Titulní strana

Předseda Zeman bude lobbovat za to, aby Philips investoval zde

Předseda vlády Miloš Zeman sleduje
vystoupení kopřivnických mažoretek,
které bylo součástí ’pompézního’ přivítání přichystaného místní radnicí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Již přes rok realizační tým směřuje všechno své pracovní úsilí na vybudování Podnikatelského areálu ve Vlčovicích. Do pracovního týmu jsou zapojeni nejen starosta, oba místostarostové, ale i vedoucí odborů a pracovníci městského úřadu, pracovníci Centra podnikání a rozvoje, s. r. o., Kopřivnice, ale i oba kopřivničtí poslanci Parlamentu ČR a senátor.

Předseda vlády ČR Miloš Zeman během své čtvrteční návštěvy v Bohumíně prozradil jméno investora, který se v současné době rozhoduje, zda postaví svou pobočku ve Vlčovicích.

Dlouho utajovaným a předčasně zveřejněným investorem je nizozemská společnost Philips, jejž investice do Podnikatelského areálu ve Vlčovicích se předpokládají v rozmezí od čtyř set milionů až do výše jedné miliardy korun. V konečné fázi by továrna mohla zaměstnat přes tři tisíce lidí.

Miloš Zeman v Bohumíně řekl, že bude lobovat za to, aby Philips investoval v České republice, ale hlavně v Kopřivnici. Miloš Zeman na dotaz, zda neuškodil Kopřivnici tím, že sdělil jméno investora, v besedě v kopřivnické kabelové televizi řekl, že Philips bude stavět svou továrnu v Kopřivnici, je tak na šedesát procent.

„Jde o holandskou firmu, která se zabývá elektronikou. Firma se ještě nerozhodla, zda bude investovat u nás nebo v Hranicích. Očekáváme jejich rozhodnutí. Jestli to bude dnes, nebo za týden, to nevím,“ řekl starosta Jiří Tichánek.

„Poslední prezentace, která se konala na radnici minulý týden ve středu, je maximálně uspokojila, takže z toho vyvozuji, že Kopřivnice je neustále ve hře,“ uzavřel starosta Tichánek.

Do konce měsíce by se měla vyjádřit i americká firma z Detritu, která vyrábí automobilové doplňky.

Pokud se obě společnosti rozhodnou pro investice právě ve Vlčovicích, pak by mohlo dojít na slova Miloše Zemana, které pronesl v besedě v kopřivnické kabelové televizi: „Já doufám, že do dvou let to tady bude jako v Mladé Boleslavi, kde je nízká nezaměstnanost a vysoký průměrný příjem.“


SAD se proměnil ve sdružení SALUS

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý 15. února se sešli v budově Azylového domu SAD v Kopřivnici Domova pro rodiče a děti v nouzi jeho ředitel Jaromír Navrátil, starosta Kopřivnice Jiří Tichánek, ředitel soukromé polikliniky v Kopřivnici Therápon 98, a. s., Rudolf Babinec, aby toto zařízení přetransformovali. Založili tak novou společnost s názvem Azylový dům SALUS, o. p. s., v Kopřivnici.

Azylový dům SALUS, o. p. s., bude i nadále poskytovat osamělým rodičům s dětmi, kteří se ocitnou v mimořádně obtížné situaci ubytování, výchovnou a poradenskou péči, a to především klientům z okresu Nový Jičín.

Na jednání byla sestavena správní rada, ve které je starosta Jiří Tichánek, ředitel polikliniky Kopřivnice Rudolf Babinec a starosta Šenova u Nového Jičína Vladimír Demeter. Jejím předsedou byl zvolen Rudolf Babinec.

„Hovořili jsme o měsíčním a ročním rozpočtu zařízení, platech zaměstnanců a schválili jsme statut azylového domu SALUS,“ řekl po jednání starosta Jiří Tichánek.

