Kultura

V kulturáku večer vystoupí imitátoři Izer a Dobrodinský

K o p ř i v n i c e (dam) - Po několikaměsíční odmlce se dnes večer na pódium kopřivnického Kulturního domu vrací populární dvojice bavičů Zdeněk Izer a Marek Dobrodinský.

Pro diváky je opět připravena další aktuální verze pořadu Humory z Lán. Kromě zemité politické satiry se lidé mohou těšit i na parodie televizních pořadů či známých osobností v podání imitátora.


Knihovna vydala další dětský almanach

K o p ř i v n i c e (dam) - Již druhý almanach dětských prací vydala v závěru minulého roku za podpory městských grantů místní knihovna.

Stejně jako jeho předchůdce i zatím poslední almanach je vytvořen z nejlepších prací přihlášených do literární a výtvarné soutěže knihovny. V pondělí jednatřicátého ledna v patnáct hodin se nejlepší dětští spisovatelé a výtvarníci dočkají slavnostního vyhlášení jejich výsledků.

Sbírka obsahuje jedenáct próz a osm básní. Stejně jako vloni je almanach oživen několika kresbami.

Výtvarné soutěže se zúčastnilo víc jak sedmdesát dětí, ty měly na výběr ze dvou témat. Jednak ztvárňovaly svou představu o rozhledně na bílé hoře nebo barvou vyjadřovaly svůj životní pocit. Všechny práce jsou pověšeny v dětském oddělení knihovny.

Literární části soutěže se zúčastnilo zhruba čtyřicet žáků kopřivnických základních škol.

„V poezii bylo téma libovolné, pro prózu jsme zvolili tři témata: Stará kopřivnice ve vzpomínkách babiček a dědečků, Jaký budu až budu starý a Zaslouží si lidstvo konec světa,“ řekl ředitel KDK, p. o., pod kterou knihovna spadá, Vladan Jílek s tím, že bude-li tomu jen trochu přát finanční situace, tak jistě knihovna vydá almanach i v letošním roce.


Kopřivnice má sérii informačních materiálů pro návštěvníky města

K o p ř i v n i c e - Od začátku roku slouží ke komplexní turistické propagaci Kopřivnice trojdílná sada informačních materiálů. Ta byla poprvé vcelku prezentována na brněnském veletrhu cestovního ruchu Regiontour.

Celá série se skládá z brožury o historii a současnosti Kopřivnice, turistického průvodce po zajímavostech města a okolí a orientačního plánu Kopřivnice.

„Příprava materiálů nám s přestávkami trvala zhruba půl roku a byly vytvořeny na objednávku města,“ řekl šéf KDK, p. o., organizace zastřešující informační služby v Kopřivnici Vladan Jílek.

Série materiálů je již nyní turistům zdarma k dispozici ve zdejším městském informačním centru, knihovně, radnici, ale i v informačních centrech v okolí.

David Macháček


Hudební světy se křižují nejen na pódiu, ale i ve mně, tvrdí jazzman Boris Urbánek

Jiří Dohnal s citárem a Boris Urbánek u klavíru se připravují na svůj koncert v kopřivnickém kinosále.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Výjimečnou hudební událost měli možnost zažít všichni, kdo minulou středu večer navštívili kinosál kulturního domu v Kopřivnici. Po dvou letech se na jednom pódiu opět sešli citarista Jiří Dohnal a jazzman Boris Urbánek. Jak potvrdili i sami interpreti, podobná setkání jsou spíše vzácností a shodou okolností to poslední se uskutečnilo rovněž v kopřivnickém kulturáku.

„Poprvé nás dohromady svedl koncert na Valašském špalíčku, který se povedl pravděpodobně nejen podle našeho názoru. No a pak už nás sami oslovovali pořadatelé jednotlivých koncertů,“ zavzpomínal na společné začátky Urbánek. Podle jehož slov se netradiční střet žánrů neodehrává jen na pódiích, ale přímo v něm.

„Nezvyklý střet žánrů a hudebních světů se děje ve mně vnitřně. Ono to možná ani moc lidí neví, ale já kromě toho, že hraju jazz, tak taky skládám muziku, která je mnohdy velmi odlišná od toho, jak mě lidé znají z pódií. Ne, že bych se tím chtěl chlubit, ale napsal jsem třeba Mrazíka, což je pohádkový muzikál na ledě, vedle jazzu to ani neleželo a je to úplně něco jiného, než čím se běžně prezentuji,“ řekl ostravský hudebník.

Principy indické hudby, kterou dělá Jiří Dohnal, a jazzu Borise Urbánka, jsou diametrálně odlišné. „Společných bodů se dá v jazzu a východní hudbě najít jen pomálu, jeden je ale přesto velmi výrazný, a to plocha improvizace,“ domnívá se Boris Urbánek.

Podle něj východní muzika nestojí na bohatých harmoniích a rytmech, je to spíš stavba nálady a průběh v čase. Indická hudba má mnohem volnější strukturu a skladby jsou delší. „Jednoduše řečeno: pět minut v indické hudbě neznamená nic a je to jen začátek, kdežto jazzová skladba už se klidně může chýlit ke konci,“ tvrdí Urbánek.

