Kopřivnické noviny č. 7/2000 ze dne 17. února 2000

Čtenářský servis

Kulturní servis

Dopisy čtenářů


Čtenářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 17. - po 21. února v 17.30 a 20 hodin krimikomedie USA 1999 Jeden svět nestačí. Nejnovější, již 19. příběh slavného Jamese Bonda - agenta 007, který se i tentokrát s nadhledem, vtipem a šarmem dokáže vyrovnat s tím nejzapeklitějším případem. Ani tentokrát nebude chybět krásná žena, se kterou se dostane až do dalekého Kazachstánu. Hl. role: Pierce Brosnan a Sophie Marceauová

Čt 24. - po 28. února v 17.30 a 20 hodin thriller USA Šestý smysl. Zajímavý snímek s paranormálními jevy. Jde o příběh dětského psychologa Malcolma Crowa a jeho dětského pacienta Colea, který má zvláštní schopnost komunikovat se záhrobím. Mrtví jej ale pronásledují stále častěji... Do 15 let nepřístupný

Kino Vláček

Ne 27. února v 15 hodin česká filmová pohádka režiséra Zdeňka Trošky Z pekla štěstí

Kulturní dům Kopřivnice

Ne 20. února v 16 hodin Sněhová královna. Pohádka bratří Grimmů v úpravě Divadla loutek Ostrava (Dětské divadelní předplatné - kino Puls)

Út 22. února v 18.30 hodin Mount Kenya a Safari. Komponovaný audiovizuální pořad (velkoplošné video, dia, hudba, mluvené slovo) Jiřího Kráčalíka z výstupu na nejvyšší horu v Keni a z putování po Safari. Ve spolupráci s časopisem Turistika a hory (kino Puls)

So 4. března v 19.30 hodin I. Bergman: Scény z manželského života v podání Divadla na Vinohradech Praha. Věčné hledání pravdy ve vztahu muže a ženy

Nora Café

Pá 18. února ve 21 hodin Soundcolors no. One. Liquid a (East Base) Tall (Nora), Fun (D. I. S. C. O. 2001 H. K.) Akce se uskuteční v CO krytu pod KDK

So 19. února ve 21 hodin The Vánoce Band - večer ve stylu Carlose Santany atd.

Pá 25. února ve 21 hodin koncert Psí Vojáci v CO krytu pod KDK

So 26. února ve 21 hodin hudební seance In Rhythm of White Dusk

Kino Štramberk

Ne 20. února v 17 a 19.30 hodin komedie Deset důvodů, proč tě nenávidím. Kdo dokáže zkrotit tuhle nesnesitelnou holku?

Ne 27. února v 17 a 19.30 hodin krimithriller Generálova dcera. John Travolta v hlavní roli thrilleru z vojenského prostředí. Film je do 12 let nepřístupný

