Zprávy z města a okolí

Opravy havárií prodlužuje vyjádření Telecomu

K o p ř i v n i c e (ili) - Voda je jednou ze základních podmínek života na zemi a naprostá většina lidí její existenci v domácnostech bere jako samozřejmost. Proč taky ne, když se jedná o námi řádně placenou službu. Pro jedenáct zaměstnanců Severomoravských vodovodů a kanalizací v Kopřivnici, je pak zajišťování dostatečného množství kvalitní vody pro oblast města Kopřivnice, Štramberka, Závišic, Hájova, Ženklavy a Lubiny denním chlebem.

„Lidé se na nás dívají přes prsty zejména při odstraňování havárií, kdy musíme z důvodu opravy odstavit některé bloky a lidé se tak na několik hodin ocitnou bez vody,“ svěřil se Karel Raška, mistr kopřivnické pobočky vodáren, „ale z naší strany se jedná pouze o dobu nezbytnou k odstranění havárie.“ Po jejím nahlášení, lokalizaci, určení rozsahu a způsobu odstranění, přichází na řadu zpravidla časově nejnáročnější etapa a tou je vytýčení všech sítí. Mezi nimi prioritní postavení zaujímá Telecom, protože při jeho přerušení, na základě telekomunikačního zákona, mohou být pracovníci vodáren stíháni za veřejné ohrožení.

„Spojit se se zodpovědným pracovníkem Telecomu, který určí, že v prostoru havárie se kabel nenachází, není až takový problém. Jenže v daném okamžiku je třeba na druhém konci okresu a než dokončí svou práci a přijede, uběhnou řádově hodiny, než začneme kopat do země. Navíc podle smlouvy má šest hodin na to, aby vydal povolení,“ postěžoval si Karel Raška na čas, který mnohdy neúměrně prodlužuje vlastní odstranění poruchy na vodovodním řádu.

V Kopřivnici existují dva zdroje vody - vlastní, který je z tzv. Šuterové studánky, zásobuje od hotelu Stadion celou ’Ptačí čtvrť’, levou stranu ulice Štramberská až po ulici Horní. Zbytek města je napojen na již upravený zdroj, kterým je oblastní ostravský vodovod. V určitých lokalitách se musí tato voda odkalit, zejména v koncových větvích. Pokud voda stojí, má větší obsah železa, který se projevuje právě zakalením. Zákal se objeví i v případě poruchy, když dojde k zvovunapojení odstavených domů. Stane se, že průtok vody je tak silný, že strhne s sebou veškeré usazeniny. Proto se musí i následující dny provádět v dané větvi odkalování.

Pohotovostní služba, na kterou se v případě havárie či poruchy občané obracejí, má čtyřiadvacetihodinovou pohotovost na čísle 701 932. Telefonních hovorů do soukromí z důvodů větších či menších havárií si mistr kopřivnické pobočky užil za devět let, kdy je ve funkci, nepočítaně. „Jsou lidé, kteří jsou schopni zavolat v sobotu večer, že jim kape vodoměr,“ povzdechl si nad neomaleností spoluobčanů Raška.


Nemocnost mezi pedagogy si vynutila chřipkové prázdniny

K o p ř i v n i c e (ili) - Chřipková onemocnění v současné době stále vedou v pomyslném žebříčku nemocnosti na okrese Nový Jičín.

Situace se od minulého týdne příliš nezměnila, počet nemocných se stále pohybuje okolo 2 600 nemocných na sto tisíc obyvatel. Tradičně nejpostiženější oblastí okresu je Odersko, jehož primát v nemocnosti se obtížně vysvětluje i lékařským kapacitám.

„Úmrtnost při chřipce je možná v případě, kdy chřipka je spíše podněcujícím faktorem zejména u lidí, jejichž organismus je oslaben, ale úmrtnost přímo na chřipku je nesmírně vzácná,“ uvedl okresní hygienik Jan Skiba. „Do dnešního dne jsme neměli hlášený žádný případ. Komplikací je dost, ale úmrtí žádné,“ dodal Skiba závěrem.

Počet nemocných se v Kopřivnici i přes výrazné zlepšení v předminulém týdnu pohybuje zhruba ve stále stejné rovině.

