Kopřivnické noviny č. 7/2000 ze dne 17. února 2000

Zprávy z města a okolí

V klubu Kamarád se otevřely chráněné dílny

O Unii svobody je malý zájem, místní organizace nevznikla

Alšovka sponzoruje nejen psy v útulku, ale přispívá i na klokana

Odpadky přeplněné lokality posílily o další kontejnery

Policejní ředitelství se přestěhovalo do opravené budovy

Na dotazy v KTK bude odpovídat Miloš Zeman

Město musí do června zaplatit pohledávku

Místní zastupitelé se za týden sejdou již posedmé

Prodej pozemků bude nyní probíhat jiným způsobem

Masarykovo náměstí by mělo již brzy změnit svou tvář

Řidiče na silnicích v novojičínském okrese čeká letos tvrdší režim

Chystané změny územního plánu stavbu supermarketu asi nezarazí

Město chce požádat o dotaci na podporu úspory energie

Nejlepší policista kopřivnického obvodu je žena

Stíny


Zprávy z města a okolí

V klubu Kamarád se otevřely chráněné dílny

K o p ř i v n i c e (ili) - Pomalu se začíná realizovat projekt chráněných dílen pro absolventy Pomocné školy v Kopřivnici a ostatní mladé lidi s tělesným a mentálním handicapem, kteří nenajdou na trhu práce uplatnění a jejichž zdravotní stav to dovolí. „Nejprve bylo nutno zmapovat zájem ze strany rodičů a vyjasnit si opodstatněnost takového zařízení,“ uvedla ředitelka Dětského centra v Kopřivnici Dagmar Jančálková.

Na počátku září se začalo v prostoru klubu Kamarád pracovat s pěti dětmi. Dnes už je jasné, že absolventi zvláštní školy potřebují speciální pracovní program, který jim nejen nedovolí zapomenout již jednou získané znalosti, ale bude dále rozvíjet jejich dovednosti a schopnosti. V případě těchto mladých lidí je totiž zapojení do normálního pracovního procesu minimální. Mají tak možnost zůstat doma na starost rodičům nebo být umístěni v ústavu, kde je sice zabezpečený kvalitní pracovní program, ale dítě ztrácí kontakt s rodiči. Proto se program chráněných dílen jeví jako optimální.

„V současné době máme přihlášených dalších pět dětí, které čekají až budou jednak rozšířeny stávající prostory a dojde k doplnění personálu,“ svěřila se Jančálková, kterou zájem rodičů těší.

Na zasedání městského zastupitelstva se odsouhlasilo, že zařízení bude fungovat pod Střediskem sociální péče, proto jejich zřizovací listina bude o tuto péči rozšířena. K tomu pravděpodobně dojde 1. září, nejpozději však 1. ledna 2001. Než tomu tak bude, zastřešuje stávající chráněnou dílnu městský úřad, klub Kamarád a občanské sdružení Motýlek fungující při Dětském centru.

V chráněných dílnách mají děti zajištěný pracovní program od osmi do čtrnácti hodin. Výhodou zůstává, že jsou stále mezi sebou, že neztrácejí kontakt ani se svou rodinou ani s Dětským centrem. Až se dílny rozrostou podle představ ředitelky Jančálkové, budou mít děti k dispozici keramickou a košíkářskou dílnu, dílnu na tkaní jednoduchých koberců, případně, pokud k tomu budou vyhovující prostory, se budou moci věnovat zahradnictví.


O Unii svobody je malý zájem, místní organizace nevznikla

K o p ř i v n i c e (dam) - Doslova jen hrstka lidí se sešla minulé úterý v salonku hotelu P Beam, kde mělo dojít k ustavujícímu shromáždění místní organizace této pravicové strany.

To se nakonec změnilo jen v neformální setkání členů a příznivců strany s poslancem Františkem Ondrušem. Pokus o založení místní organizace strany, která v současnosti má šest kopřivnických občanů ve svých řadách, se bude podle okresního předsedy Štefana Janko zhruba do měsíce opakovat. „Počkejte měsíc a pak to založíme,“ tvrdí rozhodně předseda okresní organizace Unie svobody.


Alšovka sponzoruje nejen psy v útulku, ale přispívá i na klokana

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém roce přišli žáci ze Základní školy na ulici Alšově s myšlenkou uspořádat v rámci školy finanční sbírku určenou na nákup krmiva pro opuštěné psy v útulku ve Vlčovicích. Nápad, který realizovali ke Dni Země, se ve všech třídách setkal s různým pochopením, ale v konečné fázi do psího útulku škola předala několik metráků krmiva.

