Kultura

Literárních pořadů bude v Noře možná více

Pražská spisovatelka Iva Pekárková předčítá v prostorách Nora Café ze své knihy Gang zjizvených.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Po více jak třech letech se minulý pátek na půdě kopřivnického klubu Nora objevil program zaměřený na literaturu, konkrétně autorské čtení spisovatelky, překladatelky a publicistky Ivy Pekárkové.

Již jednou se v Noře podobná akce konala, když v ní své texty četl Petr Chudožilov. V obou případech stáli u zrodu programu nejen lidé z klubu, ale i knihkupectví Pohoda.

„Už před delším časem jsme se domluvili, že bychom občas v Noře nějaké autorské čtení uspořádali. Nedávno mě Víťa Váňa oslovil s tím, že bychom tu myšlenku oprášili, a tak vznikl dnešní večer,“ řekl krátce před zahájením programu Knihkupec Oldřich Rys. Rys prý oslovil několik svých kolegů, od kterých dostal několik kontaktů na spisovatele. „Zvažovali jsme a hledali vhodný typ spisovatele pro tento druh programu a nakonec jsme se rozhodli oslovit paní Pekárkovou,“ řekl Rys.

Páteční večer byl po dlouhé době prvním podobným programem, ale jak šéf Nory Vítězslav Váňa, tak Oldřich Rys se shodli na tom, že by mohly být častěji. „Je to takové koření dramaturgie a podle dnešní návštěvy jde vidět, že je o takové věci zájem. Navíc je to jeden z typů programů, který do Nory přitáhne i lidi, kteří nepatří k jejím běžným návštěvníkům,“ řekl Váňa.

Iva Pekárková se do širšího povědomí lidí dostala nejen díky svým literárním výtvorům, ale také neobvyklému osudu. Po svém odchodu do emigrace se totiž živila například jako sociální pracovnice v Bronxu, což Josef Škvorecký přirovnával k chození po laně nad propastí bez záchranné sítě a ještě v zemi, kde nejsou nemocnice. Nejznámější však asi bylo její taxikaření, kdy byla jednou z devíti žen v konkurenci 40 000 mužů vykonávajících toto zaměstnání v newyorských ulicích.

Program, o který projevilo zájem zhruba třicet lidí, začal krátce po půl deváté. „Přečtu vám něco z mé asi nejoblíbenější knížky Gang zjizvených. Je to příběh mladé, krásné, štíhlé blondýnky, takže vidíte, že to není autobiografie...,“ začala Pekárková. Autorka knih Péra a perutě, Kulatý svět, Dej mi ty prachy a dalších textů pak přečetla dva krátké úryvky z již zmíněné knihy a dala prostor pro dotazy přítomných. Ty zajímalo, jak její knihy vznikají, kde čerpá inspiraci, ale hlavně podrobnosti z jejího života v newyorském Jižním Bronxu a taxikaření v ulicích tohoto města.


České klarinetové kvarteto hraje starou, ale i dnešní hudbu

K o p ř i v n i c e (dam) - První koncert ze série Kruhu přátel hudby v tomto roce je připraven na úterý pětadvacátého ledna. V kině Puls tentokrát vystoupí České klarinetové kvarteto.

Tento komorní soubor vznikl před osmi lety z iniciativy tehdejších čtyř studentů pražské AMU Vojtěcha Nýdla, Petra Valáška, Luďka Boury a Jindřicha Pavliše.

Původním záměrem souboru, jehož personální obsazení se zatím nezměnilo, bylo představit posluchačům u nás neobvyklý, ve světě však velmi rozšířený, druh komorního souboru.

Základní obsazení tvoří tři klarinety a basklarinet. Zvuk ale zpestřují i příbuzné nástroje, jako vysoký Es-klarinet či hlubší mozartovský basetový roh.

Díky neakademickému přístupu k dílům nejrůznějších epoch a žánrů zahrnuje repertoár souboru skladby novověké hudby od renesance až po dvacáté století. Hrají rovněž úpravy jazzové hudby a populárních melodií.


Kryt pod kulturním domem zítra ovládne Drumm&bass

K o p ř i v n i c e (dam) - Již zítra večer znovu ožije CO kryt pod kulturním domem taneční hudbou. Tentokrát Nora Production pro fanoušky tohoto druhu zábavy připravila akci s názvem Drum&bass Era.

