce, což představuje míru nezaměstnanosti ve výši 12,27 procenta. Přesto, že do předpokladu zvýšení nezaměstnanosti je již započítáno i propouštění v Tatře, jak přesně se snižování stavů v automobilce projeví, zatím spočítáno není.

„Předpokládáme, že po první vlně, ve které by podle našich informací mělo odejít asi 127 osob, se míra nezaměstnanosti zvedne asi o půl procenta. Do pololetí očekáváme vzestup nezaměstnanosti na 13,6 procenta a během prázdnin, kdy se do evidence přihlásí další absolventi škol, se budeme blížit zhruba 15 procentům nezaměstnaných,“ řekl vedoucí zdejšího ’pracáku’ Zdeněk Petr.


Zeleně je ve městě dost, tvrdí obyvatelé Kopřivnice, horší je to prý s její kvalitou

K o p ř i v n i c e (ili) - Jak jste spokojeni se stavem zeleně v Kopřivnici?

Petr J. (42 let, nezaměstnaný) - Jsem celkem spokojený, i když zeleně není nikdy dost.

Marek Š. (23 let, student) - Je tu dost zelených ploch i hřišť, ale poněkud horší je to s jejich údržbou.

Jarmila K. (58 let, důchodkyně) - Myslím si, že zeleně je v Kopřivnici dostatek, ale měla by panovat hlavně mezi dětmi větší osvěta. Co z toho, že se vysází na sídlišti nové stromky a keře, když je vzápětí děti olámou.

Jan J. (56 let, dělník) - Celkově je zeleně dostatek, ale je naprosto nerovnoměrně rozmístěna. Na Severu je jí poskrovnu, ale jinak je Kopřivnice zelené město.

Dáša H. (24 let, prodavačka) - Na mateřské jsem druhým rokem, tak víc vnímám, že jezdit po sídlišti s kočárkem, není to pravé ořechové. Chybí mi tu park, kde by se dalo jít na procházku v tom pravém slova smyslu. Když se chci projít, musím vyrazit dál za město, okolí Kopřivnice je nádherné, ale procházet se na sídlišti zvláště na Severu, je spíš utrpení.

Jindřich Z. (37 let, technik) - Těch zelených ploch je tak akorát. Jenže v poslední době došlo k jejich zmenšení na úkor parkovacích míst. Určitě by se to dalo vyřešit jinak.

Romana V. (31 let, daňová poradkyně) - Zeleně je ve městě asi dost, ale je systematicky ničena tím, že si lidé přes trávníky zkracují cesty. Nebo je to dáno špatně řešenými chodníky? To nejsem schopna posoudit.

Zdenek K. (72 let, důchodce) - Za šlendriánství považuji, že se uprostřed města povolila další velká stavba. Místo, aby stávající zeleň v centru byla rozšířena, tak se borovice a keře vykácely. Zato budeme mít o další obchodní centrum navíc!

Kamila Š. (47 let, účetní) - Zeleně je myslím dost, ale chybí mi květinová výsadba. Té je nedostatek. Nikdy jsem si to tak neuvědomovala, ale když se člověk podívá někam za západní hranice, tak se nestačí divit, co všechno se dá se z květin vykouzlit.


Slovenskou VTV možná nahradí jiná televizní stanice

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba před třemi týdny zmizel z obrazovek klientů místní kabelové televize slovenský program VTV. Tomu slovenská rada pro rozhlasové a televizní vysílání odebrala licenci pro problémy s neplacením autorských poplatků. Pokud VTV své závazky uhradí, je možné, že jí bude licence navrácena a vrátí se do volně šířené nabídky KTK. V opačném případě kabelovka podle slov svého ředitele Jana Bittnera uvažovala o nahrazení VTV jiným volně šířitelným kanálem.

Někteří klienti kabelovky mohli v uplynulých týdnech mít také problémy s přijímáním německého sportovního kanálu DSF. Ten byl podle sdělení KTK pouze přesunut na jiný kanál, na což byli diváci upozorněni ve videotextu.


