Titulní strana

Na radnici jednali s dalším potencionálním investorem

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý proběhlo na radnici jednání s dalším zájemcem o Podnikatelský areál ve Vlčovicích.

„Kontaktoval nás další investor, jenž projevil zájem o naši průmyslovou zónu a který by zde chtěl postavit svou továrnu. Byli jsme informováni, že jde o americkou firmu, se sídlem v Detroitu a svou produkcí je zaměřena na výrobu doplňků do automobilů. Jejich hlavní výrobní náplní je výroba ochranných sítí, jež oddělují kabinu řidiče od dalšího prostoru, a dalších,“ řekl po jednání starosta Jiří Tichánek

„Mají zájem zde otevřít pobočku, která by mohla v první etapě vytvořit sto dvacet až sto třicet pracovních míst. V konečné fázi by mohlo být zaměstnáno až tisíc lidí. Upozornili nás, že jde především o práci pro ženy,“ dodal starosta Tichánek.

„Hovořili o tom, že hlavní pobočka firmy je v současné době v Mexiku. Ptali se na případné možnosti výuky španělštiny,“ konstatoval Jiří Tichánek.

Jednání se zúčastnili starosta Jiří Tichánek, místostarosta Alois Janek, Milan Šmíd, vedoucí odboru rozvoje města, Lenka Šimečková, ředitelka Centra podnikání a rozvoje a Václav Kovalský, rovněž z Centra podnikání a rozvoje, za investora byl přítomen Donal Moore a Petr Machacek, český zástupce této firmy. Tentokráte se jednalo bez zástupce CzechInvestu.

S prezentací i později s prohlídkou samotného areálu ve Vlčovicích byli zástupci investora spokojeni a velmi se jim líbil. Pozemek, který by firma potřebovala, se pohybuje v rozsahu asi čtyř hektarů. A jak již dříve bylo řečeno, v samotném podnikatelském areálu může být investorů i více.

„Pan Moore přislíbil, že se vyjádří do třiceti dnů. Samotní investoři totiž s výstavbou pobočky spěchají. Předpokládaný rozsah investic, který tato firma hodlá vložit do výstavby, se pohybuje kolem patnácti milionů amerických dolarů. Firma, jež zde jednala, má nabídky na vybudování závodu také v Polsku, Maďarsku a nějaké možnosti se zvažují i na Slovensku,“ uzavřel Jiří Tichánek.


Peněz na zimní údržbu cest bude asi dost

Posypový vůz určený k údržbě hlavních komunikací vysypal v průběhu ledna na kopřivnické silnice zhruba devadesát tun škváry.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pokud nebude letos zima příliš dlouhá, měli by kopřivničtí silničáři s prostředky určenými na zimní údržbu komunikací vystačit.

„Na letošní rok je asi stejné množství peněz jako vloni. Myslím, že i čerpání by mohlo být zhruba obdobné,“ řekl Karel Březina ředitel firmy Slumeko, s. r. o., zajišťující údržbu silnic ve městě s tím, že vloni za ni utratili něco málo přes milion šest set tisíc korun.

Ačkoliv finanční vyčíslení údržby silnic a chodníků v lednu zatím neexistuje, již nyní je možné říci, že na relativní zajištění bezpečnosti bylo za první měsíc roku na kopřivnické cesty vysypáno zhruba devadesát tun škváry, pět tun kamenné drti na chodníky, více jak třicet tun pilin a na zledovatělá místa bylo použito přibližně osm tun posypové soli.

Škvára, piliny a kamenná drť by měla z kopřivnických ulic začít mizet krátce po oblevě.

„V mandátní smlouvě s městem máme ustanovení, podle kterého musíme s úklidem posypu začít, když teplota stoupne nad pět stupňů celsia,“ uvedl Karel Březina.







Bez pomoci se místní azylový dům udrží jen měsíc

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnický azylový dům pro matku a dítě je i přes to, že se potýká s vážnými finančními problémy, posledním fungujícím zařízením tohoto druhu v republice.

Sesterský dům v Havířově již definitivně přestal existovat a pražský azylový dům z bývalé sítě Malina se přestěhoval do náhradních prostor a čeká, jestli se mu podaří sehnat peníze na provoz.

Místní azylový dům se může se svými současnými prostředky udržet při životě maximálně do konce února. Na lepší časy se začalo blýskat, když přišla zpráva, že žádost azylového domu o grant ministerstva práce a sociálních věcí uspěla a postoupila do druhého kola.

„Jako občanské sdružení můžeme žádat maximálně o sedmdesát procent provozních nákladů. Teď čekáme kolik procent nám ministerstvo poskytne,“ řekl ředitel azylového domu Jaromír Navrátil s tím, že rozhodnutí padne do poloviny února.

Náklady na roční provoz celého azylového domu jsou asi milion tři sta tisíc korun. Prostředky, které neposkytne ministerstvo, by měl podle Navrátilových slov vyrovnat ze svého rozpočtu novojičínský okresní úřad poměrnou částkou na jednoho občana okresu.