Jde o akci zaměřenou na jeden konkrétní směr taneční hudby, který hraje rezident Nory DJ Forest. Kromě něj se na akci představí další tři DJ-ové hrající Drum&Bass včetně české špičky. Hvězdou večera by měl být pražský DJ Koogi nejuznávanější postava českého Drum&bassu. Pod pseudonymem Im Cyber se skrývá saxofonistka Ivana Marcinová. Ta se na tanečních párty pohybuje velmi často právě po boku Koogiho. Poslední čtvrtý Dj Yukimura je objev Nory z Technofestivalu v Kuřivodech, kde i přes své mládí patřil k nejlepším. Jako většinu akcí tohoto typu v Noře i Drum&bass je částečně dílem frenštátské agentury Exit 99. Zaměření večera na jeden žánr je podle šéfa Nory Vítězslava Váni ojedinělé. „Je to pokus a nepočítám, že bych v něčem takovém pokračoval. Myslím, že na tanečních akcích je lepší vystřídat několik stylů,“ řekl.


Kopřivnický dechový orchestr získal na soutěži Zlaté pásmo

Členové Městského dechového orchestru Kopřivnice hrají na mezinárodní soutěži v Praze. Stejně jako vloni i letos
bylo jejich vystoupení úspěšné.
Foto: Jakub Hněvkovský

K o p ř i v n i c e (dam) - Opět úspěšné bylo vystoupení Městského dechového orchestru Kopřivnice na Mezinárodní soutěži dechových orchestrů, která se konala šestého až osmého ledna v Hudebním divadle v Karlíně.

Vloni na téže soutěži místní dechovka získala vítězství ve střední třídě a byla na soutěž pozvána opět. Tentokrát se však orchestr zařadil již do vyšší třídy. V konkurenci pěti tuzemských a čtyř zahraničních orchestrů uhráli Kopřivničtí zlaté pásmo, do kterého byli zařazeni společně s finskými kolegy. Vítězem třídy se stal Mládežnický dechový orchestr z Krnova s náskokem pouhých čtyř desetin bodu před MDO. Místní orchestr však získal také cenu poroty za nejlepší provedení povinné skladby. Tou byly technicky velmi náročné ’Kontrasty’ Jindřicha Brejška.

„Je to obrovský úspěch, kterého si všichni velmi vážíme. To, že nás předstihl Krnov, nebereme jako neúspěch. Všichni, kdo se dechovou hudbou zabývají, ví, že krnovská dechovka patří již léta k české špičce,“ řekl o působení na soutěži umělecký šéf městské dechovky Alois Hrnčárek. Kopřivnický Městský dechový orchestr posílený třemi muzikanty byl se svými dvaašedesáti členy jedním z největších těles v soutěži. Účast na dalším ročníku soutěže je zatím nejistá. „Jsou dvě možnosti, buďto nepojedeme vůbec, a nebo bychom zkusili nejvyšší třídu. Záleží jen na obtížnosti povinné skladby. Letos byla totiž velmi těžká a shodli jsme se, že bychom ji nezahráli,“ uzavřel Hrnčárek.


Regionální muzeum povede ’staronová’ ředitelka

K o p ř i v n i c e (dam) - Od minulého čtvrtka má společnost Regionální muzeum Kopřivnice novou ředitelku, přesto se ve vedení muzea nechystají žádné personální změny. Do funkce byla vybrána Lenka Hodslavská prozatímně pověřená řízením.

Ta před tím působila jako vedoucí muzea Fojtství a od začátku září po odchodu předcházejícího ředitele Lumíra Kaválka.

Správní radě připadala vize fungování muzea nejlepší. „Řekla bych, že volba paní Hodslavské je odrazem toho, jak si správní rada představuje chod muzea v nejbližším období,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu kopřivnické radnice Radomíra Michálková.


Kino chystá Aféru Thomase Crowna

K o p ř i v n i c e (dam) - Tento promítací týden začne v kopřivnickém kině Puls reprízou filmu Wild Wild West a večerní představení bude patřit americké romantické krimikomedii Aféra Thomase Crowna.

Wild Wild West americkou, akční, scifiwesternovou komedii bude možné zhlédnout pouze dnes a zítra v podvečer.