„S dětmi, které se na akci nejvíce podílely, jsme si udělali do útulku výlet, předali krmivo osobně, pejsky nakrmili a vzali je na procházku,“ komentuje závěr akce učitelka Helena Soldánová, „všichni jsme z toho měli příjemný pocit. Nakonec jsme nebyli schopni děcka dostat z útulku domů.“

Akcí obdobného charakteru pořádá škola povícero, mimo jiné sponzorovala klokana rudokrkého v Zoologické zahradě v Ostravě a jak učitelka Soldánová sama přiznává, toto sponzorování bylo třeba rozšířit a zpestřit.

Omlouváme se, že o akci hodné následování vás informujeme s trestuhodným zpožděním. Ale zbytečná skromnost vedení školy, která je toho příčinou, nebyla v takovém případě na místě.


Odpadky přeplněné lokality posílily o další kontejnery

K o p ř i v n i c e (ili) - Na území města přibyly od nového roku kontejnery na komunální i tříděný odpad. Jejich přidání vyplynulo z rozhodnutí městské rady na šestnáctém zasedání 7. prosince, kdy došlo ke schválení změny systému financování. Od 1. ledna totiž občané už neplatí za jednotlivé nádoby na odpad, jak už jsme v Kopřivnických novinách informovali, ale za svoz, třídění a zneškodnění komunálního odpadu platí dvě stě dvaadvacet korun na osobu a rok.

„Místa, kde docházelo k častému přeplňování kontejnerů, byla posílena dalšími,“ uvedl vedoucí odpadového hospodářství Jiří Sopuch a dodal „zatím jsme přidali šestnáct kontejnerů na směsný komunální odpad a dvě hnízda na tříděný odpad, což znamená dalších osmnáct kontejnerů.“

Následující období bude firma Slumeko, s. r. o., situaci monitorovat a v místech, kde bude docházet k přeplňování kontejnerů i nadále, budou postupně doplňovány o další odpadní nádoby. Tím by se dalšímu přeplňování kontejnerů mělo zabránit.

„V jarních měsících uvažujeme o zakoupení dalších třiceti kontejnerů na tříděný odpad, které chceme rozmístit nejen po Kopřivnici, ale i v Lubině, Mniší a Vlčovicích,“ uvedl k dalšímu postupu Jiří Sopuch.


Policejní ředitelství se přestěhovalo do opravené budovy

Vchod nového Okresního policejního ředitelství
v Novém Jičíně. To bylo po rekonstrukci
slavnostně otevřeno minulý pátek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nová budova Okresního policejního ředitelství byla minulý pátek otevřena na ulici Svatopluka Čecha v Novém Jičíně.

Nákladem zhruba sedmdesáti milionů bylo z bývalého sídla stavební firmy vytvořeno špičkové pracoviště. Policisté mají v novém ředitelství k dispozici operační středisko, střelnici, posilovnu, dopravní inspektorát a další zázemí.

Budovu naproti Beskydskému divadlu, ve které policisté doposud sídlili, bude nyní využívat novojičínská městská policie, přestupkový odbor radnice a možné je, že zde vzniknou i nové byty.









Na dotazy v KTK bude odpovídat Miloš Zeman

K o p ř i v n i c e (hod) - Zítra, odpoledne navštíví Kopřivnici na pozvání vedení města předseda vlády Miloš Zeman. Vedení radnice mu představí projekt Podnikatelského areálu ve Vlčovicích.

Na závěr návštěvy je naplánovaná beseda ve studiu Kabelové televize Kopřivnice na téma Současná vládní politika a ekonomická situace v našem státě a ostravském regionu. Beseda bude vysílána v přímém přenosu od 17.30 hodin a diváci budou mít možnost pokládat své dotazy telefonicky.


Město musí do června zaplatit pohledávku

K o p ř i v n i c e (hod) - Na základě právního názoru Nejvyššího soudu ČR rozhodl 7. září 1999 Krajský soud v Ostravě, že město Kopřivnice má zaplatit žalobci - Novojické stavební společnosti, s. r. o., částku ve výši 4 770 239 korun jako úhradu za práce provedené na stavbě kulturně-osvětového zařízení za období leden až březen 1993. Uvedená firma je právním nástupcem bývalých Pozemních staveb, které dodávaly stavební práce na rozestavěném objektu kulturně osvětového zařízení - II. etapa v Kopřivnici, který byl před dvěma lety dokončen podle pozměněného projektu na dnešní Technické muzeum.

