Titulní strana

Tatra propustí dalších čtyři sta lidí, první půjdou v květnu

K o p ř i v n i c e (dam) - Další čtyři stovky tatrováků opustí letos své místo v kopřivnické automobilce a počet zaměstnanců by se měl ke konci roku ustálit na necelých dvou a půl tisících lidí. Podle informací, které Tatra zveřejnila minulé úterý, by mezi propuštěnými mělo být jen minimum dělníků.

Propouštěni by měli být hlavně lidé z administrativy z obslužných činností. „Dvě třetiny z počtu letos uvolňovaných zaměstnanců budou z kategorie technicko-hospodářských pracovníků, pouze třetina se bude dotýkat dělnických profesí, a to převážně kategorie režijních dělníků,“ informovala tisková mluvčí tatrovky Eva Kijonková s tím, že dělníků ve výrobě se snížení bude dotýkat minimálně.

Propouštění by podle informací odborářů mělo probíhat ve třech etapách. „Prvních sto dvacet zaměstnanců by mělo firmu opustit k jednatřicátému květnu. Počty propouštěných v dalších dvou etapách zatím ještě neznáme, to je otázka dalších jednání,“ uvedl místopředseda tatrovácké odborové organizace Kovo Pavel Baroň.

Čtyři sta propuštěných však ještě není konečný počet lidí, kteří letos v Tatře přijdou o místo. Kromě mateřské Tatry, a. s., se další lidi chystají propustit i ve všech jedenácti dceřiných společnostech automobilky.

Propouštění je nejen pokračováním strukturálních změn vedoucích k ozdravení firmy ještě před vstupem strategického partnera, ale i důsledkem snížení plánovaného počtu vyrobených vozidel na zhruba 1 700 nákladních automobilů. „Vedení podniku počítá s výrazným růstem produktivity práce, tržbami a výnosy přesahujícími čtyři a půl miliardy korun, pozitivním provozním hospodářským výsledkem a celkovým zvýšením finanční stability firmy,“ tvrdí Kijonková. Kromě personálního zeštíhlení, které je nejpalčivější změnou, letos Tatru čeká pokračování v úsporách energií a uvolňování neefektivně využívaných hal.


Zástupci automobilky jednali na radnici

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek se setkali zástupci a. s. Tatra s vedením radnice, aby si vyjasnili situaci ve městě a sdělili si problémy, které je v současnosti tíží.

Setkání se zúčastnili za město starosta Jiří Tichánek, členové městské rady Josef Pavelka a Pavel Altrichter, tajemník Josef Jiřík a vedoucí rozvoje města Milan Šmíd, za Tatru to byl personální ředitel Rudolf Truchlý, Ladislav Mikulík vedoucí odboru správy majetku a investic.

„Jednali jsme o staré části závodu a dověděli jsme se, že objekty číslo 110 až 143 budou prodány firmě Fastav Vsetín a že 25. ledna byla podepsána smlouva o budoucí smlouvě mezi Fastavem a Tatrou, s kterou představenstvo firmy souhlasilo a 30. září dojde k podepsání definitivní smlouvy. Podle vyjádření Fastavu, tato nabízí pozemek německé firmě Kaufland, a. s., pro vybudování obchodního centra,“ sdělil starosta Tichánek. Na jednání byl vysloven požadavek Tatry o zvýšení příspěvku, který město poskytuje na požární jednotku Tatry, a to o dva miliony korun. Město platilo milion korun, o zvýšení se bude teprve jednat. „V této chvíli zvažujeme výhodnost či nevýhodnost a budeme se tím zabývat,“ uzavřel Jiří Tichánek.


Auto stojící na cestě bez značky se stává vrakem

Na tomto parkovišti na ulici Ke Koryčce stojí hned tři automobily bez poznávacích značek. Jejich majitelé riskují, že auta skončí ve šrotu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Problémem nejen pro Kopřivnici, ale i všechna větší města v republice, jsou automobily bez státních poznávacích značek, které stojí už tak na přeplněných parkovištích a okrajích cest.