Přesto, že společné koncerty obou umělců jsou vzácností a nemají možnost spolu hrát, v Kopřivnici dokázali při třech společných blocích, že oba jsou naprosto vynikajícími profesionály a dokázali strhnout nejen publikum, ale k výbornému výkonu vyprovokovat taky sami sebe.


Březen v kině zpestří jedenáct snímků šestého ’Projektu 100’

K o p ř i v n i c e (dam) - V uplynulých dnech odstartoval v rámci Féboiofestu již šestý ročník přehlídky Projekt 100. Letos podruhé se putovní přehlídka zastaví i v kopřivnickém kině Puls. Na první film série, Dekameron režiséra Piera Paola Pasoliniho, se mohou filmoví ’fajnšmekři’ těšit druhého března.

Letos autoři přehlídky připravili pro diváky ne deset, ale dokonce jedenáct kultovních filmů, které patří k zlatému fondu světové kinematografie. Tradiční součástí přehlídky jsou také krátké filmy. Právě jako předkrmy k šesti filmům budou letos sloužit malá animovaná dílka geniálního ruského filmaře Jurije Norštejna.

Do projektu je letos zapojeno celkem sedmdesát šest kin v čechách a zhruba čtyřicet sálů na slovensku. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl kvůli pozdnímu přihlášení program Projektu zhuštěn do necelých dvou týdnů, letos je ’menu’ rozděleno na čtvrtky a pátky v průběhu celého března. Začátky představení jsou stanoveny na půl osmou, pouze Sen noci svatojánské Jiřího Trnky se bude promítat odpoledne, aby jej mohli zhlédnout i dětští diváci.

Cena permanentky na všechna představení a datum, od kterého ji bude možné zakoupit, bude znám až koncem příštího týdne.

Podrobnější informace o jednotlivých snímcích z Projektu 100 2000 přineseme v dalších číslech Kopřivnických novin.


V krytu se setkají další tři tanečně laděné projekty

K o p ř i v n i c e (dam) - V CO krytu pod kulturním domem, který se již stal domovskou scénou tanečně laděných akcí agentury Nora Production, se již zítra uskuteční koncert tří kapel hrající tento typ muziky.

Pravděpodobně největšímu zájmu se bude těšit vystoupení místní kapely Nesselsdof. Trio zdejších muzikantů hraje elektronickou taneční hudbu doplněnou živým zvukem kytary a zpěvem již víc jak rok a půl. Název Nesselsdorfu není podle jejich členů náhodný, nejen že jde o staré německé jméno města, ale navíc je uprostřed jména ukryt název jedné psychotropní látky.

Nesselsdorf vznikl transformací skupiny Cyber Aple, která hrála předělávky folkových a kytarových skladeb. Po rozpadu pak lídr Nesselsdorfu Petr Sasín založil novou cyber punkovou kapelu.

V současnosti skupinu tvoří trojice Petr Sasín, Petr Chechelský, který zpívá také v rockové kapele Mahoňadro, a Ondřej Zapletal. Elektronická hudba, kterou hrají, je podle nich přirozeným vyústěním punku.

Zatím má Nesselsdorf na kontě asi dvacítku skladeb a některé z nich nabízí také democédéčko. I když toto trio zatím působí jen krátce, má za sebou již řadu úspěšných vystoupení, například na loňských Šlahounech nebo pražském festivalu Alternativa.

Repertoár kapely se často obměňuje a upravuje a v podstatě nikdy nezahrají tutéž písničku stejným způsobem. „Záleží na tom, kolik dostaneme k vystoupení prostoru, jaká je atmosféra. Vlastně písničky neustále při každém vystoupení živě remixujeme,“ říká o muzice, kterou kapela hraje, její hlavní autor Petr Sasín.

A právě dostatek prostoru by měl být hlavní devízou zítřejšího koncertu. „Chceme, aby to nebyl jen obyčejný koncert, ale byla to show se vším všudy. Vymyslíme nové pódium a celý prostor nějak upravíme. Měla by tam být taky jiná světla a aspoň dva diaprojektory,“ nechal se slyšet šéf Nory Víťa Váňa s tím, že by chtěl, aby mohl Nesselsdorf ukázat, co umí.

Další vystupující kapelou by měla být pražská partička nesoucí název Plastic Purity. Její koncerty jsou v klubech hlavního města oblíbené a žádané. „Myslím, že to do dramaturgie toho koncertu bezvadně zapadne, hrají trošku víc taneční muziku než kluci z Nesselsdorfu a bude to určitě příjemné zpestření,“ řekl Váňa.

Jako poslední by měli návštěvníky krytu začít bavit bratři Lukáš a Filip Fojtíkovi se svým projektem ’Rejnok’.

Po akci v Novém Jičíně se v Noře Reynok bratří Fojtíků lidem představí teprve podruhé. Přesto, že oba bratři podobnou muziku hrají již skoro dva roky, Reynok dostal svůj název teprve v říjnu a podle jejich slov jde o živě hranou syntézu techno a house music.


