Zprávy z města a okolí

Radnice již má sazebník úhrad nákladů na vyhledání informací

K o p ř i v n i c e (hod) - S příchodem nového roku vešel v platnost zákon číslo 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím, který ukládá určité povinnosti také jednotkám územní samosprávy, potažmo i obcím.

„Městu Kopřivnice se promítly tyto povinnosti spíše v organizační, než věcné rovině, protože radnice již v minulosti nad rámec svých povinností zveřejňovala nejen na úřední desce, ale i na internetu usnesení ze zasedání městské rady a zastupitelstev, vyhlášky i jiné informace,“ řekla vedoucí odboru kanceláře tajemníka Pavla Jurková.

V souladu s tímto zákonem bylo nutné si vyžádat z jednotlivých odborů určité informace, vzory tiskopisů, údaje o organizační struktuře, dále i nejdůležitější právní předpisy, které odbory používají při své činnosti. Všechny tyto údaje bylo nutné zveřejnit na jednom místě pro jejich snadnou dostupnost.

„Už od 3. ledna letošního roku mohou občané v Kopřivnici v přízemí Městského úřadu na ulici Záhumenní zalistovat deskami na vývěsní tabuli, na kterých jsou označeny odbory a všechny potřebné údaje, které ukládá zmíněný zákon. Občané na nich mohou najít také sazebník úhrad za poskytování informací. V něm jsou zahrnuty všechny náklady za vyhledávání, pořizování kopií, poštovné apod.,“ dodala Pavla Jurková.

Písemné žádosti o informace jsou přijímány rovněž v přízemí na podatelně Městského úřadu na ulici Záhumenní. Lhůta pro jejich vyřízení je podle zákona pro letošní rok třicetidenní ode dne přijetí žádosti na podatelnu.

Zákon o svobodném přístupu k informacím umožňuje občanům vyžádat si poměrně velký okruh informací při respektování ochrany utajovaných skutečností, obchodního tajemství, osobnosti, soukromí a důvěrnosti majetkových poměrů.


Zastupitelé budou v KTK probírat uplynulý rok

K o p ř i v n i c e (dam) - Již třetí živou besedu chystá na příští čtvrtek kopřivnická kabelová televize.

Ve studiu by se měli tentokrát sejít městští zastupitelé za ODS, ČSSD, KDU-ČSL a KSČM. Ti by měli diskutovat o tom, co přinesl loňský rok. Na přetřes přijde situace na radnici, dostavba centra či výstavba vysílače na Bílé hoře. Dalším tématem by měl být náhled jednotlivých stran na plán budování Podnikatelského areálu ve Vlčovicích. Nejaktuálnější otázkou by měl být rozpočet města na rok 2000. Do vysílání budou moci svými dotazy zasahovat i diváci.


Největší absenci na jednáních zastupitelstva a rady měl Ponec

Kopřivničtí zastupitelé se chystají
na své zasedání.

Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Od začátku volebního období se městská rada sešla ke svému jednání celkem sedmadvacetkrát. Stoprocentní účast na jejich zasedáních měli Jiří Tichánek, Alois Janek a Jaromír Maroň, šestadvacetkrát se zúčastnil Zdeněk Krajčír, Josef Pavelka dvacetpětkrát. Jen jedenkrát se zúčastnili rady Petr Černoch a Pavel Altrichter, kteří byli členy rady do 19. ledna 1999, kdy byli nahrazeni Petrem Wisnarem (11x) a Jaroslavem Poncem (10x), kteří rezignovali na post radního 23. září. Od 5. října do konce roku byla městská rada pětičlenná.

Městské zastupitelstvo za tuto dobu zasedalo sedmkrát a stoprocentní účast měli: Jiří Tichánek, Alois Janek, Zdeněk Krajčír, Jaromír Maroň, Josef Pavelka, Petr Chromečka, Oldřich Rys, Miroslav Veřmiřovský, Petr Černoch, Oldřich Jašek, Jan Navrátil, Pavel Altrichter, Pavel Janek, Milan Kapica a Karel Kuboš. Šestkrát se jednání zúčastnili: Josef Jalůvka, Dagmar Jančálková, Jiří Sumbal, pětkrát: Petr Wisnar, Miroslav Veselý. Jaroslav Ponec se zúčastnil třikrát a navíc 23. září rezignoval z funkce městského zastupitele. Jaromír Krejčír, který nahradil Jaroslava Ponce a slib zastupitele složil 18. listopadu, byl přítomen na dvou jednáních.