Jejich majitelé využili možnosti úschovy SPZ svých aut na dopravním inspektorátu s tím, aby nemuseli platit povinné ručení. Jenže podle zákona a stanoviska policejního prezídia Policie ČR motoristé nesmí nechat stát vozidlo, jehož majitel nemá zaplaceno povinné ručení, na komunikacích, tedy i na parkovištích. Proto motoristům je doporučováno, aby parkovali auta na svých pozemcích nebo v garážích. Podle zákona o pozemních komunikacích je vozidlo bez státní poznávací značky považováno za vrak a podle toho s ním musí být naloženo.

„V Kopřivnici strážníci městské policie monitorují minimálně jednou týdně své rajony a zapisují odstavená vozidla bez SPZ a vraky,“ řekl velitel městské policie Jan Müller. Souhrnné hlášení pak putuje do Slumeka, s. r. o., které je správcem komunikací a má na starosti odklízení vraků. Zde se upraví evidence vraků a vozidel bez SPZ. Poté strážníci městské policie vylepí na vozidla nálepku, na které je napsáno, do kdy musí majitel vrak odstranit z komunikace. Pokud tak neučiní, vozidlo Slumeko zlikviduje. „Vraky i auta bez SPZ, kterým uplyne dvouměsíční lhůta, jsou předány k likvidaci specializovaným firmám. Máme smluvně dohodnutou odbornou a ekologicky vyhovující likvidaci v ŽDB, a. s., Bohumín, kde se platí za zneškodnění podle typu vozu a hmotnosti od 1 300 do 2 tisíc korun. Samozřejmě k tomu je nutno přičíst náklady za dopravu,“ řekl Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, s. r. o., jenž má na starosti správu komunikací a dopravní značení. Náklady na likvidaci vraků platí město z rozpočtu a za celou dobu, co se likvidují vraky, se žádný vlastník nepřihlásil, nebo se jej nepodařilo zjistit.

„Vůči svátečním řidičům, kteří využili možnosti odevzdat SPZ na dopravním inspektorátu, bude město postupovat tak, jako většina měst v republice. Bude postupovat tvrdě, protože zabírají neoprávněně veřejné prostranství, a měli by za to platit,“ řekl Rudolf Doubek, který má na městském úřadě na starosti dopravu a silniční hospodářství. Pokud by se uplatňoval sazebník, který vychází ze zabrané plochy a počtu dnů, pak by dotyčného občana vyšlo mnohem levněji zaplacení povinného ručení. V některých městech mají majitelé aut bez SPZ možnost odstavit svá vozidla na hlídaná parkoviště, kde jsou poplatky menší, než zmíněné poplatky za zábor veřejného prostranství. Navíc lze těžko u automobilu bez SPZ odhadnout, zda ještě někdy vyjede nebo zda se jej jeho majitel nezbavil. Auto, které stojí delší dobu na parkovišti, daleko rychleji stárne, stává se lákadlem pro poškození vandalskými útoky a jen obtížně jej někdo později zprovozní.

„Naše firma bude postupovat u vozidla bez SPZ tak, že je pro nás vozidlem technicky nezpůsobilým a proto vyzveme vlastníka k jeho odstranění. Pokud tak neučiní nebo písemně nedoloží, že má SPZ uloženy na dopravním inspektorátu, odstraníme jej jako další vraky. Ovšem ani v případě předložení velkého technického průkazu vozidla se zápisem o uložení SPZ to nebude mít vlastník jednoduché. Jednotlivé případy budeme předávat Policii ČR - vlastník může být postihován za nedovolené užívání místní komunikace. Současně poskytneme patřičné informace příslušnému silničnímu správnímu úřadu, který zahájí proti vlastníkovi správní řízení za nepovolené uložení věci na místní komunikaci,“ sdělil Pustka.


Příští pátek přijede do města předseda vlády Miloš Zeman

K o p ř i v n i c e (hod) - Na pozvání vedení města navštíví v pátek 18. února v odpoledních hodinách Kopřivnici předseda vlády Miloš Zeman.

