Zprávy z města a okolí

Sponzorské dary lékaři v Kopřivnici odmítají

K o p ř i v n i c e (ili) - Česká lékařská komora vydala upozornění pro pacienty ’Pomozte svému lékaři, pomáháte především sobě’, v kterém žádá o pochopení a pomoc. Tu si představuje v podobě případného sponzorského daru, který nesmí být vázán na konkrétní lékařskou službu, ale je příspěvkem na chod, rozvoj a udržení zdravotnického zařízení. Navrhuje výši daru minimálně 100 Kč při jednorázové návštěvě a 50 Kč při každé další kontrole.

Přestože se situace ve zdravotnictví už dávno dostala za pomyslnou hranici přípustnosti, naprosto všichni lékaři, se kterými jsem hovořila, s výzvou České lékařské komory nesouhlasí.

„Tato záležitost na poliklinice vůbec nefunguje. Já jsem kategorický odpůrce vybírání peněz od pacientů, protože podle mého názoru to je nezákonný postup a neslučuje se s lékařským stavem,“ netajil se s odmítavým stanoviskem ředitel soukromé polikliniky v Kopřivnici Rudolf Babinec.

„Ročně České lékařské komoře platím členský příspěvek ve výši 1 700 korun na její fungování. Zároveň pro své členy lékařská komora zajišťuje školení, informace, řídící činnost a podobně. Představovala bych si, že přijdou s podstatně lepším nápadem. Jejich návrh je značně ubohý a už vůbec si nedokážu v praxi představit, jak bych při každé návštěvě pacienta vypisovala darovací smlouvu,“ uvedla své stanovisko soukromá dětská lékařka Bronislava Vjaclovská. „Musela bych se propadnout hanbou,“ přidává se její kolegyně Helena Konečná.

S vybíráním sponzorských darů nesouhlasil žádný z dotázaných lékařů, ale všichni se shodují na nutnosti urychleně řešit současný neúnosný stav. V této souvislosti mě napadá srovnání s leteckými dispečery, kteří před nedávnem nenastoupili do zaměstnání. Beze zbytku bylo přistoupeno na jejich požadavky, přestože státu navíc způsobili miliardové ztráty. To si ke své smůle naši lékaři dovolit nemohou. Už proto by se měli ze strany obyvatel těšit větší morální podpoře a pochopení.


Lidé sice zaplatí víc, ale mohou se koupat delší dobu

K o p ř i v n i c e (ili) - Z důvodu růstu provozních nákladů, zejména vstupních cen energií a vody, přistoupila od prosince minulého roku Správa sportovišť Kopřivnice k úpravě vstupného na krytý bazén.

„Ceny jsme zvyšovali pouze u vstupného dospělých z 25 na 30 Kč a zároveň došlo k prodloužení návštěvní doby z dvou na dvě a půl hodiny. Souvisí to i s uvedením do provozu parní lázně tak, aby návštěvníci mohli kombinovat páru s bazénem,“ zdůvodnil úpravu vstupného ředitel správy sportovišť Milan Gilar. Současná cena permanentky na krytý bazén je 250 Kč, ale její skutečná hodnota 320 korun.


Problematika nezaměstnanosti bude téma diskuzního fóra

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci 30 dnů pro neziskový sektor pořádá v únoru Sdružení žen samoživitelek, jejich děti a mládež v Kopřivnici diskuzní fórum na aktuální téma Problematika zaměstnanosti. V rámci besedy budou na otázky veřejnosti odpovídat vedoucí představitelé ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva pro místní rozvoj a další odborníci například z úřadu práce, odboru regionálního rozvoje, Centra podnikání a rozvoje a další.

Na jedné straně obdivuhodná na druhé zarážející je skutečnost, že s akcí takového rozsahu přichází právě nezisková nevládní organizace. „Mám pocit, že se poslední dobou o nezaměstnanosti jenom mluví. Všichni mají plnou pusu velkých projektů, ale jejich realizace je v nedohlednu. Chtěla bych, aby ti, kteří mají co k danému problému říct, veřejně před občany vystoupili,“ odpověděla předsedkyně Sdružení žen samoživitelek Alžběta Marinová na otázku, co ji vedlo k zorganizování diskuzního fóra. Beseda na téma Problematika zaměstnanosti se uskuteční v úterý 15. února v 15 hodin v anexu Městského úřadu v Kopřivnici.