Pokračující pokles obyvatel Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (hod) - I v loni ubylo Kopřivničanů a jejich počet činil k 31. prosinci 1999 - 23 890, z toho 12 133 žen a 11 757 mužů. V roce 1999 se narodilo 219 dětí, z toho 105 chlapců. Zemřelo 168 lidí, násilnou smrtí nebo úrazem 12, z toho 6 bylo sebevražd. Přistěhovalo se 291 a vystěhovalo 420 lidí. V loňském roce bylo uzavřeno 179 sňatků, z toho 113 jich bylo sezdáno přímo v Kopřivnici. Rozvodů bylo 95.

Rok

Počet

Rok

Počet

1989

24 116

1995

24 098

1990

24 393

1996

24 057

1991

24 092

1997

24 032

1992

24 122

1998

23 932

1993

24 119

1999

23 890


Stíny

10. 1. oznámeno vloupání do novinového stánku u prodejny Jednota na ul. Družební

12. 1. neznámý pachatel odcizil v herně Bonver volně odloženou kabelku s doklady a mobilním telefonem

12. 1. v odpoledních hodinách přijala hlídka městské policie telefonické oznámení, že u vrátnice v KDK se pohybuje podnapilý muž a obtěžuje pracovníky KDK. Na místě hlídka zjistila, že dotyčný hrubě uráží vrátné. Po zjištění totožnosti byla muži za narušování občanského soužití uložena bloková pokuta.

13. 1. ve 2.55 hod. došlo k vloupání do novinového stánku na ulici Kpt. Jaroše. Policie ČR požádala hlídky městské policie o spolupráci při hledání pachatelů. Asi po pěti minutách byli hlídkou MP zadrženi u nádraží ČD dva muži, kteří popisem odpovídali podezřelým z vloupání. Třetího podezřelého zadržela hlídka P ČR. U nádraží byly také nalezeny věci pocházející z vloupání. Všichni tři výtečníci byli převezeni na obvodní oddělení P ČR

15. 1. oznámeno odcizení dvou vozidel, a to vozu Š 120 od domu na ul. Polní a vozidla Š 130 L zaparkovaného na ul. Čs. armády. Téhož dne v nočních hodinách byl spoluobčany zadržen a předán hlídce P ČR mladík z Kopřivnice, který se pokusil odcizit mot. vozidlo Š 100 zaparkované na ul. Sokolovské


Mezi kopřivnickými obchody dominují oděvy

K o p ř i v n i c e - Nabídka většiny druhů výrobků je podle názoru drtivé většiny dotázaných dostatečná. Ty tam jsou doby, kdy se za sortimentem oděvů či elektroniky odjíždělo do jiných měst. Pokud dnes někdo za nákupem jezdí, je většinou motivován pouze cenou zboží.

S relativní spokojeností nakupujících ostře kontrastuje nervozita mnoha místních obchodníků. Ti totiž tvrdí, že nabídka zboží je nejen dostatečná, ale že značně převyšuje poptávku. Většina zejména malých prodejců se shoduje v tom, že obchodní síť je předimenzovaná a děsí se každé nově vzniklé prodejní plochy.

Kdokoliv se projde po Kopřivnici se záměrem udělat si představu o množství prodejen nabízejících jednotlivé druhy zboží, bude pravděpodobně překvapen. Kopřivnice je zahlcena obchody s oděvy, textilem a dalšími produkty úzce souvisejícími s odíváním. Podle malého průzkumu provedeným redakcí KN dokonce počet takových prodejen o jednu převyšuje počet míst nabízející potraviny. Do počtu prodejen s textilem však nebyl zahrnut stánkový prodej, prodej oblečení v tržnici či v Kopřivnici velmi časté výprodeje levných oděvů v kulturním a katolickém domě. Je však nutné poznamenat, že zboží nabízené v některých ’kamenných’ obchodech se od toho prodáveného na tržnici vůbec neliší.

Druhé místo v četnosti zaujaly obchody nabízející potraviny. Právě obchodníci s potravinami se cítí být snad nejohroženější, po ráně, kterou jim, jak tvrdí, zasadil svým příchodem na trh Discount Plus. Nyní se obávají dostavění nové Many vedle muzea a přetvoření jejich současných prostor na další diskontní prodejnu. Poslední smrtelnou ránou by pak měl být velký supermarket, který by měla údajně na pozemcích Tatry postavit firma vlastnící obchody sítě Kaufland. Velké ’supermarkety’ však neujídají z krajíce potenciálních zákazníků pouze prodejnám potravin. Ve většině z nich je totiž k dostání také poměrně slušný sortiment drogistického zboží, domácích potřeb či elektroniky.

Právě elektronika je třetím nejvíce prodávaným artiklem ve městě a v poslední době, kdy si mnozí lidé stěžují na nedostatek financí, jich dokonce několik přibylo. K tomu velkou měrou přispěl hlavně rozmach splátkových a leasingových společností a produktů.

Celkově se dá říci, že zatímco spokojenost obyvatel města s nabídkou zboží pomalu vzrůstá, obchodníci jsou spokojení čím dál míň.