Cesta do zahraničí za prací nemusí vždycky skončit dobře

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnické noviny se stejně jako ostatní sdělovací média zapojily do informační kampaně zaměřené na prevenci obchodu se ženami. Jejím cílem je informovat potenciální oběti, jimiž jsou zpravidla mladé ženy, které odcházejí do zahraničí za prací či studiem o možných rizicích, se kterými je cesta spojena. Dále chce poskytnout dostatek informací k tomu, aby se před odjezdem za prací dozvěděly maximum pro svou ochranu.

Každým rokem narůstá počet českých dívek a žen, které se stávají obětí obchodu s lidmi. Nejčastěji dívka odpoví na lákavý inzerát, jindy bývá kontaktovávána přímo například na diskotéce. Zpravidla se rychle dohodnou pracovní podmínky, které jsou zaneseny ve smlouvě. Co se týká pracovního povolení a dalších formalit bývá zpravidla zprostředkovatelem utvrzena, že je výhodnější provést vše až na místě. V zahraničí si zaměstnavatelé vyžádají dívčin cestovní pas a většinou už jí ho nevrátí. Násilím je pak nucena pracovat jako prostitutka. Často je vystavena i psychickému tlaku a vyhrožování, že v případě odepření poslušnosti bude ublíženo i její rodině.

Aby se dívky vyhnuly výše uvedeným problémům, nesmí podcenit přípravu své cesty. Návod a pomoc jim v rámci celorepublikové kampaně přináší Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která podporuje i informační linku La Strady (02/57 31 31 32, pondělí až pátek od 10 do 18 hodin). Ta poskytuje dívkám jak důležité informace před cestou za prací do zahraničí, tak pomocnou ruku v případě nečekaných problémů.

Česká republika je členem Mezinárodní organizace pro migraci od roku 1995 a od listopadu 1998 pak platí smlouva o spolupráci mezi IOM a naší republikou, která nyní dostává konkrétní náplň. Tu tvoří především tří základní projekty - program dobrovolných návratů migrantů do zemí původu, program návratu kvalifikovaných Afričanů do zemí původu a informační kampaň pro prevenci obchodu se ženami, která je podporována vládou Spojených států. Jejími hlavními partnery jsou Ministerstvo vnitra ČR - odbor prevence kriminality, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a La Strada ČR.

Přinášíme vám alespoň základní informace vydané organizací La Strady, kterými by se zájemkyně o práci v zahraničí měly řídit:

Před odjezdem:

• pečlivě si prověřit nabídku práce v zahraničí. Mezi inzeráty, které práci nabízejí, jsou nabídky důvěryhodné, ale i ty záměrně nejasné. Naučit se je rozlišovat. I nabídce nebo doporučení známého či kamarádky je třeba věnovat náležitou pozornost

• získat co nejpodrobnější pracovní smlouvu. Informovat se o svém pracovním povolení a o svém pobytu v zahraničí si prověřit všechny dostupné údaje

• o svém odjezdu za prací informovat rodinu nebo spolehlivé známé

• zanechat doma přesnou adresu plánovaného pobytu a co nejvíce informací o svém budoucím zaměstnavateli

• snažit se získat maximum kontaktních adres v zemi, kam máte namířeno. Napsat si adresu a telefon českého velvyslanectví

• zanechat doma fotokopii cestovního pasu a svou poslední fotografii

• sjednat si komplexní cestovní pojištění, které musí obsahovat i pojištění pro případ úrazu nebo onemocnění. Před cestou by každá měla absolvovat základní lékařské vyšetření a navštívit zubaře

• domluvit se, dokdy a jak často dáte o sobě vědět rodičům nebo kamarádům

• vzít si s sebou finanční prostředky do začátku, alespoň minimum pro případnou cestu zpět domů. Také předplacená telefonní karta pro volání ze zahraničí je výhodná

• v případě, že nemáte jistotu, zda jste se rozhodla správně, zavolejte na informační linku La Strady (tel. č. 02/57 31 31 32, po - pá 10 - 18 hodin), rádi poradí

V průběhu pobytu:

• nikdy, nikomu a za žádných okolností neodevzdávat svůj pas. Veškeré náležitosti včetně pracovního povolení si můžete obstarat sama. Ani při práci načerno zaměstnavatel váš pas nepotřebuje!

