Titulní strana

Tatra nabízí vagonce k pronájmu hned několik svých objektů

K o p ř i v n i c e (dam) - Vagonka Studénka jako jeden z prvních českých průmyslových podniků ve velmi špatné ekonomické situaci našla zahraničního strategického partnera. Americká firma Thrall Car však svůj vstup do zadlužené vagonky podmínila odstěhováním výroby osobních vagonů ze Studénky. Mimořádná valná hromada se na začátku února rozhodla Američanům vyhovět a výrobu osobních vozů přestěhovat. Jedním z uvažovaných a patrně nejpravděpodobnějších míst přesunu je areál kopřivnické Tatry.

Kopřivnická Tatra sice není jediným uvažovaným místem pro přesun, je však podle dostupných zpráv jednou z nejreálnějších variant.

Současný majitel vagonky pražský holding ČKD chce divizy Výroba osobních vagonů přesunout do Kopřivnice do konce letošního roku. Jednání o přesunu výroby do Kopřivnice probíhají již od loňského jara.

Tatra, která v rámci úspor pozvolna opouští neefektivně využívané objekty, již nyní pro vagonku vyčlenila haly o celkové ploše zhruba sedmnáct a půl tisíce metrů čtverečních.

„Jde hlavně o objekt, ve kterém byla kdysi montáž T 815 6x6. Dále pak část vývoje s tím, že tam je možnost pronájmu také některých administrativních ploch. Společně bude Tatra s vagonkou využívat halu, kde se provádějí repase nákladních automobilů. Kromě toho půjde odhadem o desítky dalších staveb,“ upřesnil, které objekty by měla vagonka využívat, Ladislav Mikulík ze správy majetku Tatry.

Kdy dojde ke konečnému rozhodnutí završenému podpisem nájemních smluv, zatím nikdo neví. „Byl zpracován návrh smlouvy o nájmu, který byl předán vagonce, minulý týden také proběhla zpřesňující jednání o tom, za jakých podmínek a v jakém rozsahu by ty pronájmy mohly být,“ řekla tisková mluvčí tatrovky Eva Kijonková, podle ní se k těmto smlouvám bude také muset vyjádřit představenstvo, dozorčí rada a konsolidační banka.


Radní chtějí pro město kontokorentní úvěr

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se v úterý 8. února zabývala rozpočtem města na letošní rok a uložila finančnímu odboru ve spolupráci s odbory a vedením města dopracovat návrh rozpočtu.

Radní rovněž schválili a doporučili městskému zastupitelstvu ke schválení přijetí kontokorentního úvěru u České spořitelny do výše pěti milionů korun s tím, že za něj bude ručit rozpočtem města.

Rada se také zabývala žádostí Klubu vodních sportů Kopřivnice, který požádal o příspěvek na výuku plavání pro žáky kopřivnických základních škol.

„Rada schválila zapracování příspěvku Klubu vodních sportů Skokan na zajištění povinné plavecké výuky základních škol zřízených městem Kopřivnicí ve výši 147 tisíc Kč do návrhu rozpočtu města na letošní rok. Příspěvek by bylo možné zaplatit z okresního rozpočtu, pokud by se okresnímu shromáždění podařilo ho do něj zapracovat,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

S hodnocením činností ředitelů základních škol 17. listopadu, dr. Milady Horákové a Alšovy byli seznámeni radní.

Ti s hodnocením souhlasili a doporučili vyhlášení konkurzu na funkce ředitelů těchto tří základních škol, kterým uplynulo čtyřleté období.

Městská rada schválila a vydala s účinností od 8. února tři Statuty komisí, a to komise pro výchovu a vzdělávání, finanční a kontrolní komise. „Statuty zpracovávali jednotliví předsedové komisí v souladu s právním odborem městského úřadu, ve kterých jsou stanoveny například působnosti a pravomoce komise,“ řekl místostarosta Krajčír.

Radní schválili podání aktualizovaných žádostí o nevratnou dotaci na technickou infrastrukturu a vykoupení pozemků na Podnikatelský areál Vlčovice u Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky s finanční spoluúčastí. Město bude rovněž žádat o úvěr z prostředků Centra pro regionální rozvoj - Regionálního rozvojového fondu.