David Macháček


Obchody v Kopřivnici v číslech

Sortiment zboží

Počet prodejen

Sortiment zboží

Počet prodejen

Textil, galanterie

38

Zverimex

5

Potraviny

37

Dárkové zboží

5

Elektronika

15

Klenoty, hodiny

4

Papír, hračky

8

Železářství

4

Květinářství

8

Optika

3

Zelenina

8

Nábytek

3

Obuv

7

Knihkupectví

2

Drogerie

7

Řeznictví

2

Domácí potřeby

7

Koberce

2

Foto, kino

6

Autodíly

2

Sport

5

Hudebniny

1

Zastavárny, bazar

5

 

 


Lidé jsou se sortimentem spokojení

K o p ř i v n i c e - Většina dotazovaných lidí považuje současnou nabídku obchodů v Kopřivnici a sortiment prodávaného zboží za dobrou.

Petr Halamík (student):

Podle mého soudu je v Kopřivnici dostatečný počet obchodů a také nabídka prodávaného zboží je dostatečná.

Pavla Kolaříková (prodavačka):

Já si na nabídku nestěžuji a protože pracuji v obchodě, tak vím, že i většina lidí je docela spokojena. Jen málo se lidé ptají po něčem, co nemáme.

Josef Petržela (důchodce):

Já nejsem nijak náročný, a to, co se dá koupit tady ve městě, mi úplně stačí ke štěstí.

Vít Konečný (obráběč):

Rozhodně je to lepší, než to bývalo. Koupit se tady dá v podstatě všechno, přesto ale občas zajedeme na velký nákup do Nového Jičína nebo Ostravy, protože tam nakoupíme levněji.

Jana Foltýnová (sekretářka):

Počet obchodů i nabídka zboží je podle mě v Kopřivnici přiměřená velikosti města a kupní síle jeho obyvatel.

Šárka Podlipná (na mateřské dovolené):

Obchodů i zboží v nich je dnes už docela dostatečné množství. Vzhledem k tomu, že jsem doma, tak mám čas je oběhnout a nakoupím i docela levně.


Obchodníci se cítí být ohroženi a žádají politiky o podporu

K o p ř i v n i c e (dam) - Část kopřivnických obchodníků, kteří se cítí ohrožení neustálým snižováním kupní síly ve městě a budováním nových prodejen, se začíná mobilizovat a chystá se apelovat na politiky, kteří by jim podle jejich názoru mohli situaci pomoct vyřešit.

„Rozjíždíme podpisovou akci na podporu našich požadavků. To, co se tady teď děje, se dotkne nás všech. Předpokládáme, že se do akce zapojí nejen obchodníci, ale i prodavači, dodavatelé a zákazníci. Těch všech se totiž dotknou krachy, které jsou v případě pokračování současného trendu neodvratné,“ řekl jeden z organizátorů ’petice’ a majitel Bílé labuti Zdeněk Lacina.

Obchodníci rovněž připravují dopis, kterým chtějí oslovit městskou radu a zastupitele. Začátkem tohoto týdne se měli také setkat se senátorem Jaroslavem Šulou a informovat jej o situaci, která ve městě vzniká. Obchodníci chtějí přesvědčit město, aby regulovalo růst dalších provozoven. „Když se chce, tak jde všechno, například se dá změnit územní plán,“ navrhl jednu z údajných možností pomoci místním podnikatelům Lacina. Podle něj by to navíc bylo oboustranně výhodné. „Velké společnosti mají svá sídla ve velkých městech, kam odvádějí daně a náš region z toho nemá nic,“ tvrdí.


Učiliště a střední školy v okrese Nový Jičín se mají čím pochlubit

Žáci IX. A vycházejí ze své třídy. Za několik měsíců již opustí základní školu nadobro.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Na podzim proběhly na středních školách a učilištích dny otevřených dveří, aby umožnily utvořit absolventům základních škol alespoň obecnou představu o jejich dalším studiu. S výběrem dalšího studia bývají nezřídka komplikace, protože jen málokterý žák má v tomto věku jasnou představu o svém budoucím povolání, na které by se měl v rámci dalšího studia připravovat.

Za účelem konzultace dalšího studia žáci navštěvují Informační a poradenské středisko pro volbu povolání v Novém Jičíně. Zde si mohou vyplnit zájmový dotazník, na jehož podkladě mohou pracovníci poradny určit cestu, kterou by se měl ve svém budoucím povolání ubírat. K tomu žáku doporučí adekvátní školu.