„Původním investorem této stavby nebylo město Kopřivnice, ale Okresní národní výbor v Novém Jičíně, po roce 1989 okresní úřad. Největší problém byl v tom, že v roce 1993 vyšel zákon č. 10/1993 Sb., kterým byl novelizován zákon č. 172/1991 Sb. o přechodu některých věcí z majetku ČR do vlastnictví obcí. Na základě této novelizace přešly do vlastnictví obcí rozestavěné objekty komplexní bytové výstavby, pokud jejich původními investory byly okresní úřady, a to včetně práv a povinností s nimi souvisejícími,“ řekla Irena Hanáková, právník města.

V Kopřivnici město muselo ze zákona převzít rozestavěnou stavbu kulturního domu a domu s pečovatelskou službou na ulici České. Město se podle tohoto zákona stalo ze dne na den vlastníkem rozestavěných staveb a účastníkem dodavatelsko-odběratelských vztahů, které byly založeny původními investory. Zákon neupravoval režim předávání majetku, a to byl největší problém. Nebyla připravena dokumentace, stavba nebyla předána, to se táhlo tři měsíce. Práce na stavbě nebyly přerušeny a faktury byly firmou zasílány na okresní úřad, který je následně a se zpožděním předával městu. Město na základě výše uvedených nesrovnalostí odmítlo zaplatit cenu díla, které si neobjednalo, a Novojická stavební společnost, s. r. o., se obrátila na soud.

Přestože soudy nakonec dospěly po různorodých verdiktech k názoru, že město je povinno cenu uhradit, nepřiznaly žalobci nárok na poplatek z prodlení, když bylo konstatováno, že tento nebyl řádně uplatněn. Město tímto ušetřilo téměř dva miliony korun. Po jednání s Novojickou stavební společností město zaplatí pohledávku věřiteli podle smluvního splátkového kalendáře do června tohoto roku.


Místní zastupitelé se za týden sejdou již posedmé

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke svému v pořadí již sedmému zasedání se sejdou městští zastupitelé příští čtvrtek, tj. 24. února v 16.30 hodin v anexu Městského úřadu v Kopřivnici.

Na programu jednání budou mít mimo jiné majetkoprávní úkony města, finanční záležitosti. Dále to bude Komplexní součinnostní program Prevence kriminality pro rok 2000, účast města Kopřivnice v Severomoravském vodárenském svazu - jeho vstup do sdružení. V programu bude i návrh dílčích změn územního plánu města, samozřejmě nebude chybět různé, diskuse.


Prodej pozemků bude nyní probíhat jiným způsobem

K o p ř i v n i c e - Městská rada se zabývala aktualizovanými zásadami prodeje stavebních pozemků v lokalitě Pod Bílou horou a doporučila městskému zastupitelstvu zveřejnit termín zahájení prodeje těchto pozemků, a to na pondělí 6. března v souladu s aktualizovanými zásadami. „Jedná se hlavně o způsob výběru kupce. Kupujícím pozemku města bude ten, kdo dříve podá žádost o odkoupení pozemku, který si vybere, ve stanoveném termínu. Pokud o stejný pozemek projeví zájem dva uchazeči, teprve pak se bude licitovat. Cena pozemku je stejná jako v předchozí dražbě a činí 350 korun za metr čtvereční,“ dodal místostarosta Zdeněk Krajčír.


Masarykovo náměstí by mělo již brzy změnit svou tvář

Pohled na současný stav jedné části parku
v lokalitě návěstí T. G. Masaryka v Kopřivnici.
Foto: Archiv

Návrh rekonstrukce zbědovaných
sadových úprav v tomtéž místě.
Repro: Projektová dokumentace
rekonstrukce parku

K o p ř i v n i c e (ili) - Dlouho připravovaný záměr rekonstrukce parku na Masarykově náměstí dostal z jedné poloviny na zasedání městské rady 8. února zelenou.

Současná podoba zmíněného parku totiž neplní v podstatě účel odpočinkové zóny, pro který byl původně vytvořen.