Schmidtově ’divočině’ bude předcházet thriller

K o p ř i v n i c e (dam) - Neobvykle rozvržené jsou tento promítací cyklus filmy z programu kina Puls. Zatímco večerní představení bude patřit komedii, diváky, kteří přijdou do kina na půl šestou, čeká kriminální thriller.

Příběh amerického thrilleru Generálova dcera začíná objevením těla znásilněné a brutálně zavražděné kapitánky americké armády Elizabeth Campbellové. Jak již napovídá název, zavražděná pochází z rodiny s dlouhou vojenskou tradicí, její otec generál Joseph Campbell právě opouští aktivní službu a z armády má namířeno do kongresu.

Vyšetřováním vraždy byl pověřen vojenský detektiv Paul Branner (John Travolta), osvědčený bojovník proti terorismu. Předpoklad, že vyšetřování vraždy mladé kapitánky bude jen rutinní záležitostí, se brzy rozplyne. V životě zavražděné je totiž až příliš temných tajemství podobných sadomasochistickému doupěti v suterénu jejího domu. Navíc na vyšetřování má pouhých šestatřicet hodin. Pak totiž vyšetřování převezme FBI a z případu, který se armáda snaží udržet pod pokličkou, se stane věc běžně propíraná v ranních novinách, což se nemůže hodit ani armádě a ani otci zavražděné nastupujícímu dráhu kongresmana.

Generálova dcera je jedním z mnoha snímků o zločinech spáchaných v armádě. Na rozdíl od mnoha jiných se u ní ale divák nemusí vyloženě nudit a rozhodně nebude moci předpovídat každý další krok hrdiny. I když mnohé dedukce jsou dosti násilné, jejich překvapivost je rozhodně pozitivní. Také dobrá kamera a ještě o něco lepší hudba vyzdvihuje film lehce nad hranici průměru. Dobré jsou také herecké výkony. John Travolta v tomto filmu ukončil svůj přerod v akčního hrdinu a jeho kolegyně Madeleine Stowe i přes malý prostor na plátně ukázala, že hrát umí.

Večerní představení budou ode dneška až do pondělí patřit poslednímu filmu roku 1999 Eliška má ráda divočinu. Pro premiéru svého téměř psychedelicky barevného snímku si svérázný debutující režisér Otakáro Schmidt vybral zimní termín pravděpodobně záměrně, aby v divácích navodil atmosféru sladkého letního nicnedělání.

Pokoušet se vyprávět děj tohoto filmu, by bylo naprosto beznadějné. Stominutový snímek přesně vystihuje styl svého autora, scénáristy a režiséra.

Otakáro Schmidt natočil naprosto nepřehledný koktejl pro střízlivého diváka nepochopitelných výjevů a asociací. Největší důraz ve svém filmu Schmidt klade na popisy atmosféry a postav, příběh se tak dostává zcela na vedlejší kolej.

Jediné, co tak může diváka alespoň trochu zaujmout, je hvězdné obsazení filmu. Bolek Polívka, Zuzana Stivínová, Veronika Žilková, Martin Dejdar, Jiří Lábus, Petr Čtvrtníček, David Vávra a spousta dalších si mezi sebou rozdělili úlohy nejrůznějších ’típků’ s úchylnými choutkami a libůstkami.

V nedělním kině Vláček čeká na dětské diváky populární pohádkový film Za humny je drak, o ’obludě’, která místo princezen pojídá milíře dřevěného uhlí.


Program Filmového klubu se přehoupl přes polovinu

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnický Filmový klub se již přehoupl do své druhé poloviny. Do šestnáctého května, kdy bude letošní sezona klubu ukončena, čeká jeho členy ještě osm představení.

Začátek druhé půle Filmového klubu byl poznamenán menším zájmem diváků. První dvě představení byla i přes nespornou kvalitu filmů navštívena velmi málo. „Bylo to možná také tím, že jsem pozdě vyvěsila plakáty a lidé o představeních možná ani nevěděli,“ bere na sebe část odpovědnosti za tento stav vedoucí kina Radana Korená. Zároveň ale doufá, že se zájem o filmová představení zvýší a budou je navštěvovat alespoň členové klubu, kterých je v současnosti asi osmadvacet.

Program druhé poloviny letošního Filmového klubu bude pokračovat izraelským snímkem Svatá Klára, který bude společně Letním příběhem z francouzské produkce promítnut v únoru. Těžkou konkurenci v pobobě Projektu 100 bude mít v březnu vietnamsko-francouzská Vůně zelené papáje a komediální drama Woodyho Allena Celebrity. Dubnový Filmový klub v Kopřivnici budou reprezentovat Tokyo Eyes a film novozélandské režisérky Jane Campionové Anděl u mého stolu. Koprodukční Prosperovy knihy společně s animovanými hrdiny Nicka Parka program klubu uzavřou. Jeho pokračování se v Kopřivnici dočkáme až v září.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34