• pokud jsou doklady odcizeny, okamžitě se obraťte na policii nebo na české velvyslanectví

• jsou-li podmínky vašeho pobytu jiné, než je uvedeno ve smlouvě, obraťte se na agenturu či osobu, která práci zprostředkovala. Žádejte okamžitou nápravu. Nedojde-li ke změně situace, máte právo od smlouvy odstoupit

• na začátku pobytu ani v je ho průběhu nepřijímejte od zaměstnavatele žádné půjčky nebo dary. Nebuďte nikomu zavázaná

• ozývejte se rodičům nebo známým tak, jak jste se domluvili

• ihned jim ohlaste každou změnu svého pobytu

• v případě potřeby neváhejte kontaktovat české velvyslanectví nebo policii v zemi, ve které pracujete

• pokud jste v nesnázích a vaše podmínky jsou nevyhovující, volejte informační linku La Strady (tel. č. 02/57 31 31 32, po - pá 10 - 18 hodin), rádi pomohou


Platnost povolenek na parkování u radnice končí

K o p ř i v n i c e (red) - Tajemník Městského úřadu v Kopřivnici Josef Jiřík vyzývá všechny majitele povolenek, které opravňovaly k parkování na vyhrazeném parkovišti za úřadem na ulici Záhumenní, aby je neprodleně odevzdali. Jejich platnost končí dnem 29. února.

Toto opatření je z důvodu chystané změny dopravního značení na daném parkovišti od 1. března letošního roku.

Staré povolenky můžete odevzdat na sekretariátě tajemníka u paní Andrey Bartošákové nebo je zašlete poštou.


Lidé neměli zájem diskutovat v anexu o nezaměstnanosti

Účastníci diskuzního fóra o nezaměstnanosti.
Zleva Jitka Surovcová z ISP, Jiří Macíček
z úřadu práce, Alžběta Marinová, předsedkyně Sdružení žen samoživitelek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - S nezájmem občanů se setkalo diskuzní fórum na téma problematika nezaměstnanosti, jež pořádalo Sdružení žen samoživitelek v rámci celostátní kampaně Třicet dní pro občanský sektor.

Alžběta Marinová, předsedkyně tohoto sdružení, neskrývala po skončení besedy zklamání z neúčasti a nezájmu lidí. Na besedu přišlo jen pět občanů. Hosté byli v přesile. Předsedkyně Sdružení žen samoživitelek na fórum pozvala mimo jiné i ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře, ten se však omluvil. Diskuze byla prakticky nulová, hovořili jen pozvaní hosté. Starosta Jiří Tichánek hovořil o Podnikatelském areálu ve Vlčovicích, Jiří Macíček, ředitel Úřadu práce z Nového Jičína, zase o nezaměstnanosti a rekvalifikačních kurzech. Oč později přišel pro své pracovní zaneprázdnění na fórum, o to více novinek sdělil Petr Czekaj z místní Agentury pro regionální rozvoj. K přítomným hovořil nejen o nových projektech pro rok 2000, které tato agentura připravuje, ale i o vyhlídkách regionu, kdy Vítkovice a Nová huť v rámci restrukturalizace chystají propouštění. Hovořil také o podpoře, jež se dostává naší republice z Evropské unie. Zaměstnankyně Institutu svazu průmyslu v Kopřivnici Jitka Surovcová seznámila přítomné s motivačními programy, které tato firma připravuje pro absolventy škol.


Zastupitelé budou schvalovat prevenci kriminality

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes odpoledne by měli kopřivničtí zastupitelé rozhodnout, jak bude v letošním roce vypadat prevence kriminality ve městě. Jedním z bodů jejich jednání by totiž mělo být schválení Komplexního součinnostního programu prevence kriminality.

Celkově by mělo třináct schvalovaných projektů stát téměř milion osm set tisíc korun. Město by se na nich mělo podílet asi třinácti a půl procenty spoluúčasti, což znamená, že bude potřeba do městské pokladny sáhnout pro dvě stě čtyřicet tři tisíc korun. Ministerstvo vnitra bude požádáno o dotaci přesahující milion dvě stě třicet tisíc korun a tři sta sedmnácti tisíci podpoří své projekty sami předkladatelé nebo jejich sponzoři.

