Kultura

CO kryt znovu naplní taneční hudba, tentokrát by však měla být melodičtější

K o p ř i v n i c e (dam) - Pod názvem Soundcolors se skrývá vůbec první taneční akce nového typu, kterou na zítřejší noc připravila zdejší Nora production a frenštátský Exit 99.

„Za prvé nechceme, aby se všechny naše akce jmenovaly Atomic Rave. Druhý a důležitější důvod, proč jsme zvolili název Soundcolors, je fakt, že by se tam měla hrát trochu jiná hudba než na Atomicu,“ vysvětlil důvod vzniku nového označení party šéf Nory Víťa Váňa.

Na Soudcolors by nemělo znít ortodoxní techno. Jeho návštěvníci se mohou těšit na jiné experimentální styly taneční hudby, které jsou většinou melodičtější. „Nebude to tak tvrdé, bude to víc o tanci a možná víc pro holky,“ charakterizoval hudbu, která by měla zítra v CO krytu pod kulturákem znít, Váňa. Během večera by se za mixážním pultem a gramofony měli vystřídat celkem čtyři D. J.s Kromě místního Talla bude lidi bavit také ’Liquid A’. Ten je pravděpodobně jedním z nejvíc nedoceněných a zároveň nejoriginálnějších českých D. J.s. Kopřivničtí fanoušci si navíc mohou pamatovat jeho produkci v tanečním stanu na loňských Šlahounech. Třetí D. J. Fun je jedničkou králevohradecké agentury 2001 a vystoupení čtvrtého D. J. Gasty je výsledkem rodící se spolupráce Nory s agenturou Depo 008, která sídlí v Olomouci. „Je to jen prvopočátek spolupráce, jak se to vyvine, uvidíme,“ uzavřel Váňa.


Nedělní inscenace Sněhové královny uzavře dětské divadelní předplatné

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední ze čtyř představení série Dětského divadelního předplatného čeká na své diváky a jejich rodiče tuto neděli ve čtyři odpoledne v kulturním domě. Začátek představení je naplánován na šestnáctou hodinu.

Dramaturgii celé přehlídky tvořily klasické pohádky v podání nejlepších loutkářských souboru v republice. Této charakteristice odpovídá také závěrečné představení přehlídky. S jednou z nejznámějších pohádek nesmrtelného Hanse Christiana Andersena přijede vynikající soubor Divadlo loutek z Ostravy.

Inscenace Sněhové královny se ujal režisér a umělecký šéf souboru Petr Nosálek. Výtvarnou složku hry má na starosti Tomáš Volkmer. Jde o adaptaci hry ruského autora Jevgenije Švarce, který zdramatizoval pravděpodobně nejznámější Andersenovu pohádku. Švarc se na klasickou pohádku dívá trošičku s nadhledem, ale příběh malé Gerdy a Kaje je zachován. Hlavní postavy jsou ztvárněny především činoherně. Loutkovost je ve scénickém ztvárnění, v pohybech scény a podobně. Představení je přesto založeno na loutkářském umění, na jevišti se objevují živí herci společně s loutkami. Tvůrci slibují představení plné efektů. Diváci se mohou těšit na herce na chůdách, loutky a masky i nejrůznější fantazijní scény.

Pořadatelé upozorňují, že představení není určeno pouze předplatitelům, ale vstupenky je možné koupit i volně.


Premiéra dlouho očekávané loutkové pohádky se blíží

Umělecká vedoucí loutkohereckého souboru Rolnička Alena Svobodová s loutkami
na novou hru. Vpravo sedí titulní postava
pohádky tygřík Petřík.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V těchto týdnech vrcholí zkoušky a přípravy na premiéru hry Tygřík Petřík, kterou by měl koncem března nebo v dubnu uvést zdejší loutkoherecký soubor Rolnička.

Uvedení pohádky, kterou loutkoherci slibovali již delší dobu, pozdržela vynucená změna výtvarníka scén a loutek. Ten byl vyměněn až v závěrečné fázi přípravy hry a bylo třeba začít zcela znovu.

Od prvního června loňského roku se práce na výpravě pohádky ujal příborský výtvarník Metoděj Beran, který již dříve s Rolničkou spolupracoval na Opičce Itě, či Pejskovi a kočičce. Teprve před koncem minulého roku, kdy soubor dostal sérii loutek určených pro inscenaci, mohl začít zkoušet.

„Bude to, co do výpravnosti, nejnáročnější hra uvedená Rolničkou za celou její historii. Je v ní velké množství postav i scén, hrát budeme s bezpočtem loutek,“ řekla o chystané premiéře umělecká vedoucí Rolničky Alena Svobodová.

Pohádku Tygřík Petřík o malém tygrovi, který hledá ve světě odvahu, napsala Svobodová na motivy knihy polské autorky Hanny Januszewské.

„Myslím si, že se mají na co těšit malí i velcí diváci,“ dodala Alena Svobodová.