Kino Úsměv Příbor

Pá 18. února v 18 hodin repríza české pohádky Z pekla štěstí

Po 21. února v 18 a 20 hodin akční sci-fi USA Konec světa. Do 12 let nepřístupný

St 23. února v 18 a 20 hodin film USA Náhodné setkání

Pá 25. února v 17.30 a 20 hodin sci-fi USA Matrix. Do 12 let nepřístupný


Dopisy čtenářů

Reakce na článek J. Klose

V předminulém čísle KN na téma „Supermarket“ bojoval za drobné obchodníky jeden z nich, pan Klos. Další se snaží bojovat jinými cestami, například peticemi zastupitelům. To je oprávněné, bojují za své živobytí. Neměli by však mluvit za „pohodlné“ spotřebitele. Já jsem jeden z nich. Nakupuji málo a většinou jen v supermarketech. Proč? Nejen kvůli ceně. Ale i kvůli tomu, že tam opravdu nakoupím vše. Čerstvé, čisté, v pěkném prostředí a vždy. S malými obchody mám bohužel spíše opačné zkušenosti. Bohužel. Vím, že je k tomu řada důvodů, že ne za vše mohou majitelé. Ale to mne bohužel zajímá až v další řadě. Za peníze chci dostat co nejvíce. A nejde jen o množství. A jak jsem se přesvědčil, „peníze už dávno z města utíkají“. Kdo má auto, dělá příležitostné nebo i úmyslné velké nákupy v hypermarketech mimo Kopřivnici už dnes. Obchodníci se tomu mohou bránit. Otázkou je, čeho dosáhnou a kolik na to kdo doplatí. Svět se vyvíjí. Situace mi připomíná výstavbu železnic v minulém století. I tehdy se mnohé obce bránily. Některé se ubránily, trať získali sousedé a obec upadala.

Obchodníci by měli uvažovat jinak. Ne považovat „hloupé a pohodlné spotřebitele“ za příčinu svého úpadku, ale hledat jak a na co je přilákat i za těžších podmínek. Zdaleka nevyužili možnosti.

Je třeba připomenout i možnosti zastupitelů v ovlivnění výstavby. Příliš velké nejsou, i když mnozí zastupitelé se populisticky prezentují jako zachránci všech. Spotřebitelů i obchodníků. Existuje schválený územní plán. Ten nejde (a je to dobře) až do takových podrobností, jak velký obchod v místě pro tuto činnost určeném tam může stát. A tak stavební úřad podle zákona musí výstavbu povolit. Dají se sice hledat všelijaké kličky, ale to už jsme někde jinde. Zastupitelé by tedy museli změnit územní plán. To není na počkání a stojí to i pěkné peníze. A nejen za práce spojené se změnou. Hlavní je znejistění všech potenciálních investorů. Ti se musí rozhodovat s předstihem, vynaložit už před uskutečněním svých záměrů nemalé peníze a před cílem jim někdo změní pravidla. Totéž se týká majitelů pozemků, v tomto případě Tatry. Ta má svá práva, počítá se zhodnocením pozemku a najednou nic neplatí, pozemek se může stát i bezcenným. Kdo jim zaplatí takto ušlý zisk?

V neposlední řadě je důležité vědět i to, v jaké lokalitě se staví. Kdo ji jen trochu zná, ví, že je ekologicky enormně zatížena. Najde-li se někdo, kdo má na odstranění zátěže peníze, měli bychom jásat. Město je nikdy mít nebude, stát rovněž ne a stále jsme to my, dnes tak často vzpomínaní daňoví poplatníci. A doba placení starých dluhů i v ekologii je za dveřmi.

Zdeněk Kunčar, Kopřivnice

Prodej bez záruky neexistuje!

Je zajímavé, jak prodejci na tržištích i výprodejci v Katolickém a Kulturním domě dovedli vnutit občanům povědomí, že na jejich zboží není záruka. Je to nesmysl. Záruku na každý prodaný předmět stanoví Občanský zákoník (§ 612, 619) bezvýhradně a nelze se jí nijak vyhnout. Jen paragon se vydává pouze na vyžádání podle zák. 634/92 o ochraně spotřebitele, § 16 a podle Živnostenského zákona.

Ty říkají, že po celou provozní dobu musí být přítomen pracovník pověřený přijetím reklamace a to česky a písemně. Prodejna musí být označena obchodním jménem a IČO, a jménem zodpovědné osoby.

To všechno se týká i stánkařů a tzv. výprodejů. Nedodržování a neznalost zákonů je u nás bezmezná a je také velmi nízké sebevědomí. Neznalost na druhé straně někdy vede k tomu, že se zákazníci domáhají něčeho, co zákon neříká. Např., že po celosezonním užívání musí dostat při reklamaci úplně celou kupní cenu zpět. Občanský zák. v § 451 a dál, o nepřiměřeném obohacení říká něco jiného.

Od března je vydání paragonu nad 20 Kč povinné.

Jan Váňa


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35