Jednotlivé projekty byly seřazené podle priorit, které určila Komise prevence kriminality a následně městská rada. Při určování priorit se vycházelo ze zkušeností z předchozích let a informací získaných na seminářích ministerstva vnitra. Zřetel byl brán také na to, aby šlo o zcela nové aktivity. Finanční prostředky ze státního rozpočtu jsou totiž určeny především k nastartování projektů, které směřují k zlepšení situace s kriminalitou a prevencí drogových závislostí.

Nejvyšší prioritu komise přisoudila projektu Klubu Kamarád nazvanému ’Kamarád i pro rodiče - Jak trávit volný čas spolu’. Jeho náplní by mělo být vytvoření podmínek pro společné trávení volného času problémovým skupinám dětí a jejich rodičům. Mělo by pro ně být zorganizováno několik společných výletů a víkendových pobytů. Pořadové číslo dvě si vysloužilo vytvoření videokatalogu volnočasových aktivit celé Kopřivnice a tištěného průvodce - Zápisníku těchto aktivit, jejich distribuce do všech škol, školek a podobně. Třetí nejdůležitější je podle komise pořízení modulárního digitálního záznamového systému ke stávajícím telefonním linkám na městské policii. Toto vybavení by mělo zamezit zneužívání tísňového volání. Čtvrtý projekt počítá s vybavením pobočky knihovny na sídlišti Sever počítačovou a audiovizuální technikou. Netradičně prožitý víkend ve společnosti vrstevníků ze všech sociálních skupin, nabídne handicapovaným dětem pátý projekt v pořadí. Za pořadovým číslem šest se skrývá pokračování resocializačního projektu pro děti postižené poruchami rodiny.

Následují projekty počítající s rozšířením osvětlení před ZŠ Emila Zátopka, týdenní skautský tábor pro dosud neorganizované děti, oprava oplocení mezi hřišti a hlavní silnicí, vybavení pro etopeda s působností v Kopřivnici, seriál diskuzních pořadů v KTK, distribuce informací občanům ohroženým krizovými životními situacemi a osvětlení garáží.


Stíny

14. 2. oznámeno vloupání do kolárny v domě čp. 1237 na ulici Pod Zahradami, kde pachatel odcizil několik horských jízdních kol. Téhož dne se neznámý pachatel vloupal do bytu v domě čp. 1141 na ulici Alšově a z bytu odcizil především elektroniku

15. 2. strážníci městské policie zjistili, že jsou opět vylepeny reklamní letáky a umístěny poutače na místa, která k tomu nejsou určená. Na příslušném odboru bylo zjištěno, že firma propagující výprodej nemá povolení na umístění letáků a poutačů. Se zástupcem firmy bylo projednáno toto protiprávní jednání a za přestupek mu byla uložena bloková pokuta

15. 2. oznámeno vloupání do dvou vozidel Škoda Felícia, a to na ulici Husova u krytého bazénu a poblíž čerpací stanice v Lubině, v obou případech pachatel odcizil autorádio

19. 2. rozbil neznámý pachatel skleněnou výplň dveří hasičské zbrojnice v Kopřivnici, vnikl dovnitř a ze skříně odcizil finanční hotovost

21. 2. díky kamerovému systému byl zachycen řidič dodávky, který ve 3.30 hod. ráno jezdil po chodníku od baru Aura k nákupnímu středisku na Severu. Hlídka městské policie zjistila totožnost řidiče a za přestupek dotyčnému uložila blokovou pokutu.


Příští týden se budou letos poprvé zkoušet poplašné sirény

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos poprvé se rozezní na celém území republiky v úterý 29. února ve 14 hodin elektronické a elektrické rotační sirény.

V tuto dobu bude provedeno akustické přezkoušení sítě poplachových sirén civilní obrany trvalým tónem a u elektronických sirén i s hlasovou informací, a to po dobu dvou minut. Tato zkouška se provádí čtyřikrát za rok.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35