Provoz rozhledny na Bílé hoře bude asi zajišťovat kabelovka

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že vysílač s rozhlednou na Bílé hoře by měl být do zkušebního provozu uveden začátkem dubna, první návštěvníci si budou moci vyhlídku dopřát až v prvních květnových dnech.

Provozovatelem vyhlídkové části věže bude po uzavření příslušných smluv místní kabelová televize. „Zaměstnanec kabelové televize bude zajišťovat prodej lístků a občerstvení. Jeho starostí bude rovněž zajištění bezpečnosti návštěvníků rozhledny,“ řekl starosta Jiří Tichánek. Provozní doba nové dominanty Kopřivnice bude pravděpodobně shodná s otvírací dobou na hradech a zámcích, to znamená, že ji bude možné navštívit zhruba od dubna do poloviny října. „Nyní se snažíme sehnat provozní řád z jiné rozhledny, abychom nemuseli vymýšlet něco, co už jinde dávno funguje a osvědčilo se,“ uvedl Tichánek. Podle jeho slov již také existují návrhy smluv o pronájmu vyhlídkové části věže a umístění technologií pro šíření kabelové televize vzduchem. To, kolik město majitelům věže, kterými jsou společnosti Eurotel a Radiomobil, za pronájem zaplatí, není ještě jisté a je to otázkou dalších jednání. V současnosti se řeší také systém provozování komunikace vedoucí k vysílači, ten bude asi obdobný jako u cesty na lyžařskou chatu.


Bezhotovostní platba SIPO má dva termíny

K o p ř i v n i c e (ili) - Při lednovém rozpisu bezhotovostní platby byli klienti upozorněni Českou poštou, s. p., na skutečnost, že plátci, kteří uhrazují SIPO bezhotovostním převodem ze sporožirového účtu u České spořitelny, a. s., mezi 18. a 20. dnem v měsíci, bude spořitelna provádět opakované inkaso plateb SIPO u účtů, ze kterých nebylo v původním termínu inkaso provedeno.

Jak uvedl tiskový mluvčí České spořitelny Martin Maňák na opakovaném inkasu se domluvily obě strany, aby tak usnadnily platbu klientům, kteří neměli na účtě v prvním termínu dostatečnou finanční hotovost.


K zápisům přišly více jak čtyři stovky dětí

K o p ř i v n i c e (hod) - Rodiče se svými ratolestmi, které by měly nastoupit v září do prvních tříd, šli minulý týden v pátek, v Kopřivnici i v sobotu k zápisům.

Celkem jich přišlo k zápisům 413, a to včetně dětí, které měly vloni odklad. Nejvíce dětí přišlo k zápisům do školy Emila Zátopka - 96. Do ZŠ E. Horákové a 17. listopadu přišlo shodně po 82 dětí, do ZŠ Alšovy 63, do ZŠ - náměstí 33, ZŠ sv. Zdislavy 29, ZŠ Lubina 15 a ZŠ Mniší 13 dětí.


Tatra změní zaměstnancům pracovní dobu, aby ušetřila

K o p ř i v n i c e (dam) - O posunu pracovní doby uvažují vrcholní manažeři automobilky Tatra. Tímto krokem může firma podle své mluvčí Evy Kijonkové ušetřit zhruba deset až jedenáct milionů korun ročně.

Podle Kijonkové zatím ještě v době uzávěrky tohoto čísla nebyla učiněna dohoda, jak by měla nová pracovní doba v Tatře vypadat. „Záleží to na tom, jak se dohodnou energetici, finančníci a personalisté. Já zatím nemohu říci, jestli se dohodnou na čase od 8 do 17 s hodinovou pauzou na oběd nebo na něčem jiném,“ uvedla. Začátkem týdne také ještě nebyl znám ani předběžný termín uvedení nové pracovní doby do praxe. Mezi zaměstnanci se však již hovořilo o začátku příštího týdne jako možné době zavedení změn, které se mezi tatrováky netěší příliš velké popularitě.

Možnosti úspor změnou pracovní doby umožňují dohodnuté odběrové křivky. Změna pracovní doby by umožnila snížit odběr elektřiny v době špičky.


