Titulní strana

Radní se mimo jiné znovu zabývali prodejem kasáren

Staronový radní Pavel Altrichter (zcela vpravo) se zapojil do práce na posledním jednání městské rady. Jeho kolegu Petra Černocha skolila chřipka.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání minulý týden v úterý 18. ledna projednávala návrh zadání změny územního plánu města Kopřivnice v lokalitě bývalé Mateřské školy na ulici Kpt. Jaroše a dospěla k názoru, že tuto změnu nedoporučuje ke schválení městskému zastupitelstvu. „Ve změně územního plánu šlo v podstatě o to, aby se v budově mateřské školy mohly zřídit dílny. Rada s tímto návrhem po vyjádření dotčených orgánů nesouhlasila. O využití této budovy se zajímá Dům dětí a mládeže, MIS music, oční škola a další. Nyní budou následovat další jednání,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada po projednání vzala na vědomí zprávu o možnosti poskytnutí bezúročných půjček občanům v důsledku nevyplacení mezd od jejich zaměstnavatelů. V současné době se jedná o jednu půjčku, o které rozhodne až městské zastupitelstvo.

„Jednali jsme na radě o prodeji kasáren. Hovořili jsme nejen o kupní ceně, ale i o podmínkách prodeje. Až se vše dojedná, konečný prodej musí schválit městské zastupitelstvo,“ řekl místostarosta Krajčír.

Městská rada se na zasedání zabývala zprávou o stavu probíhajících soudních sporů v evidenci právního odboru. Radní si rovněž vyslechli zprávu o vyhodnocení kontrolní a revizní činnosti za druhé pololetí loňského roku.

Radní se zabývali na jednání také pravidly pro rozúčtování nákladů za služby spojené s užíváním obecních bytů, které otiskujeme v plném znění na straně 3.

Městská rada schválila podání výpovědi nájemní smlouvy na pronájem nebytových prostor umístěných v suterénu domu č. p. 1158 včetně uceleného strojního zařízení k přípravě, regulaci a rozvodu ústředního topení a teplé užitkové vody.

Městská rada schválila částečnou úhradu nákladů na dopravu pěti osob z Klubu vodních sportů Skokan Kopřivnice na plavecké závody v Castiglione del Lago v době od 25. do 28. února, a to ve výši tisíc korun na osobu.

Městská rada schválila podání žádosti o poskytnutí dotace z Nadace VIA na zřízení Lašské naučné stezky v Kopřivnici.

Již v předstihu se městská rada zabývala kopřivnickou poutí. „Rada jmenovala pracovní skupinu, kterou tvoří místostarostové Alois Janek, Zdeněk Krajčír, Anna Burgetová, Lubomír Sazovský, Rudolf Doubek, Vladimír Pustka, Jan Müller a Pavlína Sazovská. Tato skupina by měla vlastně navrhnout prostranství určená pro jednotlivá technická zařízení, nezbytná organizační opatření, aby nedošlo k drobným nedorozuměním, jež se vyskytla vloni,“ sdělil Zdeněk Krajčír.

Rada nesouhlasila se zproštěním poplatku pro Agenturu FOX, s. r. o., za zvláštní užívání veřejného prostranství za umístění spojovacího tunelu mezi KDK a hotelem P Beam v souvislosti s pořádáním plesu, který se koná v sobotu 29. ledna.

Radní dále na svém zasedání schvalovali plán práce komise pro výchovu a vzdělávání na první pololetí letošního roku, vstup města Příbora do Svazku obcí Novojičínských železnic. Naopak rada neschválila finanční příspěvek ve výši 450 tisíc korun panu Lubomíru Poláškovi na uspořádání akce Dny města Kopřivnice.


Město žaluje Anglian Water o vydání akcií

K o p ř i v n i c e (red) - Podání žaloby proti Anglian Water o vydání osmasedmdesáti tisíc čtyři sta sedmdesáti kusů akcií společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace, a. s., schválila na svém zasedání městská rada v úterý 18. ledna. Podání žaloby je částí dohodnutého postupu realizovaného zúčastněnými municipalitami v této cause.

Trochu z historie. Město Kopřivnice uzavřelo s obchodníkem s cennými papíry společností Jung&Silberstern, a. s., 13. dubna loňského roku komisionářskou smlouvu, jejímž předmětem byl závazek komisionáře zařídit vlastním jménem pro město jako komitenta na jeho účast prodej akcií společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace, a. s., Ostrava.

O získání předmětných akcií usilovaly dvě zahraniční firmy, a to Anglian Water z Velké Británie a francouzská společnost Suez Lyonnaise des Eaux.

Po podepsání komisionářské smlouvy nabídla francouzská společnost prostřednictvím obchodníka s cennými papíry - firmy Caretta Brokers, a. s., více než dvojnásobnou cenu za akcii.