Po čerpání ředitelského volna na Základních školách ve Spálově a Příboře před čtrnácti dny, došlo ke stejné situaci i na Základní škole Emila Zátopka v Kopřivnici. I když se v oficiálním vyjádření uvádí, že došlo k uzavření školy od čtvrtka do pondělí z provozních důvodů, je všeobecně známo, že nemocnost pedagogů vystoupila na více než třicet procent.


Policisté a obecní úřad darovali třicet tisíc korun

N o v ý J i č í n (hod) - Příslušníci a zaměstnanci Policie ČR Okresního ředitelství Nový Jičín a členové Nezávislého odborového svazu Policie ČR Nový Jičín věnovali třicet tisíc korun získaných na prvním reprezentačním plesu Policie ČR, který se konal v sobotu 14. ledna, na podporu činnosti Domova pro matku a dítě v tísni v Kopřivnici. Dva tisíce sedm set padesát korun z částky třiceti tisíc korun byl příspěvek Obecního úřadu Šenov, který policistům odpustil místní poplatek z vybraného vstupného právě na tyto účely.


Platby za manipulaci s odpadem se sjednotí

K o p ř i v n i c e (ili) - Na šestnáctém zasedání městské rady 7. prosince minulého roku byl schválen poplatek za svoz, třídění a zneškodnění komunálního odpadu s plaností od 1. ledna 2000, kdy u rodinných domů byl schválen poplatek na osobu a u nájemných domů na nádobu. Nynější změna schválena radou 18. ledna řeší sjednocení platby, a to za poplatek ve výši 222 korun na osobu a rok bez rozdílu, zda dotyčný bydlí v rodinném domku či nájemním domě.

Z důvodů, které vedly k této změně, jmenujme alespoň ten hlavní novelu zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech, schválenou poslaneckou sněmovnou 18. ledna letošního roku, kde je nově definován v § 10 poplatek za komunální odpad na občana, tedy fyzickou osobu. Ve stanoveném poplatku dvě stě dvaadvaceti korun na osobu a rok jsou zahrnuty vývoz zbytkového odpadu, svoz separovaného odpadu (papír, sklo, plasty) podle harmonogramu, část nákladů na provoz dotřiďovací linky, svoz a zneškodnění objemného a netradičního odpadu (nábytek, koberce, lino, pneumatiky) 2x ročně na jaře a podzim, svoz a zneškodnění komunálního odpadu s nebezpečnými vlastnostmi (televizory, ledničky, barvy, akumulátory, léky) 2x ročně. U bytových domů jsou v poplatcích zahrnuty i mimořádné vývozy v obdobích zvýšeného výskytu odpadů, jako jsou například velikonoční a vánoční svátky či konec roku.

„Od změny celého systému nakládání s komunálním odpadem si slibujeme zjednodušení, přehlednost a hlavně větší pružnost, pro kterou jsme doposud neměli manévrovací prostor,“ přiblížil předpokládané výhody ředitel Slumeka, s. r. o., Karel Březina.


O dva třípokojové byty se bude losovat

O jeden volný třípokojový obecní byt v tomto domě na ulici Obránců míru se bude mezi zájemci v nejbližší době losovat.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (red) - Město Kopřivnice vyzývá zájemce k  podání přihlášky na nájem třípokojových obecních bytů na ulici Obránců míru 1307/20 a 1049/10.

Zájemce musí splňovat následující podmínky:

- být úplnou rodinou s minimálně dvěma dětmi (společná domácnost),
- být stávajícími nájemci obecního bytu, který v případě uzavření nové nájemní smlouvy vrátí městu,
- v posledních pěti letech neměli vůči městu žádné finanční závazky po termínu splatnosti,
- zavázat se uzavřít nájemní smlouvu na dobu určitou po zaplacení kauce 10 000,- Kč.

Organizační pokyny:

- byty budou zpřístupněny v pondělí 14. února od 14 do 16 hodin.
- písemné nabídky ve formě předepsaného tiskopisu, který obdržíte na bytovém oddělení odboru MSR, odevzdejte nejpozději do   18. 2. 200 na: MÚ Kopřivnice, odbor MSR - bytové oddělení, Štefánikova 58,
- poté budou nabídky vyhodnoceny, zda splňují zadané podmínky a mezi oprávněnými zájemci budou nájemci předmětných   bytů vybráni losem na zasedání městské rady dne 29. února 2000,
- jakékoliv dotazy je možno adresovat na odbor MSR - bytové oddělení, tel. 87 96 62, 87 96 64.