Kulturní dům chystá komponovaný pořad o cestách po Africe

K o p ř i v n i c e (dam) - Další komponovaný pořad s tématikou dalekých cest chystá kulturní dům na úterý dvaadvacátého února.

O expedici na Mount Keňu vysokou téměř pět tisíc metrů přijede do kina Puls vyprávět Jiří Kráčalík. Kromě vyprávění zážitků účastníky programu čeká také velkoplošné video, diaprojekce a hudba.

Kráčalík spolu se svými přáteli nejen zdolali nejvyšší horu Keni, ale navštívili snad nejznámější safari Masai Mara, potápěl se v Indickém oceánu a setkal se s mnoha domorodými kmeny včetně Masajů. To vše je zdokumentováno na stovkách fotografií a hodinách videozáznamu.


Po Už jsme doma se do Nory chystají Psí Vojáci

K o p ř i v n i c e (dam) - Už druhý koncert kvalitní české kapely chystá na příští týden rockový klub Nora. Po Už jsme doma by do Kopřivnice měla přijet skupina Psí Vojáci, která má soudě podle jejich předcházejících koncertů v Noře mezi Kopřivničany značný počet fanoušků.

Kapela je řazena mezi čelní představitele české alternativní scény. Lídrem kapely je textař, klavírista, zpěvák Filip Topol. Tato charakteristická ’postavička’ je nejen autorem převážné většiny textů, ale taky skládá hudební party pro klavír, jenž má ve všech písních bez výjimky hlavní slovo.

Poprvé se Psí Vojáci na veřejnosti objevili při vystoupeních na podzimních Pražských jazzových dnech před jednadvaceti lety. Během několika následujících roků prošla kapela změnami stylu i obsazení. Nejprve textově spolupracovala s bratrem Filipa spisovatelem Jáchymem Topolem, později skládá texty sám Filip. Od poloviny 80. let vystupuje kapela pod označením P.V.O., Psí Vojáci Osobně. Jejím domovským klubem se stává Juniorklub Na Chmelnici.

Po pádu komunistického režimu v osmdesátém devátém skupina dále pokračuje v živých klubových koncertech a každoročně se účastní Žižkovského masopustu, trutnovského rockového festivalu, festivalu Alternativa, akcí Drop-In, bohnické akce Mezi ploty a charitativních akcí jako například boskovického festivalu.

Před necelými sedmi lety v říjnu roku 1993 skupina Psí Vojáci oznámila konec své činnosti, na základě čehož byl dokonce uspořádán poslední koncert Psích Vojáků. K radosti většiny příznivců hudební alternativy však k rozpadu kapely nedošlo a nastal spíš jen zlom v jejich tvorbě.

Již v létě následujícího roku totiž skupina vydává album Sestra, kterážto obsahuje básně Jáchyma, z jeho stejnojmenného románu. Následuje Brutální lyrika, deska Sakramiláčku, či Hořicí holubi. Skupina Psí Vojáci vydala od roku 1989 osm původních alb a jedno vzpomínkové - Národ Psích Vojáků.

Nyní hrají ve složení Filip Topol (zpěv, piano), David Skála (bicí nástroje), Luděk Horký (basová kytara) i Jiří Jelínek (saxofony).

Přesto, že názory na tvorbu Psích vojáků se značně liší, všichni kritici a lidé z branže se shodují v tom, že jsou českou undergroundovou legendou.


Fulnecké ’Vánoce’ přivezou do Kopřivnice pohodový rock

K o p ř i v n i c e (dam) - Když se na únorovém programu Nory objevilo slovo Vánoce, mnoho lidí mohlo být zmatených. Znalci regionálních rockových kapel však vědí, že tuto sobotu je čeká koncert fulnecké Kapely s tímto neobvyklým názvem.

Vánoce vznikly před čtyřmi lety, kdy se pod touto hlavičkou sešlo několik muzikantů z rozpadlých kapel z Fulneku a okolí. Přesto, že kapela existuje relativně krátkou dobu, prošla již bouřlivými personálními změnami. „ Už skoro všichni se dvakrát vyměnili,“ tvrdí lídr kapely zpěvák a kytarista Petr Heinz.

Kapela hraje syntézu rocku a blues. Na koncertech se objevují především autorské věci, občas si však Vánoce rády zahrají také ’staré fláky’ Carlose Santany a jemu podobných interpretů.

Vánoce jsou, alespoň co se týče počtu hráčů, velkou kapelou. Osm členů kapely ovládá bicí, klávesy, baskytaru. Kapela dále disponuje čtyřmi zpěváky a dvěma kytaristy, saxofonistou, harmonikářem a perkusionistou.