Na programu jednání, které se bude odehrávat na radnici, mu bude představen projekt Podnikatelského areálu ve Vlčovicích, jehož realizace je v současnosti prioritou města. Dále se uskuteční setkání s dakaristou Karlem Lopraisem.

Na závěr návštěvy je naplánovaná beseda ve studiu Kabelové televize Kopřivnice na téma Současná vládní politika a ekonomická situace v našem státě a ostravském regionu. Beseda bude vysílána v přímém přenosu od 17.30 hodin a diváci budou mít možnost pokládat své dotazy telefonicky.


Už jsme doma přivezli po delší době do Nory rockovou muziku

Saxofonista teplické kapely Už jsme doma Jindřich Dolanský hraje na pátečním koncertě v krytu pod kulturním domem.
FOTO: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Návratem k rockovým kořenům klubu Nora bylo páteční vystoupení teplické kapely Už jsme doma. Koncert, který se uskutečnil v CO krytu pod kulturním domem, byl po delší odmlce návratem rockové alternativy na program místního klubu.

To, že poslední dobou na programu Nory dominovaly taneční akce, nebylo podle jejího šéfa a dramaturga v jedné osobě Víti Váni úmyslem. „Neznamená to, že bychom se měnili v taneční klub, na nejbližší dobu chystám několik rockových koncertů, prostě to jen tak vyšlo,“ tvrdí Váňa.

Po kvalitním rocku vyhladovělí návštěvníci Nory, kterých se v krytu sešlo zhruba sto šedesát dokázali vytvořit vynikající atmosféru, v níž ze sebe tepličtí muzikanti, kteří v červnu oslaví patnáct let trvání kapely, vydali maximum. Kromě starších písní, které si fanoušci zpívali spolu s kapelou, zazněly z pódia také skladby z posledního alba Uši.

Svou spokojenost s koncertem jeho účastníci vyjádřili dlouhotrvajícím potleskem a skandováním jména kapely, kterým ji vyprovokovali ke dvěma přídavkům.


Děti se do školy těší, mnozí rodiče by je však měli raději ještě doma

Jedna z účastnic pátečních zápisů si ze třídy odnáší odměnu za statečnost v podobě omalovánek. Také ona v září do školy nenastoupí, rodiče požádali o odročení docházky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - „Musel jsem vědět, na jaké ulici bydlím, jaké číslo má náš dům a jak se jmenuju,“ odpověděl na otázku, co se jej u zápisu ptali, malý Lukáš Kresta. Ten spolu s dalšími zhruba sto dvaceti předškoláky absolvoval minulý pátek zápis do první třídy na Základní škole 17. listopadu.

Poměrně dost velká část dětí však nešla k zápisu poprvé, nýbrž po jednoletém odročení začátku školní docházky vcházeli do připravených tříd, vědomi si toho, co je čeká. Podle ředitele školy Jiřího Stoška je žádost o odročení velmi běžným jevem a týká se zhruba dvaceti procent všech dětí, které přijdou k zápisu. „Rodiče již většinou přicházejí po lékařských a psychologických vyšetřeních s doporučením odložení nástupu do prvních tříd,“ uvedl Stoško. Pedagogové však varují: „Nic se nesmí přehánět.“ „Odročení, pokud je dítě opravdu zatím nezralé, je dobrá věc. Často však rodiče chtějí opozdit nástup do školy u dítěte, které to evidentně nepotřebuje, a to není dobré,“ tvrdí učitelka Božena Aujezdská. „Zhruba před dvěma roky jsme jako okres měli nejvíce odročení školní docházky v celé republice. Nyní už se situace uklidnila a počet odročení kopíruje celostátní průměr,“ tvrdí Stoško. Přesto, že stále dost rodičů chce svým dětem prodloužit předškolní věk, většina dětí, včetně těch, které půjdou do školy až napřesrok, na otázku učitelů, zda se do školy těší, odpovídala kladně.

David Macháček













© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35