Kampaň 30 dní pro občanský sektor proběhne v únoru

K o p ř i v n i c e (ili) - Centrum pro komunitní práci severní Moravy a Slezska se obrátilo s výzvou všem pracovníkům nevládních neziskových organizací, aby se tyto zapojily do celonárodní kampaně ’30 dní pro občanský sektor’. Akce se stejně jako minulý rok uskuteční od 1. února do 1. března. V rámci loňské kampaně byla obecně hodnocena jako přínos neziskovému sektoru, který tímto nejen vstoupil do širšího povědomí, ale vzrostla i jeho prestiž.

K nejaktivnějším neziskovým organizacím v Kopřivnici patří Sdružení žen samoživitelek, které v rámci výzvy uspořádá 15. února v 15 hodin v anexu setkání zainteresovaných pracovníků s veřejností na téma problematiky nezaměstnanosti.


Stíny

17. 1. oznámen pokus vloupání do baru Sauna ve Štramberku

19. 1. byly na různých místech v Kopřivnici zjištěny nepovolené poutače na prodej audio kazet a kompaktních disků v katolickém domě. Na místě byla celá záležitost řešena se zástupcem prodávající firmy. Protože se dopustil přestupku proti vyhlášce města, byla dotyčnému uložena hlídkou městské policie bloková pokuta.

20. 1. byli zjištěni dva pachatelé trestného činu podvodu, kteří si ponechali dva mobilní telefony nalezené v herně Kimexu, kdy nálezci uvedli, že jsou jejich majetkem

21. 1. započato šetření ve věci vloupání do sklepního boxu na ulici Alšově, kde se pachatel zmocnil pánského jízdního kola zn. Sprinter

21. 1. ve večerních hodinách oznámeno vloupání do chaty Hájenka u Janíkovy louky, ze které pachatel odcizil laboratorní přístroje v předběžné hodnotě 68 tisíc korun.

21. 1. ve večerních hodinách bylo přijato na služebně městské policie telefonické oznámení obsluhujícího personálu z restaurace na ulici Štramberská. Na místě hlídka zjistila, že personál má problémy s podnapilým hostem, který se domáhal alkoholu a poškozuje hrací automat. Protože dotyčný odmítl prokázat svoji totožnost, byl předveden na Policii České republiky. Za své jednání se bude zodpovídat přestupkové komisi.


Místo berňáku jsou ubytovací buňky

K o p ř i v n i c e (ili) - Se zajímavou nabídkou ubytování přišla letos firma Tatrarest, spol. s r. o., v objektu č. p. 1151 na ulici Záhumenní. Po uvolnění tří podlaží budovy finančním úřadem tyto prostory nenabídla dále k nebytovým účelům, ale zrekonstruovala tak, že z nich vytvořila samostatné ubytovací buňky.

„Vycházeli jsme z předpokladu a hlavně z našich zkušeností, že již léta trvá zájem lidí o jiný typ bydlení, než je bydlení na svobodárně, kde si zájemce platí pouze lůžko,“ uvedl důvody, které vedly ke vzniku třiceti samostatných buněk, vedoucí ubytovacích a stravovacích služeb Tatrarestu Miroslav Imrich.

Během prosince prošla stávající podlaží stavebními úpravami tak, že do jednotlivých místností byla přivedena voda, instalován odpad a provedeny elektro úpravy. V obytných místnostech se tak zřídily kuchyňské kouty. Kromě skříňky na potraviny, ledničky a dvouplotýnkového vařiče, které tvoří základní vybavení, je možno si obytnou buňku vybavit vlastním nábytkem nebo po dohodě využít zařízení Tatrarestu.

„Z důvodu splnění protipožárních předpisů jsme museli vyměnit všechny vstupní dveře. Celkové úpravy přišly na několik set tisíc korun, ale výsledek odpovídá vynaloženým nákladům,“ komentoval rekonstrukci tří podlaží Miroslav Imrich.