Zrušení známek ve školách moc lidí nepodporuje

K o p ř i v n i c e (ili) - Dali byste přednost slovnímu hodnocení na vysvědčení před klasickými známkami?

Petra (39 let, SŠ) - Kolem vysvědčení a známkování se dělá zbytečný humbuk. Problém nevidím ve způsobu klasifikace, jako spíše v přístupu rodičů a pedagogů.

Arnošt (52 let, SŠ) - Známky beru spíš jako ohodnocení učitele, do jaké míry dokáže žáky pro svůj obor získat než měřítko schopnosti žáků..

Jana (26 let, OU) - Už je mi to jedno, jsem ze školy venku, ale nedovedu si představit, že by dcera v první třídě místo velké jedničky měla nějaké povídání.

Barbora (37 let, SŠ) - Zažila jsem slovní hodnocení u mladší dcery v nižším ročníku a nebyla jsem spokojena - stále byla hodnocena velmi pochvalně a při přechodu na normální známkování měla dvojky i trojky. A to byl problém celé třídy.

Dalibor (42 let, VŠ) - Je celkem jedno, jakou formu klasifikace má, ale i slovní vyjádření by mělo být zřetelné.

Ivoš (16 let, studující OU) - Já bych vysvědčení zrušil úplně. Na závěr školy bych vydal jenom osvědčení absolvoval/neabsolvoval. Koho kdy bude v zaměstnání zajímat, jakou známku jsem měl v druhém ročníku na pololetí ze základů společenských věd?

Josef (43 let, OU) - Známky na vysvědčení už beru jako tradici. Nebráním se novotám, ale v tomto případě postrádám logické opodstatnění.


Stíny

31. 1. oznámeno odcizení dvou jízdních kol ze společné sklepní místnosti na ul. Pionýrské. Téhož dne došlo k vloupání a odcizení autorádia z mot. vozidla zn. Peugeot odstaveného na ul. Husově u krytého bazénu

1. 2. započato šetření ve věci vloupání do objektu fy Ames na ul. Panské, kde se pachatel zmocnil hliníkového žebříku, vrtačky a páskovačky

2. 2. v dopoledních hodinách byli hlídkou MP kontrolováni občané romské národnosti, kteří obtěžovali nájemníky bytů na ulici Obr. míru a nabízeli jim kuchyňské nádobí. Protože dotyční neměli u sebe jakýkoliv dokument o nabízeném zboží, ani průkazy totožnosti, byli předvedeni na OO P ČR k dalšímu šetření

3. 2. oznámeno vloupání do garáže u rodinného domu ve Vlčovicích a odcizení jízdních kol a rybářských potřeb

4. 2. došlo k vloupání na zimní stadion. Zde pachatel postupně násilně vnikl do vrátnice, brusírny a bufetu, kde se zmocnil finanční hotovosti a cigaret. Dále téhož dne bylo přijato oznámení, že v prodejně Sport systém na ul. Záhumenní došlo za provozu ke krádeži dvou sportovních bund

5. 2. kolem poledne bylo přijato na služebně městské policie telefonické oznámení, že u KDK leží v kaluži muž. Na místo vyjela hlídka městské policie, kde společně s přivolaným lékařem konstatovali, že se jedná o známou firmu, dotyčný je v silně podnapilém stavu, není schopen chůze ani řeči. Po prohlédnutí lékařem byl muž odvezen do místa svého bydliště. Celá záležitost bude projednána na služebně městské policie


Starý mlýn ve Vlčovicích bude zachován pro budoucnost

Zařízení mlýnice působí natolik zachovalým dojmem, že se zde určitě brzy začne s mletím.
Foto: Archiv

V l č o v i c e - Každý mlýn stejně jako člověk má svůj vlastní osud. Ty mlýnské osudy jsou navíc těsně spjaty s osudy mlynářů. Výjimkou není ani mlýn ve Vlčovicích.

Poměrně rozsáhlá stavba by náhodného chodce při pohledu z cesty příliš nezaujala. Ale stačí se dostat do jeho blízkosti a už nevíte, na co se dívat nejdříve. Ohromné mlýnské kolo, vodní náhon a co teprve ve mlýnici! Nasýpací koš, vřeteno, mlýnské kameny, hasačert, moučné truhly - a to jmenuji jenom pomyslnou špičku ledovce, která je uvnitř mlýna k vidění.