Součástí projektu, který nechal zpracovat odbor životního prostředí, je fotodokumentace nynějšího stavu parku a jeho předpokládaná úprava. „Park je ze všech stran hodně průchozí, chybí tam místa, která by psychologicky vytvořila potřebu se zastavit, posadit se a užít si kvalitní zeleně,“ zhodnotila současný stav autorka projektu Tamara Kovaříková. „Proto jsem v návrhu uvažovala o doplnění parku lavičkami, o vytvoření míst s bludnými balvany a krmítky pro ptactvo. Park je příliš otevřený do okolí, a proto potřebuje uzavřít a ucelit zvláště po obvodu výsadbou keřů. Zároveň se tím docílí zrušení dalších cest, které si lidé vyšlapali nad rámec již stávajících komunikací,“ představila Kovaříková některé z budoucích změn parku.

V rámci projektu rekonstrukce parku se počítá s minimálním odstraňováním již vzrostlé výsadby, bude tak učiněno pouze v případech stávajícího nešetrného zástřihu.

Projekt vyhověl i požadavku místního faráře, který si stěžuje na zvýšenou vlhkost zdí kostela zapříčiněnou vzrostlými lípami. Proto dojde k vykácení tří starších stromů s následným podsazením keřové výsadby, a tím k uzavření celého prostoru kolem kostela. To je taky patrně v parku největší zásah. Vykáceny budou i přehuštěné dřeviny, které jsou vysázeny ve velmi hustých sponech a potřebují uvolnit prostor k růstu.

S realizací části parku kolem kostela od ulice Štramberské až po dům s pečovatelskou službou, která zasahuje až před budovu umělecké školy, se začne už letos na jaře.

„Výsadbu podle projektu v části parku kolem kostela zajistí firma Fastav Vsetín. Podle zákona o ochraně přírody a krajiny uložil odbor životního prostředí této firmě provedení náhradní výsadby za ekologickou újmu způsobenou vykácením borovic při realizaci stavby před hotelem P Beam ve výši 280 tisíc korun,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek odkud vezmou peníze na obnovu parku, při jehož realizaci se počítá s částkou sto tisíc korun.

„Postupně chceme upravit všechny zelené plochy ve městě. Přednost dostanou nejvíce zanedbaná místa. Hodně by nám měl být nápomocný generel zeleně, který máme v úmyslu zadat v příštím roce a který by měl říci, co je všechno potřeba udělat k tomu, aby zeleň ve městě plnila své funkce,“ prozradil další plány Hynek Rulíšek.

Městská rada nezaujala k druhé části projektu obnovy parku jednotné stanovisko, a proto k úpravám dojde pouze v jedné části.

„V radě padl návrh, že by se současný prostor upravil tak, aby dostal svému názvu ’náměstí’. Ale to je všechno ještě otázkou dalších jednání a konzultací a v každém případě bude zapotřebí vzít v úvahu i názory obyvatel,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír k další budoucnosti parku.


Řidiče na silnicích v novojičínském okrese čeká letos tvrdší režim

K o p ř i v n i c e (dam) - Podstatně přísnější režim bude pravděpodobně letos čekat všechny řidiče na silnicích novojičínského okresu. Tímto způsobem chtějí policisté reagovat na velmi znepokojující situaci v dopravní nehodovosti. Ta totiž výrazně vzrostla. Oproti předcházejícímu roku se na silnicích v okrese stalo o 344 nehod víc, což znamená patnáctiprocentní zvýšení.

V souvislosti s tím také prudce narostl počet lidí, kteří na silnicích přišli o život. Zatímco v roce 1998 si dopravní nehody vyžádaly 12 osob, vloni zůstalo na silnicích třicet šest lidí, což nemůže vyrovnat ani fakt, že klesl počet těžkých zranění způsobenými havárkami.

„V naší situaci není prostor pro shovívavost. Musíme a využijeme všech zákonných prostředků pro snížení nebo alespoň zastavení růstu počtu dopravních nehod,“ řekl okresní policejní ředitel Karel Třetina. Policisté prý budou na silnicích nekompromisnější a postihy za případné přestupky budou tvrdší. Dokonalejší má být kontrola úrovně výcviku v autoškolách, opatření ve vztahu k dopravním značením, odstraňování komunikačních závad, důsledná kontrola technického stavu vozidel a intenzivnější dohled na bezpečnost provozu.