Úpravami tak vzniklo celkem třicet obytných buněk - 18 garsonek a 12 dvojgarsonek určených pro páry. Stávající ubytování ale není vhodné pro rodiče s dětmi. Cena, kterou musí zájemce zaplatit, se pohybuje od 2 400 do 3 100 korun podle počtu osob a velikosti obytné buňky. Ze dvou třetin je stávající kapacita již zaplněna a další zájemci se nastěhují v nejbližších dnech.

V budově č. p. 1151 je v současné době určeno pět podlaží k nebytovým účelům. Mezi jinými zde sídlí Referát sociálních dávek - kontaktní místo státní sociální podpory, Revírní bratrská pojišťovna a další firmy a organizace.


Rychlejšímu postupu prací při telefonizaci brání nepřízeň počasí

K o p ř i v n i c e (dam) - Pravděpodobně v květnu nebo červnu bude dokončena dlouho slibovaná telefonizace Lubiny.

Firma, která pro Telecom provádí instalaci kabelů, dostala zakázku v listopadu a nyní je hlavně díky počasí hotova asi jen desetina prací.

Nyní se pracuje na druhé etapě projektu v oblasti Větřkovic. Spojaři pracují především na domovních přípojkách a soukromých pozemcích.


Pravidla pro rozúčtování nákladů za služby v obecních bytech

Město Kopřivnice, se zřetelem na vyhlášku Ministerstva financí České republiky č. 176/93 Sb. a 30/95 Sb. o nájemném a na vyhlášku Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky č. 245/95 Sb. ve znění vyhlášky 85/98 Sb. (dále jen vyhláška) o dodávkách tepla a teplé užitkové vody, stanovuje:

Čl. 1

Náklady na teplo (k § 6 vyhl. 245/95 Sb.)

1. Náklady na teplo k vytápění zahrnují účtované platby v cenách podle platných cenových předpisů, které byly vynaloženy v dané zúčtovací jednotce za roční zúčtovací období v místě připojení odběrného tepelného zařízení.

2. Náklady na teplo k vytápění v rámci zúčtovací jednotky se rozdělí na složku základní a spotřební, přičemž na základní složku připadne 30 a na spotřební složku 70 procent nákladů podle údajů dodavatele tepla. Pokud všichni spotřebitelé v zúčtovací jednotce předloží písemný návrh na stanovení jiného procentuálního poměru mezi základní a spotřební složkou, který bude v souladu s vyhláškou 254/95 Sb., bude nejbližší následující zúčtovací období provedeno podle tohoto návrhu.

3. Jsou-li v zúčtovací jednotce nebytové prostory, spotřební složka se rozdělí na byty a na nebytové prostory podle jejich zjištěného podílu na celkové spotřebě tepla v zúčtovací jednotce.

4. Spotřební složka se rozdělí mezi spotřebitele úměrně údajům měřičů tepla nebo indikátorů s použitím výpočtové metody nebo korekcí, které umožňují rozúčtovat spotřební složku nákladů na vytápění podle polohy bytu.

5. Základní složka se rozdělí mezi spotřebitele v poměru jejich započítatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru. U nebytového prostoru je podlahová plocha přepočtena podle přílohy číslo 1 odstavec a) vyhlášky.

6. V městských bytových domech v  Kopřivnici se při vyúčtování topných nákladů dle plochy jednotlivých místností neuplatní příloha číslo 1 odstavec b) vyhlášky 245/95 Sb. ve znění vyhlášky 85/98 Sb. a veškeré podlahové plochy místností v bytech budou přepočteny koeficientem 1, a to i v případě prvého a posledního podlaží.

7. V zúčtovací jednotce, kde u spotřebitelů nejsou měřiče nebo indikátory, se náklady na vytápění rozdělí na spotřebitele, podle fakturačních měřidel na patě domu na jednotlivé spotřebitele poměrem m2 podlahové plochy bytů a nebytových prostor, vynásobených koeficienty dle přílohy č. 1 odstavec a) vyhlášky.

8. V případě rozhodnutí vlastníka o instalaci měřící a regulační techniky v bytech je nájemce povinen umožnit výše uvedenou instalaci a zpřístupňovat byt pro provádění odpisů. Náklady na pořízení měřící a regulační techniky hradí nájemce jednorázově, nebo ve splátkách součástí nájmu, a to po dobu nejdéle 4 let.