Ty tam jsou představy o starých mlýnech v pohádkách obývanými čerty. Kolem dokola všude pedantský pořádek a čistota, stroje působí neopotřebovaným dojmem, jen začít s mletím.

A tomu spícímu království vládne mlynář František Kubala. Svérázný a obdivuhodný člověk s postavou vesnického siláka, kterého nepoznamenaly ani nelehké životní osudy, ani osmý křížek.

A když pak sedíte ve vyhřáté kuchyni a posloucháte Kubalovo vyprávění, u kamen se vyhřívá jeho šest koček a za okny řádí sněhová chumelenice, opravdu si připadáte jako naprosto v jiném světě.

Jak dobře František Kubala vypadá, tak obdivuhodně mu slouží paměť. Vzpomene si na jméno každého úředníka, se kterým za posledních šedesát let jednal. Ne vždy to však byla jednání příjemná.

Pan Kubala se řemeslu vyučil v Kylešovicích u Opavy. Těsně po válce se s rodiči pustil do rozsáhlé přestavby mlýna, aby už v šestačtyřicátém roce mohli začít mlít pro drobné soukromníky a obchodníky. Po znárodnění zůstal mlýn národní správou dlouho opomíjený, protože rekonstrukcí na něm zůstalo přes sto tisíc korun dluhů.

Ale i na něj nakonec 15. června 1950 došlo. Pak se ve mlýně, už v národním podniku, mlelo dál. Paradoxně víc než před znárodněním. V té době se totiž přestavoval mlýn ve Svinově, a tak se do Vlčovic dováželo měsíčně na semletí až šest vagonů pšenice. Později z mlýna udělali okresní míchárnu.

Mezi tím si František Kubala musel splnit vojenskou povinnost, ale jako syn ’vesnického boháče’ byl odvelen k PTP. Po devíti měsících služby chtěli vojáci Kubalu propustit, ale tehdejší vedení obce prohlásilo, že tato doba je na přeškolení málo.

„Nakonec jsem se vrátil až za pětadvacet měsíců a čtrnáct dní,“ vypočítává František Kubala každý den nelehké služby v armádě, na kterou dodnes nerad vzpomíná.

Celé období po znárodnění je pro Františka Kubalu ve znamení těžké práce. Pracoval v Tatře, navíc vypomáhal s mletím v Novém Jičíně a doma musel zastat vlastní hospodářství. Svým pracovním vytížením taky vysvětluje skutečnost, že se nikdy neoženil.

Když se v pětašedesátém roce skončilo s mícháním, nebyl o vlčovický mlýn zájem. Byl nabídnut za půl procenta skutečné ceny tehdejšímu jednotnému zemědělskému družstvu, které o koupi neprojevilo zájem. O to víc se ale snažil František Kubala, když se tuto informaci dozvěděl. Na okrese pak obešel všechny úředníky s tím, že oněch 37 tisíc zaplatí sám, aby mlýn dostal zpět. A došlo opravdu k nevídané skutečnosti - při porovnávání právních podkladů byl na okrese ujištěn, že mlýn mu nemůže být prodán, protože mu stále patří! Ale i přes nesporné fakta se celá záležitost táhla nesmírně dlouho. „Bez půl roku jsme mlýnu ’pane’ neříkali pětadvacet roků,“ povzdechne si František Kubala.

Po sametové revoluci sice už mlynář nemusel čekat, až se mu v restituci majetek vrátí, ale na různé podnikatele musel být opatrný. Jeden si z mlýna chtěl udělat skladiště, další stolařskou dílnu...

„Teď už jenom trochu popíchnu svoje příbuzné, dáme mlýnek do pořádku a melem! Ať se mi lehčeji umírá,“ komentuje další osud mlýna Kubala a dodává „stroje potřebují ještě pořádně vyčistit, to musí být všechno a la tuti.“

Téměř v každé obci či městě se ještě dodnes najde nějaký vodní mlýn, ale ne každý má štěstí na svého majitele. Dědictví předků by mělo zůstat zachováno. A osoba Františka Kubaly dává vlčovickému mlýnu záruku, že ke zprovoznění určitě brzy dojde přesto, že bude zapotřebí přece jenom nějakého úsilí, možná i námahy více osob a nemalých finančních prostředků.