Chystané změny územního plánu stavbu supermarketu asi nezarazí

K o p ř i v n i c e (hod) - Podanými návrhy na změnu územního plánu města Kopřivnice včetně místních částí se zabývala na svém úterním jednání městská rada, která následně doporučila městskému zastupitelstvu ke schválení zpracování tří návrhů do Zadání změn územního plánu a čtyři návrhy na úpravu nedoporučuje.

„Změn v územním plánu se projednávalo celkem sedm. Na jednání městské rady byli přítomni i zástupci místního Klubu podnikatelů. Městská rada chápe jejich argumenty, proč nepřipustit výstavbu velkoplošné vícesortimentní prodejny. Majitelem území, o kterém se jedná, je a. s. Tatra a toto území je zdevastované a je na něm obrovská ekologická zátěž. Renovace tohoto území bude případnou firmu stát od čtyřiceti do padesáti milionů korun, na což nebude mít ani Tatra, ani město. Ta zde chce postavit nejmenší velkoplošnou prodejnu ze své sítě a vybuduje zde velké parkoviště. Je tady i možnost vybudování bytových jednotek,“ doplnil místostarosta Zdeněk Krajčír.


Město chce požádat o dotaci na podporu úspory energie

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada souhlasila s podáním žádosti na dotaci v rámci programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2000. „V rámci podprogramu II navrhujeme podat žádost o dotaci na energetické audity škol - M. Horákové, 17. listopadu, Alšove, E. Zátopka a náměstí. Předpokládá se, že dotace bude stoprocentní. Podle podprogramu IV navrhuje požádat o energetické audity administrativní budovy městského úřadu na ul. Záhumenní a krytého bazénu. Dotace by měla být rovněž ve výši sto procent. Dále navrhujeme požádat o dotaci na instalaci termostatických ventilů včetně poměrového měření tepla na zimním stadionu. V případě přiznání těchto dotací by město nemělo žádnou finanční spoluúčast a celá realizace by byla kryta z dotací,“ doplnil místostarosta Krajčír.


Nejlepší policista kopřivnického obvodu je žena

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejlepším policistou kopřivnického Obvodního oddělení Policie ČR, který je každoročně vyhlášen v rámci slavnostního výročního shromáždění, se letos stala praporčice Vlasta Petrášová. Ta byla zároveň jedinou ženou v policejní uniformě, které letos policejní ředitel titul ’nejlepší pracovník’ předal.

Vlasta Petrášová pracuje na zdejším oddělení zhruba deset let. Momentálně je zařazena na úseku dokumentace trestné činnosti.

Podle svých nadřízených se v minulém roce významně podílela na výsledcích dosažených v boji s trestnou činností. Zpracovala sedmačtyřicet trestních věcí a podílela se na objasnění sedmnácti trestných činů.


Stíny

7. 2. oznámeno odcizení propanbutanových láhví z areálu uhelných skladů na ul. Štramberské. Téhož dne došlo k odcizení jízdního kola ze společné sklepní místnosti na ul. Štramberské 1138 a vloupání do vozidla zn. Škoda 105 na ul. Krátké

9. 2. došlo na ul. Dolní k vloupání do vozidla zn. Škoda Octavia a odcizení autorádia, také před garážemi na ul. Družební došlo k vloupání do vozidla zn. VAZ

9. 2. bylo přijato na služebně městské policie telefonické oznámení, že dochází k výtržnosti v trafice na ulici Štefánikově. Na místě hlídka městské policie zajistila podnapilého muže z Kopřivnice, který v provozovně chtěl poškodit zařízení. Za přestupek buzení veřejného pohoršení byla dotyčnému uložena bloková pokuta.

10. 2. v ranních hodinách oznámeno vloupání do herny Vegas na ul. Štramberské, kde se pachatel zmocnil cigaret a alkoholu

12. 2. obsluhující personál z provozovny ve středu města oznámil v časných ranních hodinách na služebnu městské policie, že má problémy s návštěvníkem diskotéky. Na místo byla neprodleně vyslána hlídka městské policie, která zjistila, že dotyčný odmítá zaplatit způsobenou útratu. Protože přestupce nemohl hodnověrně prokázat svoji totožnost, byl předveden na OO P ČR ke zjištění totožnosti. Celá záležitost bude projednána ve správním řízení.

13. 2. přijato oznámení o vloupání do vozidla zn. Škoda 100 v Ženklavě. Pachatel vytlačil přední okénko a z vozidla odcizil ledvinku s doklady a soupravu gola klíčů


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35