Městská rada dále projednala a schválila podání žaloby k vyklizení bytu, souhlasila také s podáním tří návrhů na soudní výkon rozhodnutí vyklizení bytu podle pravomocných rozsudků Okresního soudu v Novém Jičíně.

Rada rovněž schválila vnitroorganizační směrnici o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím.

Radní schválili dohodu mezi Severomoravskými vodárnami a kanalizacemi Ostrava a městem Kopřivnice o vymezení vlastnického podílu investičních akcí, a to vodovodu a kanalizace v lokalitě Pod Bílou horou.

Městská rada neschválila prominutí režijních nákladů za stravování pro zaměstnance Sdružení azylových domů, pracoviště Kopřivnice od 1. března letošního roku.

Členové městské rady na svém jednání schválili mimo jiné i složení komise pro otevírání obálek s nabídkami uchazečů a hodnotící a posuzovací komise pro veřejnou zakázku Vedení a správa Podnikatelského areálu Vlčovice formou servisní organizace města Kopřivnice - první etapa.


Po Kopřivnici chodil falešný úředník radnice

K o p ř i v n i c e (dam) - Podvodník vydávající se za úředníka kopřivnického městského úřadu se začátkem minulého týdne snažil pod záminkou provádění ankety vniknout do bytu několika občanů. Policisté varují, že pouštět si podobné lidi do bytu je nebezpečné, většinou je totiž pravým důvodem jejich počínání kriminální činnost.

„Tito lidé páchají širokou škálu trestných činů. Buďto neoprávněně vybírají nějaké poplatky, nebo se pod záminkou dostanou do bytu a ukradnou cenné věci či hotovost. Někteří také vytipovávají byty, které se posléze stanou terčem vloupání,“ řekl šéf místního obvodního oddělení Policie ČR Josef Jeřábek.

Tentokrát se podvodník pohyboval na ulici Obránců míru. „V úterý zazvonil u dveří vysoký muž ve věku mezi pětatřiceti až čtyřiceti roky. Měl tmavé vlasy, šedou bundu a diplomatický kufřík,“ popsala podezřelého ’úředníka’ nájemnice jednoho z bytů, které navštívil. Podvodník se neprokazoval žádným průkazem a neřekl ani své jméno. Tvrdil pouze, že je úředník městského úřadu a provádí anketu mezi nájemníky bytů. Těch se měl vyptávat na to, zda jsou vlastníky bytů, které obývají, jestli uvažují o jejich koupi, zda mají stavební spoření a podobně.

Bytové oddělení radnice však žádný průzkum nepořádá a podle jeho vedoucího Igora Kocurka se zatím s podobným případem ani nesetkali.

Relativně nedávno byl zaznamenán podobný případ. Tehdy se podvodník vydával za technika kabelové televize. Tvrdil, že byt, který navštívil, bude bezplatně připojen do kabelové sítě, a tímto způsobem se dostával hlavně do bytů starších lidí. Jelikož bylo ještě tentýž den uveřejněno varování, podvodník se již znovu neobjevil.


Někteří tatrováci mohou déle spát, přesto se jim to nelíbí

K o p ř i v n i c e (dam) - Od pondělí nastupuje zhruba patnáct set zaměstnanců Tatry a jejich dceřiných společností do práce v osm a domu odchází ve čtyři hodiny odpoledne. Vedení podniku si od změny pracovního režimu slibuje další úspory.

Posun pracovní doby se podle informací z automobilky týká pouze lidí pracujících v administrativě a obslužných činnostech, jejichž práce není bezprostředně vázána na směnný provoz výroby.

Efekty opatření, které má zatím neurčitou dobu platnosti, budou vyhodnoceny na konci měsíce dubna. Energetici Tatry by však podle informací Kopřivnických novin měli úspory vyhodnocovat denně.