Ilona Hoffmannová


Vyšel nový katalog ’To nejzajímavější z Beskyd a Valašska’

K o p ř i v n i c e (hod) - První ucelený turistický katalog Beskyd a Valašska pod názvem To nejzajímavější z Beskyd a Valašska vydala regionální agentura cestovního ruchu Beskydy - Valašsko za finanční podpory České centrály cestovního ruchu ČR.

Katalog je rozčleněn do dvou částí, první obsahuje informace o zajímavých městech a obcích regionu, nabídku turistických, cykloturistických, mototuristických a lyžařských tras. Dále katalog obsahuje vybraná sportovní a kulturní zařízení, nabídku ubytování a další. Jako doplňková dvoubarevná část, která je všitá uprostřed katalogu, obsahuje základní turistické informace o všech městech a obcích regionu okresů Vsetín, Nový Jičín, Frýdek-Místek a Zlín. Publikace rovněž zahrnuje seznam lyžařských areálů a vleků, vybraná ubytovací a gastronomická zařízení.

Regionální agentura cestovního ruchu Beskydy - Valašsko v současnosti připravuje vydání katalogu v anglické a německé mutaci.


Počet trestných činů spáchaných ve městě výrazně klesl

K o p ř i v n i c e - Výrazně nižší nápad trestné činnosti než v roce 1998 zaznamenali v loňském roce policisté kopřivnického obvodu. Pokles z 930 trestných činů předloni na 763 v roce 1999 je dokonce největším poklesem v okrese.

S objasňováním trestné činnosti je to již podstatně horší. Zatímco celookresní průměry objasněnosti deliktů se pohybují kolem padesáti procent, kopřivnickým policistům se podařilo objasnit tři sta třicet případů, což představuje zhruba čtyřicet tříprocentní úspěšnost a zhruba kopíruje loňské statistické výsledky.

„Myslím si, že naše loňské výsledky jsou vysoce pozitivní, i když je pravda, že v oblasti objasněnosti máme ještě co dohánět,“ zhodnotil práci svých podřízených vedoucí obvodního oddělení Policie České republiky Kopřivnice major Josef Jeřábek.

„Pozitivní také je, že nám již několik let za sebou klesá podíl majetkové trestné činnosti na celkovém nápadu,“ nechal se slyšet šéf zdejšího policejního obvodu. I tak však majetkové delikty mezi ostatními prohřešky dominují. Celkem vloni policisté vyšetřovali pět set dvacet pět majetkových trestných činů.

Mezi zloději se kromě prostých krádeží největší oblibě zřejmě těší relativně snadné krádeže věcí ze zaparkovaných automobilů. Nejčastějším terčem jejich útoků jsou samozřejmě autorádia, ale i zapomenuté mobilní telefony či kufříky. Takových případů vloni policisté zaznamenali 122.

Druhé místo mezi krádežemi zaujímají vloupání do sklepů. Ty byly nezvanými hosty navštíveny v pětapadesáti případech. Třetí místo na pomyslné zlodějské hitparádě si drží krádeže jízdních kol. Za uplynulý rok nechtěně změnilo majitele dvaačtyřicet kol. Stejný osud potkal také třiatřicet automobilů. Do bytů se zloději vloupali jen v sedmadvaceti případech, což je obrovský pokles oproti loňskému roku, kdy bylo vykradeno šedesát sedm kopřivnických bytů.

„K tomuto markantnímu snížení došlo, protože se nám podařilo zadržet skupinu několika pachatelů, kteří se specializovali právě na vloupačky,“ vysvětlil pokles Jeřábek.

Podle policejních statistik začalo k významnému poklesu nápadu trestné činnosti docházet od druhého čtvrtletí loňského roku, kdy se podařilo zadržet několik osob, které měly na svědomí velké množství trestné činnosti.

Ke snížení nápadu přispělo prý také zvládnutí několika velkých akcí. Například uplynulý ročník Barumky na tatrováckém polygonu se obešel bez incidentů.

„Předloni jsme za ten víkend museli řešit několik desítek vloupání do aut, a to dokáže konečnými statistickými čísly pořádně zamíchat,“ tvrdí Jeřábek.