V hudebním sále se střetly tři rozdílné duchovní směry

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba čtyřicítka lidí si před týdnem našla cestu do hudebního sálu kulturního domu, kde se uskutečnilo setkání zástupců Křesťanství, Jógy a Zen Buddhismu pod názvem ’Setkání jako cesta’. Přesto, že podobná setkání lidí, vyznávající zcela odlišné duchovní směry, nejsou u nás výjimkou, v Kopřivnici se akce podobného charakteru uskutečnila vůbec poprvé. U jednoho stolu se setkali Jan Vecheta člen řádu Karmelitánů a farář římskokatolické církve ve Frýdlantě nad Ostravicí, Karel Beinstein, který již asi deset let praktikuje cestu Zenu a dlouholetý učitel systému Jóga v denním životě Ludvík Zanáška.

S nápadem zorganizovat celou akci přišel Karel Beinstein. „Byl to takový test. Chtěli jsme to zkusit, jak se podaří všechno skloubit. Když člověk mluví sám za sebe, tak si vytvoří atmosféru a je to pro něj snazší. Pokud by ale byl o podobné setkání zájem, je možné, že budeme v podobném duchu pokračovat,“ řekl Ludvík Zanáška.

Každý z hostů v omezeném čase dokázal svůj duchovní směr kvalitně charakterizovat. Navíc se účastníci setkání, v jehož druhé části byl dán prostor k dotazům, dozvěděli jaké jsou cíle jednotlivých ’náboženství’ a jaké nabízejí prostředky k dosažení nejvyššího vědomí, nirvány či věčného života. Účastníci besedy se shodli na tom, že to, co všechny tyto rozdílné proudy spojuje, jsou především etické principy aplikovatelné do každodenního života.


Do kina dnes vtrhne Pierce Brosnan jako 007

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes začínající promítací cyklus místního kina Puls bude patřit pouze jednomu filmu, respektive jedné postavě, které však měla na kinematografii několika posledních desetiletí nemalý vliv na plátno se vrací James Bond - agent 007, tentokrát ve filmu Jeden svět nestačí.

Proti britské tajné službě MI6 jejíž jedničkou je Pierce Brosnan v roli nula-nula - sedmičky stojí mimořádně zvrhlý padouch. Terorista Renard je ve své branži velmi známou osobností. V mozku má kulku, která tam zůstala po jednom z dřívějších ’dobrodružství’. Díky tomu kousku kovu v hlavě však dnes padouch necítí žádnou bolest. Tentokrát se rozhodl spáchat atentát na ropného magnáta Roberta Kinga a dokonce se mu pro tento záměr podařilo zneužít samotného Bonda.

K výbuchu, který milionáře zabil, došlo přímo v centrále MI6, a Bond cítí dopadení zákeřného zloducha jako svou povinnost. Navíc King byl dávným přítelem šéfky tajné služby. Terorista Renard před časem ještě unesl jeho dceru Elektru. Otec vyděračům odmítl vyplatit tučné výkupné a kontaktoval tajnou službu jejího veličenstva, ta ovšem trestuhodně selhala. Elektře se však podařilo uprchnout na vlastní pěst. Mladá a atraktivní dívka se ze dne na den stala dědičkou otcovy společnosti.

MI6 vysílá Jamese Bonda do akce.  Má nejen chránit Elektru před Renardem, ale zároveň ji použít jako špek do pasti na něj a jeho bandu.

Ihned po příjezdu začne 007 ’úřadovat’ ve svém klasickém stylu. Ještě než se stačí rozkoukat zlikviduje na sjezdovce bandu padouchů na sněžných skútrech. O něco později zjistí, že spíš než o naftařovu dceru jde v tomto případu o ropu a navíc o přebytečné atomové zbraně z Ruska.

Daleko důležitější než celý děj filmu je ale klasické koření bondovek. Kromě Elektry se do Bondovy postele dostane také americká nukleární vědkyně Christmas Jonesová (Denise Richardsová). Stejně jako krásky patří k Bondovým příběhům také hi-tec technologie. Tentokrát je to hlavně speciálně upravený kabriolet BMW.

Jeden svět nestačí je již třetím Bondovým příběhem s Piercem Brosnanem. V posledním snímku se nový Bond navíc nejvíc přiblížil podle většiny fanoušků nedostižnému vzoru Seana Conneryho. Jeden svět nestačí je kromě toho, že nepostrádá nic z klasické bondovské poetiky, také relativně vydařenou kriminální komedií (i když pro racionálního člověka je každá bondovka komedie).

Pierce Brosnan podle krikiků uzrál a konečně zapadl do postavy nejslavnějšího agenta všech dob. Navíc film zdobí relativně kvalitní scénář. Špatné výkony neodvedli ani další herci Denise Richardsová v roli atomové vědkyně se ujala role další bondgirl s vervou. Také britský herec Robert Carlyle, známý z komedie Do naha! naprosto dokonalým padouchem. Ačkoliv tomu bývá většinou naopak, jednou z hlavních slabin filmu jsou poněkud vlažné akční scény, které nenabízejí mnoho nového. Bondovy fanoušky potěší, že Brosnan podepsal smlouvu na další dva roky a Jeden svět nestačí jistě není jeho poslední bondovkou.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12