Změna pracovní doby má pomoci snížit náklady na energie zejména na elektřinu, za kterou Tatra ročně zaplatí zhruba půl miliardy. Podle sdělení tiskové mluvčí automobilky Evy Kijonkové. Od ledna navíc o 15 až 17 procent vzrostly ceny elektrické energie v závislosti na jejím skutečném využití a zde vidí Tatra možnost dalších úspor v rámci programu svého ozdravení. „Obecně lze říci, že jeden den stojí skupinu TATRA řádově půl milionu korun jen za elektřinu. To je podle názoru vedení automobilky prostor, v  němž lze dospět k nižším výdajům,“ uvedla Kijonková. Prostým posunem pracovní doby a vyloučením masivního nájezdu firmy v  nejdražším časovém pásmu lze prý uspořit ročně 4,6 milionu korun. „Další efekty vyplynou z ’cyklických směn’. Díky nim se celá skupina dostává i k  absolutní úspoře nákladů za energie,“ pokračuje ve výčtu výhod změny pracovní doby Kijonková. Po sečtení všech výhod mají roční úspory dosáhnout výše deset až dvanáct milionů korun, což je vzhledem k velikosti Tatry zanedbatelná částka.

Jako další pozitivum změn pracovní doby vedení Tatry prezentuje změnu firemní kultury, která se v  předstihu přiblíží západoevropskému standardu, samotní tatrováci však většinou z toho, že mohou déle spát, příliš nadšení nejsou.


Místní komunikace jsou v pořádku, státní jsou na tom hůře

Zaměstnanci firmy Slumeko opravují díry,
které na místních komunikacích
zanechala pomalu končící zima.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba dvě tuny výspravkové směsi v průběhu minulého týdne zalepily díry na místních komunikacích v Kopřivnici.

Podle Vladimíra Pustky, pracovníka firmy Slumeko, s. r. o., který má údržbu silnic na starosti, je stav kopřivnických komunikací po zimě relativně dobrý.

Podstatně horší je situace na některých státních komunikacích, což pocítili sami řidiči. Když zmizel sníh, objevila se zejména na ulicích Záhumenní a Nádražní poškození, která mohou bez problému zdolat jen terénní vozy. Podle odborníků by bylo třeba vyměnit celý svrchní koberec vozovky a její správce již byl na neutěšený stav silnice upozorněn dopisem.








Maškarní ples Dětského centra probíhal v Kopřivnici i na ranči

Svěřenci Dětského centra ve vlastnoručně vyrobených maskách soutěží na maškarním reji, který pro ně byl připraven na ranči Hermelín nedaleko Nového Jičína.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - V tomto období probíhají dětské maškarní plesy v různých organizacích, kroužcích i školách. Ani Dětské centrum v Kopřivnici není výjimkou. I když tady by se dala jedna zvláštnost vysledovat, protože jejich maškarní ples probíhal hned na dvou místech - v prostorách Dětského centra a na ranči Hermelín.

Vlastnoručně vyrobené masky i s čepičkami ozvláštnily atmosféru jízdárny, kde svěřenci jezdili na koních a ponících. Kdo se právě nepohupoval v sedle, absolvoval chůzi zručnosti, shazoval kuželky nebo se účastnil dalších her, které pro ně pracovnice center z Kopřivnice a Nového Jičína připravily. „Obdobná setkání pořádám zhruba čtyřikrát do roka hlavně kvůli tomu, aby se děti z obou center měly kde sejít a zasoutěžit si mezi sebou,“ odůvodnil pořádání karnevalu majitel ranče Miroslav Vaníček. „Děti ke mně pravidelně jezdí i na hypoterapii, ale Kopřivnice má teď k vůli financím trochu výpadek. A na těch dětech je to hned poznat v přístupu ke koním. Je na nich zkrátka vidět ostych. A přitom jim pohyb na koni pomáhá nejen při rozvoji fyzickém, ale hlavně psychickém“ dodává Vaníček.

„Nebýt zapálených lidí, jakým je majitel ranče, nemohli bychom si takovou akci za naší současné ekonomické situace vůbec dovolit,“ svěřila se ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková, „jenom škoda, že se akce z kapacitních důvodů nemohly zúčastnit všechny děti.“ Ale ani ty, které slavily v centru, nepřišly zkrátka.

Ilona Hoffmannová







© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35