Provoz azylového domu je ve všech složkách podřízen především zájmům a potřebám dítěte. K osobním zájmům rodičů se přihlíží jen tehdy, nejsou-li v rozporu se zájmem dítěte. Nedílnou součástí tohoto zařízení je krizové centrum pro děti a mládež.

Ubytování rodičů s dětmi je poskytováno za úhradu provozních nákladů. Výše úhrady je dána provozním řádem azylového domu a odvíjí se od životního minima. Úhradu za pobyt samotných dětí v krizovém centru platí rodiče nebo příslušný obecní nebo městský úřad.

Financování samotného zařízení bude ze tří zdrojů, a to přímou dotací okresního úřadu, dotacemi z rozpočtů obcí na občana a platbou z rozpočtů obcí za klienta. Finanční prostředky se mohou také získat z grantů ministerstva práce a sociálních věcí. V rozpočtu zařízení se spoléhá na sponzorské příspěvky občanů a organizací a také na veřejné sbírky.

„Vznik obecně prospěšné společnosti SALUS by měla přinést nezávislost a samostatnost. Už nebudeme spojováni s nikým jiným než s okresem Nový Jičín a Kopřivnicí. Existence jednoho azylového domu je lepší, co se týče získávání finančních prostředků,“ řekl ředitel Azylového domu SALUS, o. p. s., Jaromír Navrátil.


Premiéra seznámili s podnikatelským areálem

K o p ř i v n i c e (hod) - Během své dvoudenní pracovní cesty po severní Moravě navštívil minulý týden v pátek v odpoledních hodinách předseda vlády České republiky Miloš Zeman také kopřivnickou radnici. Po přivítání před radnicí se přesunul do budovy městského úřadu, kde se setkal s vedením města a radními. Ti jej seznámili nejen s městem, ale spolu s některými vedoucími odborů i s Podnikatelským areálem ve Vlčovicích a s kroky, které v tomto směru podnikli.

„Předseda Miloš Zeman hodnotil práci na Podnikatelském areálu ve Vlčovicích veskrze kladně. Vysvětlil jsem mu, že práce na podnikatelském areálu je záležitostí celého realizačního týmu. Miloš Zeman řekl, že tento tým odvedl skutečně hodně práce a že je to v podstatě jediná cesta, jakým způsobem snížit nezaměstnanost ve městě i v regionu. Premiér Zeman vyjádřil přesvědčení, že by náš region ve výhledu mohl být tím, čím je okolí Mladé Boleslavi,“ řekl po jednání se Zemanem starosta Jiří Tichánek.

Po tomto krátkém představení následovala asi patnáctiminutová pracovní schůzka s generálním ředitelem a. s. Tatry Zdeňkem Podolským. Poté Miloš Zeman debatoval s dakaristy - Karlem Lopraisem, Bedřichem Sklenovským a Petrem Gilarem.

Od půl šesté mohli diváci kopřivnické kabelové televize sledovat v přímém přenosu besedu ze studia na téma Současná vládní politika a ekonomická situace v našem státě a ostravském regionu. Na dotazy redaktorů Regionu, Kopřivnických novin a kabelové televize i telefonické divácké dotazy odpovídal předseda vlády Miloš Zeman a starosta Jiří Tichánek. Po třičtvrtěhodinové besedě se premiér přesunul do anexu, kde odpovídal na dotazy novinářů a rozhlasových zpravodajů.


Naděje na vstup Volva do Tatry je prý sedmdesátiprocentní

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako velmi reálný vidí vstup švédského automobilového gigantu Volvo do kopřivnické Tatry premiér Miloš Zeman. Prozradil to během své návštěvy severomoravského regionu a Kopřivnice v závěru minulého týdne.

Toto své tvrzení předseda vlády opřel o jednání, které zhruba před měsícem společně se šéfy resortů financí a průmyslu vedl s tak zvanou Valenbergovou skupinou, do které patří i Volvo.