9. V případech, kdy nebude umožněn odečet nebo dojde k úmyslnému poškození měřičů, bude spotřební složka o 50 procent vyšší, než je průměrná hodnota spotřební složky v bytech s  měřením v  předmětném domě.

Čl. 2

Náklady na dodávku teplé užitkové vody (k § 7 vyhl.č. 245/95 Sb.)

1. Náklady na přípravu a dodávku teplé užitkové vody sečtené ze všech výměníkových stanic tepla, které jsou v majetku příp. v nájmu města Kopřivnice zahrnují účtované platby, které byly vynaloženy v dané zúčtovací jednotce za roční období v místě připojení odběrného tepelného zařízení (výměníkových stanic tepla), a to v cenách podle platných cenových předpisů.

2. Náklady na teplo k přípravě teplé užitkové vody připadající na zúčtovací jednotku se rozdělí na složku základní a spotřební, přičemž základní složka činí 10, spotřební složka 90 procent nákladů.

3. Náklady na dodávku vody jako suroviny teplé užitkové vody připadající na zúčtovací jednotku se rozdělí na složku základní a spotřební, přičemž základní složka činí 5 % a spotřební 95 procent nákladů.

4. Základní složka se rozdělí mezi spotřebitele podle započitatelné podlahové plochy.

5. Spotřební složka se rozdělí mezi spotřebitele podle údajů poměrových měřidel v bytech (vodoměry).

6. V případech neumožnění odečtu vodoměru spotřebitelem se spotřební složka zvýší o 50 procent oproti průměrné spotřební složce v zúčtovací jednotce.

7. V případě úmyslného ovlivnění nebo poškození vodoměru se spotřební složka zvýší o 200 procent oproti průměrné měřené spotřební složce v zúčtovací jednotce.

8. V případech vadného vodoměru se spotřebiteli rozúčtují náklady ve výši průměrné spotřeby v předcházejícím období.

9. V  případech nezjištění srovnatelné spotřeby z  minulého období se spotřeba stanoví ve výši 18 m3 na osobu za 1 rok (1,5 m3/měsíc).

Čl. 3

Změna nájemce v průběhu zúčtovacího období

Dojde-li v průběhu zúčtovacího období ke změně nájemce, bude postupováno následně:

1. Náklady na teplo se rozdělí mezi dřívějšího a nového nájemce:

a) základní složka nákladů na vytápění, odpovídající ročnímu podílu, který připadá na podlahovou plochu, se rozdělí podle počtu dnů v topném období.

b) spotřební složka nákladů na vytápění se rozdělí dle údajů měřidel nebo procentuální klimatické náročnosti.

Nejsou-li instalována měřidla na otopných tělesech bytů, tak se celkový náklad (bez rozdělení na 2 složky) na vytápění rozdělí podle podlahové plochy a podle procentuální klimatické náročnosti v jednotlivých měsících:

leden

19 %

únor

16 %

březen

14 %

duben

9 %

květen

2 %

září

1 %

říjen

8 %

listopad

14 %

prosinec

17 %

 

2. Náklady na dodávku TUV

a) základní složka připadající na podlahovou plochu měněného bytu se rozdělí podle dnů:

leden, únor, listopad, prosinec: 9 %, březen - říjen: 8 %

b) spotřební složka se rozdělí podle údajů bytových vodoměrů

Čl. 4

Rozúčtování ostatních služeb spojených s bydlením
(k § 11 vyhl. č. 176/93 Sb.)

Náklady na ostatní služby se rozúčtují ve výši cen, zúčtovaných dodavatelem služeb pronajímateli.

1. Studená voda. Náklady se rozúčtují v zúčtovací jednotce spotřebiteli ve výši spotřeby zúčtované dodavatelem podle fakturačního měřidla.

a) v zúčtovací jednotce domu, kde nejsou osazeny vodoměry na studenou vodu, se náklady rozúčtují podle počtu osob, evidovaných u pronajímatele podle ustanovení § 14 vyhl. č. 176/93 Sb.

b) v zúčtovací jednotce (v domě), kde jsou osazeny vodoměry na studenou vodu, budou náklady rozúčtovány těmto nájemníkům podle podepsaných a odevzdaných stavů jejich vodoměrů. Nepředají-li nájemníci v termínu do 15. února kalendářního roku stavy, bude výpočet proveden dle počtu osob.