Velmi uspokojivým dojmem působí pokles trestných činů spáchaných mladistvými. Takových případů vloni policisté zaznamenali třiadvacet, což je o víc jak pětačtyřicet procent méně než v roce 1998. Velitel obvodního oddělení však varuje před přílišným optimismem. „Nemůžeme říci, že by páchali méně nekalostí, možná jsme jich jen méně chytili. Podíl mladistvých na páchání trestné činnosti je obecně velmi vysoký, zejména vloupání do aut jsou doménou nezletilců. Myslím, že přesto, co tvrdí statistika, je podíl mladistvých na páchání nepravostí zhruba stejný jako vloni,“ řekl Jeřábek.

Velký podíl na nápadu trestné činnosti mají stále také organizované bandy z větších měst. Jejich nájezdy jsou těžko předpokládatelné a šance na jejich dopadení je prý téměř nulová.

Přesto, že násilné trestné činy netvoří ani desetinu celkového nápadu, jejich počet v loňském roce mírně stoupl. Nejzávažnějším zločinem tohoto druhu byl již vyšetřený pokus o vraždu taxikáře.

Díky významnému poklesu nápadu trestné činnosti se významným způsobem neprojevil ani nedostatek mužů v uniformě, který místní policejní obvod sužuje již několik let.

„Díky snížení počtu kriminálních činů je nynější personální stav uspokojivý. Snesli bychom sice ještě malé posílení, ale nedostatek lidí už není naším prvořadým problémem,“ potvrdil major Jeřábek s tím, že veškeré činnosti policie včetně dostatečné hlídkové činnosti, jsou ve městě zajištěny. Na funkčnosti policejních složek ve městě se negativně nepodepsal ani nedostatek financí, o kterém média informovala na podzim loňského roku. Nedostatek peněz prý nebyl kritický a vyžádal si jen dílčí úsporná opatření. Naopak podle Jeřábkových slov mělo šetření i pozitivní vliv.

„Díky tomu, že jsme byli nuceni šetřit pohonné hmoty, dostalo se ve dne do ulic více pěších hlídek a myslím si, že i to mohlo svou měrou přispět ke snížení kriminality ve městě,“ uzavřel Jeřábek.

David Macháček

Vývoj trestné činnosti v obvodu Kopřivnice (včetně okolí - Štramberka a Ženklavy)

Druh trestné činnosti

1995

1996

1997

1998

1999

změna v %

Nápad trestné činnosti

953

887

886

930

763

-18

Násilná trestná činnost

76

74

77

54

56

3,7

Loupež

11

13

10

5

6

20

Úmyslné ublížení na zdraví

34

33

29

27

23

-14,8

Mravnostní trestné činy

9

7

11

6

6

0

Znásilnění

1

3

3

2

1

-50

Pohlavní zneužívání celkem

4

2

8

3

3

0

Majetková trestná činnost

764

685

642

691

525

-24

Krádeže vloupáním

315

268

205

293

192

-34,5

311 - 323 (pol. statistiky kriminality č. 1)*

72

54

38

61

43

-29,5

Vloupání do bytů

37

45

28

67

27

-59,7

Vloupání do chat

38

8

2

3

4

33,3

Vloupání do ostatních objektů/sklepů

141

155/ 82

132/69

156/57

113/55

-3,5

Krádeže prosté

398

371

392

336

294

-12,5

Kapesní krádeže

0

8

15

6

10

66,6

Krádeže motorových vozidel celkem

72

52

53

41

33

-19,5

Krádeže věcí z automobilů

145

144

127

107

122

14

Krádeže jízdních kol

68

58

48

47

42

-10,6

Krádeže v jiných objektech

74

73

85

76

46

-39,5

Počet stíhaných a vyšetřovan. osob celkem

286

264

333

383

304

-20,6

Recidivisté

89

79

81

132

101

-23,5

Stat. významné skupiny (Romové, sekty, ...)

34

33

35

30

36

20

Děti

32

8

13

19

20

5,3

Mladiství

44

29

66

42

23

-45,2

Objasněno trestných činů

341

327

362

407

330

-18,9

Změny v procentech = porovnání roku 1998 vůči roku 1997.
* Ostatní typy vloupání - policejní kódy
Tabulka: Zdroj obvodní oddělení Policie ČR v Kopřivnici


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35