„Podle mého subjektivního odhadu je pravděpodobnost vstupu Volva do Tatry zhruba sedmdesátiprocentní. A doufám, že se věc bude vyvíjet podobně jako v případě Vagonky Studénka,“ řekl mimo jiné Zeman. Lidé od Volva měli podle premiéra navštívit automobilku začátkem tohoto týdne.

Příjezd delegace Volva je podle sdělení vedení Tatry naprosto běžnou záležitostí a podobných návštěv potenciálních zájemců o vstup může být mnohokrát více.

„Mohu pouze potvrdit, že v těchto dnech Tatru skutečně navštívili lidé z Volva,“ řekla tisková mluvčí místní automobilky Eva Kijonková s tím, že na další informace bylo uvaleno přísné embargo. Novináři podle ní také nebudou mít možnost se se švédy setkat.

Údajný zájem švédů o vstup do Tatry je také spojován s výběrovým řízem na dodávku stíhaček Gripen pro českou armádu. Na výrobě Gripenu se totiž Volvo podílí dodávkami v licenci vyráběných motorů, souvislost však není potvrzena.


První Kopřivničanka roku 2000 dostala od města zlatou minci

První letošní Kopřivničanka Kristýnka Klimešová
se svou matkou a pamětní mincí,
kterou jí věnoval starosta města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Speciálně k tomuto účelu vyraženou zlatou pamětní minci minulý pátek předal kopřivnický starosta prvnímu letošnímu kopřivnickému novorozeněti.

Tím je malá Kristýnka Klimešová. Její rodiče rozhodně nepočítali, že se jejich první ratolest stane prvním letošním kopřivnickým občánkem. Dítě se jim totiž podle předpokladu lékařů mělo narodit až v těchto dnech, její příchod na svět se však o víc jak měsíc uspíšil. První Kopřivničanka roku 2000 se narodila 4. ledna v porodnici v Ostravě - Zábřehu a vážila sedmnáct set padesát gramů a měřila třiačtyřicet centimetrů.









Miloš Zeman během své návštěvy sršel vtipem a rozhazoval bonmoty

K o p ř i v n i c e - Jako kdyby se připravovalo na lidovou veselici, to vypadalo minulý pátek krátce před půl čtvrtou na prostranství před kopřivnickou radnicí. Důvod, proč před ní stál tatrovácký závodní speciál s celou posádkou, zkoušel Městský dechový orchestr a rozcvičovaly se mažoretky, byl zcela jiný - na pracovní návštěvu přijel premiér Miloš Zeman.

Ten po svém příjezdu vyslechl asi desetiminutovou skladbu v podání místní dechovky a zhlédl vystoupení malých mažoretek.

„Jsem rád, že to máme za sebou,“ řekl jen o několik minut později dirigent dechovky Alois Hrnčárek. Kromě toho, že se v chladném počasí hudebníkům špatně hraje, měl šéf orchestru také problém sehnat dostatek hráčů. „Slíbil jsem, že zajistím kapelu v solidním složení, ale do toho přišel posun pracovní doby v Tatře, takže jsem musel sáhnout pro posily i do okolních orchestrů,“ řekl Hrnčárek.

Přes poněkud zdlouhavé přivítání sršel premiér po celou dobu návštěvy Kopřivnice dobrou náladou. A k dobru přidal, jak je jeho dobrým zvykem, také několik citátů a bonmotů. Zvláštní radost měl předseda českých sociálních demokratů ze slovního spojení ’zakomplexovaný idiot’, které, jak svěřil novinářům, vymyslel počas návštěvy v našem městě.

Ve vedení radnice navíc našel premiér ’spřízněné duše’, a to nejen, co se týče politického zaměření, ale také byl rád, že starosta a jeho zástupci jsou kuřáci. „Koneckonců pomáháme svým zlozvykem státnímu rozpočtu,“ obhajoval společný nešvar Miloš Zeman.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35