Od začátku února by provozování azylového domu pro matku a dítě v Kopřivnici měla od Sdružení azylových domů převzít nově vzniklá obecně prospěšná společnost SALUS.

Podle jejího zakladatele, kterým je Jaromír Navrátil, je již připravena smlouva o převedení veškerého majetku azylového domu včetně jeho účtů na nový subjekt.

Azylový dům již několik měsíců žije pouze ze sponzorských darů firem a soukromých osob. Jak tvrdí Navrátil tento způsob financování je dost nestabilní a neposkytuje jistotu, kterou klienti zařízení potřebují ze všeho nejvíc.


O víkendech se za jízdné v autobusech už nepřiplácí

K o p ř i v n i c e (hod) - Mnozí cestující, kteří dojíždějí do práce nebo do školy autobusem, už pocítili, že ČSAD Ostrava zdražilo jízdné. V této souvislosti jsme položili vedoucímu obchodní oblasti ČSAD Ostrava Zbyňku Julínkovi  otázku, o kolik se zvyšovalo jízdné.

„V průměru do vzdálenosti do 30 km se zvýšilo obyčejné jízdné o 16 procent, předplatní jízdenky na 10 jízd o 9 procent a pro 5 jízd o 14 procent, předplatné měsíční jízdenky o 9 procent. V okrese Nový Jičín byla specialita, že na přání okresního úřadu se o sobotách a nedělích využívalo maximálního možného stropu. V souvislosti se zvýšením jízdného od 23. ledna jsme zrušili toto navýšení,“ řekl Zbyněk Julínek.


Prvňáčci dostávali své první vysvědčení

Tito dva žáčci I. A třídy Základní školy sv. Zdislavy měli důvod k radosti ze svého úplně prvního vysvědčení.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v pátek dopoledne zažívali prvňáčci sváteční pocity, dostávali totiž své první vysvědčení. Ve většině případů to byla jedna velká jednička, která je pro ně velkým povzbuzením.

Podobné pocity budou zažívat za rok děti, jež nastoupí do prvních tříd v září. Zítra, tj. v pátek 4. a v sobotu 5. února probíhají na školách zápisy dětí, které do konce srpna dovrší šesti let a děti, které měly loni odklad.

Zápisy v ZŠ Lubina a Mniší se konají jen v pátek od 14 do 17 hodin. V Kopřivnici mají rodiče možnost si vybrat, protože zápisy probíhají dva dny, a to v pátek 4. února od 14 do 17 hodin a v sobotu 5. února od 9 do 11 hodin.







Hrátky na sněhu přitáhly minulou sobotu na Pustevny tisíce lidí

Bikeři to na Pustevnách měli hodně obtížné...
Foto: David Macháček

P u s t e v n y - Velký sněhový tobogán, závod netradičních vozidel, exhibice v rampouchovém lezení a akrobatickém lyžování, nebo třeba bludiště vyhloubené ve sněhových závějích čekalo na návštěvníka prvního ročníku polo-recesní a polo-sportovní akce Pustevenské sněhovánky.

Ty minulou sobotu, pro místní lidi v nejdosažitelnějším lyžařském areálu Beskyd, uspořádal spolek pro ochranu dobré nálady Brlinky. V zimním období tradiční fronta u lanovky z Ráztoky se ještě prodloužila, a tak nejen díky technickým problémům, ale i nestálému přílivu dalších lidí pozdrželi pořadatelé začátek programu zhruba na poledne. Nejprve bylo možné zhlédnout členy horské služby, jak zdolávají ledovou stěnu, o něco později pak závod netradičních vozidel, který byl však oproti přání pořadatelů jen velmi slabě obsazen.

Spousta dětí, ale i dospělých však holdovala spíš aktivním radovánkám na sněhu. Ve sněhovém bludišti, eskymáckém iglů, ale hlavně na tobogánu postaveném na sjezdovce pod Cyrilkou bylo neustále plno.

Na své si však přišli také lidé, kteří na místo sportovního vyžití fandí spíš umění. Ti mohli při práci sledovat hned čtyři profesionální sochaře, kteří z navezených kvádrů sněhu tvořili svá díla. Inspirováni profesionály pak mohli bílé chladivé formě vody sami vtisknout tvar.

Jednou z nejatraktivnějších podívaných celé akce byl rozhodně Otevřený závod horských kol ve sjezdu. Přesto, že lidé bouřlivě fandili odvaze a zručnosti cyklistů, mezi kterými nechyběla řada kopřivnických závodníků, největším zadostiučiněním pro přihlížející byly krkolomné a velmi časté pády.

Kolem páté hodiny pak za značně zhoršeného počasí proběhla exhibice snowbordistů, která se jako hlavní bod programu těšila odpovídajícímu zájmu přihlížejících.

Pořadatelé i přesto, že jejich hlavní stan téměř odnesl vítr, považují akci za zdařilou a bude-li to jen trochu možné, nemá být první ročník Pustevenských sněhovánek i posledním.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:35