Děj filmu se odehrává, jak napovídá i název, na americkém divokém západě po skončení občanské války. Sotva však skončilo jedno, hrozí spojeným státům další nebezpečí v podobě plánů Arlisse Lovelesse - invalidního šíleného vědce s mocenskými ambicemi. Ten se rozhodl změnit mapu světa a území USA rozdělit mezi sebe a své spojence z Mexika, Velké Británie a Španělska. K uskutečnění svých záměrů chce použít na svou dobu hi-tec technologii, jejíž vrcholem je obrovská ocelová tarantule s ničivou silou. Nepříjemnostem mají zabránit dva nejlepší agenti prezidenta Granta James West (Will Smith) a vynálezce Artemus Gordon (Kevin Kline).

Večerní představení budou patřit dalšímu z mnoha příběhů o elegantním zloději, který nekrade z potřeby, ale pro zábavu.

Hlavní hvězdou filmu Aféra Thomase Crowna je současný James Bond Pierce Brosnan. Ten si coby multimilionář Thomas libuje v propracovaných krádežích a vykrádáním slavných galerií, si buduje svou sbírku impresionistů. V dnešní přetechnizované době stojí za zmínku, že na rozdíl od většiny svých filmových kolegů zhýralých milionářů nekrade Thomas prostřednictvím počítačů, ale pěkně postaru. O další zábavu se mu postará půvabná vyšetřovatelka pojišťovny Rene Russoová, která mu po jeho poslední zdařilé krádeži snaží zavařit, a tak začíná hra na kočku a myš, která skončí klasickým americkým happyendem.

Aféra Thomase Crowna je remakem stejně pojmenovaného filmu z roku 1968. Původního snímku se však tvůrci drželi jen v hrubých konturách. Podobně jako u nedávno uvedenému filmu s podobnou zápletkou ’Past’ i u Aféry Thomase Crowna si scénáristé Leslie Dixonová a Kurt Wimmer rozdělili práce. Zatímco první jmenovaná vytvořila milostnou linii filmu, Wimmer se postaral o efektní zlodějské scény.

Celkově je film svižným snímkem z velké rodiny příběhů natočených na základě velmi podobných scénářů.


Gaudeamus zahraje v katolickém domě svou adaptaci Karafiátových Broučků

K o p ř i v n i c e (red) - V neděli odpoledne proběhne v kopřivnickém Katolickém domě repríza představení divadelního souboru Gaudeamus ’Karafiátovi Broučci’.

V představení vystupuje asi dvacet dospělých a patnáct dětských herců. Jednoduchou scénu oživí pouze nutné kulisy a doplní nové kostýmy. Technické zázemí tohoto představení zajišťuje zhruba patnáct lidí a jeho délka nepřesáhne hodinu. Návrhy scény, kulis i kostýmů, stejně, jako poslední úpravy hudebních vstupů, včetně pro toto představení složených písní, jsou konzultovány s profesionálními odborníky.

Členové soboru tvrdí, že se jedná o ojedinělé představení tohoto druhu. Podle dosavadních zkušeností nabitých od prosince roku 1999, kdy proběhla premiéra, lze soudit, že se jedná o nejnavštěvovanější a nejžádanější představení, které kdy Gaudeamus uskutečnil.

Při výběru nové hry přemýšleli členové Gaudeamu o představení, které by bylo blízké lidem přelomu století. Hledali námět, který bude něžný a zároveň opravdový, malinko pohádkový, ale hluboký a moudrý, pro děti, ale i pro dospělé. Nakonec dospěli k názoru, že tyto představy Karafiátovi Broučci plně reprezentují.

V názvu divadelního zpracování bylo ponecháno příjmení autora, neboť scénář se téměř v ničem neodchyluje od knižní podoby Broučků. A tak jsou diváci postupně svědky rodinného společenství broučků a jejich přátel, dětství Broučka, Berušky, Zlatohlávka a Verunky. Je zde podán obraz výchovy těchto malých broučků, kteří mají podobné radosti i starosti, jako naše děti, od prvních „proč“ až po první „lásky“. A tak nám před očima Brouček s Beruškou vyrostou. Teď teprve začínají pro rodiče starosti a jejich bolístky léčí svou moudrostí Janinka. Celý příběh končí rádoby šťastně - nový domov Broučka a Berušky se zaplní malými broučky. Představitelé ročních dob barvitě vystihují proměny v žití a čase a tak se setkáte s radostným mládencem Jarem, teplo sálající představitelkou Léta, dobrým i když již trochu omšelým Podzimem a královnou zimního času - paní Zimou. To všechno bude dětem vyprávět dědeček s babičkou, aby obraz rodinného společenství byl úplný.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34