Starostové municipalit realizující v tomto období prodej akcií společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace, a. s., Ostrava v zájmu ochrany zájmů a majetku svých měst a obcí podepsanou komisionářskou smlouvu se společností Jung&Silberstern, a. s., vypověděli a posléze podepsali smlouvy o koupi cenných papírů se společností Caretta Brokers při ceně 1 350 korun za akcii.

Společnost Jung&Silberstern, a. s., přes výpověď komisionářské smlouvy provedla převod akcií z účtů měst a obcí, k němuž neměla zákonné ani smluvní zmocnění. Města následně podala Krajskému obchodnímu soudu v Ostravě návrh na vydání předběžného opatření, jímž se mělo zabránit manipulací s akciemi. Krajský obchodní soud návrhu nevyhověl, dotčená města a obce z důvodu zásadního nesouhlasu s rozhodnutím podávají odvolání u Vrchního soudu v Olomouci. O tomto odvolání nebylo dosud rozhodnuto.

Současně byl Komisi pro cenné papíry podán návrh na zahájení správního řízení o vydání předběžného opatření. O návrhu rovněž dosud nebylo pravomocně rozhodnuto.


Prevence kriminality bude letos stát asi tři miliony

K o p ř i v n i c e (dam) - Pokud budou kopřivničtí radní a následně zastupitelé rozhodovat v souladu s doporučením příslušné komise, bude se o dotace z ministerstva vnitra na projekty prevence kriminality ucházet třináct projektů.

Původně bylo pro tento účel nejrůznějšími organizacemi připraveno třiadvacet projektů. „Některé jsme přímo vyřadili, protože šlo o běžnou činnost zařízení a nesplňovaly podmínku startovacího projektu rozjíždějící novou aktivitu. Některé jsme vrátili jejich autorům k doplnění nebo přepracování,“ vysvětlila úbytek projektů kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová s tím, že město se již dostalo do útlumového programu a drtivá většina vyřazených projektů by neměla sebemenší naději na úspěch. Nakonec komise předkládá radním šestnáct projektů seřazených podle priorit s doporučením poslední tři vypustit.

„I tak je ještě počet předkládaných projektů na to, že jsme zařazeni v útlumové skupině, dost velký,“ domnívá se Mikundová. Pro srovnání v loňském roce bylo ministerským úředníkům zasláno devatenáct projektů a pouze na sedm z nich ministerstvo přispělo.

Náklady na šestnáct předložených projektů by při realizaci všech přesahovaly tři miliony sto sedmdesát sedm tisíc korun. Po ministerstvu jejich autoři požadují víc jak dva a půl milionu a město by je mělo podpořit téměř čtyřmi sty tisíci korunami.

Nejvyšší prioritu komise přisoudila projektu ’Kamarád s rodiči’. Mělo by jít o sérii několika víkendových pobytů pro stálé návštěvníky klubu Kamarád, z nichž dva budou určeny i jejich rodičům. Naopak nejmenší podpoře se těší zároveň nejdražší projekt počítající s instalací ochranného systému do kulturního domu, který by zabraňoval rozkrádání jeho inventáře. „Tento projekt by byl velmi nerentabilní,“ zdůvodnila rozhodnutí komise Mikundová.


Loprais dojel druhý, Tomečka stihla smůla a skončil až čtvrtý

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že se Karlu Lopraisovi a jeho posádce nepodařilo obhájit loňské prvenství, dá se říci, že účast tatrovek na dvaadvacátém ročníku Paříž - Dakar - Kahira byla úspěšná.

Loprais sice v neděli dojel pod pyramidy jako první, do celkového pořadí však již jeho výkon v poslední sedmnácté etapě závodu promluvit nemohl. První skončil jeho dlouholetý rival rus Čagin na kamazu, na kterého pětinásobný vítěz ztratil šestnáct minut. Obrovskou smůlu měl i v letošním ročníku Tomáš Tomeček, který řídit tatru příborského Lubras Letka teamu. Mladý jezdec ztratil v sobotní etapě díky poruše na voze zhruba 78 minut, což se mu stalo osudným.

Přesto, že poslední desetikilometrová etapa byla označována za příliš krátkou, než aby mohla do vývoje závodu promluvit, Tomeček, který do ní startoval jen s devíti vteřinovým náskokem na Rusa Kabirova, na ni doplatil a se ztrátou pouhých pěti vteřin skončil zklamaný na čtvrtém místě.

Pro Tomečka znamená bramborová medaile zklamání nejen proto, že se celý závod držel na špici, ale že jej o vavříny připravil stejný jezdec kamazu, který jej v loňském ročníku naboural a výrazně zdržel.