2. Náklady na svoz domovního odpadu se rozúčtují ve výši nákladů účtovaných dodavatelem služeb, a to podle počtu osob v domácnosti evidovaných dle ustanovení § 14 vyhl. č. 176/93 Sb.

3. Náklady na osvětlení společných prostor a zařízení domu se rozúčtují ve výši nákladů zúčtovaných dodavatelem služby, a to podle počtu osob domácnosti evidovaných podle ustanovení § 14 vyhl. č. 176/93 Sb.

4. Náklady za užívání výtahu se rozúčtují ve výši nákladů zúčtovaných dodavatelem služby za servis a opravy výtahů, a to podle osob v domácnosti evidovaných podle ustanovení § 14 vyhl. č. 176/93 Sb. Náklady na výtah platí nájemci, kteří výtah používají, v každém případě všichni nájemci od třetího nadzemního podlaží.

5. Náklady na fekální službu se rozúčtovávají ve výši zúčtované dodavatelem, a to podle počtu osob v domácnosti u pronajímatele evidovaných dle ustanovení § 14 vyhláška č. 176/93 Sb.

6. Náklady vzniklé používáním společných prádelen a mandlů hradí nájemci při jejich použití osobě pověřené:

a) za spotřebu vody dle skutečně naměřené spotřeby za 1 m3.

b) za spotřebu el. energie podle skutečně naměřené spotřeby za 1 KW cenu určenou dodavatelem

c) za použití pračky 19,- Kč

d) za použití mandlu 9,- Kč

V ostatních případech bude postupováno dle vyhlášky ministerstva financí ze dne 17. června 1993 č. 176/1993 Sb., o nájemném z  bytu a úhradě za plnění poskytována s užíváním bytu, ve znění vyhlášek č. 30/1995 Sb., 274/1995 Sb., 86/1997 Sb. a 41/1999 Sb.

Čl. 5

Společná ustanovení

1. Podlahová plocha pro rozúčtování nákladů na teplo a dodávku TUV je podlahová plocha všech místností v bytě po odečtení lodžie či balkonu.

2. Odečty měřičů tepla a vodoměrů se provádí tak, aby byly ukončeny k 30. 6. a 31. 12., nejméně však k 31. 12. každého roku. Tolerance období je dva týdny před nebo po uvedených datech. Pokud spotřebitel neumožní přístup k  měření ve stanovených termínech, bude jedenkrát písemně vyzván (formulářem na odečet) k umožnění odečtů, pokud ani poté nebude možné odečet provést, bude odečet považován za znemožněný z důvodů na straně spotřebitele. Termín odečtů bude vyhlášen písemným sdělením v zúčtovací jednotce na veřejně přístupném místě.

3. Zúčtovacím obdobím pro fakturaci je chápáno období od 1. 1. do 31. 12. příslušného roku. Vyúčtování záloh a nákladů se provede do 3 měsíců po skončení zúčtovacího období.

4. Přeplatky z vyúčtování služeb vrátí pronajímatel nájemci nejpozději do 2 měsíců po předání vyúčtování. Nedoplatky z vyúčtování uhradí nájemce nejpozději do 1 měsíce od doručení vyúčtování.

5. U nájemců, u kterých při vyúčtování služeb bude vykázán přeplatek, ale budou mít vůči vlastníkovi pohledávku z předchozího období, bude proveden vzájemný zápočet pohledávek.

6. Reklamace na vyúčtování služeb lze uplatnit u pronajímatele do 15 kalendářních dnů od doručení vyúčtování, a to písemně. Na pozdější reklamace nebude brán zřetel.

7. Spotřebitel může požádat písemnou formou o změnu výše vlastníkem stanovených záloh s udáním důvodu. Vlastník (správce) je povinen do 30. dnů písemně odpovědět a pokud bude vlastníkem (správcem) žádost shledána oprávněnou, bude další postup se spotřebitelem projednán individuálně.

8. Tato pravidla budou uplatněna ve vyúčtování služeb spojených s užíváním bytu od zúčtovacího období roku 1999.

9. Pravidla se vztahují na objekty ve vlastnictví města Kopřivnice a městská rada je schválila 18. ledna.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34