Mimo dotazníku jsou jim poskytnuty veškeré informace o možnostech studia nejen v okrese, ale v celé republice. Sami si zájemci mohou vyhledat informace o jednotlivých školách v programu školák. Stejná služba je poskytována i středoškolákům a absolventům středních odborných učilišť, kteří mají zájem ve studiu pokračovat na nástavbovém studiu, vyšším odborném či vysokoškolském studiu. Služby Informačního a poradenského střediska pro volbu povolání v Novém Jičíně využívají i studenti, kteří jsou na stávajících školách neúspěšní a hledají možnost, jak školu změnit, nebo i dospělí klienti, kteří si potřebují doplnit kvalifikaci.

Ve středisku se pořádají v podzimních měsících skupinové besedy pro kolektivy žáků z devátých tříd a na jaře přicházejí už s předstihem na besedy žáci osmých tříd základních škol. Na skupinových dvouhodinových sezeních se potom žáci dozvědí vše, co je důležité kolem volby povolání.

„Řekneme jim, co všechno jim můžeme nabídnout a seznámíme je se základními informacemi třeba i o trhu práce,“ přiblížila náplň besed Blahoslava Marková, poradce pro volbu povolání.

Několik měsíců před ukončením studia na středních školách a učilištích se pro budoucí absolventy, kteří po skončení studia odejdou do praxe, pořádají besedy při nichž jsou seznámeni s nabídkou trhu práce a dostanou i základní informace ohledně úřadu práce.

Ve středisku pro volbu povolání jsou připraveni podávat informace v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin a dopolední hodiny od 8 do 12 hodin, v úterý a ve čtvrtek jsou spíše vyhrazeny besedám. S telefonickými dotazy se můžete případně obrátit na pracovníky poradny na čísle 786 258.

Jak uvedla Marková, převažuje trend středních škol nad učebními obory. I mezi středními školami se situace od revoluce podstatně změnila. Zájem o obchodní školy a školy managementu je už naštěstí pryč. V současné době opět vzrůstá popularita studia na průmyslovkách. Neopodstatněný je nezájem o učební obory, které připravovaly a připravují kvalitní odborníky. „V současné době není problém dostat se na školu, ale vybrat si takové zaměření, aby po jeho absolvování našel mladý člověk uplatnění na trhu práce,“ uvedla Blahoslava Marková k úskalí, které provází vhodnou volbu školy. Zároveň zdůrazňuje, že dobré vzdělání zvyšuje šanci při hledání zaměstnání.

Stránku zpracovala: Ilona Hoffmannová


Zájem o průmyslovky vzrůstá

Z výsledků Výroční zprávy o stavu školství v okrese Nový Jičín za školní rok 1998/99, kterou zpracoval Školský úřad Nový Jičín mimo jiné vyplývá, že v daném školním roce ukončilo základní vzdělání 1 936 žáků, z toho z nižšího než devátého ročníku vyšlo třiačtyřicet žáků. Na střední školy mimo okres Nový Jičín odešlo 644 žáků. Do středních škol v rámci okresu Nový Jičín bylo přijato celkem 1 867 absolventů základních škol. Z toho do čtyřletých gymnázií 270 žáků, do středních odborných škol a ISŠ-COP 825 žáků, do středních odborných učilišť a učilišť 561 žáků, do církevních škol 73 žáků a do soukromých škol třiačtyřicet žáků. Do víceletých gymnázií nastoupilo 95 žáků a sto absolventů 9. ročníku zvláštních škol pokračovalo ve studiu v odborných učilištích a dvaadvacet žáků bylo přijato do praktické školy.

Všechny typy středních škol, s výjimkou odborných učilišť a soukromých středních škol, přijaly do prvních ročníků více žáků, než v minulém školním roce, což potvrzuje teorii o zvýšeném zájmu o dosažení vyššího vzdělání.

Stále přetrvává nepoměr mezi počtem absolventů základních škol, kteří odcházejí mimo okres Nový Jičín a počtem absolventů základních škol přicházejících na střední školy novojičínského okresu odjinud. V roce 1998 638 žáků odešlo, kdežto přišlých bylo pouze 413. V následujícím roce nebyl poměr tak markantní, protože odešlo 644 žáků a přišlo 575. Největšímu zájmu absolventů, kteří odcházejí mimo náš okres se těší Ostrava s 39 procenty, Valašské Meziříčí s 19 % a Frýdek-Místek s osmi procenty.


Informace pro uchazeče o studia na školách

- žáci se mohou zároveň ucházet o studium na dvou státních školách
- přihlášku k dalšímu studiu je nutné ve škole odevzdat do konce února.
- termíny přijímacích zkoušek připadnou na pondělí 17. dubna a čtvrtek 11. května
- talentové zkoušky nutné pro přijetí na středních školách uměleckého zaměření a na konzervatořích probíhají v současné od   15. do 31. ledna
- vyrozumění o přijetí či nepřijetí ke studiu vydá ředitel příslušné školy nejdříve v posledním kalendářním týdnu měsíce dubna


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34