Loprais sice před odjezdem do Afriky řekl, že by rád obhájil loňské vítězství i v roce se třemi nulami, s druhým místem je prý však také maximálně spokojen. Přesto po dojezdu vyjádřil domněnku, že zrušené etapy na území Nigeru mohly s pořadím vozů ještě značně zamíchat. Ztrátu, kterou Lopraisova posádka nabrala na začátku závodu, se totiž již v Libyi a Egyptě zcela stáhnout nepodařilo, i když se postupně Čaginův náskok zkracoval.

Poslední tatrovka v rallye se Sklenovským a Kořeným za volantem skončila šestá.


Kamerový systém zvýšil bezpečnost nejen v centru

Městský strážník Zdeněk Šostek sleduje prostřednictvím kamerového systému na monitorech dění v Kopřivnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Výrazné snížení nápadu trestné činnosti a přestupků v centru města a navíc možnost lepšího střežení okrajových částí města prý Kopřivnici přinesl kamerový systém realizovaný především díky dotacím na projekty prevence kriminality.

Kamerový systém již ve městě působí víc jak jeden a půl roku. Letos v létě byl navíc ještě rozšířen o čtvrtou kameru umístěnou na sídlišti Sever. Kromě desítek případů, kdy byl díky němu dokázán přestupek, či zadržen pachatel trestného činu, je podle policistů jeho hlavní přínos v preventivním působení.

Přesto, že kamerový systém střeží střed města, neboť jednou z podmínek jeho instalace bylo umístění kamerových bodů do míst s největším pohybem lidí, má jeho fungování pozitivní vliv i na další části Kopřivnice.

„Díky kamerám bylo možné posílit výkon strážní služby v okrajových částech města. Před jejich instalací jsme neustále střežili hlavně centrum. Nyní se strážníci mohou pohybovat někde úplně jinde a v případě potřeby jsou do středu města povoláni stálou službou sledující dění na monitorech,“ řekl šéf Městské policie Kopřivnice Jan Müller.

Podle Müllerových slov nemůže být kamerový systém chápán jako stoprocentně účinný lék na trestnou činnost, ale jeho přínos je nesporný.

„Kamery jsou většinou umístěny na rohu budovy a mají záběr 270 stupňů. Navíc mohou být zaměřeny na určitou oblast a co se děje ve vedlejší ulici, nemohou postihnout,“ uvedl velitel strážníků. Přesto je dosah kamer na současných pozicích až překvapivý a jejich umístění navíc umožňuje sledovat valnou většinu nočních podniků ve městě.

V horizontu několika následujících let k dalšímu zvyšování počtu kamer pravděpodobně nedojde.

„Zvažovali jsme další kamerový bod. Dal by se umístit na kterýkoliv dům, ale takové místo, kde by se dala kamera umístit s adekvátním zdůvodněním, jsme ve městě již nenašli,“ tvrdí Müller. Navíc pravděpodobnost, že by na rozšíření systému přispělo ministerstvo vnitra, je minimální. To totiž podporuje zejména startovací projekty.


Někdo na plese držel v ruce hada, jiní raději svůj mobilní telefon

Mezi atrakce programu sobotního obecního plesu patřil bezesporu také hroznýš fakírského dua Flamenus.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Minulý týden v sobotu večer se konal v Kulturním domě v Kopřivnici IX. Velký obecní ples.

Tohoto plesu se v minulosti zúčastňovali nejen zaměstnanci úřadu, ale i městští zastupitelé. V letošním roce to bylo s účastní obou jmenovaných skupin horší, možná to bylo zapříčiněno právě probíhající chřipkovou epidemií.

Po zahájení plesu starostou Jiřím Tichánkem, následoval program, kterým přítomné provázel doprovodným slovem Svatopluk Válek. Nejdříve zatančily dívky ze Základní umělecké školy Zd. Buriana dva tance, následovalo vystoupení Tanečního souboru Zdenky Havlové.

S ukázkami standardních a latinsko-amerických tanců vystoupili tanečníci z klubu Akcent Ostrava teprve dvanáctiletá Terezka Lešánková a patnáctiletý Roman Hanzelka. Za to, co předvedli, by se nemuseli stydět ani podstatně starší tanečníci. A jak prozradil Svaťa Válek, tančí spolu teprve půl roku.

Poté následovalo vystoupení Dua in Flamenus s ohňovou show. Při ’plivání’ ohně se tajil přítomným dech. Obdiv si vysloužilo i vystoupení s hadem, kterého si někteří přítomní mohli i pohladit.

Na plese mě osobně šokovala jedna situace, a to že někteří lidé se neobejdou bez svých miláčků - mobilních telefonů ani na plese. A tak bylo možné potkat dámy v toaletách s mobilem v ruce nejen na chodbách, ale i na WC.

Dana Hoďáková


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34